Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zon en paleizen op vakantie in Andalusië

Genieten van historische steden, goudgele stranden en de heerlijkste tapas!

Bekijk reizen 

Zinderend avontuur op vakantie in Andalusië

De besneeuwde toppen van de Sierra Nevada, de zonovergoten kust, het woestijnachtige binnenland, de heuvelachtige olijfgaarden en onmisbare hagelwitte pueblos blancos: op vakantie in Andalusië wacht een veelzijdig landschap. Deze zuidelijke Spaanse regio is meer dan alleen een geliefde plek voor een zonvakantie. Schitterende steden als Sevilla, Córdoba en Granada zijn rijk aan cultureel erfgoed uit de tijd van de Moren.

Naar welke vakantie in Andalusië ben je op zoek?

Tips en informatie voor jouw vakantie in Andalusië

De mooiste plekken van Andalusië 
Verken het hooggebergte van de Sierra Nevada tijdens de Vereda de la Estrella-wandeling, proef de sherry in de wijnkelder van Pedro Domecq in Jerez de la Frontera en ga met de kabelbaan omhoog naar de Upper Rock in Gibraltar.

Meer aanbod voor Andalusië

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Fiesta & siesta. Je vakantie vraagt voorbereiding! Vraag dus alvast je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!

Buiten de gebaande paden in Andalusië

Zonaanbidders zitten hier goed, maar ook als natuurliefhebber is er op vakantie in Andalusië genoeg te zien zonder dat je struikelt over de toeristen. In het zuidwesten, aan de Costa de la Luz, is de natuur nog onaangetast. Hier ligt het indrukwekkende bioreservaat Doñana met een variatie aan landschappen, waaronder moerassen en pijnboombossen maar ook witte zandduinen. Het is een belangrijke plek voor migrerende vogels en het leefgebied van flamingo's. Ook het noordelijker gelegen gebied rond Sierra de Aracena is bijzonder door zijn frisgroene bergen en Iberische varkens die door het dehesa-landschap scharrelen. Ten noorden van Málaga ligt het buitenaardse 'pannenkoeken'-gebergte El Torcal de Antequera.

Op bezoek in het rode paleis

Als er één must is op vakantie in Andalusië, dan is het wel het indrukwekkende Alhambra, oftewel het Rode Paleis. Dit middeleeuwse paleis en fort behoorde toe aan de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Het complex van 140.000 vierkante meter is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en herbergt een schat aan kunstobjecten. In de tuinen staat het vroegere klooster van Sint-Franciscus en bewonder je het Generalife vol prachtige bloemen en planten, vijvers, fonteinen en patio's. Vanaf de Torre de la Vela heb je een geweldig uitzicht. Naast het Alhambra is ook de stad Granada en dan vooral de oude Arabische wijk Albaicín met zijn smalle straatjes en oosterse winkels een bezoek waard.

Dans de flamenco in Sevilla

Zeg je Spanje, dan zeg je flamenco. Deze temperamentvolle dans is ontstaan in Triana, een wijk in de Andalusische hoofdstad Sevilla. De stad staat dan ook bekend om zijn vele flamencobars en shows. In Sevilla staat verder het grootste gotische kerkgebouw ter wereld: de Catedral de Santa María de la Sede. Tijdens de Moorse overheersing stond hier een moskee. Die werd later afgebroken maar de minaret, nu de Giralda, liet men wel staan. Een van de bekendste pleinen in Sevilla is Plaza de España, met zijn fraaie architectuur en rijkelijk versierde gebouwen. Ook het Moorse koninklijk paleis, het Alcázar, mag je niet missen.

Andalusië met de kinderen

Een vakantie in Andalusië is ook ideaal met de kinderen dankzij de prima temperaturen en ruime keus aan mooie stranden aan de Costa del Sol en Costa Tropical. Hier zijn volop campings en hotels met uitgebreide faciliteiten voor het hele gezin. Verder heeft Sevilla een mooi aquarium, het Acuario de Sevilla. Er is ook een groot waterpark, Aquopolis, met verschillende zwembaden, een lagune en golfslagbad. In Jerez de la Frontera ligt themapark La Ciudad de los Ninos y la Ninas. Hier vermaken de kinderen zich in de verschillende speeltuinen, bezoek je een honingmuseum en dierentuin en geniet je van spectaculaire shows.