Lanzarote

Kunstig eiland

Speels vormgegeven hotels, huizen, zwembaden en windsculpturen. Allemaal creaties van kunstenaar en architect César Manrique. Lanzarote als atelier.

3 x zien op Lanzarote

Gloednieuw (nou ja, ‘slechts’ 300 jaar oud) vulkanisch landschap. Voel de nog altijd indrukwekkende hitte vlak onder de grond in Timanfaya Nationaal Park.

De grot Cueva de los Verdes voor waanzinnige lichteffecten, duizenden stalactieten en stalagmieten. Alles puur natuur: de grot is gevormd door bellen in de stollende lava.

Dé architect van het eiland was César Manrique. Veel wit en ronde, natuurlijke vormen domineren zijn werk. Bekijk zijn huis, villa d’Arte, gebouwd in en om een lavagrot.

3 x genieten op Lanzarote

Kies de verse vis bij Casa de la Playa en ze vangen hem nog net niet voor je neus uit zee. Let op dat je de afslag niet voorbij rijdt want je ziet het restaurant zo over het hoofd.

Klein, fijn en goede wijn. Los Aljibes de Tahiche is gevestigd in een door César Manrique ontworpen ruimte. De gerechten zijn origineel en van uitstekende kwaliteit. Tip: proef de steak!

Vergeet de menukaart, vraag naar de lokale specialiteiten bij La Brisa. Naast gezouten aardappeltjes in de schil met een rode en een groene saus word je hier ook verwend met live muziek.

Lanzarote door de ogen van Ernie Enkelaar

Fotograaf Ernie Enkelaar heeft al vele bestemmingen in beeld gebracht, maar hij is blij verrast door Lanzarote. Het eiland dat een populaire vakantiebestemming is, heeft toch een eigen karakter weten te behouden doordat er bijna geen hoogbouw staat.

‘Over het hele eiland vind je de invloed van César Manrique terug. Niet alleen het ontbreken van flats valt op, ook bijna alle rotondes zijn versierd met ‘speelgoed voor de wind’. Kleurige bouwwerken die draaien, bewegen en het bekijken meer dan waard zijn. Bezoek ook zeker een van zijn bouwwerken op het eiland en verwonder je over de gezichten die overal opduiken. Mijn favoriet: zijn huis Villa d’Arte en het uitzichtpunt Mirador del Rio.’

Vulkanisch eiland

‘Lanzarote is een vulkanisch eiland. 25 miljoen jaar geleden ontstond het eerste deel van het eiland, 300 jaar geleden het laatste stuk. Zes jaar lang waren er vulkaanuitbarstingen en stroomde er gloeiendhete lava. Dit gedeelte is nu het Nationale Park: Timanfaya. De grond is hier zo warm dat ze barbecueën op een gat in de grond. Tijdens de tour met een bus waan je je echt op de maan, alles is zwart. Tip: ga vlak na openingstijd op maandagmorgen, dan is het er het rustigst.’

Wijn

‘Heel verrassend: het gebied La Geria, met uitgestrekte velden vol wijngaarden. Verwacht geen glooiende groene heuvels, de grond is hier bedekt met kleine zwarte steentjes. En de druivenranken liggen stuk voor stuk in grote ronde kuilen. Het unieke landschap werd in de jaren 60 door het Museum of Modern Art in New York tot kunstwerk uitgeroepen.’

Altijd handig

• Ga je meerdere dingen bezoeken op het eiland? Koop dan een strippenkaart i.p.v. steeds losse toegangsbewijzen.
ANWB Extra Lanzarote € 9,50 (niet-leden € 9,95).
• Voor meer toeristische informatie kijk je op www.spain.info
• Kortlopende of doorlopende reisverzekering? Kijk op anwb.nl/reisverzekering en bereken wat voor jou het voordeligst is.

Ledenaanbieding

8 dagen Lanzarote

vanaf € 559,- p.p. met 1 dag autohuur

In de winter daalt het kwik op Lanzarote niet onder de 20 graden. Dat is meer dan genoeg reden om je koffers te pakken.

Wat krijg je?

• Amsterdam - Lanzarote v.v. met Corendon Dutch Airlines
• ruimbagage 20 kg per persoon
• retourtransfer luchthaven - hotel
• 7 nachten in een tweekamerappartement
• fles wijn en fles mineraalwater

Meer informatie en boeken