Naar artikel

Kreta: de vijf mooiste wandelingen

Van de Samaria-kloof tot de Zaros-kloof

Het zonovergoten Kreta is een heerlijke strandbestemming. Minder bekend is dat het eiland steeds meer peripatítes, wandelaars, trekt. Vooral de imposante kloven zijn populair. Onze vijf mooiste wandelingen op Kreta.

1. Wandelen in de Samaria-kloof (18 km): imposante rotswanden

De Samariakloof is de beroemdste wandelkloof op Kreta. Jaarlijks leggen duizenden toeristen de 16 kilometer tussen de 500 meter hoge rotswanden af. De groeve is 14 miljoen jaar geleden ontstaan en is door erosie steeds dieper uitgesleten. Een wandeltocht tussen de supersteile rotswanden is een spectaculaire ervaring, soms zijn de doorgangen maar enkele meters breed. De Samaria-kloof begint op het plateau van Omalos en eindigt aan de Libische Zee bij Agia Roumeli. Op je route door het verlaten dorpje Samaria scharrelt nog steeds de zeldzame Kri-Kri-geit.

2. Wandelen in de Zaros-kloof (4 km): Kreta's hoogste bergtop

Deze verrassende wandeling rijgt kerkjes, bossen, schitterende ravijnen en bizarre rotsformaties aaneen. De Zaros-kloof (ook Rouvas-kloof genoemd) snijdt het Psiloritis-massief van noord naar zuid doormidden. De Psiloritis is met 2456 meter Kreta's hoogste bergtop. De kloof is vier kilometer lang en begint bij de prachtige kapel van Agios Ioannis, gelegen op het beboste plateau van Dasos met fantastisch uitzicht op de bergen rondom. Het eindpunt is het klooster van Agios Nikolaos bij Zaros, een charmant dorp dat sinds mensenheugenis beroemd is om z'n bronnen.

3. Wandelen in de Kotsifou-kloof (1,8 km): kapel in de rotsen

De Kotsifou-kloof tussen de dorpen Kanevos en Plakias begint als smalle doorgang van een meter of tien, maar eindigt als een fraaie vallei van ruim 600 meter breed. Na de start in Kanevos wandel je via een rivierbedding tussen honderden meters hoge rotswanden. Op weg naar de brug die de dorpen Selia en Myrthios verbindt zul je moeten slalommen om grote steenblokken. Onderweg ook een schitterende waterval, enkele oude watermolens en een kapelletje dat is uitgehouwen in de rotsen.

4. Wandelen in de Elygia-kloof: zwemspullen mee

Deze fraaie tweedaagse tocht (met gids) start in het dorp Agios Ioannis. Vanaf de grotten van Kormokopos daal je af door de Elygia-kloof waar nog enkele paartjes wilde geiten leven, de zeldzame Kretenzer Chamois. Via een prachtig zandstrand aan de Libische Zee eindigt de wandeling in het dorp Agia Roumeli. De volgende dag start de route op het plateau van Omalos, stijgt dan naar de top van de Melintaou (2133 m) en voert via het onhergberzame landschap van de Witte Bergen weer naar de bodem van de kloof. Ook vandaag eindig je aan de Libische Zee. Zwemspullen mee!

5. Wandelen in de Havgas-kloof (3-4 km): bijzondere bonsaiboompjes

Een 'exotische schoonheid' wordt de Havgas-kloof wel genoemd. De kloof ligt dichtbij het dorp Kalamafka en was ooit begroeid met een schitterend pijnbomenbos. Dat is helaas door brand verwoest. Twee rotsen vormen de ingang van de 300 meter diepe kloof. Je passeert enkele grotten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden als schuilplaats voor het Kretenzer verzet. De bonsaiboomjes die het vuur overleefd hebben en uit spleten en gaten in de rotsen priemen zijn betoverend. Tot slot maken de magische uitzichten het plaatje compleet. Aanrader!

Nieuw! Wandelen op Andros

Het Cycladeneiland Andros is het nieuwe ‘wandelparadijs van Griekenland’. Op het opvallend groene eiland kun je de Andros Route wandelen, een prachtig langeafstandwandelpad over de oeroude steenpaden die de dorpen met elkaar verbinden. Samen met bewoners en wandelaars werden deze overwoekerde paden vrijgemaakt. De Andros Route is uitstekend gemarkeerd en heeft het keurmerk Leading Quality Trail ontvangen. Reken op fraaie zandstranden, malsgroene dalen en natuurstenen dorpen met bijna altijd uitzicht op de Middellandse Zee.

De 100 mooiste plekken van Griekenland!

Een bijzonder initiatief van het Grieks Verkeersbureau: 100 bloggers speurden het Griekse vasteland en alle eilanden af naar de 100 allermooiste plekken. Welke dat zijn? Bekijk het overzicht.

Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Boek je uitje met korting 

Waar gaan jullie vandaag naartoe? Hier vind je talloze uitjes, vaak met korting voor ANWB-leden.

Reis evenementen 
Ontdek het wereldwijde reisaanbod van ANWB tijdens een van onze evenementen, waarbij onze reisspecialisten je graag adviseren en voorzien van leuke weetjes, praktische informatie én handige tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden