Vakantie Andalusië

Het Californië van Europa

Het Californië van Europa. Dat is een veelgebruikte bijnaam voor de meest zuidelijke Spaanse provincie. De reden? Het tropische klimaat en de bijbehorende palmbomen! Dit vormt een haast onvoorstelbaar contrast met de skigebieden in de Sierra Nevada.

Aantrekkelijk is ook de veelheid aan cultureel erfgoed. Zowel de steden als dorpen herbergen fraaie architectuur. Het barst in Andalusië van de Arabische en katholieke erfenissen. Hoogtepunten zijn het Real Alcazar en het Plaza de España in Sevilla. De Mezquita in Cordoba. En het Alcazar in Granada.

Attracties en evenementen in Andalusië

Op talloze dagen zijn traditionele festivals en katholieke processies te bewonderen. Vooral met Pasen zit je gebeiteld in Andalusië. Dan viert iedere plaats een week lang de Semana Santa, compleet met uitgebreide katholieke processies vol pracht en praal. Tientallen mannen dragen dan gigantische heiligenbeelden rond de kerk of langs een speciale route. Zo'n schouwspel is een onvergetelijke ervaring. In het oog springend is de pelgrimage naar El Rocío, die eind mei/begin juni plaatsvindt. Maar liefst één miljoen mensen doen op de eindbestemming mee met een enorm feest. Ook noemenswaardig zijn de paardenraces op het strand van Sanlúcar de Barrameda, in augustus.

Bezienswaardigheden in Andalusië

In Andalusië is zeer veel te zien en te beleven. Zoals: de grootste gotische kathedraal ter wereld, de Romeinse ruïnestad Italíca, de enorme Mezquita - moskee - van Cordoba. Een echte ontdekking zijn de talloze sherrysoorten - van kurkdroog tot mierzoet - in Jerez de la Frontera. Hier zijn ook wereldberoemde paardenshows te bewonderen. Voor flamencovoorstellingen kun je in talloze plaatsen terecht. De combinatie van opzwepende gitaarritmes, rauwe stemmen en stampende hakken doet heel puur aan.

Dorpen en steden in Andalusië

Het sleutelwoord voor de plaatsen in Andalusië is romantiek. Sterker nog, de sfeer in Sevilla is zo romantisch, dat je er waarschijnlijk smoorverliefd op raakt. Bovendien barst de sfeervolle stad van de cultuur, restaurants en cafés. Sherryhemel Jerez de la Frontera en Cordóba zijn eveneens fraai, maar aanzienlijk minder groots. De dorpen zijn vrijwel stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard. Is het niet vanwege de schitterende ligging, dan wel om de bijzondere bouwstijlen.

Eten en drinken in Andalusië

Op het kruispunt van de Europese en Afrikaanse culturen ontwikkelde zich een fantastische, verfijnde keuken. Met de tapas als kroonjuwelen. Veel ingrediënten zijn te danken aan de Arabische handelsgeest. Zoals munt, amandelen, sinaasappelen, dadels, kersen, aardbeien en meloenen. Ga vooral op zoek naar een exclusief tapasrestaurant. Daar krijg je ware kunstwerkjes voorgeschoteld. Typisch Spaans is de zeer exclusieve smaak van de jamon, ham. Of de combinatie van de sherrysoort Manzanilla - koud - in combinatie met groene olijven.

Kamperen: prachtige locaties

In het binnenland van Andalusië zijn weinig campings te vinden. Met uitzondering van de omgeving rond de plaatsen Arcos de la Frontera en Prado del Rey. De dunbevolkte Costa de la Luz biedt een aantal campings op prachtige locaties. Natuurliefhebbers "moeten" hun tent opslaan bij Matalascañas aan de kust van natuurpark Parque de Doñana. Ook de zuidelijker gelegen campings bij Chipiona, Rota en El Puerto de Santa María zijn aan te bevelen. De streek is een goede uitvalsbasis voor zowel Zuid-Portugal als Andalusië.

Kunst en cultuur in Andalusië

Op tien kilometer afstand van Sevilla liggen de ruïnes van de Romeinse stad Itálica. Ooit behoorde deze stad met 10.000 inwoners tot de grootste steden van Europa. Twee latere keizers werden hier geboren: Trajanus en Hadrianus. Het stratenplan, fundamenten en mozaïekvloeren geven een goed beeld van de oude stad. Met als hoogtepunt de behoorlijk gave arena, goed voor 20.000 bezoekers. De ruïnestad ligt op de rand van het dorpje Santiponce, dat een amfitheater en badhuis herbergt.

