Vijf routes voor een mooie strandwandeling

Als je érgens goed kunt uitwaaien is het aan zee. Niets zo ontspannend als een wandeling over het strand. Met zicht op een verre horizon en alleen het geluid van de zee en zingende meeuwen. Vergeet niet weg te springen voor aanrollende golven. En hé, dat mooie schelpje past best in je zak! Vijf tips voor een fijne strandwandeling.

Route 1 - Noordhollands Duinreservaat

8 km, Noord-Holland, Bergen aan Zee

Het kan je niet ontgaan; naarmate je tijdens deze wandeling verder landinwaarts komt, neemt de begroeiing toe. Dit heeft te maken met de invloed van de zilte zeewind en het kalkgehalte van de bodem. Vooral in het tweede deel van de route wandel je door een gebied dat rijk is aan berken, eiken, meidoorns, beuken en kamperfoelie. De duinenrij is breed en uitgestrekt. De Schoorlse duinen – de breedste van Nederland – zijn namelijk niet ver weg. Vrijwel de hele wandeling voert door een begrazingsgebied. Je kunt er oog in oog komen te staan met Schotste hooglanders, exmoorpony’s en konikpaarden. Vergeet overigens niet een toegangskaartje te kopen.
Bekijk de strandwandelroute

Route 2 - Sternen in het Zwin

12 km, Zeeland, Cadzand-bad

Op de Nederlands-Belgische grens ligt Het Zwin, vroeger een zeearm van formaat, nu een fraai natuurgebied waar de zee regelmatig het land overspoelt. In de zomer staat het lamsoor – een plantje dat van zout water houdt – volop in bloei, maar voor het zo ver is kleuren duizenden orchideeën de aangrenzende Willem Leopoldpolder tot een oogverblindend paarse zee. En terwijl het boomkikkertje zich in de struiken rond Retranchement opmaakt voor zijn zomerse versiertoeren, strijken in Het Zwin duizenden trekvogels neer om aan te sterken na hun lange oversteek uit Afrika.
Bekijk de strandwandelroute

Route 3 - Wielewalen bij Lauwersoog

12 km, Groningen, Lauwersoog

Dat de zeearend sinds enkele jaren in het Nationaal Park Lauwersmeer broedt is vrij bekend. Minder bekend is dat de schuwe wielewaal de wandelaar hier verrast met zijn exotische liedje. Natuurliefhebbers zitten sowieso goed op de tussen het struweel verscholen paden. Verrekijker, natuurgids en vogelgids niet vergeten dus, want het valt niet mee om de egelantier te onderscheiden van de duinroos. En wat zingt daar in het riet? Is dat de rietzanger of de rietgors?
Bekijk de strandwandelroute

Route 4 - Struinen en jutten

12 km, Friesland, Midsland

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. De route gaat via polders en door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. De ‘plakken’, zoals de natte duinvalleien op Terschelling genoemd worden, zijn een oase voor veel bijzondere planten. Het Noordzee-strand is schitterend en vooral enorm breed, bijna een Europees breedterecord. Geen wonder dat het aloude strandjutten hier nog volop in bedrijf is. Terschelling is ook het eiland van historische sagen en markante figuren, zoals de beroemde natuurvorser Westhoff en het legendarische Stryper wyfke.
Bekijk de strandwandelroute

Route 5 - Duinen van Zuid-Kennemerland

10 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Natuurlijk, dit wandelgebied is in elk jaargetijde aantrekkelijk, maar in de herfst is het hier misschien toch wel op zijn mooist. De zomerhitte en vakantiegangers zijn dan weg en de natuurliefhebbers zijn weer onder elkaar. Ze kunnen volop genieten van het veranderde landschap, waar de fel gekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn nu de dienst uitmaken naast de altijd groene naaldbo­men. De bont kleurende loofbossen aan het begin en het eind van de wandeling maken het kleurenpalet compleet.
Bekijk de wandelroute door de duinen

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelen in de mooiste bos en heide gebieden van Nederland
Zomerse wandelroutes
Vind de juiste wandeluitrusting

Speciaal voor jou geselecteerd