Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

13 mooie strandwandelingen langs de Nederlandse kust

Uitgestippelde wandelingen over strand en door duinen

Als je érgens goed kunt uitwaaien, is het aan zee. Met zicht op een verre horizon, het geruis van de golven en krijsende meeuwen. Op een winderige herfstdag, een zwoele zomeravond, een beloftevolle lentemorgen of in kalme ijskou. Dertien tips voor een mooie strandwandeling in al onze kustprovincies.

De Slufter, foto: Getty Images
 

1. Steile duinen en glooiende heide op Texel

10 km, Noord-Holland, De Koog

Deze wandelroute Texelse Duinen neemt je mee voor een wandeling door het Texelse duinlandschap. De brede zandstranden worden beschermd door natuurlijk gevormde duinen. Hier val je van de ene verrassing in de andere. In Nationaal Park Duinen van Texel gaan steile duinen over in glooiende heidevelden met zoetwaterplassen. Kies het juiste seizoen voor deze strandwandeling en je staat midden in kleurige bloemenweides. In de beschutte duinvalleien groeien zeldzame orchideeën. Aan de noordkant raakt de route de Slufter, hét vogelparadijs van Texel dat een open verbinding met zee heeft.

Meer tips

Noordhollands Duinreservaat
 

2. Noordhollands Duinreservaat

8 km, Noord-Holland, Bergen aan Zee

Het kan je niet ontgaan; naarmate je tijdens deze wandelroute bij Bergen aan Zee in Noord-Holland verder landinwaarts komt, neemt de begroeiing toe. Dit heeft te maken met de invloed van de zilte zeewind en het kalkgehalte van de bodem. Vooral in het tweede deel van deze route aan de kust wandel je door een gebied dat rijk is aan berken, eiken, meidoorns, beuken en kamperfoelie. De duinenrij is breed en uitgestrekt. De Schoorlse duinen – de breedste van Nederland – zijn niet ver weg. Vrijwel de hele wandeling voert door een begrazingsgebied. Je kunt er oog in oog komen te staan met Schotse hooglanders, exmoorpony’s en konikpaarden. Vergeet niet een toegangskaartje, een duinkaart, te kopen.

Meer wandelingen in Noord-Holland? In de Wandelgids: Rondje wandelen in Noord-Holland vind je 10 wandelingen door de verschillende landschappen in de regio.

Ook zanger/muzikant Tim Knol wandelt graag in het Noordhollands Duinreservaat. 

Het Zwin, foto: Getty Images
 

3. Sternen in Het Zwin

12 km, Zeeland, Cadzand-bad

Op de Nederlands-Belgische grens ligt Het Zwin, vroeger een zeearm van formaat, nu een fraai natuurgebied waar de zee regelmatig het land overspoelt en het heerlijk wandelen is met de wandelroute Cadzand-bad. In de zomer staat het lamsoor – een plantje dat van zout water houdt – volop in bloei, maar voor het zover is, kleuren duizenden orchideeën de aangrenzende Willem Leopoldpolder tot een oogverblindend paarse zee. En terwijl het boomkikkertje zich in de struiken rond Retranchement opmaakt voor zijn zomerse versiertoeren, strijken in Het Zwin duizenden trekvogels neer om aan te sterken na hun lange oversteek uit Afrika.

Meer tips

  • Meer wandelen in Zeeland? Dat kan met deze wandelgids waarin de mooiste netwerkwandelingen van de provincie zijn gebundeld en neem een kijkje om meer te weten te komen over wandelen in Zeeland.
  • Ontdek meer van de kust van Zeeland met deze fijne arrangementen.
Op de wandelroute Wielewalen bij Lauwersoog
 

4. Zeearenden en wielewalen

12 km, Groningen, Lauwersoog

Dat de zeearend sinds enkele jaren in het Nationaal Park Lauwersmeer broedt, is vrij bekend. Minder bekend is dat de schuwe wielewaal de wandelaar hier tijdens een strandwandeling langs de kust van Groningen verrast met zijn exotische liedje. Natuurliefhebbers zitten sowieso goed op de tussen het struweel verscholen paden van de wandelroute Lauwersoog. Verrekijker, natuurgids en vogelgids niet vergeten dus als je gaat strandwandelen op Lauwersoog, want het valt niet mee om de egelantier te onderscheiden van de duinroos. En wat zingt daar in het riet? Is dat de rietzanger of de rietgors? Je vindt meer informatie over ruim 770 vogelsoorten in de complete ANWB Vogelgids.

