Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

16 favoriete strandtenten aan de Nederlandse kust

Van Vlieland tot Cadzand

Een dagje aan de kust kan je een heus vakantiegevoel bezorgen, lekker uitwaaien langs de vloedlijn of zonnen in de duinen ... En soms wil je dan ook gewoon even een gezellige strandtent in. We zochten daarom de leukste strandtenten in Nederland uit. Verse vis, mooie duinen, een zilte lucht, uitzicht op zee en soms zelfs met mogelijkheid tot overnachten: genieten maar.

1. Jeanzz - Verse oesters

Bij Strandpaviljoen Jeanzz zit je wel heel bijzonder: Zeeuwse platte oesters worden hier direct voor de deur gevangen en de oesterboot vaart elke dag langs om de verse vangst te brengen. Je zit hier dan ook bij de jachthaven Den Osse en kijkt vanaf een ruim opgezet terras met parasolletjes uit op de Grevelingen. Tel daarbij op: een fijn zandstrandje, zwemwater waar ook de kinderen in kunnen plonzen én een menukaart vol lekkers. Zoals de specialiteit van Jeanzz: carpaccio van paling en zalm, maar ook brochette van scampi, Zeeuwse mosselen en een hele zeebaars van de lavagrill. De chef-kok kan er wat van en houdt zoveel mogelijk rekening met de seizoenen – en dat proef je. Al is het hier ook prima vertoeven met niet meer dan een ijskoud Skuumkopke (biertje) in de hand.

Strandpaviljoen Jeanzz is een ANWB Gastvrijpunt. Dit betekent dat je hier allerlei extra’s geniet, zoals gratis toiletgebruik, fietsband oppompen (of plakken), accu opladen, flesje water vullen, schuilen voor de regen.

2. Pele Surfshack - Eerste vegan strandtent

Pele Surfshack vind je in Hoek van Holland tussen twee surfscholen in. Ze startten in 2019 en waren de eerste 100% vegan strandtent van Nederland. Het lijkt hier wel Hawaii, qua sfeer en al die surfers voor de deur. Het mooie interieur bestaat uit veel hout, gerecyclede materialen, vintage en uiteraard surfplanken. Zelfs de naam heeft te maken met Hawaii: een verwijzing naar de Hawaiiaanse godin Pele.

De plantaardige smoothiebowls geven je de nodige energie voor een strandwandeling of surfsessie. Goede koffie hebben ze ook; de koffiemachine is speciaal voor Pele Surfshack gebouwd. Bij mooi weer kies je uit de verschillende terrassen om de strandtent heen, van tafels met retro stoelen tot comfortabele banken. Van maart tot oktober is het echt vakantie hier.

3. Havana Beachclub – Ideaal voor gezinnen

Rockanje heeft al jaren een van de beste stranden van Nederland. Vooral gezinnen komen hier graag, want het strand loopt geleidelijk af de zee in. Voor de kust liggen een aantal zandbanken, waardoor er maar weinig golven zijn. Zo kunnen kinderen lekker pootjebaden en met het water spelen. Het is trouwens ook het enige strand in Nederland dat op het zuiden ligt, waardoor je kunt zonnen met uitzicht op zee.

Het badstrand van Rockanje heeft twee strandopgangen: de eerste en tweede slag. Havana Beachclub vind je bij de eerste. Waar je ook van houdt, de menukaart heeft voor ieder wat wils. Lunchen kan tot 17:00 uur en de dinergerechten kun je zelfs de hele dag bestellen. Op koudere dagen is het binnen ook goed toeven, bij een van de opwarmende openhaarden.

4. Paal 15 Noord – Het Texelse eilandleven

Texel telt 33 witte strandpalen. Bij de vijftiende zit je het hele jaar goed, van koffie en lunch tot borrel en diner. Paal 15 Noord heeft grote hoge ramen, waardoor je een geweldig zicht op zee hebt. Zowel vanaf het terras als binnen, waar je bij slecht weer extra lekker zit op de bank bij de haard. De gerechten op je bord bestaan veelal uit producten uit de achtertuin (Texel) én de voortuin (de Noordzee). Texelse paddenstoelen bijvoorbeeld, en garnalen uit de Waddenzee.

Zomerse dag? Naast het paviljoen staan strandhuisjes met standaard twee stoelen, een parasol én een weids uitzicht. Te huur voor een dag, week of zelfs maand. Bij De Kiosk kun je een coffee to go halen voor tijdens je strandwandeling. Of neem er wat snacks mee voor een picknick aan zee. Lees meer over wat er zoal te doen is op Texel.

