Top 15 bezienswaardigheden Milaan

Milaan, Mekka van de mode en bruisende zakenstad. Maar ook op cultureel gebied zijn er veel bezienswaardigheden te ontdekken, van oude kerken tot boeiende musea en galeries.

1. De dom

Elke Milanees zal zijn gasten als eerste de dom laten zien: deze kerk vormt het hart van de stad en is ook het geografische middelpunt. Bijna iedere rondleiding begint hier en in de buurt zijn ook de andere belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan te vinden zijn.

2. Bezoek aan het Scala

Zelfs in moeilijke economische tijden is de opening van het Scala op 7 december een internationale gebeurtenis. De jaarlijkse start van de Opera is het society-evenement van het jaar. Alsof er een staatsbezoek plaatsvindt, worden hoogwaardigheidsbekleders en buitenlandse staatshoofden door de bereden politie ontvangen.

3. Het ‘Gouden vierkant’

Het ‘Gouden vierkant’ is een van de topadressen voor wie op zoek is naar Italiaanse couturiers. Hier is mode van A tot Z te vinden, van Armani tot Zegna, de beste Italiaanse modeontwerpers zijn híer te vinden.

4. Musea Poldi Pezzoli en Bagatti Valsecchi

Op een klein stukje lopen van het Scala en de modewinkels kunt u wegdromen bij deze prachtige bezienswaardigheden. Deze negentiende-eeuwse paleizen werden in de 19e eeuw gevuld met zeldzame kunstwerken.

5. Brera

Dit voormalige artistieke quartier is nu een wijk waar het vooral ‘s avonds erg gezellig wordt. Waar vroeger kunstenaars, schrijvers en bohemiens elkaar troffen in de smalle, kleine steegjes, trekken de winkels, galeries en talloze cafés en restaurants nu een gevarieerder publiek. Gezellig is het nog steeds.

6. Castello Sforzesco

Het Castello Sforzesco is een van de herkenningspunten en bezienswaardigheden van de stad. Hier werkten grote kunstenaars als Leonardo da Vinci en Bramante in opdracht van hertog Lodovico Il Moro. Naast diverse collecties is in het Castello Michelangelo’s laatste werk te zien: de ‘Pietà Rondanini’.

7. Parco Sempione

Aan de rand van dit stadspark, staat een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden zoals een arena, aquarium, het Triennale- museum en veel meer… Op het gras ertussen speelt en wandelt jong en oud, met of zonder hond of geniet men van een gelati d’Italia.

8. Erfenis van Leonardo

Pelgrims van over de hele wereld bezoeken dagelijks de refter van het klooster van Santa Maria delle Graie, een van de belangrijkste renaissancistische gebouwen in Milaan, om daar ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci te bekijken. Daarna drommen ze samen in het Museo della Scienza e della Tecnica, waar modellen tentoongesteld zijn, gemaakt op basis van de tekeningen van de grote meester.

9. Sant’Ambrogio

In de mooiste romaanse kerk van Lombardije rust de heilige Ambrosius. Dit godshuis ligt in een voorname, traditionele wijk van de stad, waar de oude en gegoede Milanese adel woonde. Dankzij de Universita Cattolica komt u hier nu ook veel jonge mensen tegen.

10. Het Romeinse Milaan

De resten van het Milaan dat ooit de hoofdstad van het Romeinse keizerrijk was, zijn bijna alleen nog in de musea te bekijken. In 379 noemde de dichter Ausonio de stad en haar vele bezienswaardigheden nog ‘een tweede Rome’. Tegenwoordig is hier helaas nog maar weinig van te zien.

11. Corso di Porta Ticinese

In deze gezellige straat is altijd iets te beleven: van gezellige winkels tot culinaire verlokkingen en interessante kerken. De Corso di Porta Ticinese is met zijn winkels, designerboetieks, bars en kroegen vooral erg populair bij jongeren.

12. Navigli

Op oude ansichtkaarten van de stad ziet Milaan er met zijn romantische waterwegen uit als Venetië. In Navigli hangt een bijzondere sfeer, in plaats van met marmer beladen schepen zijn hier tegenwoordig vooral nachtvlinders te vinden.

13. Giardini Pubblici en omgeving

De Giardini Pubblici werden aan het einde van de achttiende eeuw aangelegd en zijn tegenwoordig een geliefde bezienswaardigheid en rustplek in Milaan. In de musea in en rond dit park staat de bezoeker veel prachtige kunst te wachten.

14. Porta Venezia

Waar ooit de oostelijke stadspoort stond, begint tegenwoordig de winkelstraat van Milaan, met ook Indische en Afrikaanse restaurants.

15. Cimitero Monumentale

Dit is de enige begraafplaats van Italië die officieel als museum wordt gezien. Op deze begraafplaats zijn vele grafsculpturen van grote Italiaanse beeldhouwers te bewonderen. De bussen die voor het enorme kerkhof halt houden, spuwen geen begrafenisgangers uit maar toeristen.

Jouw eigen rondreis Italië boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij een van onze reisdochters. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hieronder alle Italië rondreizen van de ANWB. We wensen je een leuke vakantie...