Meer tips:

Terschelling
 

5. Struinen en jutten op Terschelling

12 km, Friesland, Midsland

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze wandelroute Terschelling om gaat. Deze strandwandeling langs de kust van Friesland gaat via polders en door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. De ‘plakken’, zoals de natte duinvalleien op Terschelling genoemd worden, zijn een oase voor veel bijzondere planten. Het Noordzeestrand is schitterend en vooral enorm breed, bijna een Europees breedterecord. Geen wonder dat het aloude strandjutten hier tijdens een strandwandeling nog volop in bedrijf is. Terschelling is ook het eiland van historische sagen en markante figuren, zoals de beroemde natuurvorser Westhoff en het legendarische Stryper wyfke.

Meer tips

Kennemerduinen
 

6. Duinen van Zuid-Kennemerland

10 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Natuurlijk, deze wandelroute Duinen van Kennermerland is in elk jaargetijde aantrekkelijk, maar in de herfst is het hier misschien toch wel op zijn mooist. De zomerhitte en vakantiegangers zijn dan weg en de natuurliefhebbers zijn weer onder elkaar. Ze kunnen volop genieten van het veranderde landschap, waar de felgekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn nu de dienst uitmaken naast de altijd groene naaldbomen. De bont kleurende loofbossen aan het begin en het eind van deze strandwandeling in Noord-Holland maken het kleurenpalet compleet.

Goede wandelschoenen, de juiste kleding en eventueel een praktische rugzak zijn onmisbaar tijdens een (lange) wandeling. Daarom hebben we onze tips en adviezen verzameld.

Meer tips

Nationaal Park Hollandse Duinen
 

7. Eiken, strand en reeën in de Hollandse Duinen

3 tot 10 km, Zuid-Holland, Wassenaar

De Hollandse Duinen, de uitgestrekte duinen in Zuid-Holland tussen Hoek van Holland en Langevelderslag, zijn een paar jaar geleden verkozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Strandwallen, landgoederen, zeedorpen, stuifzandvlaktes en vennen; je vindt er alles. Bij Meijendel, oftewel ‘het dal van de meidoorns’, zijn de Hollandse Duinen misschien wel op hun mooist. Vanaf de parkeerplaats Langevelderslag neemt deze wandelroute Hollands Duin je mee door een rustig gebied met schelpenpaden, zanderige duinen en dichte bossen.

Meer tips

  • Ontdek meer van het kustgebied in de omgeving van de route met ons fijne arrangement in badplaats Noordwijk.
  • Kom meer te weten over Nationaal Park Hollandse Duinen.
Waterdunen, foto: Harri Theirlynck
 

8. Door nat Waterdunen

12 km, Zeeland, Breskens

Vanaf de duinen slinger je met de wandelroute Waterdunen dwars door het glooiende achterland van Zeeuws-Vlaanderen. Je komt langs water met ruisend riet, vlonderpaden en hier en daar een karakteristiek wit suikerklontenhuisje. Midden in het boerenland doe je ook een Duits betonnen bunkerdorp aan. Het is ingericht als speelpark, met waterspeeltuin, klimtoren, hangbruggen en dierenweides. In het natte natuurgebied Waterdunen bij Breskens leven massa’s watervogels: kluut, bergeend, strandplevier, zwartkopmeeuw, visdief, grutto, tureluur, grote stern, kievit... Met gemarkeerde routes kun je deze wandeling aan zee in Zeeland gemakkelijk uitbreiden als je er langer wilt ronddwalen. En deze wandeling zou niet af zijn zonder een fabuleus uitzicht op de Westerschelde. 

Meer tips

In de Waterleidingduinen
 

9. Water en herten

15,5 km, Noord-Holland, Amsterdamse Waterleidingduinen

In de Waterleidingduinen wordt het drinkwater gewonnen voor Amsterdam; in de kanalen kijk je dan ook tot op de bodem. De wandelroute Amsterdamse Waterleidingsduinen neemt je mee voor een wandeling nabij de kust van Noord-Holland. Dit gebied is natuurlijk ‘beroemd’ vanwege de grote damhertenpopulatie. Vooral in de Hazenhoek zul je ze zien. Ze zijn ooit ontsnapt uit een hertenpark en hebben zich flink voortgeplant. Leuk voor de wandelaar met een fototoestel, maar de natuur zucht eronder. Ook vind je in het gebied een oude vinkenbaan. Hier werden eeuwen geleden wilde vinken gelokt met tamme soortgenoten in kooitjes en als ze zich lieten vangen, moesten ze de rest van hun leven ook in een vogelkooi doorbrengen.