5. De Marlijn – Noordelijkste horecalocatie

Strandpaviljoen De Marlijn staat op Schiermonnikoog en is de meest noordelijke horecalocatie van ons land. Bij De Marlijn kennen ze de wijnen die ze schenken maar al te goed: ze hebben de flessen tijdens hun wijnreizen zelf meegenomen uit Frankrijk, Duitsland en Italië. Ze adviseren je dan ook graag welke het beste smaakt bij je gerecht. Hun specialiteit? Fruit de Mèr; een plateau vol vis, van kreeft tot oesters en coquilles. En uiteraard is er een catch of the day.

Ook leuk: de soepen van De Marlijn zijn zo geliefd, dat ze deze ingevroren verkopen om mee te nemen naar (je vakantie)huis. Zoals erwtensoep voor na een winterse strandwandeling, of Marlijn’s vissoep op een zonnige dag. En dan hebben ze ook nog een kiosk met ligbedden, parasols en windschermen. Meer heb je niet nodig.

Zin om te fietsen? Stap na de koffie op de fiets voor de twee uur lange fietsroute Rondje Schier.

6. De Walvis – Aan het Groene Strand

De Walvis is misschien wel de meest bekende en populaire plek op Terschelling. Je vindt dit paviljoen om de hoek van het dorp West-Terschelling, aan de voet van het hoge duin. Oftewel: als je de boot afstapt naar links. Neem plaats aan het ‘Groene Strand’; een breed stuk gras aan zee. Met een beetje geluk zit je ‘front row’ op de lange bank met uitzicht op het wad en natuurgebied Noordsvaarder. Voor je lopen of fietsen mensen langs die de natuur in trekken, en heel in de verte zie je zelfs Vlieland liggen. Genoeg te bekijken dus.

Geen plek? Bestel een drankje aan de bar en neem ‘m mee het gras op. Doet iedereen. De ene is aan het picknicken, de ander ligt languit met een biertje in de hand.

Bekijk nog meer tips wat er te doen is op Terschelling.

’t Badhuys, Vlieland (Friesland), foto: Bertil van Wieren fotografie
 

7. ’t Badhuys - Prijswinnaar

Kotters varen voorbij, koters bouwen zandkastelen ... De Wadden zijn rijk aan fijne strandtenten, maar op Vlieland staan er maar twee. ’t Badhuys werd in 2017 uitgeroepen tot ‘beste strandpaviljoen van Nederland’. Publiek en vakjury prezen ‘het moderne interieur met industriële elementen, het duurzame karakter, de aandacht voor een schone omgeving en de goede service’. Van alle Waddeneilanden is het mooie Vlieland het kleinst bewoonde, en het is er doorgaans iets minder druk. Maar toch, wie in ’t Badhuys op een zonnige zomerdag wil eten (huisgemaakte kibbeling, zeewierburger, fruits de mer), kan maar beter een plekje reserveren, want een goed bewaard geheim is het strandpaviljoen niet.

Wat te doen op Vlieland? Check onze tips en bekijk ook het artikel over fietsroutes op de Waddeneilanden.

De haven bij Harlingen
 

8. ’t Zilt - Aan de Waddenzee

‘Uniek gelegen tussen stad en wad,’ verkondigt ’t Zilt op hun plakkaat op de muur. En zo is het maar net. Je zit hier op de Westerzeedijk praktisch met je voeten in de Waddenzee, maar loopt ook binnen tien minuten het centrum van Harlingen binnen, met zijn monumentale panden en haventje vol historische zeilschepen. Al raden we aan vooral nog even te blijven zitten; niet alleen omdat uitkijken op de natuur van de Waddenzee nooit verveelt, maar ook omdat je bij ‘t Zilt kunt smullen van frittata met champignons en Grana Padano uit de oven, een salade met geitenkaas van De Molkerei (een lokale kaasmakerij gespecialiseerd in geitenkaas) en een smakelijke boullabaise. Die laatste is ook perfect om jezelf aan op te warmen als het weer iets minder is, binnen, bij de open haard.

Fietsen in en om Harlingen? Bekijk onze Zeedijkenroute.

t Zilt is een ANWB Gastvrijpunt. Dit betekent dat je hier allerlei extra’s geniet, zoals zoals gratis toiletgebruik, fietsband oppompen (of plakken), accu opladen, flesje water vullen, schuilen voor de regen.

