8 wandelvakanties en meerdaagse wandeltochten in Nederland
Op wandelreis in eigen land, met en zonder overnachting
De wandelaars die weleens wat verder willen lopen dan hun dagelijks ommetje of de wekelijkse zondag-gaan-we-de-natuur-in-wandeling, zouden eens kunnen denken aan een meerdaagse wandeltocht in Nederland. Hierbij kun je zelf je wandeling uitstippelen en beslissen waar je overnacht, of lekker makkelijk een driedaags wandelarrangement boeken. De paden van deze meerdaagse wandeltochten lopen van de Wadden tot aan en over de Belgische grens en van de Noordzeekust tot aan het oosten van het land. En voor de niet-doorgewinterde wandelaar hebben we ook nog wat wandeltips.
1. Wadloop
(Groningen)
Drie dagen wandelen over de Wadden en stadse gezelligheid
Het Nederlands Waddengebied is een van de weinige plekken ter wereld waar je letterlijk kunt wegzakken in Unesco’s werelderfgoed – soms zelfs tot aan je middel. Tijdens het wadlopen zak je overigens niet alleen weg in letterlijke zin, ook figuurlijk zak je hier een andere wereld in. Een waarin zeehonden luieren op zandbanken en krabbetjes over de neuzen van je duikschoenen voorbijschieten. Het is er stil, op het geluid van zompige schoenen, duizenden trekvogels en de gids na, die vertelt over deze bijzondere kwelders, rijsdammen en slikvelden.
Een wadloopwandeling gaat niemand in de koude kleren zitten – althans, figuurlijk niet – dus een goede nachtrust is belangrijk. Bijvoorbeeld in het Leonardo Hotel Groningen, in de rustige omgeving van het Hoornsemeer. Het wad is vanaf hier goed te bereiken en ook leent de omgeving zich voor andere – drogere – wandelingen. In (de stad) Groningen zijn verloren calorieën prima aan te vullen met Groningse koeken (gekruide snijkoek) bij de koffie. Het Groninger Museum draagt met zijn bijzondere collectie Aziatisch keramiek en moderne kunst ook nog bij aan ontspanning voor de geest.
Wandeltip
Wadlopen mag alleen met strakzittende, hoge schoenen. Het comfortabelst zijn hoge duikschoenen; die zijn een stuk warmer dan sneakers. De meerdaagse wandelroute Pieterpad deel 1 (Pieterburen - Vorden, 236 kilometer) begint bij het wad en gaat door (de stad) Groningen.
2. Marskramerpad
(Duitsland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, 372 kilometer)
In het voetspoor van de wandelende handelaar
Van het Duitse Bad Bentheim via oude handelssteden naar het Noordzeestrand: bijna 400 kilometer door Twente, Salland, de Veluwe, de Gelderse Vallei en het Groene Hart. Hannekemaaiers (seizoenarbeiders) en marskramers wandelden sinds de 16de eeuw deze route van oost naar west om in de rijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hun linnengoed, aardewerk en wonderzalfjes aan te bieden. Toentertijd ging hun reis over onverharde paden, waar rovers op de loer lagen. Nu is het historische Marskramerpad een wit-rood gemarkeerd LAW. De marskramer dankt zijn naam aan de gevlochten mand op zijn rug: de kiep, of ook wel ‘mars’. De marskramer Anton Sinkel uit Westfalen handelde in garen en band. Hier vond de winkel van Sinkel, waar je van alles kon krijgen wat je in het dagelijks leven nodig had, zijn oorsprong.
De huidige route is opgedeeld in – voor geoefende wandelaars – twintig hapbare stukken. De vierde etappe (20,9 km) bijvoorbeeld, leidt door het beekdal van de Boven- en Midden-Regge. Lang geleden bestond het landschap hier uit onbegaanbare moerassen; ‘regge’ betekent ‘hij die water voert’. De vijfde etappe (12 km) van Rijssen naar Holten is een klim vanuit het dal van de Regge naar de eenzame wegen op de stuwwallen van de Sallandse Heuvelrug. Etappe dertien leidt je met ruim 23 kilometer via de rust van de Gelderse Vallei naar Amersfoort en aan het einde van etappe achttien (21,7 km) sta je in hartje Leiden.
