Vakantie Canarische Eilanden

Meer dan lui in de zon liggen

Zoals sommigen zich jaarlijks op hun wintersport verheugen, komen anderen de winter door met het vooruitzicht binnenkort weer een weekje naar de Canarische Eilanden te gaan.

Bij veel Nederlanders leeft overigens het misverstand dat een weekje 'Islas Canarias' synoniem zou zijn met zeven dagen lui in de zon liggen. Uiteraard gaat dit op voor een deel van de gasten, maar de eilanden hebben vele malen méér te bieden: een ongelooflijk mooie natuur, dorpen die door de tijd vergeten lijken, trotse stadjes en een welwillende bevolking die - als echte Spanjaarden - altijd een beetje op afstand zal blijven.

Attracties en evenementen op de Canarische Eilanden

De mensen van de Canarische Eilanden, de Canarios, zijn gek op een feestje. Hét feest bij uitstek is het Canarische carnaval met praalwagens, muziekkorpsen en verkleedpartijen. Op het Canarische Eilanden is het een soort nationaal vermaak dat de jongemannen zich als vrouw verkleden en in gewaagde kledij, op hoge hakken en zwaar opgemaakt rondlopen. Het meest beroemde carnaval is dat Santa Cruz de Tenerife. Anders dan bij ons blijft het feest niet beperkt tot een paar dagen voor Aswoensdag. Het carnaval trekt enkele weken lang van eiland naar eiland. Altijd met een complete kermis en uiteraard met de Miss Travestie-verkiezing in de feesttent.

De wonderen van César Manrique

Op nagenoeg alle Canarische Eilanden vind je de opvallende bouwwerken van kunstenaar César Manrique. Op zijn geboorte-eiland Lanzarote maakte hij van de grotten van de Jameos del Aqua een kunstwerk ter ere van de natuur. Elders op het eiland vind je zijn eigenzinnige Jardín de los Cactus met honderden enorme cactussen in een gestileerde setting.Bij Manrique gaat het altijd om de combinatie van de schoonheid van de natuur en de accenten die architectuur daaraan kan toevoegen. Op schitterende plekken op La Gomera en El Hierro vind je zijn 'mirador'-restaurants.

Bezienswaardigheden op de Canarische Eilanden

De inwoners van de Canarische Eilanden zijn er trots op dat hun eilanden naar verhouding het meeste natuurschoon van heel Spanje bezitten. De eilanden tellen vier nationale parken. Op de eerste plaats is dat het Parque Naciocal del Teide rond de hoogste berg van Spanje, het park Garajonay op La Gomera met zijn sprookjesachtige bossen, de Caldera de Taburiente op La Palma met de grootste krater ter wereld en de 'vuurbergen' van Timanfaya op Lanzarote.

Te heet onder de voeten

Op Lanzarote moet je beslist naar de Montanas de Fuego in het nationale park aan de zuidwestkust. Pak eens een steentje van de grond en probeer 'm vast te houden… Slechts enkele centimeters onder het oppervlak is het al meer dan 100 graden in de 'Vuurbergen'! Interessante busrondritten laten je nader kennismaken met dit grote park. Je kunt er zelfs op de rug van een kameel een tocht maken.

Toch een beetje wintersport

Als je op Tenerife bent, moet je uiteraard de Teide op. De meeste mensen kiezen de kabelbaan die ze naar ruim 3500 meter vlak onder de top brengt. Zomers zijn de wachttijden soms meer dan een uur omdat men het aantal mensen dat tegelijkertijd boven is, beperkt wil houden. Een interessant alternatief voor de échte enthousiastelingen is het smalle pad naar boven te voet te gaan. Het kost de nodige zweetdruppels, maar de moeite loont zich met de mooiste uitzichten en een onvergetelijke rust om je heen.

Dorpen en steden op de Canarische Eilanden

De beste tip om kennis te maken met de eilanden: huur een auto, verlaat de hoofdweg, sla elke zijweg in en zoek ze op: de kleine stadjes en dorpjes. Hier gaat het leven door zoals dat er al eeuwen gaat. De inwoners houden het hoofd boven water te midden van een overweldigende natuur. Zij houden zich in leven met wat de natuur hen in de eeuwige lente van de Canarische Eilanden zo vriendelijk offreert.Even heel praktisch: de wegen op de Canarische Eilanden zijn beter dan de Nederlandse en de benzine kost er minder dan de helft van wat wij gewend zijn te betalen.

