Veelgestelde vragen ANWB Motorverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Motorverzekering.

Veelgestelde vragen top 5

Wil je onze motorverzekering afsluiten? Dan is het belangrijk dat je de volgende gegevens bij de hand houdt:

  • Lidmaatschapsnummer
    Als lid van de ANWB krijg je 5% korting op de premie bij het afsluiten van de motorverzekering. Ben je lid? Houd dan je lidmaatschapsnummer bij de hand. Ben je nog geen lid? Je kan tijdens het afsluiten direct lid worden. De kosten van het lidmaatschap heb je al snel terugverdiend.
  • Meldcode
    Houd de meldcode van je motor bij de hand. De meldcode is nodig om aan de RDW te laten weten dat je motor is verzekerd. Je kan de meldcode vinden in je kentekenbewijs.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Wanneer je vanaf 15 december tot 1 maart niet op je motor rijdt, geeft de ANWB je 10% korting op je premie. Alle verzekerde risico’s die
niet verbonden zijn aan ‘het rijden met de motor’ (dus risico’s tijdens stalling) blijven gedekt.

Als je diefstal meeverzekerd hebt, is een ART categorie 4 goedgekeurd slot vereist. Afhankelijk van de verzekerde waarde van de motor, kunnen aanvullende eisen worden gesteld.

Met de WA-dekking van de ANWB Motorverzekering ben je alléén verzekerd voor schade die anderen oplopen door een ongeluk dat door jou veroorzaakt is. Een WA-dekking is verplicht voor alle motoren. Met een WA-dekking ben je nog niet verzekerd voor schade aan je eigen motor. Wil je ook schade aan je motor verzekeren? Kies dan een Beperkt of Volledig Casco dekking.

Het eigen risico bij schade bedraagt € 150,-.Veelgestelde vragen dekking

Heb je de dekking Beperkt of Volledig Casco gekozen? Dan is schade aan helm en kleding standaard tot € 1.000,- meeverzekerd.

Kies je voor de dekking Beperkt Casco? Dan ben je verzekerd voor de volgende zaken: diefstal, joyriding, verduistering, brand, kortsluiting, zelfontbranding, blikseminslag, schade door rondvliegende objecten tijdens storm, hagel, natuurgeweld zoals lawines en overstromingen, aantoonbare botsing met dieren en schade bij transport door een transportonderneming.

Ook schade aan kleding en helm is meeverzekerd tot € 1.000,-. Accessoires zijn meeverzekerd tot € 500,- en kunnen aanvullend verzekerd worden tot € 2.500,-.

Standaard wordt de dagwaarde vergoed, tenzij er is gekozen voor de aanvullende dekking 3 jaar aanschafwaardegarantie

Kies je voor de dekking Volledig Casco? Dan zijn alle zaken verzekerd die ook bij de dekking Beperkt Casco verzekerd zijn. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade door vandalisme en overige van buitenkomende schadeoorzaken. Bovendien geldt voor nieuwe motoren standaard 1 jaar nieuwwaardegarantie. Voor tweedehands motoren geldt standaard 1 jaar aanschafwaardegarantie. Dit kun je aanvullend verzekeren tot 3 jaar aanschafwaardegarantie.

Je krijgt bij diefstal of als je motor total loss is het bedrag dat jij ervoor betaald hebt vergoed. Het maakt hierbij niet uit of je motor nieuw of tweedehands gekocht is. Aanschafwaardegarantie krijg je standaard voor 1 jaar bij de Volledig Casco dekking. Je kan deze dekking ook aanvullend voor 3 jaar kiezen.

Meer aanvullende dekkingenVeelgestelde vragen schade

Je kunt een schade online, telefonisch of schriftelijk melden. Met digitaal schade melden verzeker je je van de snelste schadeafwikkeling.

Schade meldenVeelgestelde vragen korting

Heb je in de afgelopen 36 maanden een verzekering gehad waarbij schadevrije jaren zijn opgebouwd ? Dan kun je deze overnemen op de motorverzekering. Belangrijk is wel dat deze schadevrije jaren door je oude verzekeraar in Roy-Data zijn geregistreerd.

Heb je een andere verzekering waarop deze schadevrije jaren nog worden gebruikt? Dan kun je deze schadevrije jaren niet overnemen op de motorverzekering. Het is wel mogelijk om dezelfde korting over te nemen, op voorwaarde dat de verzekering waarop de schadevrije jaren gebruikt worden bij de ANWB is ondergebracht.

Heb jij of je partner al een auto of motor bij de ANWB verzekerd? En heb je met dit voertuig al schadevrije jaren opgebouwd? Dan heb je mogelijk recht op extra korting. 

Ja, je kunt de no-claimkorting van je ANWB Autoverzekering ook meenemen naar je motorverzekering. Schadevrije jaren bouw je echter apart op met je tweede voertuig. Naast deze mogelijkheid zijn er ook nog andere combinaties waarmee je kunt profiteren van dezelfde no-claimkorting. Meer informatie lees je hier.Overige veelgestelde vragen

De verzekering biedt dekking binnen alle landen die op de groene kaart staan en niet zijn doorgehaald. De uitzondering hierop is de dekking Vervangend Vervoer. Deze is alleen geldig in de Europese landen, of delen hiervan, die niet zijn doorgehaald op de groene kaart.

Je kunt gebruik maken van onze opzegservice voor je oude verzekering. Dit kun je aangeven tijdens het afsluiten van de ANWB Motorverzekering.

Ja, dat kan. Niet alle motorrijders rijden het hele jaar door. Met de winterstopkorting is het mogelijk de verzekering in de periode van 15 december tot 1 maart stop te zetten. Je ontvangt dan 10% korting op je jaarpremie van WA + Casco. Alle verzekerde risico’s die niet verbonden zijn aan ‘het rijden met de motor’ (dus risico’s tijdens stalling) blijven gedekt.