Deze 15 bezienswaardigheden in Praag mag je niet missen
Schitterende architectuur, sfeervolle straten en historische bezienswaardigheden: Praag barst uit z’n voegen van schoonheid. Deze 15 hoogtepunten mag je zeker niet missen als je de Gouden Stad bezoekt.
Beklim de Petrinheuvel voor een spectaculair uitzicht, kijk je ogen uit in de Sint Vituskathedraal en komt tot rust in de paleistuinen of in de stadsoase in een oude kazerne. Ook iets wat je in Praag gedaan moet hebben: maak een tocht over de Moldau, en zie dat Praag nóg betoverender kan.
1. Wandel het verleden binnen op de Karelsbrug
De Karelsbrug is een van de bekendste bezienswaardigheden in Praag, en dat heeft natuurlijk een reden. De brug over de Moldau stamt uit de 14de eeuw en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana, waar de Praagse burcht ligt. Hij is ruim 200 meter lang, bijna 10 meter breed en wordt geflankeerd door dertig heiligenbeelden. Dat alleen al is imponerend, en dan zijn er ook nog de machtige torens aan het begin en eind. Deze kun je beklimmen voor een fenomenaal uitzicht.
Omdat geen toerist de Karelsbrug overslaat, is dit ook dé plek waar lokale ondernemers hun geld proberen te verdienen. Het stikt er van de artiesten, kunstenaars en straatverkopers. Kom heel vroeg in de ochtend als je de brug bijna voor jezelf wilt hebben. Dan is hij ook op z’n mooist; alsof je het verleden binnenwandelt en elk moment Kafka tegen het lijf kunt lopen. Meer weten over de brug? Dan moet je naar het Karelsbrugmuseum (vlak bij de toren aan de kant van de Oude Stad).
2. Oude Stadsplein: prachtige gebouwen en een heel bijzondere klok
Het kloppend hart van historisch Praag, het Oude Stadsplein, wordt omringd door schitterende gebouwen in een feest van uiteenlopende bouwstijlen. Van het Raadhuis met zijn astronomische klok en de gotische Tynkerk met zijn scherpe puntdaken, tot de barokke Sint-Nicolaaskerk en het rococo Golz-Kinskypaleis. Nog even over die klok - een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden aan het plein -: het is het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld. Elk heel uur tussen 9.00 en 21.00 laat de klok een poppenkast zien. De Dood tilt dan een zandloper op en luidt de klok. Daarop komen de twaalf apostelen tevoorschijn en kraait de haan. Een hele happening, die veel bekijks trekt. In minder dan een minuut is het weer voorbij. Let op je spullen bij het bewonderen van het schouwspel, want zakkenrollers zijn dol op afgeleide menigtes.
Doe je na afloop tegoed aan een Trdelnik, een traditionele zoete lekkernij van deeg en suiker of kaneel. Die zijn op verschillende plekken langs het plein te koop.
3. Praagse burcht: kerken, paleizen én het Gouden Straatje
Met een oppervlakte van 7,5 hectare is de Praagse burcht de grootste burcht ter wereld en een van de grootste gesloten paleizencomplexen. De burcht is gebouwd op een heuvel aan de Moldau en torent boven de stad uit. Het is eigenlijk een soort stad boven de stad, met diverse binnenpleinen, kerken en paleizen. Je vindt hier de regeringsgebouwen, waaronder de woning van de president, het aartsbisschoppelijk paleis, de nationale kunstgalerij en de gotische pracht van de St. Vituskathedraal. Plan je bezoek als het even kan rond de wisseling van de wacht: die vindt elke dag om 12 uur plaats.
Onderdeel van het burchtcomplex is het beroemde Gouden Straatje. Over waarom het straatje zo heet, bestaan verschillende theorieën. Maar of het nu is omdat alchemisten er goud probeerden te maken of omdat er goudsmeden woonden, doet er eigenlijk niet toe. Het smalle steegje met de piepkleine gekleurde huisjes – tegenwoordig onbewoond – is gewoon zo’n trekpleister die je niet mag overslaan. Schrijver Franz Kafka woonde korte tijd op nummer 22.