Meer tips

  • Meer wandelen in Noord-Holland? Dat kan met deze wandelgids Rondje wandelen in Noord-Holland die je meeneemt door de verschillende landschappen in de provincie.

10. Blonde koeien en zeldzame vogels

13 km, Noord-Holland, Callantsoog

Je bent nog geen kilometer onderweg in het Zwanenwater als je een uitzichtduin op de wandelroute Callantsoog in Noord-Holland treft. Vanaf de top kijk je uit over stuivende duinen en duinvalleien. De natste plekken staan in het voorjaar vol met wilde bloemen, waaronder elf soorten orchideeën. In de nazomer overheerst het paars van de heide. Natuurlijk zijn er zwanen in het Zwanenwater, maar het zijn vooral de zeldzame vogelsoorten die je erheen lokken. In het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Daarna struin je door de zompige, hobbelige Uitlandse Polder om tot slot uit te waaien op het brede strand van Callantsoog.

Gastvrijpunt vlakbij de route:

11. Toen er nog geen badgasten waren

12 km, Zeeland, Renesse

Hoewel deze strandwandeling Renesse begint in het dorp waar in de zomer Duits de voertaal lijkt, kom je al gauw op het strand terecht – met als alternatief de duinen die beschutten tegen wind. Bij eb verschijnen er zandbanken voor de kust waar zeehonden hun dutjes doen. Vanaf de top van het uitzichtduin zie je aan de ene kant zee, aan de andere kant het achterland en onder stuifzand verdwenen dijken. In de duinvlakte grazen pony’s en runderen om te voorkomen dat de boel dichtgroeit. En dan het eikenbos en de vroongronden. Deze laatste herinneren aan de tijd dat badgasten nog niet wisten van het bestaan van Renesse. Voorheen lieten boeren hun vee er grazen, nu staan er vooral expoorpony’s en shetlanders.

Meer Zeeland? Maak je verblijf langer met onze arrangementen die de perfecte uitvalsbasis vormen om te gaan strandwandelen en fietsen aan de kust van Zeeland. 

Gastvrijpunten langs de route:

  • Fletcher Landgoed Hotel Renesse:  Schuif voor een culinair diner aan in het restaurant in de authentieke Orangerie.
  • Horeca De Duinhoeve: en gezellig familierestaurant op camping De Duinhoeve. Gelegen op de kop van Schouwen-Duiveland, aan de rand van de duinen, nabij het strand.
  • Fletcher Strandhotel Renesse: een mooie stop voor een uitgebreide lunch, smaakvol 3-gangen à la carte diner of borrelhapje.
Veere met daarachter het Veerse Meer
 

12. Zeeuwse rijkdom

7 km, Zeeland, Veere

Oorlogskreken, een zwemsteiger, trekpontjes, een haven, een veerboot naar de overkant van het Veerse Meer... Wel veel water op deze wandeling, een nat, bosrijk gebied ook, maar toegegeven, weinig strand en duinen. De wandelroute Veere is een vreemde eend in de bijt in dit lijstje, maar we wilden ’m je niet onthouden. De monumenten en natuur vertellen vele verhalen over de geschiedenis van de kleine wandelstad. En ze voorzien in ruime mogelijkheden voor mooie foto’s.

De Amsterdamse Waterleidingduinen, achter Strandreservaat Noordvoort.

13. Over de zeereep

7,5 km, Zuid-Holland, Noordwijk

Dat je in de dichtbevolkte Randstad pure natuur kunt vinden bewijst deze wandeling door Strandreservaat Noordvoort, gelegen tussen Noordwijk en Zandvoort. Nergens in Nederland mag je zomaar over het duin wandelen, maar hier wel. Het móet zelfs. Tussen strandpaal 70 en 73 is het strand van zeevogels, zeehonden, zee en wind. Maar wat een machtige ervaring om over de toppen van het duin te lopen. De uitzichten over strand, zee en duinen vergeet je niet meer. En de ontmoeting met een hert, wegdansend door het hoge gras, evenmin.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.