12 routes voor een strandwandeling
Uitgestippelde wandelingen over strand en door duinen
Als je érgens goed kunt uitwaaien, is het aan zee, met zicht op een verre horizon, het geruis van de golven, krijsende meeuwen. Op een winderige herfstdag, een zwoele zomeravond, een beloftevolle lentemorgen of in kalme ijskou. Twaalf tips voor een fijne natuurwandeling in al onze kustprovincies, waarbij je ook strand en/of duinen aandoet.
1. Steile duinen en glooiende heide op Texel
10 km, Noord-Holland, De Koog
De gehele Texelse kust bestaat uit strand, met een totale lengte van 30 kilometer. De brede zandstranden worden beschermd door natuurlijk gevormde duinen. Hier val je van de ene verrassing in de andere. In Nationaal Park Duinen van Texel gaan steile duinen over in glooiende heidevelden met zoetwaterplassen. Kies het juiste seizoen en je staat midden in kleurige bloemenweides. In de beschutte duinvalleien groeien zeldzame orchideeën. Aan de noordkant raakt de route de Slufter, hét vogelparadijs van Texel dat een open verbinding met zee heeft.
Meer weten over deze route? Klik hier
2. Noordhollands Duinreservaat
8 km, Noord-Holland, Bergen aan Zee
Het kan je niet ontgaan; naarmate je tijdens deze wandeling verder landinwaarts komt, neemt de begroeiing toe. Dit heeft te maken met de invloed van de zilte zeewind en het kalkgehalte van de bodem. Vooral in het tweede deel van de route wandel je door een gebied dat rijk is aan berken, eiken, meidoorns, beuken en kamperfoelie. De duinenrij is breed en uitgestrekt. De Schoorlse duinen – de breedste van Nederland – zijn niet ver weg. Vrijwel de hele wandeling voert door een begrazingsgebied. Je kunt er oog in oog komen te staan met Schotse hooglanders, exmoorpony’s en konikpaarden. Vergeet niet een toegangskaartje, een duinkaart, te kopen.
Meer weten over deze route? Klik hier
3. Sternen in Het Zwin
12 km, Zeeland, Cadzand-bad
Op de Nederlands-Belgische grens ligt Het Zwin, vroeger een zeearm van formaat, nu een fraai natuurgebied waar de zee regelmatig het land overspoelt. In de zomer staat het lamsoor – een plantje dat van zout water houdt – volop in bloei, maar voor het zover is, kleuren duizenden orchideeën de aangrenzende Willem Leopoldpolder tot een oogverblindend paarse zee. En terwijl het boomkikkertje zich in de struiken rond Retranchement opmaakt voor zijn zomerse versiertoeren, strijken in Het Zwin duizenden trekvogels neer om aan te sterken na hun lange oversteek uit Afrika.
Meer weten over deze route? Klik hier
4. Zeearenden en wielewalen
12 km, Groningen, Lauwersoog
Dat de zeearend sinds enkele jaren in het Nationaal Park Lauwersmeer broedt, is vrij bekend. Minder bekend is dat de schuwe wielewaal de wandelaar hier verrast met zijn exotische liedje. Natuurliefhebbers zitten sowieso goed op de tussen het struweel verscholen paden. Verrekijker, natuurgids en vogelgids niet vergeten dus, want het valt niet mee om de egelantier te onderscheiden van de duinroos. En wat zingt daar in het riet? Is dat de rietzanger of de rietgors?
Meer weten over deze route? Klik hier
5. Struinen en jutten op Terschelling
12 km, Friesland, Midsland
Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. De route gaat via polders en door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. De ‘plakken’, zoals de natte duinvalleien op Terschelling genoemd worden, zijn een oase voor veel bijzondere planten. Het Noordzeestrand is schitterend en vooral enorm breed, bijna een Europees breedterecord. Geen wonder dat het aloude strandjutten hier nog volop in bedrijf is. Terschelling is ook het eiland van historische sagen en markante figuren, zoals de beroemde natuurvorser Westhoff en het legendarische Stryper wyfke.
Meer weten over deze route? Klik hier
6. Duinen van Zuid-Kennemerland
10 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord
Natuurlijk, dit wandelgebied is in elk jaargetijde aantrekkelijk, maar in de herfst is het hier misschien toch wel op zijn mooist. De zomerhitte en vakantiegangers zijn dan weg en de natuurliefhebbers zijn weer onder elkaar. Ze kunnen volop genieten van het veranderde landschap, waar de felgekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn nu de dienst uitmaken naast de altijd groene naaldbomen. De bont kleurende loofbossen aan het begin en het eind van de wandeling maken het kleurenpalet compleet.
