Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen op Texel

Wist je dat er op Texel meer schapen wonen dan mensen? Het wordt dan ook wel het schapeneiland genoemd. Maar dit grootste waddeneiland van Nederland heeft zoveel meer te bieden: gezellige dorpjes, 101 verrassende (familie)activiteiten, ruime stranden en een heel afwisselend landschap. En dat op maar 20 minuten varen vanaf Den Helder.

Bezienswaardigheden

Texel is eigenlijk Nederland in het klein. Je komt hier allerlei landschappen tegen: van Nationaal Park Duinen van Texel aan de westkant tot de kweldergebieden, plus de meest bijzondere bloemen en vogels. En zeven dorpen. Den Burg is het grootste, met historische panden, gezellige terrasjes en diverse winkeltjes en restaurants. Je ziet vanzelf de indrukwekkende kerktoren verschijnen, die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over het eiland. Het mooiste dorp van Texel is misschien wel Oosterend met schilderachtige straatjes en steegjes. En uiteraard de imposante Maartenskerk. Helemaal in het noorden van het eiland staat de vuurtoren, de enige in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.

Activiteiten

Kom je in de lente, dan dartelen hier zo’n 11.000 bolletjes wol in het rond. Bij Schapenboerderij Texel bij Den Burg mag je op kraamvisite komen. Oftewel: lammetjes knuffelen. Heb je de schapensmaak te pakken, ga dan ook even naar de Schapenboet, een museum waar je alles ontdekt over de Texelse Schapenhouderij. Zeehondenliefhebbers komen juist graag bij Ecomare: een natuurmuseum waar je op interactieve wijze alles over de Waddenzee, Noordzee en Texel leert. Met als hoogtepunt het voeren van de zeehonden. Wil je ze in het wild zien? Stap dan aan boord van De Vrijheid om ze van dichtbij te bekijken. Er is zelfs een dierentuin op het eiland: Texel Zoo. In Museum Kaap Skil ontdekken jonge jutters de verhalen over het spannende leven op en met de zee, met strandvondsten van de afgelopen 80 jaar. Na al die activiteiten heb je vast stevige trek. Gelukkig heeft Texel ook op culinair gebied heel wat te bieden, van Texels lamsvlees tot schapenkaas. Eind juli vindt het Beach Food Festival plaats, met eilandse foodparels en muziek.

Fietsen en wandelen

Tijdens de wandeling Struinen door de Texelse Duinen kijk je je ogen uit: van beschutte duinvalleien tot ruige bosschages en geurige bloemenweides. Het noordelijke deel van de route brengt je naar een vogelparadijs, een uniek gebied met een open verbinding met de zee. Ook rondtrappend zie je mooie stukjes van het eiland. De fietsroute Dijken en Duinen van Texel brengt je door de afwisselende natuur naar bloemrijke Texelse tuinwallen, dijkjes en natuurmonument De Petten. Stop onderweg bij Ecomare, de oudste zeehondenopvang van Europa.

Meerdaags bezoek

Speciaal voor onze ANWB-leden hebben we een aantrekkelijk arrangement samengesteld: twee overnachtingen inclusief ontbijt in het viersterren Grand Hotel Opduin. In de duinen op 200 meter van het strand en het dorpje De Koog. Mét binnenzwembad en wellnesscentrum. Hier ga je na twee nachten weer volledig ontspannen naar huis.

Ik wil drie dagen naar Texel!


Vervoer

De overtocht met de boot duurt maar twintig minuten. Geen stress om de boot te halen, want hij vaart elk uur. Je kunt een ticket online kopen, of ter plekke op de veerhaven aan het loket. Op Texel rijdt er een vaste bus tussen Veerhaven, Den Burg en De Koog. Wil je naar een andere bestemming? Dan kun je een klein Texelhopper busje reserveren.