Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Griekenland

Griekenland, bekend als de bakermat van onze beschaving. Maar wie verder kijkt dan de eeuwenoude tempels en archeologische schatten uit de 7e en 8e eeuw ontdekt een landschap, waarin land en zee onder een weldadige zon een onstuimige tango dansen. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland.

Wat te doen in Griekenland?

Een openluchtmuseum waar natuur en cultuur hand in hand gaan, dát is Griekenland. Ontdek de grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse architectuur, zoals het Parthenon, dat zo’n 500 jaar v. Chr. werd gebouwd. Droom weg bij de mythes van de Ionische eilanden of stel je brandende vragen over de toekomst aan het Orakel van Delphi. Bekijk het wonder van de ‘zwevende’ kloosters, wandel over de betoverende stranden van Kreta of bezoek het eiland Kalamos waar verse octopus gegrild in olijfolie standaard op het menu staat. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland.

1. ‘Zwevende’ kloosters van Meteora

In het binnenland van Griekenland, tussen de bergmassieven van Pindos en Antichansia, vind je een mengeling van woeste natuur en historische architectuur. Door miljoenen jaren van erosie ontstonden er in het vlakke landschap van het natuurgebied Meteora immense rotsformaties van soms wel 500 meter hoog. Bovenop deze rotspilaren ‘zweven’ de zes kloosters van Meteora. De naam Meteora betekent ‘los in de lucht’ en in de nevel lijken de kloosters ook echt meters boven het dal in de lucht te zweven.

De in totaal 24 kloosters werden in de 14e eeuw gebouwd door orthodoxe monniken die wilden ontsnappen aan de Turkse bezetters. Al klimmend, steen voor steen, zijn de kloosters door de monniken met de hand gebouwd. Er zijn er nog zeven kloosters in redelijke staat en open voor publiek. Maar klimmen zoals de monniken hoeft niet. Vandaag de dag zijn er trappen – variërend van honderd tot vijfhonderd treden – die naar de kloosters leiden.

2. Witte huizen en zwarte stranden op Santoríni

In 1425 v. Chr. vond de op een na grootste vulkaanuitbarsting in de menselijke geschiedenis plaats. Volgens wetenschappers spuwde de vulkaan van het eiland Santoríni 60 kilometer gloeiende lava. Het ronde eiland veranderde in een klap in een halve maan. Santoríni is letterlijk de rand van de krater. Een eiland vol indrukwekkende rotspartijen waar de witte dorpen hoog boven het vulkanische zwarte zand uitsteken.

Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Griekenland: Oia. Het dorp in het uiterste noorden van Santoríni is beroemd om zijn zonsondergangen. Het uitzicht vanaf de steile vulkaanrotsen is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Struin door de straten met marmeren tegels en vergaap je aan de huizen die uit de rotsen zijn gegraven. De witte huizen en kerken met blauwe koepeldaken krijgen langzaam een oranje gloed door de ondergaande zon.

3. De Griekse mythen van de Ionische eilanden

De Ionische eilanden, ten westen van het Griekse vasteland, worden gekenmerkt door zandstranden met helderblauw water en grillige grotten. Maak bijvoorbeeld een boottocht naar de grottenstelsels van het eiland Zakynthos. Waar onderweg de weerspiegeling van de zonnestralen in het zeewater een kleurenpalet van turquoise tot saffierblauw creëert. Het bijzondere aan deze grotten is de kleur. Door het invallende licht dat reflecteert op het water kleurt alles in de grotten blauw – inclusief de bezoekers.

Meer weten over de Griekse mythen van de Ionische eilanden? Bezoek dan het eiland Ithaka. Dit kleine eiland aan de kust van Kefalonia is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Odysseus. Volgens de verhalen van de Griekse schrijver Homerus, was Odysseus de koning van Ithaka. Vlakbij het dorp Vathi in de grot der Nimfen – een druipsteengrot – verstopte de koning zijn meest kostbare schatten. Veilig verborgen voor al zijn vijanden. In het Archeologisch Museum zijn meerdere schatten uit de grot van Odysseus tentoongesteld, zoals zijn bronzen buste.

