Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in East Anglia

East Anglia is vlakbij en vrijwel vlak. Het landschap lijkt een beetje op dat van Nederland. Korenvelden strekken zich uit onder weidse luchten. Molens steken met hun wieken boven het met riet omzoomde waterland uit. Aan de kust trippelen scholeksters over de schorren en slikken.

Toch heeft East Anglia een bijzondere, typisch Engelse sfeer. Bezoek er de schitterende kathedralen, oeroude steden en landhuizen met prachtige tuinen. Of maak ouderwets plezier in een van de badplaatsen aan de kust.

Attracties en evenementen

Engelsen, en zeker die in East Anglia, zijn rare jongens. Je ziet het al aan de 'follies' (fraaie, maar volstrekt zinloze gebouwtjes) die her en der opduiken. En dan houden ze ook nog van die merkwaardige evenementen. Zorg dat je die niet mist! Ga kijken naar de houterige morris-dansers of de pannenkoekraces in Huntingdon en Lowestoft. Wees erbij als ze in mei met kazen gaan rollen in Stilton. En wat dacht je van het wereldkampioenschap slakkenracen, kastanje gooien of erwtjes schieten?.

Vliegende attracties

In East Anglia is altijd wat te doen. Je kunt er naar de kermis en het circus. Maar je kunt er ook spectaculaire vliegshows en traditionele landbouwshows meemaken. De kust is natuurlijk een grote trekpleister. En het grote pretpark Pleasure Beach in Great Yarmouth is dé topattractie. Daarnaast heeft het gebied opvallend veel dierenparken, zoals de bekende Colchester Zoo. Het vlakke East Anglia had in de Wereldoorlogen veel landingsbanen voor gevechtsvliegtuigen. In onder andere het Imperial War Museum in Duxford kun je deze vliegtuigen, maar ook tanks en ander militair materieel bewonderen.

Bezienswaardigheden

East Anglia heeft de grootste verzameling kathedralen van heel Groot-Brittannië. Maak eens een pelgrimstocht langs deze fraaie bouwwerken. Bekijk de prachtige versieringen in steen, de muurschilderingen en de veelkleurige roosvensters. Laat de indrukwekkende ruimte op je inwerken. Maar let ook op de grappige details. Kijk naar die fantastische monsters op het plafond. En wat voor vreemde mannetjes zijn in het hout van de bidbankjes uitgesneden? Als je geluk hebt, kun je in zo'n kathedraal een jongenskoor horen zingen. Dat is een onvergetelijke ervaring!

Tuinen van East Anglia

East Anglia heeft prachtige tuinen. Ze behoren tot de beste van Groot-Brittannië. Wandel door tuinen met lavendel en Engelse rozen. Loop langs de fraaie borders met fladderende vlinders. Geniet van de prachtige kleuren en heerlijke geuren. Rond grote huizen en abdijen liggen vaak schitterende landschapstuinen. De collegetuinen en de botanische tuin van Cambridge zijn beroemd. Ga mee met de tuinman en leer speciale technieken en tuingeheimen. Of verzamel zaad en plantjes voor je eigen tuin.

Dorpen en steden

East Anglia heeft prachtige oude steden en schilderachtige dorpjes. Maak er eens rondwandeling met een gids. Dan leer je dat die roze gepleisterde cottages in de Middeleeuwen vakwerkhuizen van rijke wolkooplieden waren. Je ontdekt waarom er zoveel prachtige kerkjes en schitterende kathedralen zijn in dit gebied. Weet je dat die dofglimmende stenen in de muren van sommige huizen vuurstenen zijn? En ja, het riet van de daken komt uit de Broads. Je kunt ook mee met een spannende spookwandeling. Want spoken hebben ze hier genoeg.

Eten en drinken

Maak je rivierboot vast aan een meerpaal en stap een eeuwenoude pub binnen voor een lekkere lunch. In de Norfolk Broads kan dat. Op de vruchtbare grond van de Cambridgeshire Fens wordt veel graan en fruit verbouwd. Proef hier versgebakken 'scones' (kleine cakejes) met room en heerlijke eigengemaakte jam. In Suffolk maken ze fantastische ham en in Hertfordshire uitstekend bier. En probeer de beroemde oesters uit Essex. In tentjes aan het strand kun je een lekkere pot met kokkels bestellen. Genieten maar!

Kamperen

Kamperen in East Anglia

Aan de kust van East Anglia vind je een aantal vakantieparken met plaatsen voor tourcaravans. Het zijn vrij grote familiecampings, vaak met restaurants, zwembaden en tennisbanen. Je kunt er 'crazy golf' en 'ten pin bowling' spelen. En soms hebben ze zelfs shows en cabaret in de avond. Dat is feest voor het hele gezin. Verder in het binnenland zijn er rustige campings, bijvoorbeeld bij een rivier of meer. Maar kleine campings voor rugzakkampeerders moet je hier echt met een zaklamp zoeken.

Kunst en cultuur

Het mooie landschap en het bijzondere licht van East Anglia hebben altijd al aantrekkingskracht gehad op schilders. In Suffolk ligt een gebied dat 'Constable Country' wordt genoemd. Je kunt hier de plekken bezoeken waar de beroemde schilder John Constable zijn romantische rivierlandschappen schilderde. In het begin van de 19de eeuw was er in Norwich een hele school van landschapsschilders. Hun werk hangt in het Castle Museum van die stad. Bezoek in Perry Green in Hertfordshire het huis en de beeldentuinen van de wereldberoemde beeldhouwer Henry Moore.

Natuur

Het landschap van East Anglia is bijzonder. Je vindt midden in het gebied lage heuvels van kalksteen, prachtige oude bossen en droge heidelanden. De Fens in het zuidwesten waren moeraslanden die met hulp van Hollanders zijn drooggelegd. Nu zijn het vruchtbare landbouwgronden met sloten en dijkjes. De Broads in Norfolk en Suffolk zijn ondiepe meren die zijn ontstaan door turfafgraving in de Middeleeuwen. Ze vormen een wonderlijk waterland. Het is een wirwar van met riet omzoomde waterwegen. Ook zijn er grote moerasvlakten. De kust is bijzonder vanwege de schorren en slikken en zeldzame vogels.

Overnachten

Aan de kust wemelt het van de hotelletjes en pensionnetjes. Er is voor ieder budget wel iets te vinden. Van eenvoudige B&B's tot luxe moderne hotels met uitzicht op zee. Avontuurlijke slapers overnachten op een boot of in een vuurtoren. In het binnenland kun je logeren in gezellige pubs en hotelletjes langs de rivier of in een mooi dorpje. En natuurlijk kun je ook een knus vakantiehuisje met een rieten dak huren. Of slapen in een cottage van vuursteen.

Uitgaan

Zodra de zon achter de horizon is verdwenen, begint in badplaatsen, zoals Great Yarmouth en Southend-on-Sea, het nachtleven. Duizenden lichtjes op de pier beginnen te twinkelen en het feesten kan beginnen. Er zijn nachtclubs, theaters, bioscopen en casino's. Je kunt de hele nacht doorfeesten. Je kunt ook een prima avondje uit in Norwich. Deze stad heeft theaters, bioscopen en een flink aantal restaurants en pubs. Het is beroemd om zijn 'real ale'-pubs die in vaten gerijpt bier schenken. Tegenwoordig heeft Norwich ook nieuwe, stijlvolle cafébars en prima nachtclubs.

Winkelen

Shoppen kan altijd in East Anglia. Vooral in de kleine en grotere steden kun je je slag slaan. Je vindt er grote warenhuizen, maar ook kleurige markten en leuke cadeauwinkels. Precies in het centrum van Norwich bevindt zich de Castle Mall. Het is een enorm ondergronds winkelcentrum met maar liefst 70 winkels. Koopjesjagers kunnen terecht in meerdere outlets. De Clacton Factory Shopping Village heeft bijvoorbeeld 50 fabriekswinkels waar de prijs van artikelen soms wel 60 procent lager is dan normaal.

Speuren naar antiek

Houd je van snuisteren in antiekwinkels? Raak je opgewonden van porselein, kristal, zilver of mahoniehout? Dan kun je in de steden en dorpen van East Anglia je hart ophalen. Overal zijn antiekwinkeltjes en her en der zelfs antiekcentra. Bezoek ook eens een antiekveiling. Er zijn geregeld veilingen op allerlei plaatsen. Wees dapper en doe een bod. Of kijk gewoon hoe de experts te werk gaan. Er zijn het hele jaar door ook antiekbeurzen waar je naar hartenlust kunt rondsnuffelen.

Zon, water en strand

Wat doen we met de kinderen? Naar het strand natuurlijk! Emmertje mee, schepje mee en ze zijn uren zoet. In East Anglia kunnen kinderen zich uitleven. In verschillende badplaatsen zijn leuke pretparken voor kleine en grote kinderen. Ook zijn er veel interessante dieren- en safariparken. Kinderen kunnen natuurlijk ook samen met pappa en mamma fietsen. Gelukkig zijn de heuvels niet al te hoog. En een tochtje in een boot door de Broads is ook hartstikke spannend. De oudere jeugd kan lekker watersporten en 's avonds natuurlijk naar de disco.

Strandvertier

East Anglia heeft een lange kustlijn. Je kunt er fijn wandelen langs kiezelstranden, klippen en schorren en slikken. Neem je verrekijker mee om bijzondere vogels of zeehonden te bekijken. Is het warm, ga dan lekker zonnen of zandkastelen bouwen. Schone, veilige en rustige zandstranden zijn er genoeg in dit gebied. En de badplaatsen bieden ouderwets strandvertier. Southend-on-Sea heeft bijvoorbeeld een hele lange pier met feestverlichting, een trammetje en felgekleurde souvenirs. Great Yarmouth is eigenlijk één groot pretpark. Kinderen vinden het prachtig.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.