De 10 fijnste strandtenten in Nederland

Van Vlieland tot Cadzand

Naar het strand om uit te waaien of te zonnen, niets geeft je meer een vakantiegevoel dan een dagje aan de kust. 

Woodstock '69, Bloemendaal aan Zee

1. ‘t Badhuys, Vlieland (Wadden/Friesland)

Kotters varen voorbij, koters bouwen zandkastelen... de Wadden zijn rijk aan fijne strandtenten. Zo werd ’t Badhuys op Vlieland in 2017 uitgeroepen tot ‘beste strandpaviljoen van Nederland’. Publiek en vakjury prezen ‘het moderne interieur met industriële elementen, het duurzame karakter, de aandacht voor een schone omgeving en de goede service’. En dan zit je op 1,5 uur varen van Harlingen ook nog eens op mooi Vlieland, van alle wadden het kleinst bewoonde, waar het doorgaans iets minder druk is (er is dan ook maar 1 andere strandtent: Strandpaviljoen Oost). Maar toch, wie in ’t Badhuys op een zonnige zomerdag wil eten (ceviche, sashimi, fruit de mer), kan maar beter vooraf een plekje reserveren, want een goed bewaard geheim is ’t Badhuys niet.   

2. Strandpaviljoenen Noord en New Zuid, Sint Maartenszee (Noord-Holland)

Vrij ver van de bewoonde wereld (lees: Sint-Maartensvlotbrug), tussen de Noordzee en natuurgebied Zwanenwater, rijk aan lepelaar en zonnedauw, daar liggen Noord en New Zuid. Wat ooit als een hutje in de duinen begon, is uitgegroeid tot niet minder dan twee paviljoens. Goed voor verbleekt hout, krakend rotan, gastvrij personeel, sympathiek geprijsde & smakelijke 3-gangen-menu’s en een bak water voor Bello. Geen massatoerisme, geen dreunende beatboxen, geen hippe Mexicaanse hangmatten. Wat wel? Strand, nog meer strand en zee.

3. Club Zand, Castricum (Noord-Holland)

Twaalf maanden lang, zeven dagen per week open: Club Zand in Castricum, alias Bakkum aan Zee. Dat is geen badplaats zoals Scheveningen of Zandvoort en er is dus ook geen drukke boulevard met hotels en restaurants. Wat is hier dan wel? Bos, duinen en een mooi, schoon strand. En dit paviljoen, wat een laid-back hangplek is - ingericht met hip design, zoals Balinese parasols en hangstoelen met zeezicht - maar tegelijk ook een puike plek ook voor het prikken van een vorkje, met dank aan de wereldse menukaart. Een strandtent voor wie even weg van de wereld (lees: Amsterdam) wil zijn, maar nog wel van deze tijd.

4. Woodstock'69, Bloemendaal aan Zee (Noord-Holland)

'Ruim 25 jaar geleden hadden drie jeugdvrienden een droom. Zij wilden een plek creëren waar iedereen zich thuis zou voelen. Waar het niet belangrijk is wat je bent, maar wie je bent. Waar een goede sfeer heerst en je kunt genieten van lekkere muziek, lekker eten, leuke mensen en natuurlijk zon, zand en de zee.' Dit staat te lezen op de website van Woodstock'69, een strandtent/beachclub waar nogal eens (opkomende) artiesten optreden. Op de site staat ook: 'Maar genoeg gepraat over Woodstock. Er zijn te weinig woorden om te omschrijven wat er allemaal op ons biotoopje gebeurd. Je moet het meemaken, ruiken, proeven, zien!'

5. Thalassa, Zandvoort (Noord-Holland)

Het zal niet verbazen: strandtenten alom aan de kust in Zandvoort. Van Adam & Eva op het naaktstrand tot de hotspot Hippie Fisch (‘trendy, vintage & vet lekker’). Wij gaan echter voor Thalassa, een paviljoen met zowel geschiedenis als een fijne kaart, dagverse vis, aandacht voor duurzaamheid, zicht over strand en zee, en ‘zuivere zeewind, die het zilt op je lippen brengt’. Ook fijn: op 3 minuten lopen van het station en het hele jaar open. Op de diverse beoordelingssites zijn verreweg de meeste opmerkingen positief, zoals ‘veel speelmogelijkheden voor de kinderen’, ‘alles dik in orde’ en ‘we komen terug!’