Strandpaviljoen Zuiderduin in Westkapelle (Zeeland)
 

9. Noord en NewZuid - Ver van de bewoonde wereld

Vrij ver van de bewoonde wereld (lees: bij het dorp Sint Maartensvlotbrug), tussen de Noordzee en natuurgebied Zwanenwater, rijk aan lepelaar en zonnedauw, daar liggen Noord en NewZuid. Wat ooit begon als een hutje in de duinen, is uitgegroeid tot twee riante paviljoens. Goed voor verbleekt hout, krakend rotan, gastvrij personeel, sympathiek geprijsde en smakelijke driegangenmenu’s en een bak water voor de hond. We kunnen niet kiezen en noemen ze daarom allebei. Geen massatoerisme, geen dreunende beatboxen, geen hippe Mexicaanse hangmatten. Wel met een pan mosselen op tafel genieten van uitzicht op zee.

Maak ook een fietstochtje aan de hand van onze fietsroute door Noord-Holland.

Club Zand in Castricum (Noord-Holland)
 

10. Club Zand - Laidback

Twaalf maanden lang zeven dagen per week open: Club Zand in Castricum, alias Bakkum aan Zee. Dat is geen badplaats zoals Scheveningen of Zandvoort en er is dus ook geen drukke boulevard met hotels en restaurants. Er zijn wel bos, duinen en een mooi, schoon strand. En dit paviljoen dus, niet alleen een fijne laidback hangplek vol hip design zoals Balinese parasols en hangstoelen met zeezicht, maar ook een puike plek voor het prikken van een vorkje, met dank aan de wereldse menukaart. Een strandtent voor wie even weg van de wereld wil zijn, maar er nog wel hip bij wil zitten.

We tippen gelijk even onze ANWB-fietsroute die we door de duinen bij Castricum hebben uitgestippeld.

11. Zeeduin - Breedste strand

Wakker worden met het geluid van een ruisende zee op de achtergrond kan bij Hotel-Restaurant Zeeduin. Daar slaap je namelijk op zo’n vijftig stappen van het strand – en dan heb je meteen het breedste strand van Noord-Holland te pakken. Ruimte genoeg dus voor een mooie strandwandeling, en ook duinen, bosgebied en meren liggen hier binnen handbereik. Het duinlandschap bij Wijk aan Zee is namelijk onderdeel van het Noordhollands Duinreservaat, een 20 kilometer lang natuurgebied langs de kust. In deze natuur spot je vossen, zandhagedissen en lepelaars, net als Schotse hooglanders, exmoorpony’s of konikpaarden. Een dagje de stad in? Dan wijk je uit naar Haarlem, is een uurtje fietsen, of Alkmaar, iets minder dan anderhalf uur. Je elektrische fiets huur je bij het hotel.

Woodstock’69 in Bloemendaal aan Zee (Noord-Holland)
 

12. Woodstock’69 - Strandclubbing

‘Ruim 25 jaar geleden hadden drie jeugdvrienden een droom. (…) een plek creëren waar (…) het niet belangrijk is wat je bent, maar wie je bent.’ Dit lezen we op de website van Woodstock’69, een strandtent slash beachclub waar nogal eens (opkomende) artiesten optreden. De mannen begonnen klein: met twee containers, een biertap en een lekke voetbal. Inmiddels is de plek niet meer weg te denken van het Bloemendaalse strand. Op de site staat ook: ‘Maar genoeg gepraat over Woodstock. Er zijn te weinig woorden om te omschrijven wat er allemaal op ons biotoopje gebeurt. Je moet het meemaken, ruiken, proeven, zien!’ Dat dus.

Thalassa in Zandvoort (Noord-Holland)
 

13. Thalassa - Familiebedrijf

Het zal niet verbazen: strandtenten te over aan de kust in Zandvoort. Velen kiezen voor de hipper-dan-hippe hotspot Hippie Fisch (‘trendy, vintage en vet lekker’), wij gaan echter voor familiebedrijf Thalassa, een paviljoen met zowel geschiedenis als een fijne kaart. Reken op dagverse vis, aandacht voor duurzaamheid, zicht op strand en zee en ‘zuivere zeewind, die het zilt op je lippen brengt’. Al zeven generaties lang bezorgt de familie Molenaar haar gasten een perfecte dagje strand. Ook fijn: Thalassa ligt op maar 3 minuten lopen van het station en is het hele jaar open. Op de diverse beoordelingssites zijn verreweg de meeste opmerkingen positief, zoals ‘veel speelmogelijkheden voor de kinderen’, ‘alles dik in orde’ en ‘we komen terug!’

