Veelgestelde vragen bootverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Bootverzekering.

Top 5 veelgestelde vragen

Iedereen vanaf 12 jaar mag met een open boot van maximaal 7 meter lengte varen. De boot mag vol gas niet harder dan 13 kilometer per uur varen. Dat is bijvoorbeeld een rubberboot met maximaal 3 pk. Voor een open motorboot, die harder dan 13 kilometer per uur kan varen, maar niet harder dan 20 kilometer per uur is de minimum leeftijd 16 jaar. Wanneer de boot harder gaat dan 20 kilometer per uur dan is de minimumleeftijd 18 jaar en moet de bestuurder in het bezit te zijn van een geldig vaarbewijs. Wanneer uw kind volgens de hierboven beschreven richtlijnen de boot niet mag besturen, is er geen dekking. Uw boot is dan niet verzekerd.

Ja, dat kan. Wil je jouw boot in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag verzekeren? De ANWB Bootverzekering kan in deze steden jouw vaartuig alleen voor diefstal, brand, vandalisme etc. verzekeren als dit in een bewaakte jachthaven ligt.

De stalling van jouw vaartuig moet een afgesloten terrein zijn. Daarnaast moet er sprake zijn van permanent toezicht (eigenaar woont op hetzelfde terrein). Lees hier meer over de voorwaarden Bootverzekering.

Bij de ANWB Bootverzekering heb je de keuze uit 3 dekkingsgebieden:

Nederland Basis

De boot is verzekerd voor de vaart en het verblijf op alle Nederlandse binnenwateren met uitzondering van de kustwateren, Waddenzee, Dollard, Eems, Westerschelde, IJsselmeer, Markermeer, de gemeenten Saba, Bonaire, en Sint Eustacius (Statia).

Nederland Uitgebreid

De boot is verzekerd voor de vaart en het verblijf op alle Nederlandse binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de kust van Nederland met uitzondering van de gemeenten Saba, Bonaire, en Sint Eustacius (Statia).

Europese binnenwateren

De verzekering is van kracht voor de vaart en het verblijf op alle Europese binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de kust van het vaste land, exclusief Zwarte Zee.

Helaas is het niet meer mogelijk om dit te verzekeren.Veelgestelde vragen over dekkingen

Ja, je boot is overal goed verzekerd met de ANWB Bootverzekering.

Als je pech hebt op het water met je boot dan kun je rekenen op de vertrouwde hulp van de alarmcentrale. Denk hierbij aan telefonische reparatiehulp tijdens het vaarseizoen en een sleepkostenvergoeding.

Meer over Pechhulp BootverzekeringVeelgestelde vragen kortingen

Ja, dat kan. Je kunt kiezen uit een (extra) eigen risico van € 250 oplopend tot € 2.500. Je krijgt dan korting op de premie.Veelgestelde vragen schade

Je kunt een schade aan je boot telefonisch of schriftelijk melden. Bel 088 - 299 3000 voor telefonische hulp bij schade. Overige veelgestelde vragen

Ja, dat kan in meeste gevallen. Je kunt bijvoorbeeld het vaargebied of het eigen risico aanpassen. Ook kun je de gekozen dekking dekking verlagen.

Ja, dat kan. Het is mogelijk om een jetski WA of WA Basis Casco te verzekeren. Het is niet mogelijk om een jetski tegen diefstal te verzekeren.

Nee, in Nederland is het niet wettelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Het is wel mogelijk dat in bepaalde situaties een WA-dekking verplicht wordt gesteld door een beheerder. Bijvoorbeeld bij wedstrijden of in een jachthaven. Daarnaast is het de vraag of het verstandig is om niet verzekerd te zijn. In geval van schade moet je de kosten, zoals bereddingskosten, zelf betalen.

In een aantal landen in Europa is er wel sprake van een wettelijke verplichting. Het gaat om de landen rond de Middellandse Zee (Italië, Kroatië, Griekenland en Spanje). Je hebt een verzekeringsbewijs nodig in deze landen. Die kun je bij ons opvragen. Je ontvangt dan een certificaat waarin de dekking van de verzekering wordt aangegeven.