Sprookjesachtig

De mengvorm van Arabische en Andalusische architectuur is ronduit sprookjesachtig. Zelfs in de dorpen zijn fraaie staaltjes te vinden. Meest indrukwekkend zijn de Arabische paleizen en hun tuincomplexen in Sevilla en Granada. Het Museo de Bellas Artes in Sevilla geeft een goed overzicht van schilder- en beeldhouwkunst uit de schatrijke Spaanse Gouden Eeuw. Die eeuw volgde op de ontdekking van de Amerika's. Talloze feestelijke processies uit die tijd worden tot de dag van vandaag uitbundig gevierd. Op en top cultuur is natuurlijk ook de Flamencomuziek. Ga daarvoor naar de wijk Triana in Sevilla.

Natuur in Andalusië

Centraal door Andalusië loopt de rivier Guadalquivir. Op de vruchtbare oevers en aangrenzende vlaktes groeien onder meer tropische vruchten, tomaten en aardbeien. Mooi is ook de roodbruine aarde waartegen het zilvergrijs van de olijfbomen afsteekt. Langs de kust zijn maagdelijke stranden te vinden. Als je de tijd hebt en over een auto beschikt, maak dan een tocht door Parque Coto de Doñana. Deze omvangrijke moerasdelta is het grootste vogelreservaat van Europa. De bergketens Sierra Morena en Sierra Nevada herbergen skigebieden.

Overnachten in Andalusië

Het logeeraanbod in Andalusië is zeer ruim. Zowel in de bergen, steden, dorpen als langs de kust. Wat daarbij nog meer aanspreekt is de diversiteit van het aanbod. De steden herbergen prachtige hotels met koloniaal uiterlijk en patio's. Van zeer betaalbaar tot extreem duur. De streek is goed bedeeld met aansprekende paradors - luxe staatshotels. Toplocaties - een bezoek waard vanwege hun majestueuze uiterlijk- zijn: Alfonso XIII (Sevilla), Parador de Carmona en Parador de Granada. Ook aantrekkelijk zijn de talloze appartementen met uitzicht op zee. En de landelijk gelegen vakantiehuizen, die vooral rustiek gelegen zijn langs de Costa de la Luz.

Uitgaan in Andalusië

Uitgaan doe je bij voorkeur in de oude stadswijken. Of in de sfeervolle, smalle straatjes van het plaatselijke centrum. De talloze cafés hebben altijd tapas klaar staan. Wellicht kijk je vreemd op als je een glas koude rode wijn krijgt? Misschien eet je de bonen op het tapasschaaltje wel op, in plaats van ze op de grond te spugen… Het hoort er allemaal bij, geef je er gewoon aan over. Dwaal net als de Spanjaarden slenterend van bar naar bar. En verwonder uzelf over de schoonheid van de omgeving.

Winkelen in Andalusië

Gezien de grote belangstelling voor Andalusië zijn overal waaiers, omslagdoeken en hoeden te koop. Allemaal in Spaanse stijl, maar gemaakt voor de toeristen. Het barst in de streek dan ook van de winkeltjes. Gelukkig herbergt de dorpen en steden ook vaklieden die hun ambacht verstaan en prachtige producten maken. In Sevilla bevinden zich in de wijk Triana winkels met fraai beschilderd gebruikskeramiek. Cordoba staat bekend om haar leerbewerking en fijn juwelierswerk. In Granada kun je terecht voor een typisch Spaans gitaar van goede kwaliteit.

Zon, water en strand

De stranden van Andalusië zijn nog niet allemaal "veroverd" door buitenlandse toeristen. Langs de Costa de la Luz - in het westen - is het nog betrekkelijk rustig. Daar vind je op de langgerekte, brede zandstranden nog genoeg ruimte. Ten noorden en zuiden van de vestingstad Cádiz zijn goede stranden te vinden. Het kustwater is hier onstuimiger dan aan de andere costa's: Dat trekt surfers en andere watersporters aan. Ook is het water hier iets kouder dan aan de Middellandse Zee-kust. Dat heeft alles te maken met de invloed van de Atlantische Oceaan.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje