Tolwegen & tolvignetten in Noorwegen
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Veelgestelde vragen
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Veelgestelde vragen
In Noorwegen zijn de toltarieven gebaseerd op de brandstof waarop het voertuig rijdt. De tarieven voor voertuigen op elektriciteit zijn aanzienlijk lager dan die voor voertuigen op benzine of diesel.
Met de ANWB Routeplanner kun je gemakkelijk zien welke tolkosten je maakt op je geplande route.
Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden. Voor veel trajecten is dat tijdelijk. In Noorwegen worden de kosten voor nieuwe wegen, bruggen en tunnels betaald door tolheffingen. Wanneer de bouwkosten verrekend zijn, wordt de tolheffing op dat specifieke traject weer opgeheven.
Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand en enkele andere steden heffen eveneens (stads)tol.
Er zijn verder nog een aantal particuliere tolwegen met slagbomen in Noorwegen. Deze komen echter steeds minder voor.
Op de Noorse wegen zijn er vrijwel geen tolpoorten waar je moet stoppen. Wie een tolweg nadert, kan gewoon doorrijden. Camera's boven de weg scannen het kenteken van het voertuig (niet het kenteken van de aanhangwagen of caravan). Je hoeft vooraf dus geen tolvignet aan te schaffen.
Er zijn drie mogelijkheden om tol te betalen. Bekijk de mogelijkheden hier:
Met een tolbadge (toll tag of OBE on board equipment) aan de binnenzijde van je voorruit kun je op een gemakkelijke manier tol en veergeld betalen in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het systeem kan gebruikt worden bij bruggen en wegen van diverse tolmaatschappijen en bij veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland. Er zijn verschillende tol service providers (toldienstverleners), waar je vaak een aanzienlijke korting bij gebruik van een tolbadge krijgt.
De tolbadge is online verkrijgbaar bij verschillende leveranciers. Zie AutoPass, EasyGo en Autopassferje (voor veerdiensten) voor uitgebreide informatie en bestelmogelijkheden.
Korting wordt automatisch verrekend met een tolbadge van de Noorse leveranciers: Flyt, Fremtind Service en SkyttelPASS. Dus niet bij de overige leveranciers die EasyGo vermeldt. De leveranciers kunnen ieder nog aparte kortingsregelingen aanbieden, maar die zijn vooral gericht op frequente gebruikers. Neem hiervoor contact op met de leveranciers. Let op: de Deense tolbadge Brobizz is niet meer bruikbaar in Noorwegen.
Bij gebruik van een tolbadge volg je bij het naderen van een tolstation of veerdienst de borden Bizz of AutoPass. Het tolbedrag wordt dan via de tolbadge afgeboekt van je creditcardrekening.
Let op: deze tolbadges zijn niet bij de ANWB te koop. Verder dien je ook rekening te houden met eventuele inklaringskosten.
Zonder account bij Epass24 kun je ook gebruikmaken van de tolwegen. Als je in Noorwegen een tolweg nadert, kun je gewoon doorrijden. Camera’s boven de weg registreren het kenteken van je voertuig (niet van een aanhangwagen of caravan). De rekening wordt binnen vier tot soms wel acht maanden automatisch thuisgestuurd door Epass24. Voor deze service worden geen extra kosten berekend. Voer wel de voertuiggegevens in via epass24.com zodat het juiste tarief berekend wordt. Hiervoor is geen Epass24-account nodig.
Als je de rekening niet op tijd betaalt, volgt een herinnering met een toegevoegde boete van NOK 300.
Je kunt ook na thuiskomst alsnog een account aanmaken (zie registratie vooraf). Je krijgt dan meteen een overzicht van de gemaakte tolkosten.
Let op: Bij gewoon doorrijden geldt het hoogste tarief. Komt het voertuig in aanmerking voor een verlaagd tarief, bijvoorbeeld een elektrische auto, dan kun je er beter voor kiezen om je voertuig van te voren te registreren of een tolbadge aan te schaffen. Leasemaatschappijen kunnen daarnaast administratiekosten in rekening brengen voor doorgestuurde facturen. Informeer hiernaar bij de maatschappij. Het leasevoertuig van tevoren registreren is dan een mogelijkheid.
Je kunt vooraf een account aanmaken op epass24.com van het Zweedse bedrijf Park Trade Europe. Het account geeft inzage in de gemaakte kosten per traject. Voer de voertuigggevens in op epass24.com zodat het juiste tarief berekend wordt.
Let op: Een Epass24-account levert geen korting op, een tolbadge wel.
Nee, bij de ANWB kun je alleen een tolbadge voor Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Kroatië kopen.
Er geldt geen vrijstelling meer voor voertuigen op elektriciteit. Het tarief ligt nog wel lager voor voertuigen met een tolbadge.
In Noorwegen gehuurde voertuigen hebben doorgaans een tolbadge of ze zijn geregistreerd voor betaling bij de tolstations, buiten Noorwegen gehuurde voertuigen meestal niet. Informeer bij de verhuurder of het voertuig geregistreerd is of een tolbadge heeft.
Is dit niet het geval, meld dan het voertuig aan op epass24.com voor tolbetaling om extra kosten te voorkomen. Vergeet niet de huurperiode op te geven. Zie voor meer informatie autopass.no.
De verhuurder van geregistreerde voertuigen of van die met een tolbadge brengt de tol achteraf in rekening. Zie ook anwb.nl/huurauto.
Bel bij problemen met aanmelding of betaling telefoonnummer 02012 (in Noorwegen) of + 47 91 50 2012 (buiten Noorwegen), of stuur een mail (in het Noors, Duits of Engels) naar visitors@vegfinans.no.
Meer informatie:
Een tolcalculator is te vinden op fremtindservice.no. Tarieven kunnen variëren binnen en buiten spitsuren.
Bel bij problemen met aanmelding of betaling telefoonnummer 02012 (in Noorwegen) of +47 91 50 2012 (buiten Noorwegen), of stuur een mail (in het Noors, Duits of Engels) naar visitors@vegfinans.no.
Op veel particuliere tolwegen scannen tegenwoordig camera's ook de kentekens. Particuliere tolwegen met slagbomen komen in Noorwegen steeds minder voor.
Als je voertuig van te voren niet is registreerd (zie registratie vooraf), krijg je een rekening voor tol opgestuurd, veelal door het bedrijf Norgesbom (norgesbom.no) in samenwerking met YouPark (youpark.no). Let op: er worden administratiekosten in rekening gebracht.
Volgens onze informatie wordt de rekening in principe binnen vier tot acht maanden thuisgestuurd door Epass24 (van het Zweede bedrijf Parktrade Europe). ANWB ontvangt vaker informatie dat leden langer dan acht maanden moeten wachten op de afrekening. Mocht je zekerheid willen, dan kun je overwegen contact op te nemen met Epass24. De contactgegevens staan onderaan de website van Epass24.
Een andere mogelijkheid is dat je je voertuig achteraf registreert bij Epass24. Na het aanmaken van je account zie je meteen onder 'Facturen/reizen' welke facturen er nog open staan. Met een creditcard kan je direct de openstaande factuur voldoen.