Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer een allrisk autoverzekering afsluiten?

Met een allrisk autoverzekering ben je uitgebreid verzekerd. Alle schade aan je auto wordt vergoed, zelfs als deze schade jouw eigen schuld is. Maar wanneer is het eigenlijk interessant om een allrisk autoverzekering af te sluiten en wanneer kun je beter kiezen voor een andere dekking?

Tot wanneer je je auto het beste all risk kunt verzekeren hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd en waarde van je auto. Ook de vraag of je eventuele schade zelf kunt of wil betalen speelt een belangrijke rol.

Is een WA + Volledig Casco (All risk) dekking het waard?

Heb je een nieuwe auto gekocht? In dat geval kun je het beste een WA + Volledig Casco (All risk) dekking afsluiten. De waarde van de auto is dan namelijk relatief hoog, waardoor de kosten van de verzekering ruimschoots opwegen tegen de kosten van een mogelijke reparatie.

Alhoewel je natuurlijk volledig vrij bent in je keuze, is een WA  + Volledig Casco (All risk) dekking interessant voor auto’s tot circa 6 jaar oud. Na een aantal jaar kun je het beste overstappen naar een verzekering met een minder uitgebreide dekking. Voor auto’s tussen de zes en tien jaar oud is een WA + Beperkt Casco dekking het meest geschikt. Je auto is teveel waard om alleen met een WA dekking te verzekeren, maar de dagwaarde is inmiddels wel flink teruggelopen. Qua dekking zit de WA + Beperkt Casco dekking tussen de WA- en de WA + Volledig Casco (All risk) dekking in. Is jouw auto ouder dan 10 jaar? Dan kun je het beste een WA dekking afsluiten.

 Leeftijd auto Autoverzekering
 nieuw - 6 jaar WA + Volledig Casco (All risk) dekking
 6 - 10 jaar WA + Beperkt Casco dekking
 10 jaar en ouder WA dekking


Waarde van je auto

Bij schade aan een nieuwe auto, ontvang je bij all risk het eerste jaar een volledige schadevergoeding. Op basis van de nieuwwaarde krijg je de schade vergoed. De dagwaarde van de auto is dit eerste jaar nog hoog. In de jaren hierna loopt de waarde van je auto terug, en krijg je bij totaalverlies enkel de dagwaarde uitgekeerd. Dit is de waarde van de auto als je hem zou verkopen op het moment voordat de schade ontstond. Dit bedrag ligt een stuk lager dan de aanschafwaarde. Na circa 6 jaar is het hierdoor vaak niet meer lonend om een allrisk autoverzekering af te sluiten.

Kijk bij het bepalen van je verzekeringsvorm altijd goed naar wat je auto nog waard is. Een populaire auto kan bijvoorbeeld na 9 jaar nog steeds een hoge dagwaarde hebben Wil jij weten wat de dagwaarde van je auto is? Bekijk dan de ANWB Koerslijst.

Risico schadeclaim

Neem voordat je een bepaalde dekking afsluit ook je financiële positie onder de loep. Ben je niet in staat om eventuele schade zelf te betalen of de auto te vervangen bij hoge reparatiekosten of total loss? Dan is een allrisk autoverzekering een goede keuze. Ben je wel in staat alle kosten zelf te dekken, dan is een andere vorm van verzekeren geschikter.

Tip: als je een leaseauto hebt, kun je het beste altijd een allrisk autoverzekering afsluiten. Zo loopt je geen risico dat je bij een grote schade of total loss van de auto, de lening moet aflossen.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.