Barcelona tips

In de schaduw van de kathedraal, hoog in de heuvels en pal aan zee. De toppers van bezienswaardigheden in de categorie 'Eiffeltoren' en daarnaast nog veel meer tips. Kijk, proef en beleef... Força Barcelona!

De mooiste bezienswaardigheden van Barcelona

Deze toppers mag je niet missen.

Heel knap dat een gebouw dat al meer dan honderd jaar in de steigers staat is uitgegroeid tot grootste trekpleister van de stad Barcelona. Haar hoog de hemel in rijzende torens zie je al vanuit je vliegtuig, wat de 'Onvoltooide' terecht tot symbool van Barcelona maakt. Zie in de stad maar eens een toeristenwinkeltje te vinden zonder ansichtkaart van de beroemde boetekerk.

Gaudí's Sagrada Família

Het is niet voor te stellen dat destijds – einde 19de eeuw – niet iedereen even enthousiast was over wat het levenswerk van Gaudí zou worden. Zelfs zijn eigen leraar wist niet goed wat hij van de jonge architect moest vinden. 'Hij is ofwel gek of geniaal', zei hij over de in 1852 geboren Gaudí, die een leven leidde als dandy tot hij zich op latere leeftijd volledig aan de bouw van zijn Magnum Opus wijdde. In 1926 werd de 'Dante van de architectuur' overreden door een tram. Aan zijn kerk wordt tot op de dag van vandaag gewerkt.

De Sagrada Família is nog steeds niet af

De eerste steen werd gelegd in 1882 en de kerk is nog steeds niet af. Dat zou ook een beetje raar zijn. De 'Onvoltooide', zoals Sagrada Família in de volksmond wordt genoemd, hoort in de steigers te staan, zoals de Golden Gate Bridge in laag hangende bewolking. 

Done it, did it, got the shirt

Vooruit, zoals je als buitenlander in Amsterdam als eerste de Dam bezoekt en pas daarna de Wallen, moet je in Barcelona toch op zijn minst één keer over de Ramblas hebben gelopen. Vermaak te over. De Ramblas is een 1 kilometer lange boulevard tussen Placa de Cataluyna en de haven die wordt bevolkt door levende standbeelden, wit geschminkte mimespelers, sneltekenaars en oplichters. O ja, en 78 miljoen passanten per jaar.

Ramblas in Barcelona

Je kunt lachen om de traag schuifelende stoet toeristen, die zich over de drooggevallen rivierbedding richting strand of stad beweegt. Overigens de ideale arbeidsomstandigheden voor zakkenrollers. Wist je dat de stad nóg een Ramblas heeft, gelegen in de relatief onbekende wijk Poble Nou? Poble Nou is het Barcelona voor gevorderden. Heb je alles gezien tijdens je vorige tripjes naar de Catalaanse hoofdstad dan is het zeker de moeite waard om hier eens rond te lopen. De langgerekte straat is veel knusser dan de 'echte' Ramblas. Geen toerist te zien. Zelfs geen goochelaar. Wel vind je er terrassen en platanen met daaronder het bekende gietijzeren bankje: leeg!

Park van honderd scherven

Hoog boven de stad Barcelona moest een woonwijk verrijzen, een tuindorp met woningen en een markthal. Bouwheer Eusebi Güell gaf Antoní Gaudí de vrije hand. Huizen kwamen er niet (op drie na). Wel een Hal van Honderd Zuilen, een kronkelende bank van glasscherven en gebroken keramiek en een slang die de onderaardse wateren bewaakt, gelijk de Griekse sagen. Dat krijg je ervan als je Gaudí inhuurt... Het is eigenlijk geen park, het is een sprookje. Een sprookje waarin draken de hoofdrol spelen, alles kronkelt, golft en danst. En waar vind je een lege markthal die wordt gedragen door 86 Dorische zuilen?