Bekijk trouwens ook meteen onze tips over wandelen in Zuid-Kennemerland.

Strandopgang bij het Noordwijkse strand (Zuid-Holland)
 

14. Bries - Strandyoga

Ook badplaats Noordwijk kent qua strandtenten een rijk aanbod. Zo heb je er Witsand, hip gestyled en met een relaxed sfeertje, en de Branding/Winter Lodge, ’s zomers een strandtent met olijfbomen, ’s winters een lodge met knappend haardvuur. Worden we blij van, maar wij gaan voor Bries, met ligbedjes tussen de rode windschermen op het strand. Van april tot oktober kun je hier ook nog een zonnegroet en downward dog meedoen tijdens yoga op het strand, verzorgd door Bries. En als de geest eenmaal is gevoed, is ook het lichaam aan de beurt. Bestel hier een royal fish platter met paling, zalm en garnaal, dan komt dat helemaal goed.

Fietsen in de Bollenstreek? Bekijk onze Bollenstreekroute.

De kust bij Katwijk aan Zee (Zuid-Holland), foto: Ruben Drenth
 

15. Het Strand - Ongedwongen, zoals vroeger

Zandvoort: Amsterdam aan Zee. Scheveningen: Den Haag aan Zee. Noordwijk: Harry Mens aan Zee. Katwijk: blijft Katwijk aan Zee. De zo vaak misbruikte kreet ‘authentiek’ zullen we niet slaken, maar Katwijk voelt toch een beetje aan ‘zoals vroeger’. Zonder ouderwets te zijn, want onder de duinen zit een (relatief goedkope) hypermoderne parkeergarage verstopt. Maar er luiden klokken op zondag, er is een bescheiden boulevard en er zijn maar weinig strandtenten die uitblinken vanwege hun überhippe design – best prettig. Bij strandpaviljoen Het Strand is het dan ook goed en ongedwongen tafelen (van kroketten tot kreeft in cognac), met de zee op enkele meters afstand. Geniet hier op een zonnige dag of tijdens een hevige storm van dichtbij passerende vissersbootjes, krijsende meeuwen of een tanker aan de horizon, onderweg van Hamburg naar Mumbai.

Strand bij Scheveningen (Zuid-Holland)
 

16. Zuid - Voor levensgenieters

Oh, oh Den Haag … waar alleen Scheveningen al zeventig strandtenten bezit. Toch lezen we op de website van Strandpaviljoen Zuid: ‘Ver weg van de drukte van de boulevard is Zuid een kolonie voor gezinnen, surfers en de levensgenieters van Den Haag.’ En ja, aan de zuidkant van de haven vinden we deze strandtent met laidback interieur waar je de drukte inderdaad vergeet. De huiskamer- en strandhuiselementen nodigen uit om onderuitgezakt iets te vieren met vrienden. Hier aan de zuidkant kun je ook surflessen nemen, of suppen, net wat je wilt. Bij Zuid ruik en proef je de uitstekende koffie en luister je naar Otis Reddings’ Sittin’ on the Dock of the Bay, terwijl de pizza’s uit de steenoven komen. Top.

De Oosterschelde (Zeeland)
 

17. De Heerenkeet - Kreeft en wijn

Nog zo’n fijne plek waar de producten voor je neus uit het water worden geschept en van het Zeeuwse land worden geplukt: De Heerenkeet. Alleen al vanwege de prachtige ligging aan de Oosterschelde wil je hier even blijven hangen – al zal dat niet bij ‘even’ blijven zodra je de menukaart hebt gezien. Naast een reguliere lunch- en dinerkaart hebben ze hier namelijk ook een kreeftenmenukaart. Dat betekent: drie of vier gangen genieten van gerechtjes als kreeftenbisque, kreeft met dragon of gekookte kreeft met huisgemaakte mayonaise. Een glas Weissburgunder, qua smaak volledig passend bij de gerechten, maakt het kreeftenfeestje af. Sowieso krijg je bij elk gerecht op de ‘gewone’ menukaart een wijnsuggestie cadeau. Kunnen we waarderen.

De Heerenkeet is een ANWB Gastvrijpunt. Dit betekent dat je hier allerlei extra’s geniet, zoals zoals gratis toiletgebruik, fietsband oppompen (of plakken), accu opladen, flesje water vullen, schuilen voor de regen.