6. Bries, Noordwijk (Zuid-Holland)

Ook badplaats Noordwijk kent qua strandtenten een rijk aanbod. Van zowel Witsand (gestyled én relaxed) als Branding/Winter Lodge (’s zomers een strandtent met olijfbomen, ’s winters een lodge met knappend  haardvuur) worden wij blij, maar we gaan uiteindelijk liggen bij Bries, op een van de ligbedjes tussen de rode windschermen op het strand. Een ober komt de drankjes brengen terwijl onze zongebruinde buurvrouw vertelt over yoga, hier op het strand, verzorgt door Bries van april tot oktober. En over haar 'gruwelijk lekkere lunch van krabsalade, garnalenkroket en gerookte ham'. En over hoe zij hier ’s zomers bijna elke dag ligt, 'Tot ik de zon in zee zie zakken, daar, ergens bij Engeland'.

7. Het Strand, Katwijk (Zuid-Holland)

Zandvoort: Amsterdam aan Zee. Scheveningen: Den Haag aan Zee. Noordwijk: Harry Mens aan Zee. Katwijk: blijft Katwijk aan Zee. De zo vaak misbruikte kreet ‘authentiek’ zult u ons niet horen slaken, maar Katwijk voelt toch een beetje als hoe het vroeger was. Zonder ouderwets te zijn, want onder de duinen verstopt zit een hypermoderne parkeergarage. Maar er luiden klokken op zondag, er is een bescheiden boulevard en er zijn maar weinig strandtenten die uitblinken qua überhip design. Wat allemaal best prettig kan zijn. Bij strandpaviljoen Het Strand is het goed en ongedwongen tafelen (van bitterballen tot ‘kreeft in cognac’), met de zee op enkele meters afstand. Geniet hier van de zon of tijdens een hevige storm, met een passerend vissersbootjes dichtbij, met krijsende meeuwen, of een tanker aan de horizon, op weg van Hamburg naar Mumbai.

8. Strandpaviljoen Zuid, Scheveningen (Zuid-Holland)

Oh, oh Den Haag, waar alleen Scheveningen al 70 strandtenten bezit. Toch lezen we op de website van Strandpaviljoen Zuid: ‘Ver weg van de drukte van de boulevard is Zuid een kolonie voor gezinnen, surfers en de levensgenieters van Den Haag.’ En ja, aan de zuidkant van de haven vinden we deze strandtent. Surflessen, dat kan, en suppen, dat kan ook. We ruiken en proeven uitstekende koffie, en horen Otis Redding die ‘Sittin’ on the Dock of the Bay’ zingt. Uit de steenoven komen pizza’s en er is uitzicht op zee vanuit het laid-back interieur (Lees: huiskamer- & strandhuis-elementen die uitnodigen om onderuitgezakt met vrienden iets te vieren. Wat precies is niet belangrijk.)

9. Zeecafé, Oostkapelle (Zeeland)

Zeeland bezit tal van strandtenten en 99% daarvan is groter dan Zeecafé in Oostkapelle. Eigenaar en ex-kippenboer Adriaan begon ooit met een soort van zeecontainer en een koelkast, en zo heel veel meer is zijn Zeecafé nu nog niet. Ver van de massa vind je hier wel veel strand, veel sfeer en mooie verhalen voor thuis. En daar hoef je maar weinig voor te doen. Na de strandovergang aan de Oostkappelse Duinweg een paar minuten rechtsaf lopen, dat is wel het zo’n beetje. Er is drank (in mijn glas houden twee bevroren druiven de rosé prettig koel) en er is eten (de menukaart vind je op de containerdeuren, en daarop lees je onder meer scampi’s, gebakken pepers en chorizokroketjes). Maar zoals gezegd, heel veel gekker wordt het niet. Gelukkig maar. Toch?

10. De Zeemeeuw, Cadzand (Zeeland)

In het zuiden van Zeeland, in Cadzand-Bad, trekt restaurant Pure C van topkok Sergio Herman veel aandacht. Begrijpelijk, maar wij struinen nóg ietsje verder. Op naar De Zeemeeuw, de zuidelijkste strandtent van ons land, op de grens met België. En op de rand van het natuurgebied Het Zwin: tussen hoge duinen, ver weg van de bewoonde wereld en hond- & kindvriendelijk. Hier checken we de beoordelingen die we al vooraf op internet hebben gelezen: ‘goed terras’, 'vleugje nostalgie’, 'vriendelijke bediening’ en ‘mooi uitzicht!’ Klopt allemaal. En dan? Dan vaart er een kolossaal schip voorbij, richting Antwerpen. Vliegt er een zeemeeuw, hoog boven ons. En bestellen wij garnalenbitterballen. Het leven is zo slecht nog niet.

Speciaal voor jou geselecteerd