Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen op Terschelling

Voor het breedste strand van Europa moet je op Terschelling zijn. En dat is lang niet de enige reden waarom dit Friese Waddeneiland de ideale vakantiebestemming is. Je vindt hier gezellige dorpjes, kunt met paarden over het strand draven, zeehonden spotten en wadlopen! Ach, er is zóveel te doen op Terschelling.

Bezienswaardigheden

De boot meert aan in het grootste dorp van het eiland: West-Terschelling, vol winkeltjes en restaurants. Het hoogtepunt van dit dorp springt vanzelf in het oog: vuurtoren De Brandaris uit 1594. De toren is 24/7 bemand, want hij fungeert als de zeeverkeerscentrale van het hele waddengebied. In de buurt vind je de beroemde bunkers, waar je een beeld krijgt van hoe het eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pak vervolgens de fiets naar Midsland, het knusse middelpunt van het eiland met winkeltjes en horeca.

Zóveel natuur

Fiets je door naar het oosten, dan wacht daar de Boschplaat van Terschelling je op: een kweldergebied aan de Waddenzee. Het is een Europees natuurreservaat met een verrassende mix aan duinen, moerassen, kwelders en bos. Je wordt vergezeld door allerlei vogels, van de visdief tot de lepelaar. Op loopafstand vind je het dorpje Oosterend, waar je al het natuurschoon even op je in kunt laten werken met een Scellingbiertje in de hand.

Activiteiten

Op Terschelling barst het van de activiteiten, je hoeft je geen minuut te vervelen. Denk aan paardrijden over het strand of een huifkartocht op de Boschplaat. Eigenlijk mag je het eiland niet verlaten voordat je over het Unesco Werelderfgoed hebt gelopen: het wad. Kinderen bestuderen de krabben en lekkerbekken proeven de gevonden oesters. Ben je ANWB-lid? Dan ontvang je korting op deze en andere leuke activiteiten bij Puur Terschelling. Kleine piraten komen ook graag bij het Wrakkenmuseum, voor een speurtocht door het ‘prettig gestoorde’ museum, spannende juttersverhalen en zeeschatten.

Sla ook het Bunker Museum Terschelling niet over: dit grote bunkercomplex met 100 Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog is nog bijna geheel intact. Klimapen moeten in Klimbos Klimdaris zijn, waar ze zich kunnen wagen aan touwbruggen en wiebelende klimladders. In juni vindt op Terschelling het jaarlijkse Oerol Festival plaats: een tiendaags theater- en muziekfestival verspreid over het hele eiland.

Fietsen en wandelen op Terschelling

Voor wandelaars en fietsers is Terschelling een waar paradijs. De wandelroute Struinen en Jutten leidt je via polders en duinvalleien naar de zee. Onderweg zie je bijzondere planten en op het enorm brede strand kun je zomaar een jutter zien struinen. Op de fiets kun je in een dag het eiland rond. Even langs de fietsverhuur en dan met onze Terschellingroute het diverse landschap van het eiland ontdekken, van het wad en bos tot de polder, duinen, heide en kwelder. Stippel je liever zelf een route uit? Dan bieden onze wandelkaart en fietskaart een handig overzicht van paden en wegen.

Eten op Terschelling

Van die zalige buitenlucht en het actief zijn krijg je trek. Gelukkig is er genoeg keuze aan restaurants, cafés en kroegen op Terschelling om je knorrende maag weer tot bedaren te brengen. Je bent niet op dit eiland geweest als je geen cranberries hebt gegeten. Ze worden verstopt in diverse gerechten en drankjes, dus missen kun je ze niet. Een andere specialiteit is pondkoek, een smakelijke koek die het midden houdt tussen speculaas en taaitaai. Schapenkaas is nog zo'n heerlijkheid waaraan je je op Terschelling kunt bezondigen. Al dan niet weggespoeld met een typisch Terschellinger biertje als een Scelling of een speciaalbiertje van brouwerij Schoemrakker. 

Weekend Terschelling

Blijf nog even uitwaaien en maak van je bezoek een weekendje Terschelling. Profiteer van ons aantrekkelijke aanbod in een appartement van Résidence Terschelling Wellness Waddenresort bij Midsland. Je leest het goed: er zit ook een wellness bij met een verwarmd binnenzwembad, een Finse opgietsauna en Turks stoombad.

Vervoer en parkeren op Terschelling

Vanaf Harlingen vaar je in twee uur met de boot naar Terschelling, al dan niet met auto. Geen auto mee? Parkeer 'm dan in Harlingen en neem de sneldienst, want dan maak je de overtocht al in 45 minuten. Op het eiland kun je vervolgens een fiets huren of gebruikmaken van de bus. Als je als ANWB-lid gebruikmaakt van ons arrangement krijg je een speciale code, die recht geeft op 20% korting op een retourovertocht. Let wel op: sommige periodes zijn hierbij uitgesloten.

Wandelen met de hond

Mooie strandwandelingen