Geul en Gulproute

Nederland, Limburg, Gulpen

85
69
70
67
68
60
59
58
85
86
90
84
85

In het hart van het krijtland, langs de Geul en de Gulp, sieren kastelen en watermolens het rijkgeschakeerde landschap nog eens extra. Maar je fietst ook over het Plateau van Margraten, waar naast akkers en weilanden ook boomgaarden zijn. De route gaat ook door de omgeving van – maar niet over het traject van – de ‘beruchte’ Keutenberg. Deze anderhalve kilometer lange klim was vaak een van de venijnige kuitenbijters in de wielerklassieker De Amstel Goldrace.

Extra route-aanwijzing:
na knooppunt 90 fiets je via Epen naar Slenaken (richting 84). In Slenaken kies je de route die rechtstreeks naar knooppunt 85 gaat (84 overslaan).

Houd op deze route rekening met de omderstaande punten. Pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en andere weggebruikers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Op deze route bevinden zich een aantal halfverharde zand- en grindpaden; ook is er een traject (ca. 500m) met slecht/brokkelig asfalt.
• Vooral in het heuvelland is het oppassen met scherpe en onoverzichtelijke bochten en kruispunten, gecombineerd met stevige klimmetjes en afdalingen.
• Let in het heuvelland goed op met gevaarlijke bermen.
• TIP: vertrek met een vol(doende) opgeladen accu en neem een acculader mee; fietsen in het heuvelland verbruikt meer elektriciteit dan een rit door vlak terrein!

Vanuit Ingber fiets je over een zachtgolvende vlakte met graanvelden en grasland. Het Plateau van Margraten maakt een lege indruk; de boeren wonen langs de rand. Na Sibbe gaat het richting Valkenburg aan de Geul. Min of meer loodrecht op de Geul ligt een aantal ‘grubben’, zoals het Gerendal en de Sibbergrubbe. Het zijn droogdalen, waarin geen rivier stroomt. Na een fikse regenbui veranderden de zandwegen vroeger in ‘tijdelijke rivierbeddingen’, maar dat was vóór er asfalt lag.

De helling naar de Keutenberg (162,8 m) is kort en steil. Voorbij Keutenberg bevindt zich een klein plateau met een eenzame hoeve in de verte. De afdaling naar Stokhem is ook niet mis. In Wijlre bent u weer terug bij de Geul. De flinke klim vanuit het Geuldal en de scherpe afdaling naar het Gulpdal tussen Mechelen en Epen bezorgden dit stukje Zuid-Limburg de naam ‘Klein-Zwitserland’.

Aan de overkant van de N278 ligt Wittem. Het is een bedevaartsoord voor katholieken vanwege het redemptoristenklooster uit ca. 1730 en zijn vroegere broeder Gerardus Majella, die heilig verklaard werd. Er is ook een kasteel, waarvan het oudste deel dateert van rond 1200. Het doorstond een belegering door de hertog van Gelre en na een verwoesting door de Spanjaarden is het gedeeltelijk herbouwd.

Vanuit Beutenaken volg je de sterk meanderende Gulp. Bij een doorwaardbare plaats ontstond in de middeleeuwen de voorloper van Kasteel Neubourg te Gulpen, dat dateert van rond 1350. De huidige gebouwen zijn grotendeels 17e-eeuws. Even verderop, ten noorden van Gulpen, stroomt de Gulp in de Geul.