Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen op Texel

Het grootste Waddeneiland van Nederland heeft heel veel te bieden: gezellige dorpen, leuke (familie)activiteiten, ruime stranden en een afwisselend landschap. En dat op maar 20 minuten varen vanaf Den Helder. We geven je een overzicht van wat er te doen is op Texel.

Bezienswaardigheden op Texel

Texel is eigenlijk Nederland in het klein. Je komt hier allerlei landschappen tegen: van Nationaal Park Duinen van Texel aan de westkant tot de kweldergebieden. En de meest bijzondere bloemen en vogels. Texel heeft zeven dorpen. Den Burg is het grootste, met historische panden, gezellige terrassen en diverse winkels en restaurants. Je ziet vanzelf de indrukwekkende kerktoren verschijnen, die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over het eiland. Het dorp Oosterend is een van de mooiste bezienswaardigheden van Texel, met z'n schilderachtige straatjes en steegjes. En uiteraard de imposante Maartenskerk. Helemaal in het noorden van Texel staat de vuurtoren, de enige in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.

Activiteiten op Texel

Kom je in de lente, dan dartelen hier zo’n 11.000 bolletjes wol in het rond. Bij Schapenboerderij Texel bij Den Burg mag je op kraamvisite komen. Oftewel: lammetjes knuffelen. Heb je de schapensmaak te pakken, ga dan ook even naar de Schapenboet, een museum waar je alles ontdekt over de Texelse schapenhouderij. Interesse in WOII? Ga dan naar het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum.

Een van de leukste activiteiten op Texel is een bezoek aan Ecomare: het natuurmuseum waar je op interactieve wijze alles over de Waddenzee, Noordzee en Texel leert. Met als hoogtepunt het voeren van de zeehonden. Wil je ze in het wild zien? Stap dan aan boord van De Vrijheid om ze van dichtbij te bekijken. Meer familiefun? Er is een dierentuin op het eiland: Texel Zoo. En in het Maritiem & Juttersmuseum Flora kom je als gezin ogen, oren en handen tekort.

Fietsen en wandelen op Texel

Tijdens de wandeling Struinen door de Texelse Duinen kijk je je ogen uit: van beschutte duinvalleien tot ruige bosschages en geurige bloemenweides. Het noordelijke deel van de route brengt je naar een vogelparadijs, een uniek gebied met een open verbinding met de zee. Ook rondtrappend zie je mooie stukjes van het eiland. Huur een fiets en kies bijvoorbeeld de fietsroute Dijken en Duinen van Texel, die je door de afwisselende natuur naar bloemrijke Texelse tuinwallen, dijkjes en natuurmonument De Petten voert. Stop onderweg bij Ecomare, de oudste zeehondenopvang van Europa.

Eten op Texel

Na al die activiteiten heb je vast stevige trek. Gelukkig zijn er genoeg fijne restaurants op Texel die culinair heel wat te bieden hebben. Denk bijvoorbeeld aan Texels lamsvlees, schapenkaas, verse vis en mosselen of  heerlijk Texels speciaalbier als Skuumkoppe, een tarwebier met een volle smaak. Eind juli vindt bij Oudeschild het Beach Food Festival plaats, een zomers buitenfeestje met muziek, foodtrucks, strandhuisjes, parasols en zitzakken.

Weekendje Texel

Zin gekregen in een weekendje Texel? Gelijk heb je! Speciaal voor ANWB-leden hebben we een aantrekkelijk arrangement samengesteld: twee overnachtingen inclusief ontbijt in het viersterren Grand Hotel Opduin. In de duinen op 200 meter van het strand en het dorpje De Koog. Mét binnenzwembad en wellnesscentrum. Hier ga je na twee nachten weer volledig ontspannen naar huis.

Vervoer naar en parkeren op Texel

De boot vanuit Den Helder naar Texel doet er maar twintig minuten over. Geen stress om de boot te halen, want hij vaart ieder uur. Je kunt een ticket online kopen, of ter plekke in Veerhaven aan het loket. Op Texel rijdt een vaste bus tussen Veerhaven, Den Burg en De Koog. Wil je naar een andere bestemming? Dan kun je een klein Texelhopper busje reserveren.

Met de auto naar Texel

Met de ANWB Onderweg app heb je alles voor onderweg in 1 app. Van navigeren tot informatie waar je kunt tanken en laden en kun je online pech melden. Weten waar je voordelig kunt parkeren? Meld je gratis aan voor ANWB Parkeren.

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.