Naar artikel

Wanneer een allrisk autoverzekering afsluiten?

De keuze hangt af van verschillende factoren

Met een allrisk autoverzekering ben je uitgebreid verzekerd. Alle schade aan je auto wordt vergoed, zelfs als deze schade jouw eigen schuld is. Maar wanneer is het eigenlijk interessant om een allrisk autoverzekering af te sluiten en wanneer kun je beter kiezen voor een andere dekking?

Tot wanneer je je auto het beste all risk kunt verzekeren hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd en waarde van je auto. Ook de vraag of je eventuele schade zelf kunt of wil betalen speelt een belangrijke rol.

Leeftijd van de auto

Heb je een nieuwe auto gekocht? In dat geval kun je het beste een allrisk autoverzekering afsluiten. De waarde van de auto is dan namelijk relatief hoog, waardoor de kosten van de verzekering ruimschoots opwegen tegen de kosten van een mogelijke reparatie.

Alhoewel je natuurlijk volledig vrij bent in je keuze, is een Volledig Casco verzekering voornamelijk interessant voor auto’s tot circa 6 jaar oud. Na een aantal jaar kun je het beste overstappen naar een verzekering met een minder uitgebreide dekking. Voor auto’s tussen de zes en tien jaar oud is Beperkt Casco het meest geschikt. Je auto is teveel waard om alleen WA te verzekeren, maar de dagwaarde is inmiddels wel flink teruggelopen. Qua dekking zit de Beperkt Casco verzekering tussen de WA- en de allrisk verzekering in. Is je auto ouder dan 10 jaar? Dan kun je het beste een WA-verzekering afsluiten.

 Leeftijd auto Autoverzekering
 nieuw - 6 jaar All Risk
 6 - 10 jaar WA Beperkt Casco 
 10 jaar en ouder WA


Waarde van je auto

Bij schade aan een nieuwe auto, ontvang je bij all risk het eerste jaar een volledige schadevergoeding. Op basis van de nieuwwaarde krijg je de schade vergoed. De dagwaarde van de auto is dit eerste jaar nog hoog. In de jaren hierna loopt de waarde van je auto terug, en krijg je bij totaalverlies enkel de dagwaarde uitgekeerd. Dit is de waarde van de auto als je hem zou verkopen op het moment voordat de schade ontstond. Dit bedrag ligt een stuk lager dan de aanschafwaarde. Na circa 6 jaar is het hierdoor vaak niet meer lonend om een allrisk autoverzekering af te sluiten.

Kijk bij het bepalen van je verzekeringsvorm altijd goed naar wat je auto nog waard is. Een populaire auto kan bijvoorbeeld na 9 jaar nog steeds een hoge dagwaarde hebben Wil jij weten wat de dagwaarde van je auto is? Bekijk dan de ANWB Koerslijst.

Risico schadeclaim

Neem voordat je een bepaalde dekking afsluit ook je financiële positie onder de loep. Ben je niet in staat om eventuele schade zelf te betalen of de auto te vervangen bij hoge reparatiekosten of total loss? Dan is een allrisk autoverzekering een goede keuze. Ben je wel in staat alle kosten zelf te dekken, dan is een andere vorm van verzekeren geschikter.

Laatste tip: Als je een leaseauto hebt, kun je het beste altijd een allrisk autoverzekering afsluiten. Zo loopt je niet het risico dat je bij een grote schade of total loss van de auto, alsnog de lening moet aflossen.

Premie berekenen allrisk autoverzekering

Naast de uitgebreide dekkingsmogelijkheden biedt de ANWB Autoverzekeringen ook een aantrekkelijke premie. Zo kun je bij de Veilig Rijden Autoverzekering tot wel 30% extra premiekorting verdienen met een veilige rijstijl. Bereken snel en vrijblijvend jouw premie voor de ANWB Reguliere Autoverzekering of de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering.

Bereken je premie