Steden, stadjes en dorpen

De Canarische eilanden hebben slechts twee echt grote steden: Las Palmas op Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife. Beide hebben ze alle voordelen van de grote stad in de vorm van kunst, cultuur, winkels en vermaak en alle nadelen dienovereenkomstig. De charme van de Canarische Eilanden zit hem echter vooral in die vele tientallen kleine, vergeten stadjes en de honderden dorpen in het binnenland en aan de baaien langs de kust. Neem bijvoorbeeld het oude stadje Betancuria op Fuerteventura met zijn schitterde Santa Maria-kerk. Of een stoffig dorpje als Fuencaliente in het zuiden van La Palma met prachtige uitzichten op vulkanen San Antonio en Teneguia.

Eten en drinken op de Canarische Eilanden

Veel gasten verlaten de Canarische Eilanden zonder ooit eens iets speciaals van het eiland gegeten te hebben. Toch vind je deze streekgerechten op vrijwel elke menukaart. Aanraders zijn de ovenschotels met varkens-, lams- of schapenvlees en 'conejo', gemarineerd konijnvlees uit de oven. Wat je in elk geval eens keer moet proberen zijn de ' papas arrugados con mojo': in de schil gekookte aardappels met een zoutkorstje, geserveerd met een scherpe mojo-saus met veel knoflook.

Wat je maar wilt

Uiteraard kun je in alle grotere plaatsen op de Canarische Eilanden op elk gewenst moment je biefstukje of schnitzel geserveerd krijgen. Ook voor een pizza, een Chinese rijstmaaltijd en een Duitse zuurkoolschotel draait men de hand niet om. De kaart van de meeste Canarische restaurants is - uiteraard - Spaans georiënteerd. Goedkoop en goed is vaak het dagmenu (menu del día). De Canarios eten zelf het liefst 's middags om een uur of twee en 's avonds na achten. Na goed Spaans gebruik is de middagmaaltijd feitelijk de belangrijkste maaltijd, maar men houdt overal op de eilanden graag rekening van de smaak en de dagindeling van de gasten.

Kamperen: alleen voor de liefhebbers

Natuurlijk, je kunt kamperen op de Canarische Eilanden. Op alle eilanden zijn op de fraaiste plekken eenvoudige terreintjes waar je voor weinig geld je tentje mag opslaan. De voorzieningen zijn meestal keurig schoon, maar behoorlijk Spartaans. (Meestal moet je eerst een vergunning bij de gemeente of de parkwachter halen.) Kamperen is op de Canarische Eilanden voorbehouden aan de échte liefhebbers die voldoende hebben aan een kampeeruitrusting die gemakkelijk in de rugzak past. De meeste bezoekers zullen de voorkeur geven aan andere overnachtingsmogelijkheden.

Kunst en cultuur op de Canarische Eilanden

Een van de opmerkelijkste trekjes van de Canarische architectuur zijn de houten balkonnetjes die vaak in de fraaiste kleuren geverfd zijn. De oudste exemplaren vind je in de oude stad van Santa Cruz op La Palma. Als je wilt, kun je hier zelfs in zo'n kamer met het mooiste zeezicht ter wereld overnachten.

Nieuwe, oude culturen

Vlak voor het jaar 1500 vonden op Tenerife de laatste veldslagen plaats met de Guanchen, de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden. Voortaan waren de Spanjaarden heer en meester op de eilanden. Ze brachten hun cultuur mee van het Spaanse vasteland waar de Gotiek en de typisch Spaans/moorse Mudejarstijl net op hun retour waren. De oudste gebouwen van de eilanden, zoals de kathedraal van Las Palmas (Gran Canaria) en de Iglesia de la Conception in La Laguna (Tenerife) hebben nog iets van de oude Europese stijlen 'meekregen'.

Overleven op de eilanden

Hoe het met de Guanchen afliep? Degenen die de invallen van de Spanjaarden uiteindelijk overleefden, gingen in de jaren die erop volgden, min of meer geruisloos op in de Canarische cultuur. Van hun prehistorische cultuur resten slechts magische tekens in de grotten waar ze woonden. En musea vol aardewerk en gebruiksvoorwerpen.