4. Van pittoreske dorpjes tot meters diepe kloven in Kreta

Kreta is een van de bekendste eilanden voor een strandvakantie. Maar het eiland is veel meer dan zon, zee en strand. Bezoek bijvoorbeeld Chania in het noorden van het eiland. Deze stad ligt in een heuvelachtig landschap omringd door sinaasappel- en citroenbomen. Het oude centrum van Chania is autovrij en daardoor volledig te voet te ontdekken. Dwaal door een wirwar van straten en kom uit in het oude stadsgedeelte: de Venetiaanse haven waar de vissersbootjes vredig liggen te dobberen.

Rijd naar het rustige zuiden en wandel door de smalste kloof ter wereld. De Samaria-kloof is op sommige plekken maar 4 meter breed en de rotswanden meer dan 500 meter hoog. De 16 kilometer lange wandeling door de kloof begint in het dorp Omalas. De route eindigt in het kustdorpje Agia Roumeli, waar je uitzicht hebt over de ruige baai. Tip: maak de wandeling in april of mei, wanneer de temperaturen nog mild zijn (rond de 19 graden) en de veldbloemen de paden opfleuren.

5. Meesterwerken uit de klassieke oudheid in Athene

In de Griekse hoofdstad Athene wemelt het van de historische overblijfselen. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Griekenland is de Akropolis. Deze 156 meter hoge tafelberg torent hoog boven de stad uit. Op de Akropolis staan de overblijfselen van 21 gebouwen uit de klassieke oudheid. De Grieken noemen deze meesterwerken van de Klassieke Griekse architectuur ook wel: ‘Mensenwerk voor de goden’.

Niet te missen is het Parthenon, dat zo’n 500 jaar v. Chr. werd gebouwd voor Athena – de godin van de wijsheid en oorlog. Het 70 meter lange, 31 meter brede en 20 meter hoge Parthenon was de eerste tempel die op de Akropolis werd gebouwd. De marmeren tempel is nog steeds een imposante verschijning, maar sinds de Oudheid wel drastisch veranderd. De kleurrijke schilderingen die de muren eens versierden, zijn helaas door de jaren heen versleten. Tip: kijk ook af en toe langs de ruïnes en wordt getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de stad Athene.

6. De betoverende stranden van Lefkas

Het eiland Lefkas is een paradijs voor de strandliefhebber. Het wereldberoemde strand Egremni domineert al jaren de lijst van de mooiste stranden ter wereld. De witte krijtrotsen en de groene pijnbomen waarmee het strand is omringd, steken hier af tegen het sprankelende turquoise water. Ondanks dat het strand dichtbij het vasteland van Griekenland ligt, is het nog vrijwel onontdekt door de massa. Dit komt doordat de weg naar Egremni niet gemakkelijk is. Om het strand te bereiken moet je 340 traptreden naar beneden lopen.

Ontdek ook de verlaten stranden van de omliggende eilanden. Zoals het eiland Kalamos, het voorbeeld van een typisch Grieks eiland, met restaurantjes aan het water, witte huizen en vissersbootjes die aanmeren. Niet gek dat verse vis hier altijd op het menu staat. Probeer eens octopus gegrild in olijfolie, een Griekse klassieker. Vanaf het plaatsje Nidri in Lefkas varen in de zomermaanden dagelijks boten naar het charmante Kalamos.

7. De bakermat van de Olympische Spelen: Olympia

Omringd door naaldbossen en bergen ligt een van de mooiste archeologische schatten van Griekenland: Olympia. De geboorteplek van de Olympische Spelen. Nog steeds wordt hier om de 4 jaar onder de zuilen van de tempel van Hera dé Olympische vlam ontstoken. De eerste Olympische Spelen werden gehouden in 776 v. Chr. De Grieken kwamen uit alle windstreken van Griekenland om de atleten te bewonderen tijdens de spelen. Dit ging er iets anders aan toe dan nu, de deelnemers sportten namelijk naakt om hun kracht en schoonheid te tonen aan de goden.

Loop rond in dit openluchtmuseum en bekijk de ruïnes van de eerste Olympische Spelen. Zo kom je langs de overblijfselen van de tempel van Zeus uit 457 v. Chr. – een van de bekendste tempels uit de oudheid. Zelfs de restanten van de atletiekbaan waar de sporters hun vaardigheden, zoals hardlopen en speer- en discuswerpen oefenden is nog te bewonderen.

8. Een blik in de toekomst met het Orakel van Delphi

Wanneer de Grieken advies nodig hadden van de goden, brachten zij een bezoek aan het Orakel van Delphi. Een heilige tempel op de berg Parnassos waar eeuwenlang de lotsbestemmingen van de Grieken werden bepaald. De tempel dateert uit de 4e eeuw v. Chr. en is gewijd aan de Griekse god van de zon: Apollo. Vroeger het grootste religieuze centrum van Europa, waar zelfs Alexander de Grote zijn brandende vragen stelde. Vandaag de dag een van de bekendste bezienswaardigheden van Griekenland.

De Grieken kregen niet direct advies van Apollo. De vraag moest eerst gesteld worden aan een Pythia – een priesteres die als enige contact kon leggen met Apollo. Haar antwoord was vaak onverstaanbaar gebrabbel, waardoor aanwezige priesters het tot een begrijpbare boodschap moesten omvormen. Of deze boodschap echt de toekomst voorspelde, is tot op heden een mysterie. Bezoek de restanten van de tempel en wie weet kom je erachter wat de toekomst in petto heeft.

9. Zoete wijnen en hoge bergen in Samos

Het centrum van het groene eiland Samos wordt gedomineerd door de 1153 meter hoge Ambelos, wat wijngaard betekent. Dit massief draagt deze naam niet voor niets. Het wemelt hier van de wijngaarden, waar de beroemde muskaatdruif wordt verbouwd. Een heerlijke zoete dessertwijn waar je aroma’s van citrusvruchten en fruit als perzik en meloen proeft. Een gegarandeerde smaakexplosie in combinatie met een chocolade dessert.

In het westen van Samos torent de enorme Kerkis-berg 1433 meter boven de zee uit. De 12 kilometer lange wandelroute begeleidt je naar de top van deze berg. Onderweg kom je langs de grot van Pythagoras. Het verhaal gaat dat de Griekse wiskundige hier heeft gescholen toen hij op de vlucht was voor Polycrates, een Griekse machthebber (tiran) uit de 6e eeuw. Polycrates achtervolgde hem door zijn ballingschap in Italië. Houd er rekening mee dat de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot ruim 30 graden. Neem dus voldoende water en eventueel een pet voor bescherming tegen de zon mee.

10. ‘Umbrellas’ onder de zon in Thessaloniki

Na de antieke Griekse, Romeinse en Byzantijnse tijd, was het noorden van Griekenland van de 14e tot de 19e eeuw in handen van de Turken. In de grootste stad Thessaloniki vind je overblijfselen van al deze perioden. Zo wordt de bovenstad (Ana Poli) nog deels omgeven door 5 meter dikke Byzantijnse muren, struikel je in de moderne binnenstad ineens over Romeinse opgravingen en is het dakterras van het voormalige Turkse badhuis Bei Hamam een heerlijke plek voor een drankje.

Ga aan het eind van de dag naar de 6 kilometer lange boulevard langs de Golf van Thessaloniki. Daar tegenover rijst Mt. Olympus, met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland, boven de omgeving uit. Wandelend langs het water zie je onder andere het uit roestvrijstaal vervaardigde kunstwerk Umbrellas uit 1997, gemaakt door beeldhouwer Giorgos Zogolopoulos, toen 92 jaar oud. De doorzichtige paraplu’s – hangend tussen de vijftien palen van 13 meter hoog – vormen een fraaie voorgrond bij elk licht, maar vooral bij zonsondergang. 

