Vakantie Zuid-Engeland

Een dwaaltocht door het vriendelijk glooiend landschap van Zuid-Engeland, is een dwaaltocht door de geschiedenis. Laat je verrassen. Ontdek lieflijke middeleeuwse dorpjes en steden met schitterende kathedralen. Misschien leidt de weg je wel naar een fraai landhuis of zelfs een koninklijk kasteel.

Schrik niet als je plotseling op een mysterieuze prehistorische steencirkel stuit. En wie hebben toch die enorme figuren in de witte krijtrotsen uitgehakt? In Bath zul je je verbazen over de Romeinse baden. In Portsmouth kun je historische schepen bewonderen. En heel misschien vind je wel een fossiel als je langs de prachtige kust van het eiland Wight dwaalt.

Attracties en evenementen

Longleat House

Kinderen hebben de dag van hun leven in het fraaie landschapspark rond Longleat House. Er is een safaripark, een avonturenkasteel met interactieve fonteintjes, een vlindertuin, een gigantisch doolhof. De kleintjes vinden de grote speeltent fantastisch. 

Legoland Windsor

In dit superpretpark draait alles om Lego-steentjes. Daar hebben je ouders ook mee gespeeld. Sleur ze dus mee naar de Vikingwildwaterbaan, de piratenstuntshow en de drakenachtbaan. Wedden dat ze net zoveel plezier hebben als jij!

At-Bristol

Je moet zelf je handen uit de mouwen steken in dit natuurwetenschappelijke centrum. Maak bijvoorbeeld zelf animaties, wandel door een tornado, speel virtueel volleybal met vrienden, maak zandspiralen of onderzoek verre sterrenstelsels. 

Steam - Museum of the Great Western Railway

Hoofdingenieur van de spoorwegmaatschappij GWR was de beroemde Isambard Kingdom Brunel. In dit interessante museum in de voormalige spoorwegwerkplaats in Swindon zie je onder andere de treinen die over de door hem ontworpen spoorweg reden.

Blue Reef Aquarium

Zowel in Bristol als in Portsmouth bevindt zich een Blue Reef Aquarium. Hier kun je vissen uit de wateren rond Engeland, maar ook de kleurige bewoners van tropische zeeën bewonderen. 

Zeedieren

Vlinders, flamingo's of tijgers? Je zegt het maar. In Zuid-Engeland zijn dierenparken in alle soorten en maten. Vooral het eiland Wight heeft een aantal leuke, kleinschalige parken. En bezoek aan de zuidkust ook de attracties die met de zee te maken hebben. Portsmouth heeft bijvoorbeeld mooie oude slagschepen, een interactieve tentoonstelling over de marine en het prachtige Blue Reef Aquarium. Bekijk ook de onderzeeërs in het Submarine Museum van Gosport. In Southampton leer je van alles over de Titanic die haar noodlottige reis in die haven begon. En vergeet niet het piepkleine smokkelaarsmuseum in Ventnor.

Bezienswaardigheden

Zuid-Engeland heeft vele prachtige historische huizen met even prachtige tuinen. Neem nou Stourhead House bij Stourton met zijn magnifieke 18e-eeuwse landschapstuinen. Op de balustrade van het huis Cliveden bij Maidstone heb je een prachtig uitzicht over de formele tuin met de Thames op de achtergrond. Osborne House in East Cowes op het eiland Wight is de oude zomerresidentie van koningin Victoria. Rij door de landschapstuin in een paardenkoetsje. Op het eiland Wight met zijn milde microklimaat kun je ook de Ventnor Botanic Garden met kleurige subtropische planten bewonderen. Of ga kijken of de koningin thuis in Windsor Castle. De bosrijke Savill Gardens in Windsor Great Park zijn beslist een bezoek waard.

Dorpen en steden

Zoek je lieflijke dorpen in een vriendelijke heuvelland? Die vind je overal in Zuid-Engeland. In de Cotswolds barst het bijvoorbeeld van de fotogenieke dorpjes met hun honingkleurige stenen huizen. Ook het eiland Wight heeft fraaie plaatsjes, zoals Shorwell en Shanklin. De muren van de rietgedekte cottages zijn er vaak begroeid met bloeiende rozen. Of zoek je juist fraaie oude steden met glorieuze kathedralen? Ook die zijn er genoeg in Zuid-Engeland. Bezoek bijvoorbeeld de pronkstukken van Winchester en Salisbury. Of verbaas je over de onwaarschijnlijk mooie kathedraal van het kleine stadje Wells.

Eten en drinken

Wil je weten wat voor lekkers ze in Zuid-Engeland allemaal hebben? Ga dan naar zo'n gezellige 'farmers' market' in een dorp of stad. Op deze boerenmarkten liggen de heerlijkste streekproducten voor je uitgestald. Je vindt er bijvoorbeeld lekkere appelcake uit Dorset, gerookte forel en fijne geitenkaas uit Wiltshire, waterkers uit Oxfordshire en cider en Cheddarkaas uit Somerset. Voor verrukkelijk lokaal gebrouwen bier moet je natuurlijk naar de pub. Vraag er bijvoorbeeld naar Badger beer of Thomas Hardy Ale. Een bezoek aan een brouwerij is trouwens altijd leuk.

Kamperen

Kamperen in Zuid-Engeland

Zuid-Engeland is een van het dichtstbevolkte gebied van Engeland. Toch zijn er heel wat mooie en rustige kampeerplekjes te vinden. Aan de kust vind je de meeste campings. Kies bijvoorbeeld voor een familiecamping met zwembad en speeltuinen op het eiland Wight. Of ga op een camping staan in de buurt van een stad, zoals Oxford of Bath. Ook in de buurt van Windsor Castle zijn campings. Vooral in het New Forest vind je een aantal uitstekende kampeerterreinen waar je met plezier enkele dagen of misschien wel langer verblijft.

Kunst en cultuur

In Zuid-Engeland leeft het verleden voort in bijzondere bouwwerken. De geheimzinnige steencirkel van Stonehenge is zo'n bouwwerk. Denk je al die toeristen even weg, dan zie je hier prehistorische mensen bezig met vreemde rituelen. Ook de Romeinse baden van Bath spreken tot de verbeelding. Zie je die Romeinen al ronddobberen in het warme bronwater? En dan zijn er die schitterende middeleeuwse kathedralen. Kijk bijvoorbeeld naar de kathedraal van Winchester en je begrijpt hoe geïmponeerd de pelgrims moeten zijn geweest. Bekijk tot slot in Bristol en vooral Bath de prachtige praalwoonwijken in Georgian stijl. Dan kun je je voorstellen hoe de rijkelui in de 18e eeuw leefden.

Natuur

Zuid-Engeland bestaat grotendeels uit vriendelijk glooiende kalksteenheuvels en rivierdalen. Maar bijzondere natuurgebieden zijn er ook. In het noorden liggen de schilderachtige Cotswolds Hills. In het westen ligt het gedeeltelijk beboste heideland van Exmoor. Midden in Somerset liggen de Mendip Hills met grotten en de indrukwekkende kloof Cheddar Gorge. Aan de kust vind je het New Forest met eindeloze heidevlaktes, oeroud bos en kabbelende beken. Halfwilde pony's lopen er vrij rond. De unieke kust van Zuid-Engeland met krijtrotsen en zandstranden behoort tot het werelderfgoed. Nergens is deze overigens zo mooi als op het eiland Wight.

Overnachten

Wie een slaapplaats zoekt in Zuid-Engeland heeft een enorme keus. Stel dat je naar de Romeinse baden van Bath wilt. Kies dan voor een geriefelijk hotel aan een lommerrijke Georgian straat. Ga naar een van de prima jeugdherbergen voor rugzaktoeristen. Of ga slapen in een studentenbed. In de vakantietijd bieden universiteiten goede en betaalbare kamers aan. Op het platteland zie je overal bordjes met Bed & Breakfast hangen. Dus je kiest gewoon de slaapplaats die je het meest aanstaat. Schitterende landhuishotels en romantische cottages vind je op de mooiste plekjes. Slaap lekker!.

Uitgaan

Steden in Zuid-Engeland hebben elk hun eigen nachtvertier. Oxford heeft maar weinig goede clubs of live muziek. De studenten hebben er hun eigen besloten feestjes. Voor klassieke muziek daarentegen kun je er goed terecht. Bath is een studentenstad, daar kun je genieten van theater, dans en live muziek. En een van de leukste clubs is Moles aan de George Street. Bristol is veruit de grootste stad in de streek en heeft een bruisend nachtleven. Je kunt er lekker uit eten en vervolgens genieten van muziek. Maak het zo uitgelaten of ontspannen als je zelf wilt.

Winkelen

Wil je leuk winkelen in Zuid-Engeland, dan heeft Bristol je veel te bieden. West End heeft elegante modewinkels en de East Side zit vol speciale winkeltjes met een Aziatisch of Caribisch karakter. In het centrum vind je de bekende Engelse warenhuizen. Voor schoenen en mode van topkwaliteit ga je naar het voetgangersvriendelijke centrum van Bath. Ook Salisbury heeft een gezellig winkelhart met een voetgangersgebied en Malls. 'Professionele' shoppers moeten naar het moderne winkelparadijs Gunwharf Quays in Portsmouth. Ze kunnen ook kiezen voor het winkelcentrum West Quay in Southampton.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Groot-Brittannië en Noord Ierland.