Cruise Noorse Fjorden: op vakantie als een VIP

De Noorse Fjorden is een populaire bestemming voor een cruise. Kenmerkend voor de Noorse Fjorden is de adembenemend mooie natuur. De beste manier om de Noorse Fjorden te ontdekken is vanaf het water. Terwijl het cruiseschip door de fjord glijdt, zie je watervallen, bergen, inhammen en kleine dorpjes aan je voorbij trekken.

De redactie van de Kampioen ging mee op de ms Koningsdam. Daar word je in de watten gelegd terwijl je door de mooiste fjorden van Noorwegen vaart. Op dit cruiseschip is het 24/7 relaxen, genieten en ontdekken.

Spectaculair wakker tussen de Noorse Fjorden

Als wij ’s ochtends na een nacht op volle zee de gordijntjes van onze hut opentrekken, ontvouwt zich vanaf het balkon prompt een bijna dramatisch, fraai Noors fjordenlandschap van duizelingwekkende bergketens met sneeuwpieken, met daaronder de fris lentegroene valleien. Dat is, sinds ons vertrek uit hartje Amsterdam eergisteren, nog eens spectaculair wakker worden. Tegen een decor van traditioneel rode botenhuisjes, rotsige inhammen en nauwkeurig gebeitste vissersbootjes genieten we nu kilometers lang van een copieus ontbijtbuffet. Eindpunt van dit maar liefst 204 kilometer lange Fjord (de lángste en diepste van Noorwegen) is het stationnetje van Flåm, van waaruit je een schattig boemeltje kan nemen naar het bijna 900 meter hoog gelegen Myrdal. Het spoorlijntje figureerde al eens in de tv-hit Rail Away, wat vermoedelijk iets zegt over de aantrekkingskracht. Onderweg wemelt het van de klaterende watervallen. Bij de meest indrukwekkende kun je zelfs even een speciaal perron op, waarna er achter een rotspartij opeens een sprookjesachtige waternimf opduikt, die een traditioneel lied schalt. Bij het eindstation Myrdal kun je fietsen huren, die je vlakbij het schip, na een adembenemende afdaling van ongeveer twee uur, weer kan inleveren. En zo’n frisse dagtocht maakt natuurlijk hongerig. Dat komt goed uit op het ms Koningsdam, waar je hamburgers en pizza’s kunt krijgen, maar ook haute cuisine uit de koker van Jonnie Boer, die drie Michelin-sterren koestert.

Eten tijdens een cruise in Noorwegen 

Vrijwel elk Holland America Line-schip (zeg overigens nooit bóót) telt vier specialiteitenrestaurants, die voor een kleine toeslag een unieke ervaring van sterrenkaliber bieden, zoals bijvoorbeeld het door de culinaire pers bejubelde Tamarind met z’n Aziatische fusion-menu. Wij schuiven vanavond aan voor een sappige steak en een zalige kreeft bij de Pinnacle Grill, dat zich laat omschrijven als een high-class-steakhouse met zijn servies en chique bestek van Bulgari. Al die – geef toe – extra calorieën kunnen er de volgende ochtend wellicht weer af in de enorme gym boven bij de boeg (met een keur aan krachttoestellen en cardio-apparaten), die 180 graden uitzicht op het ruime sop biedt, maar een wandeling door de volgende stop Stavanger is wellicht onderhoudender.

Stavanger: houten huisjes aan de kade 

Als we vanaf de Valbergtoren in het kordate centrum onze ms Koningsdam (met trotse Nederlandse vlag op de steven) de haven zien domineren, valt op hoe groot dit modernste cruiseschip van Holland America Line wel niet is, met zijn binnen- en buitenzwembaden, theaterzalen, twaalf passagiersdekken, shops en (buiten)bars. Kortom, heel veel ruimte voor de 2600 gasten, die vandaag met de neus in de boter zijn gevallen op deze Noorse nationale feestdag, waarbij de gehele bevolking (m/v) zich in klassieke dracht heeft gehuld. Hetgeen uiteraard leuk staat bij de houten huisjes aan de kade in de oude stad, waar de Koningsdam is afgemeerd. In bijna alle stedelijke bestemmingen leggen de schepen van Holland America Line in de binnenstad aan. Wel zo gemakkelijk. In The Grand Dutch Café (inderdaad: gratis bitterballen hier) besluiten wij, net als de feestvierders buiten in Stavanger, bij de afvaart een drankje te nemen op de Noorse Onafhankelijkheidsdag. Misschien nuttige info: voor (alcoholische) drankjes dient wel afgerekend te worden. Gelukkig hebben ze bij lange na niet een Scandinavische tariefstelling en als je gebruik maakt van het Happy Hour her en der (tweede drankje voor één dollar) is het prima te begroten. Bijvoorbeeld op de zogeheten Music Walk midscheeps waar ’s avonds diverse acts op professionele podia optreden. Zoals de bevlogen BB King’s Blues Club, die vanuit hun tenen de blues, soul- en rockclassics spelen.

Oslo: frisse metropool

Elke tussenstop in Noorwegen kent een voorprogramma en zo je wilt een afterparty. Zo ook Oslo, dat je bereikt na een aangename tocht door het Oslo-fjord, die wederom een zeer welvarend Noorwegen presenteert met goed onderhouden huizen, opvallend dure boten die om ons heen schieten en de machtige tunnels aan de oevers. In Oslo legt het ms Koningsdam centraal aan naast de Akershus Festing, het imposante fort uit de 16de eeuw, waar nog steeds de Noorse Marine resideert. De passagiers waaieren uit over Oslo, dat zich het laatste decennium van suffige provinciestad tot frisse metropool heeft ontwikkeld met hippe koffiehuizen, opgeruimde inwoners en zowaar een terrascultuur.

Cruise door Noorwegen als VIP

De laatste avond op het ms Koningsdam krijgt tevens een feestelijk tintje als de aanbevolen dresscode ‘formal’ is. Cocoonen in je hut kan uiteraard ook. Terwijl je de 24/7 roomservice (helemaal gratis!) laat doorkomen, kun je on demand (ook gratis) de meest recente speelfilms kijken. Ja, ook dat is cruisen. Wat echter het meest blijft hangen na deze instap-cruise van een week, is de vanzelfsprekende VIP-behandeling, die je ontvangt. Dat begint al als je net een uurtje aan boord bent, want dan kent het vriendelijke personeel dat je hut verzorgt, je naam al. Een dag later geldt dat ook voor het personeel in de restaurants en bars. En heb je net in je hut bijvoorbeeld een peer uit de verzilverde fruitmand gepakt, dan wordt die fluks weer aangevuld. Het is bijkans een butler-achtige service, waarbij geruisloos voor je wordt gezorgd, zonder dat je het überhaupt doorhebt. Dat ga je missen, evenals die frisse geur in de hut, als je in Amsterdam weer van boord stapt, maar wij hebben in ieder geval geleerd dat je wel duizend-en-één dieren kan vouwen van een handdoekje.

Een cruise naar de Noorse Fjorden met ANWB Ledenreizen

Wil je zelf cruisen door de prachtige fjorden in Noorwegen? Bekijk dan de aanbiedingen van ANWB Ledenreizen en kies voor een cruise als echte VIP: hoe langer je lid bent, hoe meer gratis extra's je krijgt.

Zoek een cruise Noorwegen
 

Misschien vind je dit ook interessant: