Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E-bike routes

Tips voor elke provincies

Deze fietsroutes zijn extra leuk met de elektrische fiets. Waarom? Ze zijn lekker lang en gaan over vlak terrein. Met deze routes kun je optimaal genieten van je e-bike.

E-bikeroute 1  - Langs bollen, duinen en landgoederen

63 km, Lisse, Zuid-Holland

In het voorjaar sieren miljoenen narcissen, tulpen en hyacinten de bollenvelden langs de kust. Ze doen het hier zo goed dankzij het zand dat de zee in de loop van duizenden jaren heeft neergelegd. Direct langs de kust zijn de duinen nog altijd hoog, verder landinwaarts zijn ze veelal afgegraven. Middeleeuwse kastelen herinneren aan het strategisch belang van de binnenduinen. De buitenplaatsen zijn aangelegd door rijke kooplieden en regenten die hier de zomer doorbrachten.
Bekijk de e-bikeroute

Uitgelichte Gastvrijpunten langs de route:

  • De Tulperij: voor een koffiestop, de pluktuin of een rondleiding (let op: niet het hele jaar geopend)
  • Mokka Sassenheim: een perfecte tussenstop in de bollenstreek voor een stuk vlaai. 

E-bikeroute 2 - Oldambtroute

54 km, Heiligerlee, Groningen

Vestingdorpen Oudeschans en Nieuweschans zijn musea op zich, maar wie weinig op heeft met cultuur hoeft zeker niet rechtsomkeert te maken. De route voert namelijk ook langs het nieuwe Oldambtmeer, een van de grootste meren van ons land. Parkeer je e-bike bij Vogelkijkhut Kiekkaaste en spot kluten, slobeenden en scholeksters.
Bekijk de e-bikeroute

E-bikeroute 3 - Rondje Tjeukemeer

63 km, Heerenveen, Friesland

Dit is het Friesland zoals iedereen zich dat wenst: weids, vlak en afwisselend. Al fietsend is de geschiedenis van de streek goed zichtbaar, want de vervening heeft hier letterlijk diepe sporen getrokken.
Bekijk de e-bikeroute

E-bikeroute 4 - Maas en Waalroute

58 km, Druten, Gelderland

'En we praten en we zingen en we lachen allemaal. Want daar achter de hoge bergen ligt het land Van Maas en Waal.' Boudewijn de Groot stak niet zomaar de muzikale loftrompet over de Gelderse streek. Het bijna 700 jaar oude polderdistrict is één van de boeiendste stukjes Nederland, met zijn uiterwaarden, landgoederen en eeuwenoude plaatsjes. Leuk: bij de Waterpoort in Tiel kun je het fietspontje naar Wamel nemen.
Bekijk de e-bikeroute

Uitgelichte Gastvrijpunten langs de route:

  • De Zandroos: een streekwinkel vol seizoensproducten, waar je kunt genieten van zelfgebakken taart, lunch of high tea. 

E-bikeroute 5 - Tungelroyse Beek-route

50 km, Stramproy, Limburg 

De Tungelroyse Beekroute maakt een acht door het Land van Peel en Maas. Het landschap bestaat uit beboste zandgronden, dorpjes, smalle wegen, akkers, graslanden, beken en kanalen. De Tungelroyse Beek is de slagader van de water-huishouding van Midden-Limburg. Zij ontspringt net over de grens in België en mondt als Neerbeek uit in de Maas. Andere Midden-Limburgse beken zoals Raam, Leukerbeek, Roggelse Beek en Haelense Beek stromen uit in de Tungelroyse Beek. Startpunt: Stamproy.
Bekijk de e-bikeroute

Gastvrijpunt op de route: Eetcafé De Prairie
Lunch, diner of borrel. Bij De Prairie geniet je van een uitgebreide kaart met Nederlandse gerechten. 

E-bike route 6 Langs IJssel en Posbank

60 km, Laag-Keppel, Gelderland

Deze route zit vol contrasten. De rivier de Oude IJssel begeleidt je langs de bossen, akkers en kastelen van de Achterhoek. Aangekomen bij de Veluwe wacht een pittig klimmetje naar de 90 meter hoge Posbank. Hoogtepunt op de terugweg is de oude hanzestad Doesburg. In de historische binnenstad is het prachtige Middeleeuwse stratenpatroon inclusief monumentale panden bewaard gebleven.
Bekijk de e-bike route

Gastvrijpunt op de route: Grand Café Rutgers
Naast de uitgebreide menukaart kun je hier onbepekert genieten van spareribs, gamba's of biefstuk. 

Accu bijna leeg? Op verschillende plekken langs fietsroutes vind je oplaadpunten voor je elektrische fiets.

Nog meer e-bikeroutes

De ANWB-fietsgids De 100 mooiste e-bike route van Nederland bevat 100 routes van 40 tot 85 kilometer die eenvoudig zijn te volgen met fietsknooppunten. Op elke routekaart vind je bovendien ook een beschrijving van de bezienswaardigheden, mooie foto's, horecatips en oplaadpunten onderweg.

Meer gratis e-bike routetips

Oplaadpunten onderweg

Voor een lange fietstocht wil je natuurlijk wel weten waar je je elektrische fiets tussentijds kunt opladen. We hebben een overzicht gemaakt van alle oplaadpunten onderweg.

Meer over je e-bike

Wil je niet met pech aan je e-bike langs de weg staan? Met Wegenwacht Fiets ben je verzekerd van pechhulp onderweg. Hier kun je terecht voor onderhoudstips, advies voor het kopen van een (elektrische) fiets en meer.

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten, helmen en tassen.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.