Zoek de koelte op in Parc Güell

De weg erheen is lang en warm, want er is geen metrostation in de buurt. Wel kun je een taxi nemen of beneden de Bus Turistic en dan boven uitstappen. Met 35 graden geen slecht idee. Gelukkig wacht je in het park voldoende schaduw. Onder de druipstenen arcaden bijvoorbeeld. Ook kun je even aan de zon ontsnappen in het Gaudí museum, dat is gevestigd in zijn voormalige woonhuis met allerlei memorabilia. Aanrader!

Relaxen in Parc Güell

Uiteraard ga je even zitten op de lange kronkelbank die langs het terras meandert als een bontgekleurd lint van scherven. Broodje erbij, flesje water aan de lippen en genieten maar van het uitzicht op de stad: fenomenaal.

Camp Nou in Barcelona

Camp Nou mag dan met bijna 120.000 plaatsen het op een na grootste voetbalstadion ter wereld zijn, een kaartje voor een wedstrijd van FC Barcelona bemachtigen is geen sinecure. Iedere thuiswedstrijd is eersteklas volkstoneel. Wordt er niet gespeeld, dan kun je het museum bezoeken. Sterker nog, je schijnt er zelfs te kunnen trouwen. 

Rondjes om Camp Nou

Tot slot een prachtig verhaal, het verhaal van Johan Puig, Barca's levende mascotte en grootste fan. Als FC Barcelona speelt, durft de lieverd niet te kijken naar de wedstrijd, niet in het stadion en niet op tv. In plaats van de wedstrijd te volgen rijdt hij rondjes om het stadion om zijn club geluk te brengen. Inmiddels staat de teller op 80.000 rondjes.

Dromen met je ogen open

Casa Batlló was slechts een 'verbouwinkje'. Het gebouw stond er al, maar pas na de make-over van Gaudí werd het een trekpleister. Ook Casa Milà trekt dagelijks een stroom bezoekers.

Casa Batlló in Barcelona

De stenen gevel van Casa Batlló doet inderdaad denken aan de schubben van een vis. Brace for impact. Binnen ben je bijna de verdrinkingsdood nabij. Alles golft. Vergeet zeker niet het kleine ‘waterkamertje' op het dak, doe de deur dicht en geniet van de betovering! Met de metro naar Passeig de Gràcia bereik je Casa Batlló.

Casa Milà in Barcelona

Het kan nog gekker. In Gaudí's Casa Milà, een uit natuursteen gehouwen gebouw zonder dragende muren, die in de volksmond 'La Pedrera' wordt genoemd ('steengroeve') droom je met je ogen open. De 'Groeve' trekt dagelijks een stroom bezoekers naar het golvende panoramadak met de betegelde draaischoorstenen. Ook binnen is er geen rechte lijn te bekennen! ‘Een flatgebouw voor draken’ beweerden kwade tongen bij de opening in 1912. Oordeel zelf. Met de metro naar Diagonal bereik je Casa Milà.

Stad uit, bikini aan!

De stad mag dan jaren met zijn rug naar de zee hebben geleefd, sinds de Olympische Spelen van 1992 boulevard & haven een boost hebben gegeven is het strand van Barcelona the place to be. Zeker als je de stadsdrukte zat bent.

Daar lig ik dan op mijn handdoekje. Na drie keer een Thaise massage te hebben afgeslagen lukt het me zelfs om in slaap te vallen, tot ik word gewekt door een grote 'wolk' die plotseling voor de zon schuift. Afdeling Ghana. Of ik misschien een zonnebril wil kopen. Saillant detail: ik heb al een zonnebril op. Maar heb ik ook al een rode? Die past namelijk zo goed bij mijn teint! Oops, verbrand. Dan maar naar het aquarium, de grootste van Europa. Haaien kijken in de 80 meter lange onderwatertunnel.

Metro: Barceloneta

Verdwalen in een sprookjestuin

Het Parc del Laberint d'Horta ligt aan de rand van de stad. Achter metrostation Mundet om precies te zijn, nabij het Vélodrome, de wielerbaan die speciaal voor de Olympische spelen van 1992 is gebouwd.

