Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Noord- en Midden-Engeland

De Midlands vormen het kloppende hart van Engeland. Hier is de industriële revolutie begonnen. Het was een grauw gebied van kolen en staal. Maar nu bloeit de streek op. En het industriële erfgoed wordt er gekoesterd. Je kunt er fabrieken, mijnen en allerlei interessante musea bezoeken.

Ook kun je met een kleurige 'narrow boat' door de nu stille kanalen glijden. De steden zijn toekomstgericht en hebben een bruisend nachtleven. Op het platteland heerst een vriendelijke, typisch Engelse sfeer. Die proef je nergens zo goed als tijdens een lokale rugbywedstrijd of een cricketwedstrijd op de 'village green'.

Attracties en evenementen

Het meest populaire pretpark van heel Engeland is Alton Towers in Staffordshire. Wil je gillend over de achtbaan glijen, dan kan dat hier. In de Midlands zijn ook veel kleinere pretparken te vinden. Als j meer houdt van dieren, dan heb je in de Midlands keus uit verschillende wildparken en dierentuinen. In het National Sealife Centre van Birmingham kun je onder andere haaien en zeepaardjes bewonderen. Een ritje met de stoomtrein is altijd feest. En helemaal als je door de fraaie vallei van de Severn tuft.

Bezienswaardigheden

Er zijn heel wat mooie en bijzondere huizen te bezichtigen in de Midlands. De National Trust beheert er een paar prachtige exemplaren, zoals Hidcote Manor en Charlecote Park. In het Peak District kun je door het schitterende Chatsworth House en omringende tuinen wandelen. Hardwick Hall is het glorieuze landhuis van Bess of Hardwick, een zeer rijke en invloedrijke dame in de zestiende eeuw. Een invloedrijke dame uit onze tijd, Prinses Diana, heeft haar eigen museum in het fraaie buiten Althorp.

Dorpen en steden

Denk je bij de Midlands aan grauwe industriesteden en onopvallende dorpjes? Dan moet je er toch eens gaan kijken. Je kunt dan ineens verrast worden door een prachtige kathedraal, zoals die van Lincoln. Of je komt een plaatje van een marktstadje tegen, zoals Ledbury of Ludlow. Ontdek ook de sprookjesachtige zwartwitte vakwerkhuizen van Shropshire en Herefordshire. De dorpjes in de Cotswolds zijn beroemd vanwege hun honingkleurige stenen. In grotere steden, zoals Birmingham en Nottingham, zijn stadscentra opgeknapt, de musea afgestoft en is er voor toeristen van alles te doen.

Eten en drinken

De arbeiders uit de kolenmijnen en smeltovens rond Birmingham, hadden liters bier nodig om op krachten te blijven. In de pubs van de Midlands kun je nog steeds uitstekend, speciaal in vaten gerijpt bier krijgen. Balti is een andere specialiteit uit het gebied. Het is een goedkope, eenvoudige maar overheerlijke Indiase stoofschotel. Voor de verfijnde kost, moet je naar de graafschappen Herefordshire en Shropshire. Het aantal sterrenrestaurants in dit gebied is uitzonderlijk groot. En de meeste daarvan bevinden zich in het fraaie stadje Ludlow.

Kamperen

Kamperen in het groene hart

In het hart van Engeland kun je goed kamperen met je caravan, camper of tent. Op het rustige, groene platteland zijn genoeg campings te vinden. Je kunt ook op veel plaatsen kamperen bij de boer. De stekjes op de campings zijn gewoonlijk niet zo gek duur. Langs de kust bevinden zich enkele grotere 'holiday camps': Dit zijn familiecampings met extra faciliteiten, zoals zwembaden, speeltuinen en entertainment. Hier kun je soms ook met je eigen tent of caravan terecht.

Kunst en cultuur

Birmingham was ooit de grootste industriële metropool ter wereld. Veel interessante musea, gebouwen en kanalen in de stad herinneren hieraan. Het aangrenzende Black Country was en is nog steeds het land van de zadelmakers, pottenbakkers, glasblazers en slotenmakers. Het wereldberoemde centrum van de porseleinindustrie is Stoke-on-Trent, ook wel 'The Potteries' genoemd. Ironbridge Gorge is de bakermat van de industriële revolutie. Hier ligt de eerste smeedijzeren brug. Hier, maar ook overal elders in de Midlands, kun je musea bezoeken waar de industriële geschiedenis tot leven komt.

Shakespeare-land

Midden in Engeland ligt het Stratford-upon-Avon van William Shakespeare. Hier is de grote schrijver geboren en ook begraven. Je kunt er rondlopen, samen met duizenden andere toeristen van over de hele wereld. Bezoek een theater voor een voorstelling van de Royal Shakespeare Company. Als je om vijf uur 's middags in de rij gaat staan, heb je kans op een kaartje voor de avondvoorstelling. Overigens is ook in Birmingham veel te doen op theatergebied. En voor Shakespeare in de openlucht, moet je bij het kasteel van Ludlow zijn.

Natuur

Zelfs in het bedrijvige hart van Engeland vind je gebieden waar de natuur de overhand heeft. Midden tussen de grote steden Sheffield en Manchester ligt het Peak District. Dat is een schitterend ruig heuvelland waar je heerlijk kunt wandelen en moutainbiken. In de zomer is het er wel druk. Net als overigens in de Cotswolds. Drommen toeristen komen daar af op de schilderachtige dorpjes met honingkleurige huizen. Die karakteristieke goudgele stenen komen uit de prachtige kalksteenheuvels. En daar kun je fijn wandelen tussen de schapen.

Overnachten

Overnachten in de Midlands is geen probleem. Kies bijvoorbeeld voor de luxe van een gerenommeerd hotel. Of kies juist voor de gezelligheid van een B&B bij mensen thuis. Ga slapen tussen de schapen op een boerderij. Of wordt wakker in een enorm hemelbed van een landhuis. Vakantiehuisjes zijn er ook in overvloed. Wat dacht je van een pittoreske cottage in het Peak District? Of huur je liever een geriefelijk appartement aan de kust? Goed en goedkoop overnachten kun je in een van de vele jeugdherbergen in dit gebied.

Uitgaan

Houd je van house, techno of garage? Dan moet je naar nachtclub The Bomb in Nottingham. Steden als Nottingham, Birmingham en Leicester hebben hun grauwheid afgeschud. Je kunt er fantastisch uitgaan. Overal schieten trendy café-bars als paddestoelen uit de grond. En in de pubs klinkt steengoeie life muziek. In Leicester kunt je lekker uit eten in een van de uitstekende Indiase restaurants. In Birmingham barst het van de muziek- en theaterfestivals. De 'nightclub scene' van Nottingham is wild en onstuimig.

Winkelen

De nieuwe Bullring van Birmingham is met meer dan 700 winkels het grootste winkelcentrum van Europa. Die glimmende uitstulping aan het gebouw is het warenhuis Selfridges. Ook in Leicester met zijn netwerk van winkelgalerijen en winkelstraten kunt je prima shoppen. Bovendien wordt er dagelijks een heel grote openluchtmarkt gehouden. In de nauwe straatjes van de Lace Market in Nottingham zijn veel leuke winkels te vinden. Vergeet ook niet de museum- en fabrieksshops. Ga bijvoorbeeld voor Wedgewood- en Doulton-keramiek naar Stoke-on-Trent. Voor Royal Crown Derby-porselein moet je naar Derby.

Zon, water en strand

Ga pootjebaden aan een van de schoonste stranden van Engeland. Bij Skegness en Mablethorpe kun je heerlijk luieren op gouden zandstranden. De zon laat zich er relatief vaak zien. Neem de kinderen op een warme dag mee voor een dagje 'fun coast'. Laat ze ronddraaien in een draaimolen, zandkastelen bouwen en aan ijsjes likken. Je kunt er ook bowlen, een gokje wagen in de speelhallen of gewoon mensen kijken op een bankje. De kust heeft kortom alles om je dat typisch Engelse strandvakantiegevoel te geven.

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Groot-Brittannië en Noord Ierland

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Engeland 

Van wandelen door de mooiste natuurgebieden als het Lake District tot je in een film wanen in het magische Alnwick Castle.

Meer aanbod voor Midden-Engeland

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.