Meer weten over deze route? Klik hier
7. Eiken, strand en reeën in de Hollandse Duinen
3 tot 10 km, Zuid-Holland, Wassenaar
De Hollandse Duinen, de uitgestrekte duinen tussen Hoek van Holland en Langevelderslag, zijn een paar jaar geleden verkozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Strandwallen, landgoederen, zeedorpen, stuifzandvlaktes en vennen; je vindt er alles. Bij Meijendel, oftewel ‘het dal van de meidoorns’, zijn de Hollandse Duinen misschien wel op hun mooist. Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit in Wassenaar lopen tal van avontuurlijke, goeddeels onverharde paadjes tussen de zee en de bossen. In het beschermde duingebied wordt door drinkwaterbedrijf Dunea rivierwater van de Afgedamde Maas gezuiverd voor consumptie. Mens én dier kunnen er van de natuur genieten. Er zijn diverse paaltjesroutes (eikenroute, strandroute, reeënroute) uitgezet. Deze zijn te koppelen tot een route van ruim 10 kilometer.
Meer weten over deze route? Klik hier
8. Door nat Waterdunen
12 km, Zeeland, Breskens
Vanaf de duinen slinger je met de route dwars door het glooiende achterland van Zeeuws-Vlaanderen. Je komt langs water met ruisend riet, vlonderpaden en hier en daar een karakteristiek wit suikerklontenhuisje. Midden in het boerenland doe je ook een Duits betonnen bunkerdorp aan. Het is ingericht als speelpark, met waterspeeltuin, klimtoren, hangbruggen en dierenweides. In het natte natuurgebied Waterdunen leven massa’s watervogels: kluut, bergeend, strandplevier, zwartkopmeeuw, visdief, grutto, tureluur, grote stern, kievit ... Met gemarkeerde routes kun je deze wandeling gemakkelijk uitbreiden als je er langer wilt ronddwalen. En deze wandeling zou niet af zijn zonder een fabuleus uitzicht op de Westerschelde.
Meer weten over deze route? Klik hier
9. Water en herten
15,5 km, Noord-Holland, Amsterdamse Waterleidingduinen
In de Waterleidingduinen wordt het drinkwater gewonnen voor Amsterdam; in de kanalen kijk je dan ook tot op de bodem. Ooit kon je er voor een cent een emmer fris duinwater kopen. Maar dit gebied is natuurlijk ‘beroemd’ vanwege de grote damhertenpopulatie. Vooral in de Hazenhoek zul je ze zien. Ze zijn ooit ontsnapt uit een hertenpark en hebben zich flink voortgeplant. Leuk voor de wandelaar met zijn fototoestel, maar de natuur zucht eronder. Ook vind je in het gebied een oude vinkenbaan. Hier werden eeuwen geleden wilde vinken gelokt met tamme soortgenoten in kooitjes en als ze zich lieten vangen, moesten ze de rest van hun leven ook in een vogelkooi doorbrengen. Of ze stonden op een avond op het menu.
Meer weten over deze route? Klik hier
10. Blonde koeien en zeldzame vogels
13 km, Noord-Holland, Callantsoog
Je bent nog geen kilometer onderweg in het Zwanenwater als je een uitzichtduin op de route treft. Vanaf de top kijk je uit over stuivende duinen en duinvalleien. De natste plekken staan in het voorjaar vol met wilde bloemen, waaronder elf soorten orchideeën. In de nazomer overheerst het paars van de heide. Natuurlijk zijn er zwanen in het Zwanenwater, maar het zijn vooral de zeldzame vogelsoorten die je erheen lokken. In het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Daarna struin je door de zompige, hobbelige Uitlandse Polder om tot slot uit te waaien op het brede strand van Callantsoog.
Meer weten over deze route? Klik hier
11. Toen er nog geen badgasten waren
12 km, Zeeland, Renesse
Hoewel deze wandeling begint in het dorp waar in de zomer Duits de voertaal lijkt, kom je algauw op het strand terecht – met als alternatief de duinen die beschutten tegen wind. Bij eb verschijnen er zandbanken voor de kust waar zeehonden hun dutjes doen. Vanaf de top van het uitzichtduin zie je aan de ene kant zee, aan de andere kant het achterland en onder stuifzand verdwenen dijken. In de duinvlakte grazen pony’s en runderen om te voorkomen dat de boel dichtgroeit. En dan het eikenbos en de vroongronden. Deze laatste herinneren aan de tijd dat badgasten nog niet wisten van het bestaan van Renesse. Voorheen lieten boeren hun vee er grazen, nu staan er vooral expoorpony’s en shetlanders.
Meer weten over deze route? Klik hier
12. Zeeuwse rijkdom
7 km, Zeeland, Veere
Oorlogskreken, een zwemsteiger, trekpontjes, een haven, een veerboot naar de overkant van het Veerse Meer ... Wel veel water op deze wandeling, een nat, bosrijk gebied ook, maar toegegeven, weinig strand en duinen. Deze wandeling is een vreemde eend in de bijt op deze pagina, maar we wilden ’m je niet onthouden. De monumenten en natuur vertellen vele verhalen over de geschiedenis van de kleine wandelstad. En ze voorzien in ruime mogelijkheden voor mooie foto’s.
Meer weten over deze route? Klik hier