Natuur op de Canarische Eilanden

De natuur en landschappen van de Canarische Eilanden zijn overweldigend: uitgestrekte bossen, angstaanjagende ravijnen, kale vlaktes die bij nader inzien bedekt blijken met minieme vetplantjes zo ver het oog reikt. Op alle zeven Canarische Eilanden heeft de natuur haar eigen bekoring en haar eigen kleuren: het oker van de rotsvalleien van Fuerteventura, het geel van de woestijnen van Gran Canaria, het lichtgroen van de akkertjes van La Gomera, het grijs van de mist over de hoogvlakte van El Hierro, het zwart van de lava-akkers van Lanzarote, het donkergroen van de laurierbossen van La Palma en het wit van de sneeuw op de Teide van Tenerife.

Overnachten op de Canarische Eilanden

Een van de opmerkelijkste trekjes van de Canarische architectuur zijn de houten balkonnetjes die vaak in de fraaiste kleuren geverfd zijn. De oudste exemplaren vind je in de oude stad van Santa Cruz op La Palma. Als je wilt, kun je hier zelfs in zo'n kamer met het mooiste zeezicht ter wereld overnachten.

Onderdak in alle prijsklassen

De meeste mensen die naar de Canarische Eilanden afreizen, hebben een voucher op zak die ze van een hotelkamer of een appartement verzekert. Het spreekt voor zich dat de prijs van de geboekte reis mede de kwaliteit van het geboden onderdak bepaalt. De goedkoopste reizen brengen je vaak naar de wat oudere accommodaties. Wie zelf ter plekke op de eilanden onderdak wil zoeken, kan met een gerust hart op de bonnefooi vertrekken. Je vindt - zeker buiten het hoogseizoen - moeiteloos een kamer: of je nou een goedkoop pensionnetje met één ster zoekt of een chique suite in een vijfsterren 'Parador Nacional'.

Uitgaan op de Canarische Eilanden

Er zijn mensen eigenlijk alleen maar naar de Canarische Eilanden gaan om er 's avonds uit te gaan. Ze zullen in Playa del Inglés op Gran Canaria en Playa de las Américas/Los Cristianos op Tenerife alles vinden wat hun hartje begeert: trendy restaurants, chique bars en immense discotheken waar dj's hun nieuwste muziek draaien tot de zon al weer hoog aan de hemel staat. Elders op de eilanden liggen ritme en tempo duidelijk anders en blijft het uitgaansleven beperkt tot een drankje aan de bar of op het terras. En daar is uiteraard ook helemaal niets op tegen.

Winkelen op de Canarische Eilanden

Sinds jaar en dag zijn de Canarische Eilanden een koopjesparadijs. De eilanden zijn namelijk vrijgesteld van het hoge btw-tarief en dat betekent dat duurzame gebruiksvoorwerpen, parfums, alcohol en sigaretten er buitengewoon aantrekkelijk geprijsd zijn. Overal vind je dan ook 'tax-free shops' met aanlokkelijke koopjes. Kijk en vergelijk altijd goed, want ondanks de tax-free zijn de verschillen in prijs en kwaliteit vaak schrikbarend groot.

Souvenirs aan de eilanden

Elk eiland heeft zijn eigen producten om je thuis aan de vakantie te herinneren of om de thuisblijvers te verrassen. Er is keus genoeg: een mand gevlochten van palmbladeren, traditioneel borduurwerk of grof aardewerk met Guanchen-motieven. Je wilt een meer eetbare herinnering? Er is palmhoning van La Gomera, rum en sigaren van La Palma, wijn van Tenerife of Lanzarote en uiteraard een lekkere pot groene of rode Mojo-saus om de smaak van de Canarias thuis nog een tijdje vast te houden.

Zon, water en strand

Anders dan de vriendelijke Middellandse Zee heb je op de Canarische Eilanden met de Atlantische Oceaan te maken en dat is wel even andere koek. Houd de aanwijzingen op de stranden daarom goed in de gaten. Ga nooit in zee als de rode vlag gehesen is. De buitengewoon verraderlijke golven kunnen in combinatie met de scherpe rotsen een pijnlijk eind aan je vakantieplezier maken.

Onder de Canarische zon

Als het op het Europese vasteland winter is, kun je op de Canarische stranden volop van de zon genieten. De meesten toeristen kiezen voor dé grote bestemmingen Playa del Inglés op Gran Canaria en Playa de las Américas/Los Cristianos op Tenerife. Deze worden op enige afstand gevolgd door Jandía op Fuerteventura en Puerto del Carmen op Lanzarote. Wie liever wat minder mensen om zich heen wil, vindt elders op deze vier eilanden en op de drie kleinere westelijke eilanden zonder enig probleem een strandje voor zichzelf. Je zult het dan wel vaak zonder zandstrand moeten doen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje