Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen op Terschelling

Voor het breedste strand van Europa moet je op Terschelling zijn. En dat is lang niet de enige reden waarom dit Friese Waddeneiland de ideale vakantiebestemming is. Je vindt hier gezellige dorpjes, kunt met paarden over het strand draven, zeehonden spotten en oesters zoeken op het Unesco Werelderfgoed, oftewel: wadlopen!

Bezienswaardigheden

De boot meert aan in het grootste dorp van het eiland: West-Terschelling, vol winkeltjes en restaurants. In menig koffietentje staat de lokale lekkernij Potsjekoek op het menu: een kruidige tulbandcake, die nóg lekkerder smaakt met een dikke laag boter erop. Het hoogtepunt van dit dorp springt vanzelf in het oog: vuurtoren De Brandaris uit 1594. Het is 24/7 bemand, want het fungeert als de zeeverkeerscentrale van het hele waddengebied. Hier vlak in de buurt vind je de beroemde bunkers, waar je een beeld krijgt hoe het eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pak vervolgens de fiets naar Midsland, het knusse middelpunt van het eiland met winkeltjes en horeca.

Fiets je door naar het oosten, dan wacht daar de Boschplaat je op: een kweldergebied aan de Waddenzee. Het is een Europees natuurreservaat met een verrassende mix aan duinen, moerassen, kwelders en bos. Je wordt vergezeld door allerlei vogels, van de visdief tot de lepelaar. Op loopafstand vind je het dorpje Oosterend, waar je al het natuurschoon even op je in kunt laten werken met een Schelling biertje in de hand.

Activiteiten

Op Terschelling hoef je je geen minuut te vervelen. Denk aan paardrijden over het strand of een huifkartocht op de Boschplaat. Eigenlijk mag je het eiland niet verlaten voordat je over het Unesco Werelderfgoed hebt gelopen: het wad. De kids bestuderen de krabben en lekkerbekken proeven de gevonden oesters. Ben je ANWB-lid? Dan ontvang je korting op deze en andere leuke activiteiten bij Puur Terschelling. Kleine piraten komen ook graag bij het Wrakkenmuseum, voor een speurtocht door het ‘prettig gestoorde’ museum, spannende juttersverhalen en zeeschatten. Klimapen moeten in Klimbos Klimdaris zijn, waar ze zich kunnen wagen aan touwbruggen en wiebelende klimladders. Wist je trouwens dat Terschelling bekendstaat om de cranberry’s? In de Cranberry Winkel in Formerum kun je er allerlei verrassende producten van kopen. In juni vindt het jaarlijkse Oerol Festival plaats: een tiendaags theater- en muziekfestival verspreid over het hele eiland.

Fietsen en wandelen

Voor natuurliefhebbers is Terschelling een waar paradijs. De wandelroute Struinen en Jutten leidt je via polders en duinvalleien naar de zee. Onderweg zie je bijzondere planten en op het enorm brede strand kun je zomaar een jutter zien struinen. Op de fiets kun je in een dag het eiland rond. Met onze Terschellingroute ontdek je het midden van het eiland langs een heel divers landschap, van het wad en bos tot de polder, duinen, heide en kwelder.

Meerdaags bezoek

Blijf nog even uitwaaien en profiteer van ons aantrekkelijke aanbod in een appartement van Résidence Terschelling Wellness Waddenresort bij Midsland. Je leest het goed: er zit ook een wellness bij met een verwarmd binnenzwembad, een Finse opgietsauna en Turks stoombad.


Vervoer

Vanaf Harlingen vaar je in twee uur naar Terschelling. Geen auto mee? Pak dan de sneldienst, want dan ben je er al in 45 minuten. Op het eiland kun je vervolgens een fiets huren of gebruikmaken van het openbaar vervoer. ANWB-leden die gebruikmaken van ons arrangement krijgen een speciale code, zodat ze 20% korting krijgen op een retourovertocht. Let wel op dat sommige periodes zijn uitgesloten.