Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Sommige verkeersregels in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto Groot-Brittannië

Maximumsnelheid in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: Op verkeersborden worden de maximumsnelheden aangegeven in mijlen per uur.


Let op:

  • In de Congestion Charging Zone en op enkele andere belangrijke wegen in Londen geldt een verlaagde maximumsnelheid van 32 km/h (20 mph).
  • Vanaf 17 september 2023 geldt overal in Wales op wegen binnen de bebouwde kom (en andere wegen met straatverlichting) een algemene verlaagde maximumsnelheid van 32 km/h (20 mph).
  • Op diverse delen van snelwegen in Engeland is de maximumsnelheid verlaagd naar 96 km/h (60 mph) om de luchtvervuiling te verminderen. Let goed op de maximumsnelheidsborden.

Verkeersboetes in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Boete betalen

Voor lichte overtredingen mag de politie een zogenaamde penalty charge notice opleggen. In Schotland heet dit een conditional offer notice. Je moet direct of in elk geval binnen 28 dagen betalen, anders wordt de boete verhoogd met 50% of wordt een dagvaarding gestuurd. Betaling heeft tot gevolg dat de zaak is afgehandeld. Wanneer je het niet eens bent met de overtreding, kun je de zaak voor de rechter laten komen. Boetes kun je online betalen via penaltynotice.homeoffice.gov.uk.


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Milieuzones & milieustickers in Groot-Brittannië en Noord-Ierland 
Met de auto naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Route plannen naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.
Tolwegen & tolvignetten in Groot-Brittannië en Noord-Ierland 
In het algemeen zijn de autosnelwegen en andere wegen, bruggen en tunnels tolvrij. Bekijk de uitzonderingen.

Handig voor je vakantie naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Tot 20% korting
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele sweatwear tot essentiële reisaccessoires, ontdek ze in de (Web)Winkel.