11. De Vikoskloof: het grootste ravijn van Griekenland

De Vikoskloof splijt de streek Zagori, in het westen van Griekenland, rigoureus in tweeën. Deze scheur, door de Voidomatis-rivier over miljoenen jaar uitgeslepen in het kalkstenen Tymfimassief,  baant zich over bijna 30 kilometer kronkelend een weg tussen de plaatsjes Tselepovo en Kleidonia. De getallen van dit imposante ravijn – met een diepte variërend van 600 tot 1300 meter en een breedte van slechts enkele meters tot 2200 meter – illustreren het natuurgeweld dat hier heeft plaatsgevonden.

Het beste seizoen om de deels beboste Vikoskloof te bezoeken, hangt af van wat je wil gaan doen. Verken het gebied in de nazomer en herfst te voet, wanneer de rivier tot een klein stroompje is gereduceerd en makkelijk, waar nodig, is te doorkruisen. Liever een spectaculaire wildwatertocht? Reis dan af in het voorjaar, wanneer de Voidomatis met al zijn macht door de canyon stroomt. Voor een van de mooiste uitkijkpunten op de steile wanden rijd je (in alle seizoenen) naar het Oxya Viewpoint: 7 kilometer omhoog vanuit het dorp Monodendri. 

12. Mystras: getuigenis van de Byzantijnse beschaving

Gebouwd tegen de flanken van het Taygetosgebergte in het zuiden van de Peloponnesos, levert de spookstad Mystras weidse uitzichten over de omliggende heuvels en valleien met olijfbomen. Mystras werd in de 13e eeuw gesticht door de Byzantijnen en floreerde in de daarop volgende eeuwen tot een grote stad met zo’n veertigduizend inwoners. Door oorlogen met de Turken eind 18e en begin 19e eeuw werd de stad uiteindelijk vrijwel volledig in de as gelegd, waarna de overgebleven inwoners naar het nabijgelegen Sparta vluchtten.

Dwaal langs de kerken, kloosters en paleizen die verspreid op de heuvel staan. Sommige zijn deels gerestaureerd, andere langzamerhand overwoekerd door wilde bloemen en planten. Op de top van de 620 meter hoge heuvel staat het Despotenpaleis, residentie van de toenmalige heersers die hiervandaan alles overzagen. Het meest indrukwekkend zijn echter de fresco’s van bijbelse verhalen als de Bruiloft van Kana in de Panagia Hodegetria-kerk en de in de marmeren vloer van de Agios Dimitrios-kathedraal uitgehouwen tweekoppige adelaar, het symbool van Byzantium.

13. Italiaanse sferen in Nafplion 

Nafplion is een van de aantrekkelijkste steden in de Peloponnesos, het schiereiland in het zuiden van Griekenland. Gelegen aan de kust van de Argolische Golf, op een afstand van 135 kilometer ten zuidwesten van Athene, is het voor de hoofdstedelingen een geliefde weekendbestemming. Witte en pastelkleurige huizen, vaak versierd met smeedijzeren balkons, en de vele met marmer geplaveide straatjes bezorgen de stad een wat Italiaanse sfeer. De Venetianen zwaaiden hier dan ook twee eeuwen lang de scepter.

Neem het pontje naar het 400 meter uit de kust gelegen eilandje Bourtzi, met een oppervlakte net iets kleiner dan een voetbalveld. Verken het gelijknamige fort dat hier in de 15e eeuw door de Venetianen als bescherming tegen piraterij is gebouwd. Je ziet de drie verdiepingen tellende donjon (woontoren), binnenplaatsen en rondom opgestelde kanonnen. In de loop van de geschiedenis heeft het uiteenlopende functies gehad, variërend van residentie van de stadsbeulen tot hotel. Tijdens de zonsondergang is het panoramische uitzicht hiervandaan op de stad en de baai het mooist.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.