Zeecafé in Oostkapelle (Zeeland)
 

18. Zeecafé - Een zeecontainer en een koelkast vol rosé

Zeeland bezit tal van strandtenten en 99 procent daarvan is groter dan Zeecafé in Oostkapelle. Eigenaar en ex-kippenboer Adriaan begon ooit met een soort zeecontainer en een koelkast – en zo heel veel meer omvat zijn Zeecafé eigenlijk nog steeds niet. Een paar blauwe zeecontainers en een stoere veranda, that’s it. Ver van de massa vind je hier op het schoonste strand van Nederland dus vooral een intieme sfeer. En daar hoef je maar weinig voor te doen: na de strandovergang aan de Duinweg ga je rechtsaf en ploeter je een paar minuten door het zand. Er is drank (twee bevroren druiven houden de rosé koel) en lekker eten. De menukaart op de containerdeuren vermeldt onder meer scampi’s, gebakken pepers en chorizokroketjes. Niet te ingewikkeld, wel lekker – precies zoals Zeecafé zelf.

Zuiderduin in Westkapelle (Zeeland)
 

19. Zuiderduin - Meeste zonuren

Als je als hotel op het enige zuidelijk gelegen strand van Nederland ligt, heb je één groot voordeel: gemiddeld het meeste aantal zonuren van het land. En dat komt goed uit, want Zuiderduin Beachhotel ligt in het Zeeuwse Westkapelle, midden in de duinen, en daar wil je er het liefst de hele dag wandelend op uit. Westkapelle grenst aan het natuurgebied de Kreek, bestaande een kreek die in de Tweede Wereldoorlog ontstond, met daaromheen een heerlijk bos. Ben je daar uitgewandeld, dan trek je richting de hoogste duinen van het land. Vanaf deze hoogte krijg je uitzicht op de kreek, het bos, het kleine dorp Westkapelle en de omliggende dorpen cadeau. Opladen na zo’n dag wandelen? In het hotel hebben ze een fijne keuken met Franse en Zeeuwse vis- en vleesgerechten, en er is een sauna en zwembad. Relaxen maar.

Fletcher Zuiderduin Beachhotel is een ANWB Gastvrijpunt. Dit betekent dat je hier allerlei extra’s geniet, zoals zoals gratis toiletgebruik, fietsband oppompen (of plakken), accu opladen, flesje water vullen, schuilen voor de regen.

Fietsen in de omgeving van Westkapelle? Bekijk onze route langs de kust van Walcheren.

Scheldebrasserie de Landing in Baarland (Zeeland), foto: Danny Louws
 

20. Scheldebrasserie de Landing - Zeeuws lekker

Verstopt achter de Zeedijk van Baarland zit Scheldebrasserie de Landing. Met een ligging pal aan de Westerschelde en het Scheldestrandje is het hier heerlijk staren over het water. Daarboven schieten kitesurfers eens in de zoveel tijd de lucht in voor een cool trucje en kolossale zeeschepen trekken aan je voorbij. Met een beetje geluk spot je vanaf een van de picknickbanken ook nog een zeehond. Dan de kaart. Daarop vind je vooral Zeeuwse lekkernijen, precies zoals we het willen: een uitsmijter met Zeeuws spek, Zeeuwse rundvleeskroketten of mosselen gegratineerd in blauwe kaas. Als toetje tippen we de lekker traditionele Kaatje Mossel: vanille-ijs met advocaat, ijs en slagroom. Niet te gek, wel smullen.

Scheldebrasserie de Landing is een ANWB Gastvrijpunt. Dit betekent dat je hier allerlei extra’s geniet, zoals zoals gratis toiletgebruik, fietsband oppompen (of plakken), accu opladen, flesje water vullen, schuilen voor de regen.

We hebben ook nog wat tips voor mooie wandelingen in Zeeland.

21. De Zeemeeuw - Nostalgie

In het zuiden van Zeeland, in Cadzand-Bad, trekt restaurant Pure C van topkok Sergio Herman veel aandacht. Begrijpelijk, maar wij struinen nog íétsje verder naar De Zeemeeuw, de zuidelijkste strandtent van ons land, op de grens met België. Én op de rand van het natuurgebied Het Zwin: hier geniet je tussen hoge duinen, ver weg van alles en iedereen. Ga zitten, bestel een portie garnalenbitterballen en geniet van de zeemeeuwen die hoog boven je hoofd vliegen. De Zeemeeuw is hond- en kindvriendelijk, dus al het kleine spul kan mee. De beoordelingen op internet voegen daar ook nog aan toe: ‘goed terras’, ‘vleugje nostalgie’, ‘vriendelijke bediening’ en ‘mooi uitzicht!’ Klopt allemaal.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.