Geul en Gulproute

Nederland, Limburg, Gulpen

85
69
70
67
68
60
59
58
85
86
90
84
85

In het hart van het krijtland, langs de Geul en de Gulp, sieren kastelen en watermolens het rijkgeschakeerde landschap nog eens extra. Maar je fietst ook over het Plateau van Margraten, waar naast akkers en weilanden ook boomgaarden zijn. De route gaat ook door de omgeving van – maar niet over het traject van – de ‘beruchte’ Keutenberg. Deze anderhalve kilometer lange klim was vaak een van de venijnige kuitenbijters in de wielerklassieker De Amstel Goldrace.

Let op! Als gevolg van de overstromingen in Limburg kunnen delen van deze route (door Valkenburg en langs de Geul) niet toegankelijk zijn. Check van tevoren de actuele situatie op de site van Visit Zuid-Limburg

LET OP - extra route-aanwijzing:
na knooppunt 90 fiets je via Epen naar Slenaken richting knooppunt 84. Pas in Slenaken staat de route naar knooppunt 85 op de bordjes aangegeven (dus niet helemaal doorfietsen naar 84, maar overstappen op 85).

Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Houd op deze route rekening met de omderstaande punten. Pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en andere weggebruikers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen knooppunt 69-70 bevinden zich 2 'poortjes' waar je met de fiets doorheen moet (afstappen).
• Tussen knooppunt 60-59 bestaat het traject voor 90% uit halfverharde zand- en grindpaden.
• Tussen knooppunt 58-85 vanaf de Rijksweg tot Stokhem bestaat het traject uit slecht/brokkelig asfalt.
• Tussen knooppunt 86-90 bevinden zich een onverhard traject van ca. 500m.
• Vooral in het heuvelland is het oppassen met scherpe en onoverzichtelijke bochten en kruispunten, gecombineerd met stevige klimmetjes en afdalingen.
• Let in het heuvelland goed op met gevaarlijke bermen.
• Het centrum van Valkenburg kan in de zomer erg druk zijn met toeristen, die onverwachts de weg of het fietspad opstappen.
• TIP: vertrek met een vol(doende) opgeladen accu en neem een acculader mee; fietsen in het heuvelland verbruikt meer elektriciteit dan een rit door vlak terrein!

Vanuit Ingber fiets je over een zachtgolvende vlakte met graanvelden en grasland. Het Plateau van Margraten maakt een lege indruk; de boeren wonen langs de rand. Bij het gehucht 't Rooth heb je links een mooi uitzichtpunt over een een mergelgroeve. Hier werd tot 2017 nog mergel gewonnen. Nu wordt de groeve beheerd als natuurgebied door het Limburgs Landschap.
Na knooppunt 68 gaat het richting Valkenburg aan de Geul. Min of meer loodrecht op de Geul ligt een aantal ‘grubben’, zoals het Gerendal en de Sibbergrubbe. Het zijn droogdalen, waarin geen rivier stroomt. Na een fikse regenbui veranderden de zandwegen vroeger in ‘tijdelijke rivierbeddingen’, maar dat was vóór er asfalt lag.

In Schin op Geul bevindt zich de toegangsweg naar de Keutenberg. Deze bekende wielersporthelling (162,8 m) is kort en steil en maakt daarom geen deel uit van de route. In Wijlre ben je weer terug bij de Geul. Aan je linkerhand ligt de Buitenplaats Kasteel Wijlre, een eeuwenoud landgoed waar historie, architectuur, moderne kunst en cultuur samenkomen.

Aan de overkant van de N278 volg je de Oude Akerweg, telkens met de Gulperberg aan de rechterhand. De flinke klim vanuit het Geuldal en – verder op de route – de scherpe afdaling naar het Gulpdal tussen Mechelen en Epen bezorgden dit stukje Zuid-Limburg de naam ‘Klein-Zwitserland’. Onderweg zie je her en der mergellandschapen, een zeldzaam oud Nederlands schapenras. In Eperheide kom je langs de schaapskooi, waar wol van deze schapen wordt verkocht (www.schaapskooimergelland.nl).

Vanuit Beutenaken volg je de sterk meanderende Gulp. Bij een doorwaardbare plaats ontstond in de middeleeuwen de voorloper van Kasteel Neubourg te Gulpen, dat dateert van rond 1350. De huidige gebouwen zijn grotendeels 17e-eeuws, maar worden aan het zicht onttrokken door een groene haag. Bij het eindpunt van de route kun je het landgoed betreden via een wandelpad met gekleurde paaltjes. Even verderop, ten noorden van Gulpen, stroomt de Gulp in de Geul.