4. Je raakt niet uitgekeken in de Sint Vituskathedraal
Deze kathedraal is onderdeel van de Praagse burcht, maar is zeker een eigen vermelding waard. De bouw van de St. Vituskathedraal nam zo’n zeshonderd jaar in beslag. Mede daarom zijn er verschillende bouwstijlen gebruikt: van gotisch tot Weens classicistisch. Grootste blikvanger is het door Alfons Mucha ontworpen glas-in-loodraam dat de Heilige Wenceslas afbeeldt als jongen, samen met zijn grootmoeder. Maar je raakt in de hele kerk niet uitgekeken. Er zijn zoveel details te ontdekken dat je ogen tekortkomt.
En dan zijn de echte kroonjuwelen nog verborgen! In de schatkamer van de kathedraal wordt de Wenceslaskroon bewaard, een koningskroon uit de 14de eeuw met parels, saffieren en smaragden. De beveiliging van dit relikwie nemen de Tsjechen zéér serieus. De Kroonkamer is afgesloten met zeven sloten waarvoor zeven verschillende sleutels nodig zijn, die onder anderen in het bezit zijn van de minister-president, de burgemeester, de beheerder van de kroon, de Kamervoorzitters en de aartsbisschop. Slechts eens in de tien jaar wordt de kroon één dag aan het publiek getoond.
5. Stilte en bezinning in de Joodse wijk Josefov
In de 13de eeuw werden Praagse Joden gedwongen zich te vestigen in een afgezonderd deel van de stad. Dat was de wijk die tegenwoordig Josefov wordt genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de meeste bewoners ten prooi aan de verschrikkingen van de holocaust, maar een groot deel van de wijk is bewaard gebleven. Zo staan er nog verschillende synagoges overeind, waaronder een van de oudste van Europa: de gotische Oude Nieuwe synagoge (Staronová) uit de 13de eeuw.
Hier vind je ook de oude Joodse begraafplaats, waar het ondanks de wat macabere bijsmaak bijzonder sfeervol is. Er gaat een stille schoonheid uit van de schots en scheef staande verweerde zerken. Omdat de ruimte beperkt was, werden de doden hier op een gegeven moment boven op elkaar begraven. Geen plek voor vrolijke selfies, wel voor bezinning en een moment van stilte. Let op: de begraafplaats is gesloten op zaterdag en op Joodse feestdagen.
6. Paleistuinen: barokstijl en een superuitzicht op de stad
Praag is een drukbezochte en daardoor vaak wat hectische stad. Wat is het dan lekker om even de rust op te zoeken in de paleistuinen, ten noorden van de burcht. Ze werden in de 16de eeuw ontworpen door Italiaanse tuinarchitecten en zijn aangelegd in barokstijl. Denk: prieeltjes, oranjerieën, terrassen, beelden, bogen, fonteinen en statige trappen. Een heerlijke plek voor een wandeling. Vanuit de hooggelegen tuinen heb je bovendien een schitterend uitzicht op de stad. ’s Zomers worden hier concerten gegeven en is het een grote bloemenweelde.
7. Beklim de Petrinheuvel voor een spectaculair uitzicht
Praag autovrij en in vogelperspectief bewonderen? Dan moet je op de Petrinheuvel zijn. Al wandelend een flinke klim, maar er is ook een kabelbaan. Voor de prijs van een standaard tramkaartje brengt die je (ook ’s avonds laat) naar boven. Op de top van de heuvel staat de uitkijktoren, een miniatuurversie van de Eiffeltoren in Parijs.
Wie nog niet uitgeklommen is, kan ook hier naar boven. Na 299 treden word je beloond met een spectaculair uitzicht over de krioelende mensenmenigte op de Karelsbrug, de Moldau, de Praagse burcht en de torenspitsen en koepels van de Oude Stad. Leuk als je met kinderen bent (of zelf in een melige bui): op de heuvel bevindt zich een spiegeldoolhof, mét een zaal vol lachspiegels.