Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoroutes Noorwegen: de zes mooiste!

Van de trollenroute tot de oceaanroute

Noorwegen, land van het noorderlicht, fjorden, gletsjers, pittoreske vissersdorpjes... en legendarische autoroutes. We zetten de zes mooiste toeristische routes in Noorwegen op een rij. Stuk voor stuk juweeltjes.

1. Trollstigen: trollenroute in Noorwegen

Maar liefst elf haarspeldbochten telt deze 106 km lange ‘trollen bergweg’ in westelijk Noorwegen, die al sinds 1936 toeristen betovert. De Noren geloven dat er ooit trollen in de bossen woonden, maar laat je niet bang maken door deze Noorse mythe! Adembenemende uitzichten over bergkammen, watervallen, fjorden en valleien laten je de (foeilelijke) boswezens onmiddellijk vergeten.

2. Atlanterhavsveien: rijden door de oceaan

In de buurt van de Trollstigen in Noorwegen vind je de 8 kilometer lange Atlanterhavsveien. Het asfalt voert je op spectaculaire wijze dwars door de Atlantische oceaan! Je rijdt over acht bruggen die verschillende eilanden verbinden met het vasteland. Bijzonder zijn verder de scherpe bochten, het woeste landschap en het fenomenale uitzicht op de Atlantische Oceaan. Met een beetje geluk spot je walvissen.

3. Gamle Strynefjellsvegen: Noorwegen op z'n best

Soms is de weg zelf het reisdoel. Dat is zeker het geval met de Gamle Strynefjellsvegen, een bloedmooie 27 kilometer (deels onverharde) bergweg. Het volledig met de hand gebouwde traject was aan het einde van de 19de eeuw ook nog een sterk staaltje bouwkunde. De Gamle Strynefjellsvegen biedt ongekende uitzichten op toppen, valleien en meren. Toegankelijk van juni tot en met september. 

4. Sognefjellweg: route tussen de sneeuwmuren

Imposante bergtoppen tot wel 2500 meter hoog en gletsjers zorgen voor een waar spektakel langs de 248 km lange Sognejfjellweg. De eerste Nationaal Toeristische Route in Noorwegen – ook wel RV55 genoemd – is de hoogstgelegen weg van Noord-Europa. Daarom tref je zelfs nog in het vroege voorjaar sneeuwmuren van wel tien meter hoog langs de route. Fraai uitzicht op gletsjers en meren.

5. Aurlandsfjellet: spectaculair Noorwegen

Onze hekkensluiter wordt ook wel de 'sneeuwweg' tussen de fjorden genoemd. 47 kilometer lang rijd je door een landschap van sneeuw, keien en plukjes gras. Topattractie is een rit door de 24,5 kilometer Lærdal tunnel, 's werelds langste. Maar wacht, we zijn er nog niet. Het Stegastein panoramadek, die op 650 meter 'hangt' boven het Aurlandsfjord, doet je duizelen van de grootsheid van dit landschap.

6. Nummer één van mooiste autoroutes: Lofoten

De parel onder de autoroutes in Noorwegen loopt door een van de mooiste eilandengroepen ter wereld! Via de E10 word je meegenomen op een rondreis over deze prachtige eilanden. Geniet van schitterende vergezichten, idyllische vissersdorpjes, fraaie stranden en het grootste longhouse uit de Vikingtijd. Het hoogtepunt van elke vakantie Noorwegen of rondreis Noorwegen!

Meer tips voor jouw vakantie

De allermooiste autoroutes van Europa 
Bloedstollende Noorse haarspeldbochten, een trip langs Ierlands ruige kust en rijden óver de oceaan. Dit zijn de 24 allermooiste autoroutes van Europa.
Autovakantie voorbereiden 
Bekijk alles wat je moet weten als je op autovakantie gaat. Van milieuzones en tolbadges tot lokale verkeersregels en actuele brandstofprijzen.
14x leuke fly-drive vakanties in Europa 
Toer rond door de citrusvelden op Sicilië, bekijk de ‘zwevende’ kloosters van Meteora in Noord-Griekenland of rijd heel IJsland rond.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.