Naar artikel

Rondreis in Zuid-Engeland: de mooiste bestemmingen

Maak gedurende je rondreis in Zuid-Engeland kennis met het groene en glooiende landschap vol pittoreske dorpen en steden met middeleeuwse kathedralen, zoals Rye en Bath. Wandel langs de ruige kustlijn met witte krijtrotsen, dompel je onder in de Romeinse geschiedenis of geniet van de Engelse keuken met shepherd's pie en Fish ‘n Chips.

Op zoek naar wat anders?

ANWB Reisopmaat 

Stel zelf je rondreis naar Zuid-Engeland samen:

  • Kies zelf je route, accommodaties en vervoersmiddel
  • Laat je inspireren door tips van reisspecialisten
  • Boek met de betrouwbaarheid van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

De schitterende kastelen van Sussex

Het zuiden van Engeland beschikt over tientallen fraai aangelegde kastelen en landhuizen met een rijke geschiedenis. Sommige kastelen zijn voor bezoekers geopend. Bezoek daarom tijdens je rondreis in Zuid-Engeland enkele van deze historische burchten en kastelen met romantische tuinen. De mooiste kastelen liggen in de streek Sussex. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het landhuis Lacock Abbey in Wiltshire, The Vyne in Basingstoke of Bodiam Castle in East Sussex.

De imposante natuur van Zuid-Engeland

De kenmerkende steile witte krijtrotsen zie je al vanaf de ferry naar Dover liggen. De Zuid-Engelse kustlijn bestaat verder uit eindeloze stranden en ruige rotsformaties met steenbogen en verborgen inhammen. Bezoek tijdens je rondreis in Zuid-Engeland de Cotswolds, met de vriendelijk glooiende heuvels en pittoreske dorpen Bourton on the Water en Bibury. Aan de kust bevindt zich nationaal park Exmoor. Hier wandel je door de groene loofbossen, uitgestrekte heidevelden en zanderige duinen. Ook is het New Forest een aanrader. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze bosweide reeds oeroud en je spot er halfwilde pony's.

Bezoek een Romeins badhuis in Bath

Keer terug naar de Romeinse tijd tijdens een bezoek aan de elegante stad Bath. In deze plaats ligt namelijk een van de best bewaarde archeologische vondsten uit het Romeinse rijk. De Romeinen bouwden hier een badhuis met heet water uit een thermische bron. Naast het badhuis is Bath een interessante stad om te verkennen tijdens je rondreis in Zuid-Engeland, met veel mooie voorbeelden van de neoclassicistische bouwstijl en de zogenoemde georganiseerde architectuur, zoals de straat Royal Crescent.

Activiteiten voor gezinnen met kinderen

Zowel voor jong als oud biedt Zuid-Engeland tal van interessante dierenparken en musea. Op het eiland Wight is bijvoorbeeld een aantal kleinschalige dierenparken te vinden, zoals het Wildheart Animal Sanctuary. Verken in Portsmouth de onderwaterwereld in het Blue Reef Aquarium. Ook leer je hier alles over de marine en bewonder je eeuwenoude slagschepen in het National Museum of the Royal Navy. De minder legale wereld van de smokkelaars ontdek je in het Museum of Smuggling History in Ventnor.

De mysterieuze stenencirkel van Stonehenge

De populairste attractie van Engeland is zonder meer Stonehenge. Deze unieke stenencirkel uit de prehistorie bestaat uit langwerpige, vierkante stenen met een gewicht van 25 ton per stuk. Niemand weet hoe ze op deze plek terecht zijn gekomen. De lokale gids vertelt je alle legendes die over de mysterieuze cirkel de ronde doen. Naast de stenen staat een bezoekerscentrum met meer informatie en een tentoonstelling van prehistorische voorwerpen die in de omgeving gevonden zijn.