Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Sognefjord in Noorwegen

Best of Norway

Rijden langs de Sognefjord is alsof je een Best of Norway-cd opzet. Een non-stop symfonie van valleien en gletsjers, watervallen en staafkerkjes, slechts onderbroken door de duistere wateren van het fjord. Ervaar zelf deze 200 kilometer lange zee-inham, die diep in het hart van Noorwegen kerft.

1. Alaska, Siberië, Sognefjord

De Sognefjord ligt noordelijker dan Irkoetsk in Siberië, Churchill aan de Canadese Hudson Bay en Palmer, Alaska. Toch heeft de Sognefjord een veel milder klimaat dan die plaatsen, met dank aan de hete adem van de Warme Golfstroom. Zo is de gemiddelde dagtemperatuur in januari in Sogndal -1º Celsius, tegenover – 22 º in Churchill. En vandaar ook dat je hier regelmatig rijdt langs sappige boomgaarden en goudgele korenvelden.

2. De route

Mooi rondje: Sognefjord met de klok mee, beginnend in Lærdalsøyri en eindigend in Skjolden. De totaalafstand van circa 350 kilometer (inclusief uitstapjes van de route) is af te leggen in zes dagen, maar je kunt er gemakkelijk twee weken van maken. Leuke verblijfsplaatsen langs de route zijn Lærdalsøyri, Balestrand, Solvorn en het Jostedal. De wegen zijn overal uitstekend, net als de bewegwijzering. Let wel: de ‘sneeuwweg’ tussen Aurland en het Lærdal is tot diep in de lente afgesloten. Voor deze route moet je twee ferry’s nemen én soms tol betalen.

3. Veerverbindingen

Ze zijn zowel een vloek als een zegen: de ferry’s die je onderweg moet nemen. Een zegen vanwege de uitzichten en het kortstondige zeemansgevoel. En een vloek voor je portemonnee, want goedkoop zijn ze geenszins. Voor een enkele reis Balestrand – Fjærland (circa 1,5 uur) bijvoorbeeld betaal je voor twee personen plus auto zo’n € 65. De andere ferry die je voor deze route moet nemen is een stuk goedkoper: Vangsnes – Dragsvik voor € 11 (auto en twee personen). Er zijn ook speciale toeristische bootroutes: bijv. Gudvangen – Lærdal (door de nauwe Nærøyfjord) en Flåm – Balestrand.

4. Bij Odin?

Het mooiste staafkerkje van Scandinavië vind je in het gehucht Urnes. Gelegen op een paar honderd meter hoogte ziet dit donkerhouten kerkje al dik 800 jaar lang uit over het fjord. Vooral bijzonder is het houtsnijwerk, waarin kenners symbolen uit de Vikingmythologie zien. Blijkbaar hadden die vroege Noorse christenen nog twijfels over hun nieuwe geloof: wanneer het gaat om hogere machten kun je maar beter of safe spelen. Urnes is het makkelijkst bereikbaar per pont vanuit het dorp Solvorn, retourovertocht (zonder auto) ca. € 6 p.p.

5. Tunnel vervangt ferry

De 24 kilometer lange Lærdaltunnel is de langste ter wereld. Tot de opening van deze tunnel in 2000 was de bergpas tussen Aurland en het Lærdal onderdeel van de enige verbinding over weg tussen Oslo en Bergen. Omdat die pas iedere winter maandenlang ligt ingesneeuwd, was er vaak helemaal geen doorgang over land mogelijk. De enige manier om de twee grootste Noorse steden te verbinden was dan per boot of vliegtuig.

6. Peddelen tussen ijsbergen

De Jostedalgletsjer is een paradijs voor avonturiers. Vrijwel nergens ter wereld kun je makkelijker een (begeleide) gletsjerwandeling maken. De zijarm Nigardsbreen eindigt bijvoorbeeld slechts 300 meter boven zeeniveau en je kunt je auto er bijna parkeren op het eeuwige ijs. In het zomerseizoen zijn er dagelijks mogelijkheden voor begeleide wandelingen.

Nóg spectaculairder is een dagexcursie naar Styggevatnet. Bij dit op 1200 meter hoogte gelegen gletsjermeer kun je een ijswandeling combineren met kajakken tussen ijsbergen groot als vrachtwagens: Antarctica in Noorwegen. Beide excursies zijn te boeken in het bezoekerscentrum annex museum Breheimsenteret, vlakbij de Nigardsbreen in het Jostedal.

7. Wandelen mag overal

Wie Noorwegen zegt, zegt wandelen. Door heel het land loopt een netwerk van paden van de DNT, de Noorse wandelvereniging. Zij beheren ook zo’n 450 berghutten waar je (ook als niet-lid) kunt overnachten. Ook de meeste VVV ’s en hotels bieden informatie over de mooiste dagtochten in de buurt.

Bovendien hoef je je niet te beperken tot de bewegwijzerde paden. Een rotspiek, bergmeer of waterval – de Sognefjord-regio is één groot wandelwalhalla. Het mág trouwens ook, want in de Noorse natuur geldt het allemannsretten. Dit allemansrecht houdt ook in dat vrij kamperen is toegestaan, mits op minstens 150 meter afstand van woonhuizen.

Hoe kom je er?

Met de auto rij je in zo’n 19 uur naar beginpunt Lærdalsøyri. Je kan daarbij kiezen tussen de ferry Kiel – Göteborg of Frederikshavn – Oslo.

Beste reistijd

Dat je in Scandinavië altijd kou en regen treft is een fabeltje, de afgelopen jaren kende Noorwegen zeer zonnige, droge zomers. Juni, juli en augustus zijn de aangenaamste reismaanden, en met een beetje geluk kan mei of september ook nog. Neem wel warme kleding mee, want in de bergen kan het, ook hartje zomer, flink koud zijn.

Zelf naar Noorwegen?

Boek je vakantie naar Noorwegen bij ANWB Ledenreizen: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk hier alle reizen naar Noorwegen

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Oslo

De mooiste bezienswaardigheden van Oslo

Van de skischans Holmenkollen, de eeuwenoude Vikingschepen in Bygdøy tot de beelden in Vigelandsparken: de Noorse hoofdstad is meer dan architectonische hoogstandjes en natuurgebieden.
Vakantiehuizen van Interhome

Vakantiehuizen van Interhome

Interhome is dé specialist in huizenverhuur met meer dan 40.000 vakantiehuizen, appartementen en chalets in ruim 30 landen. Als ANWB-lid ontvang je bij boeking een leuke vakantieherinnering.

Welk type reis zoek je?

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.