Altijd zomer in Fuerteventura

Vijf tips voor het Canarische eiland Fuerteventura

Fuerteventura is een van de Canarische eilanden en ligt voor de Afrikaanse westkust. De 150 stranden – voornamelijk langs de oostkust – zijn erg geliefd. Maar met wandelpaden naar bergtoppen en wegen door de woestijn biedt het eiland méér dan zon, zee en strand alleen.

Tekst Jan Dirk Onrust fotografie Maarten Stolp

5 Kampioen-tips voor het Canarische eiland Fuerteventura

1 Hoe hypnotiserend mooi woestijnland kan zijn, ervaar je vooral bij Parque Natural de Corralejo/El Jable. Een pikzwarte asfaltweg, die elke dag geveegd moet worden, loopt hier dwars door witte duinrijen. Pal erachter liggen heerlijke stranden.

2 Fuerteventura heeft een aantal oases. De leukste is Oasis Park. Ooit alleen een botanische tuin, nu ook een dierenpark met spectaculaire beesten.

3 Het mooiste uitzicht van Fuerteventura vind je op de hoogste bergtop, Pico de la Zarza. Hier sta je op de rand van een oude vulkaan. Je moet er zes kilometer de berg voor op lopen, maar alleen de wandeling zelf is al de moeite waard.

4 De meeste plaatsen zijn jong op Fuerteventura. Betancuria, de vroegere hoofdstad, is oud. Klein, helemaal verstopt tussen de bergen, maar wel sfeervol. De slingerweg ernaartoe, met zijn prachtige uitzichten, is misschien nog wel een grotere attractie.

5 Zin in overdonderende beelden van Fuerteventura? Ga dan naar Exodus: Gods and Kings van Ridley Scott. Op 18 december 2014 gaat de film in Nederland in première.

En ook nog vijf tips voor de andere kant van Fuerteventura - de westkant

In het artikel over Fuerteventura in de Kampioen ligt de nadruk vooral op de toeristische oostkust. De westkust is ook prachtig, maar veel minder toeristisch want de oceaan is hier vaak te gevaarlijk. Maar er liggen wel een paar echte pareltjes. En een onechte.

1 El Cotillo is een heerlijk, wit dorpje aan het noorden van de westkust. Door de beschutting van de baai kun je hier toch nog lekker badderen.  Windvrij zonnen doe je tussen de kleine keienmuurtjes die hier als zandkastelen op het strand zijn gezet.

2 Ajuy, ongeveer in het midden van de westkust, heeft een zwart lavastrandje met een paar prettige terrasjes. Maar de hoofdattractie is een korte wandelroute met trappetjes over de rotsen, die naar een paar James Bond-achtige zeegrotten leidt.

3 Cofete is een nogal armoedig dorpje onderaan de westkust. De bergachtige omgeving met spectaculaire (onverharde) weg maakt echter grote indruk. Even voorbij Cofete ligt een van de allermooiste stranden. Door de woeste oceaan wagen alleen surfers zich in het water.

4 Op weg van de oost- naar de westkust kom je langs de FV-30 een prachtig uitzichtpunt tegen. Samen met de bronzen beelden van twee oorspronkelijke koningen van het eiland kijk je uit over een groot deel van Fuerteventura.

5 Eigenlijk een anti-tip. Op websites, ansichtkaarten en in gidsen kom je vaak sensationele plaatjes tegen van de SS American Star die in 1994 op de kust liep bij Playa de Garcey. Maar de branding heeft het schip gesloopt grotendeels gesloopt. Je ziet vrijwel niets meer. Gebleven is de ruige toegangsweg naar dit wilde stuk kust.

Altijd handig

Vanaf Amsterdam vlieg je in 4,5 uur naar Fuerteventura. De temperatuur is vrijwel altijd lenteachtig tot zomers. In de wintermaanden variëren de maximumtemperaturen van 18 tot 25 graden; in de zomermaanden loopt het kwik op naar 24 tot 30 graden Celsius.
Meer info via het Spaans verkeersbureau, www.spain.info/nl, infolahaya@tourspain.es.
Handig: de ANWB Extra Reisgids Fuerteventura, ledenprijs € 9,50 (niet-leden 9,95).