Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Yorkshire

Rond de historische stad York bevindt zich het afwisselende landschap van Yorkshire. Het is een boeiend gebied. Je ziet grimmig bergland ineens overgaan in vriendelijk weideland met stenen muurtjes. Verstedelijkt gebied maakt plotseling plaats voor weids natuurgebied.

Woeste heuvels eindigen abrupt bij steile klippen aan zee. Soms is Yorkshire grijs en somber, dan weer liefelijk en charmant. Het fascinerende landschap leent zich goed voor wandel- of fietstochten. Maar u kunt er ook fraaie tochtjes met de auto maken om kastelen, abdijen en musea te bezoeken.

Attracties en evenementen

Wat is er mooier dan in een stoomtrein door een schitterend landschap tuffen? In Yorkshire kan het. En bezoek dan ook het grootste spoorwegmuseum ter wereld, het National Railway Museum in York. Ga in York ook naar Jorvik, een vinkingstad waar je oog in oog komt te staan met de woeste inwoners. In Yorkshire kun je ook alles te weten komen over het boerenleven en boerderijdieren. Je kunt boerderijen, musea en themaparken bezoeken. Stap bijvoorbeeld in de laarzen van een veearts in The World of James Herriot in Thirsk.

Bezienswaardigheden

Als je door Yorkshire rijdt, is de kans groot dat u zomaar een ruïne tegenkomt. Stap dan even uit, ga met uw hand over de verweerde stenen muren en voel het verleden. Heel bijzonder! Yorkshire telt vele schitterende abdijen, kloosters en kerken. De grootste gotische kathedraal van Noord-Europa staat in York. Die móet je bezoeken. Kastelen zijn magische plaatsen. Ook daar heeft Yorkshire er veel van. Ga bijvoorbeeld naar Richmond Castle. Beklim de burchttoren, zoek een plaatsje tussen de kantelen en geniet van het uitzicht.

Dorpen en steden

Yorkshire heeft het allemaal. Er zijn interessante industriesteden, zoals Sheffield, Leeds en Bradford. De hoofdstad York is een vrij toeristische plaats met allerlei musea, maar ook leuke winkels en gezellige cafés. In de Dales liggen dorpjes met karakteristieke huizen van grijs zandsteen en leien daken. In de Moors zijn de dorpjes wat vriendelijker met hun huizen van honingkleurig zandsteen en rode pannendaken. Aan de kust vind je elegante badplaatsen, zoals Scarborough en Bridlington, maar ook pittoreske vissersplaatsjes, zoals Whitby en Robin Hood's Bay.

Eten en drinken

Yorkshire Pudding is misschien niet wat je denkt. Het is een soort gebak gevuld met vleessaus dat je overal in Engeland kunt krijgen. Maar nergens zo lekker als in Yorkshire zelf natuurlijk. De boerenkazen uit de groene dalen van Yorkshire zijn beroemd. Probeer de fris zoete, citroenige Wensleydale of de scherpe Yorkshire Blue. Yorkshire Fat Rascals (dikke deugnieten) zijn kleine, rijk gevulde fruitcakejes. Ze zijn heerlijk bij een kop sterke thee in een ouderwetse tearoom. Maar ook voor de moderne en uitheemse keuken kun je heel goed in de inns, pubs en restaurants van Yorkshire terecht.

Kamperen

Kamperen in Yorkshire

Kamperen onder de sterren is mogelijk in Yorkshire. De meeste campings zijn 'touring parks' voor caravans. Maar deze hebben ook vrijwel allemaal speciale plaatsen voor tenten. Rustzoekers vinden rustige campings bij boerderijen of in natuurgebieden. Gezinnen met kinderen zullen veel plezier beleven op de grotere 'holiday parks'. Zet je tent op tussen de rustieke stenen muurtjes op de rustige camping Bainbridge Ings in Hawes. Of kies bijvoorbeeld voor het gezellige Black Swan Holiday Park waar kinderen welkom zijn, zelfs in de bijbehorende pub.

Kunst en cultuur

Wie goed rondkijkt in Yorkshire, kan er het verhaal van de geschiedenis lezen. Je vindt bijvoorbeeld sporen van Romeinen in het museum van Aldborough. Het Jorvik Viking Centre in York vertelt het verhaal van een vikingnederzetting in dit gebied. Abdijen, zoals Fountains Abbey, laten zien hoe het leven van middeleeuwse monniken eruitzag. Kastelen vertellen het verhaal van de strijd om het koningschap van Engeland. De industriële revolutie heeft grote invloed gehad op Yorkshire. Musea in textielfabrieken en kolenmijnen vertellen ervan.

Woeste hoogten

Het ruige, open heideland van Yorkshire speelt een grote rol in de boeken van de gezusters Brontë. Denk maar aan het dramatische Wuthering Heights (woeste hoogten). Bezoek in Haworth de pastorie waar de zussen hebben gewoond. Er is nu een museum. De boeken krijgen meer diepte als je zelf in Yorkshire bent geweest. En ken je James Herriot? Deze wereldberoemde veearts reed in de jaren 40 met zijn oude auto, zonder remmen, door het woeste heuvelland van Yorkshire. Bezoek zijn praktijk in Skeldale House in Thirsk (oftewel Darrowby).

Natuur

Yorkshire heeft twee schitterende natuurgebieden. In het westen liggen de Yorkshire Dales. Je vindt er bloemrijke hooilanden en kalksteenplateaus. Je hoort er rivieren en beekjes kabbelen. In het golvende weideland zie je onafzienbaar lange rijen stenen muurtjes. In het oosten liggen de North York Moors. Daar strekken de paarse heidevelden zich uit tot de horizon. Snuif de geur op van bloeiende heide. Luister naar de eenzame roep van de wulp. De kust is ruig en rotsachtig. Op de hoge klippen broeden zeldzame zeevogels.

Overnachten

Als je echt in contact wilt komen met de mensen in Yorkshire, overnacht je in een B&B. Al pratende kom je bovendien te weten waar je lekker kunt eten of wat je beslist moet bezoeken in de buurt. Als je op zoek bent naar goede en goedkope overnachtingsmogelijkheden, is een 'hostel' of 'bunk barn' iets voor jou. Voor mensen die meer luxe willen, zijn er stadshotels, landhuishotels op het platteland of badhotels aan de kust. Daarnaast vind je overal in Yorkshire prachtige, vaak zandstenen cottages op afgelegen boerderijen of in kleine dorpjes.

Uitgaan

Oude, grauwe industriesteden in Yorkshire beginnen op te leven. Als je even genoeg hebt van hei en schapenkeutels, ga je gewoon de stad in. Leeds, Hull, York, Bradford en Sheffield zijn 'hot'. Ze zijn brutaal, levendig en verrassend. Ga eerst lekker uit eten. Modern Brits, gezellig mediterraan, authentiek Indiaas, kies maar uit. Bradford heeft bijvoorbeeld veel prima currry-huizen. Neem daarna een pint bij een bar met goede live muziek. Duik vervolgens het nachtleven in. De 'club scenes' van Leeds en Sheffield zijn befaamd.

Winkelen

York is een heerlijke stad om in rond te snuisteren. De stad zit vol traditionele cadeauwinkels, speciaalzaken en winkeltjes met antiek en curiosa. Koopjesjagers kunnen er terecht in de McArthur Glen Designer Outlet. Outlets zijn er overigens ook bij Doncaster en Hornsea. Voor het serieuze shoppen moet je in het centrum van Leeds zijn. Daar vind je beroemde designerlabels, zoals Vivienne Westwood, in elegante Victoriaanse winkelgalerijen en chique boetieks. Houd je van avontuurlijk shoppen, dan kijk je je ogen uit in Granary Wharf, met spullen van over de hele wereld.

Zon, water en strand

De kust van Yorkshire is wild, met zijn rotsachtige inhammen en torenhoge klippen. Maar je kunt er evengoed heerlijk zonnen op een van de gouden zandstranden. Het elegante Scarborough met zijn fraaie wandelpromenade was in de Victoriaanse tijd al een geliefde badplaats. Whitby is een historische vissershaven waar je op je gemak doorheen moet wandelen. Van hieruit ging kapitein Cook op ontdekkingsreis. Voor het ouderwetse Engelse strandvertier, inclusief ezeltje rijden, suikerspin happen en flaneren op de pier, moet u in Cleethorpes zijn.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Groot-Brittannië en Noord Ierland

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.