Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

4 groene stadsroutes

Ontdek wandelend en op de fiets de natuurlijke kant van de stad

De tijd van grijze, grauwe steden is voorbij. Steeds meer plaatsen worden groener en natuurlijker, met dak- en geveltuinen vol bloemen en insecten. Met deze vier groene stadsroutes ontdek je de leukste groene initiatieven van Breda, Leiden, Amsterdam en Almere.

Foto: Leiden

In veel steden is een groene revolutie gaande. Braakliggende terreinen veranderen in bloemenweides. Waar pleinen vroeger bestonden uit louter steen, kun je er nu steeds vaker kruiden plukken en de geur van bloemen opsnuiven. De stad moet leefbaarder en groener: dat vinden niet alleen gemeentes, maar ook bewoners, die bijvoorbeeld hun saaie gevels omtoveren tot kleurrijke geveltuintjes vol leven. De nieuwe groene routes (drie wandelroutes en een fietsroute) voeren langs verrassende groene initiatieven, historische parken én de tofste duurzame adresjes. 

Route 1 - Groene stadswandelroute Breda (8 km)

Breda wil graag ‘een stad in een park’ worden en dat merk je aan alles. Overal poppen nieuwe initiatieven op om de stad groener en duurzamer te maken. Een stadstuin op het dak bij de rechtbank bijvoorbeeld of een botanische kas in een oude kazerne. Ooit planten uit een parkeergarage zien groeien of uit het dak van een bushokje? Je ontdekt het tijdens de groene stadswandeling door Breda.

Bekijk de groene stadswandelroute in Breda

Route 2 - Groene stadswandelroute Leiden (8 km)

Ook Leiden, thuis van de oudste botanische tuin van Nederland, gaat er vol voor om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Bloemen, kruiden, insecten en vogels: ze moeten meer ruimte krijgen. En daar dragen de bewoners in Leiden heel actief aan bij. Deze groene stadswandeling voert langs de leukste buurttuinen vol kruiden en eetbare planten, en langs de mooiste geveltuinen van de stad, waar het tussen de stokrozen en blauweregen zoemt van de insecten.

Bekijk de groene stadswandelroute in Leiden

Foto: daktuintjes op woonboten in Amsterdam
 

Route 3 - Groene stadswandelroute Amsterdam (10 km)

Ooit gedacht dat je midden in Amsterdam een specht aan het werk zou horen? Het is mogelijk op deze groene stadswandeling door Oud-West en de Baarsjes. Tijdens de route hop je van het ene naar het andere duurzame, creatieve initiatief. Het Eetbare Plantsoen bijvoorbeeld, waar bewoners met elkaar een moestuin en een boomgaard onderhouden. Ook bijzonder: woonboten met tuinen op het dak, waar vlinders en bijen voedsel vinden.

Bekijk de groene stadswandelroute in Amsterdam

Route 4 - Groene fietsroute Almere (49,5 km)

In 2022 is Almere het decor van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Hier draait alles om groene oplossingen die onze steden leuker, mooier en duurzamer moeten maken. Ook buiten het Floriadeterrein inspireert de omgeving voor een groene lifestyle. De fietsroute Het groene leven neemt je mee langs een kathedraal van bomen, een stadslandgoed, een doe-het-zelfwoonwijk en uitgestrekte plassen vol vogels.

Bekijk deze groene fietsroute bij Almere

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.