Wandeltip
- Wandel deze 2 etappes via de gratis ANWB Eropuit app.
- Combineer je wandeltocht met het Marskramerpad ANWB-arrangement met drie overnachtingen in Twente.
3. Grenslandpad
(Zeeland, Brabant, Limburg en België, 372 kilometer)
Over smokkelpaden langs keurig aangeharkte tuintjes
Met gevaar voor eigen leven verstopten smokkelaars zich vroeger in de bossen bij de grens tussen Nederland en België. Meel, tabak, rijst, spek, benzine, boter, zeep, maar ook mensen gingen hier de grens over. Over deze smokkelpaden loopt nu het Grenslandpad, vanaf Sluis in Zeeuws-Vlaanderen tot aan Thorn in Midden-Limburg. Je passeert ’m geregeld, die grens, maar dat merk je eigenlijk maar aan één ding: keurig aangeharkte tuintjes, landbouwgronden en blokkendozen maken plaats voor wat meer gezellige rommeligheid bij onze zuiderburen. Niet-aangeharkte parken, oude huizen met rolluiken en sanseveria’s in de vensterbank. Én ander bier, dat ook.
Het vreemdste dorp ter wereld is Baarle-Nassau slash Baarle-Hertog: dertig stukjes België en Nederland zijn hier met elkaar verweven. Alleen de kleur van de huisnummerbordjes maakt duidelijk of er een Belg of Nederlander woont.
De natuur neemt de vorm aan van meanderende kreken omzoomd door rietkragen, idyllische vennen, naaldbossen en heidevelden, zoals in het beekdal van de Leij. In augustus kleurt de struikheide er prachtig paars. Het Verdronken Land van Saeftinghe, de grootste brakwaterwildernis van Europa, is met zijn slikken en schorren een vogelrijk natuurreservaat. Er leven zelfs zeehonden. Vergeet je paspoort niet.
Wandeltip
Een must-have bij meerdaagse wandelingen, ook in Nederland: een pet. Bij warm weer maak je ’m nat ter verkoeling, bij nattig weer houdt het hoofddeksel je lichaam juist wat langer warm. Meer tips en voorzorgsmaatregelen voor een meerdaagse wandeltocht.
4. Romeinse Limespad (LAW 16)
(Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, 275 kilometer)
Van de duinen in het westen naar de heuvels in het oosten
Rond onze jaartelling legden de Romeinen ten zuiden van de Rijn de Limes aan, wat Romeins is voor ‘grens’. Die weg moest ze beschermen tegen invallen van de Germanen. Forten (castella), wachttorens, wegen, havens en zelfs schepen uit die tijd liggen nog altijd verborgen onder Nederlandse bodem; sommige zijn inmiddels opgegraven. Het LAW 16 Romeinse Limespad benadert het oude traject en steekt dwars door ons land, van het uitgestrekt duingebied bij Katwijk in Zuid-Holland tot het heuvelachtige Berg en Dal in Gelderland. Doordat om de gebouwde castella heen dorpjes en steden ontstonden, doorkruist de route veel stedelijk gebied.
Op zo’n veertig plekken aan het pad is het Romeinse verleden goed zichtbaar. Zo ligt ónder park Matilo in Leiden nog altijd fort en klooster Castellum Matilo verborgen. Het huidige park wekt dit castellum tot leven door middel van een reconstructie van aarden wallen, wachttorens en grachten; een lappendeken van moestuintjes eromheen beeldt het ooit zo grillige krekenlandschap van de Rijn uit. Het enorme grasveld tussen de wachttorens is overigens een mooie picknickplek, waar de lokale jeugd voetbalt en hele gezinnen en families komen relaxen. Na rivierengebieden, bossen, heuvelruggen, dijken en stuwwallen – en talloze forten, villa’s en opgegraven wapenpracht (in musea) verder – eindigt deze route bij de diepe dalen, steile weiden en wijngaarden bij Berg en Dal.
Wandeltip
In het heuvelachtige Berg en Dal zijn wandelstokken geen overbodige luxe. De juiste stoklengte bepaal je zo: sta rechtop en houd je arm in een hoek van 90 graden. De afstand van de grond tot je hand is de juiste lengte. Meer tips over wandelstokken.