Het park is niet gratis zoals Parc Guëll, maar wel heerlijk rustig. Het is voor de Barcelonezen zelf, die hier op zondag naartoe komen. Je vindt er een aantal prachtige neoklassieke monumentale gebouwen in pasteltinten en gelukkig zijn er genoeg schaduwrijke plekjes in het bos, waar je via kronkelige paadjes naar een beekje wordt gelokt met libellen en waterschildpadjes.

Verdwaal in het doolhof van Parc del Laberint d'Horta

De grootste trekpleister van het park? Het doolhof dat ooit gebruikt is als decor in de film Het Parfum, die hier in 2006 is opgenomen. Appeltje-eitje, denk je. Mooi niet. Waren er geen tuinmannen aan het werk geweest die me de weg wezen, dan liep ik nú nog rond tussen de 700 meter keurig geschoren coniferen.

Metro: Mundet.

Fototips voor Barcelona

 1. De mooiste zonsondergangfoto maak je vanaf het kasteel van Montjuïc. Richt je camera niet alleen op de haven, maar ook landinwaarts. De rode bakjes van de kabelbaan geven je foto kleur en diepte.
 2. Voor een mooie overzichtsfoto van de Geboortegevel van de Sagrada Família steek je het beste de Carrer de la Marina over, naar het parkje aan de zijkant op Plaça Gaudí. Richt niet alleen op het totaalblaadje; de objecten van Gaudí zijn bij uitstek geschikt voor detailfoto’s.
 3. De mimespelers (living statues) op de Ramblas zijn zeer fotogeniek. Mocht je ’s ochtends bijtijds op de Ramblas komen, dan is het leuk om hen al schminkend te fotograferen.
 4. De mooiste stadsgezichten van Barcelona fotografeer je vanaf:
  • Parc Guëll. Ga naar de hoogst gelegen delen van het park (dat is dus nog ver boven het centrale zandplein met de bankjes) en kijk over de stad; de Sagrada, de havens. Liefst einde middag voor mooi licht.
  • Parc Montjuïc. Ver, verder, verst. De vergezichten vanaf Parc Montjuïc zijn hemels.
  • Mirablau, halverwege de Tibidabo-berg. Vanuit het openluchtbarretje halverwege de Tibidabo-berg zie je heuvelachtig metropolisch Barcelona aan je voeten liggen…
 5. De smalle straatjes van de Gotische wijk zijn moeilijk in beeld 'te vangen'. De oplossing: neem de lift naar het dak van de kathedraal en maak een overzichtsfoto van de wijk, waarbij je de (groothoek)lens helemaal naar beneden richt, dus zonder lucht erop.
 6. In de donkere straatjes van de Gotische wijk en El Born is het moeilijk foto’s maken. Je kunt de belichting compenseren door handmatig over te belichten of je camera op een hogere iso-waarde te zetten (bijv. 400). Mochten deze opties niet op de camera zitten, zorg dan voor zo min mogelijk lichtcontrast, dus geen lucht op de foto.
 7. In donkere situaties heeft je camera de neiging te gaan flitsen, maar daarmee haal je de sfeer uit de foto. Schakel daarom, indien mogelijk, de flits uit en verhoog de isowaarde (digitale camera) of belicht handmatig over.
 8. De basiliek Santa Maria del Mar is moeilijk helemaal in beeld te krijgen. De bronsbewerkte deuren lenen zich gelukkig goed voor een detailfoto, bijvoorbeeld de twee hardwerkende mannetjes.
 9. De fotogenieke kronkelbankjes in Parc Güell fotografeer je het beste vanuit de lengte zo veel mogelijk ingezoomd (tele). Op die manier krijg je een mooie dieptewerking op de foto.
 10. Ga niet rond het middaguur naar het beroemde huizenblok Manzana de la Discordia aan de Passeig de Gràcia, de zon staat dan pal in de lens.

ANWB Extra Reisgids Barcelona

Haal het maximale uit je stedentrip Barcelona met onze ANWB Extra Reisgids Barcelona. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.
Bestel de gids

Een stedentrip naar Barcelona boeken

Wil je Barcelona met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Barcelona

Speciaal voor jou geselecteerd