Stadswandelingen in het najaar

De tien leukste wandelingen op een rijtje

Juist in het najaar is het heerlijk om even lekker buiten te zijn en door een stad te wandelen. Wij zetten de leukste tien stadswandelingen op een rijtje.

Weekendje Groningen met hotel Groningen

1. Groningen

Ook in dit lijstje gaat niets boven Groningen: misschien wel de meest veelzijdige stad van het noorden. Universiteiten zorgen voor verjonging en verhipping van de stad, maar er is zoveel meer. Moderne architectuur, middeleeuwse koopmanshuizen en monumentale panden wisselen elkaar af tijdens deze heerlijke najaarswandeling. Boek hier een arrangement in Groningen

2. Elsloo

Helemaal aan de andere kant van Nederland, 320 kilometer onder Groningen ligt het heerlijk groene Elsloo. Het Zuid-Limbursge plaatsje aan de Maas belandde onlangs in de top 5 van mooiste dorpen van Nederland. Deze romantische wandelroute leidt langs de Maasberg en kasteel Elsloo, wat – spoiler alert – helemaal geen kasteel blijkt te zijn. Hoe dat zit? Ontdek het zelf!

3. Zwolle

Deze hoofdstad van Overijssel heeft enorm veel te bieden. Denk aan iconische gebouwen, zoals het neoclassicistische pand van Museum de Fundatie dat in 2005 werd omgebouwd tot kunstmuseum. Wandelend door deze oude Hanzestad aan de Hollandse IJssel word je getrakteerd op statige huizen uit de 19e eeuw, de indrukwekkende Sassenpoort en de enorme Sint-Michaëlskerk. Boek hier een stedentrip

4. Almere

Een eigentijdse prille stad en juist om die reden is er heel veel te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de kleurrijke architectuur en de hand van architect Rem Koolhaas die je op verschillende plekken goed kunt herkennen. Omgeven door het Gooi-, IJ- en Marmermeer is Almere ook een stad waarbij het water door de aderen stroomt. Via deze route geniet je op verschillende plaatsen van het wijdse uitzicht over het water.

5. Haarlem

Moderne architectuur en monumenten vormen een pikante geheel van oud en nieuw. En zelfs oude gebouwen als de Jopenkerk en de KoepelKathedraal zijn op verschillende manieren helemaal van deze tijd. Een wandeling door Haarlem voert langs oude grachten en waanzinnig mooie gebouwen.

6. Utrecht

De snelst groeiende stad van Nederland is een stad die volop in beweging is. Niet alleen het hele stationsgebied is onherkenbaar verbouwd, ook Hoog Catherijne met muziekgebouw Tivoli zijn nieuw en vormen nu samen het kloppende hart van de stad. Verder is ook de stadsbuitengracht die al in de twaalfde eeuw werd uitgegraven als verdedigingslinie en 50 jaar gedeeltelijk plaats moest maken voor uitoverkeer, weer uitgegraven en in ere hersteld. Deze wandeling gaat dwars door het gezellig centrum haar lommerrijke grachten en laaggelegen werven.

7. Ravenstein

Een prachtige vestingstad aan de Maas. Ravenstein ontstond in de 14e eeuw in het grensgebied tussen Brabant, Gelre en Kleef en maakt onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie. Deze verfrissende wandeling is maar 3 kilometer lang, wat precies genoeg is om dit bijzondere plaatsje te leren kennen.

8. Hengelo

Met deze stad en is iets bijzonders aan de hand. Het werd platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en in de decennia erna met fabrieken die de deuren moesten sluiten. Maar de Hengeloërs maakte van hun zwakte hun kracht door de fabrieken een nieuwe bestemming te geven. Tijdens deze wandeling ontdek je dat het industriële erfgoed de stad nu juist kleurrijk maakt en verrijkt.

9. Den Bosch

Een van de oudste steden van Nederland, maar ook een stad vol culturele trekpleisters zoals de opgeknapte pakhuizen en fabrieken op de Oude Tramkade. Deze wandeling voert door oude stadsstraatjes, langs vestingwerken, de Binnendieze (het eeuwenoude stelsel van een aantal stromen in de stad) en het stadspark met de oude binnenhaven. Boek hier een stedentrip.

10. Leiden

In de late Middeleeuwen was Leiden een van de grootste steden van het noorden. Deze grote stad had grootse inwoners, zoals Rembrandt van Rijn die in 1622 in de leer ging bij de Leidse schilder Jacob van Swanenburgh. In 1625 begon hij voor zichzelf en vooraanstaande Leidse burgers raakten al snel geïnteresseerd in zijn werk. Met deze wandelroute ontdek je de stad door de ogen van Rembrandt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd