Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Deze 15 bezienswaardigheden in Praag mag je niet missen

Schitterende architectuur, sfeervolle straten en historische bezienswaardigheden: Praag barst uit z’n voegen van schoonheid. Deze 15 hoogtepunten mag je zeker niet missen als je de Gouden Stad bezoekt.

Wat te doen in Praag?

Beklim de Petrinheuvel voor een spectaculair uitzicht, kijk je ogen uit in de Sint Vituskathedraal en komt tot rust in de paleistuinen of in de stadsoase in een oude kazerne. Ook iets wat je in Praag gedaan moet hebben: maak een tocht over de Moldau, en zie dat Praag nóg betoverender kan.

1. Wandel het verleden binnen op de Karelsbrug

De Karelsbrug is een van de bekendste bezienswaardigheden in Praag, en dat heeft natuurlijk een reden. De brug over de Moldau stamt uit de 14de eeuw en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana, waar de Praagse burcht ligt. Hij is ruim 200 meter lang, bijna 10 meter breed en wordt geflankeerd door dertig heiligenbeelden. Dat alleen al is imponerend, en dan zijn er ook nog de machtige torens aan het begin en eind. Deze kun je beklimmen voor een fenomenaal uitzicht.

Omdat geen toerist de Karelsbrug overslaat, is dit ook dé plek waar lokale ondernemers hun geld proberen te verdienen. Het stikt er van de artiesten, kunstenaars en straatverkopers. Kom heel vroeg in de ochtend als je de brug bijna voor jezelf wilt hebben. Dan is hij ook op z’n mooist; alsof je het verleden binnenwandelt en elk moment Kafka tegen het lijf kunt lopen. Meer weten over de brug? Dan moet je naar het Karelsbrugmuseum (vlak bij de toren aan de kant van de Oude Stad).


2. Oude Stadsplein: prachtige gebouwen en een heel bijzondere klok

Het kloppend hart van historisch Praag, het Oude Stadsplein, wordt omringd door schitterende gebouwen in een feest van uiteenlopende bouwstijlen. Van het Raadhuis met zijn astronomische klok en de gotische Tynkerk met zijn scherpe puntdaken, tot de barokke Sint-Nicolaaskerk en het rococo Golz-Kinskypaleis. Nog even over die klok - een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden aan het plein -: het is het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld. Elk heel uur tussen 9.00 en 21.00 laat de klok een poppenkast zien. De Dood tilt dan een zandloper op en luidt de klok. Daarop komen de twaalf apostelen tevoorschijn en kraait de haan. Een hele happening, die veel bekijks trekt. In minder dan een minuut is het weer voorbij. Let op je spullen bij het bewonderen van het schouwspel, want zakkenrollers zijn dol op afgeleide menigtes.

Doe je na afloop tegoed aan een Trdelnik, een traditionele zoete lekkernij van deeg en suiker of kaneel. Die zijn op verschillende plekken langs het plein te koop.


3. Praagse burcht: kerken, paleizen én het Gouden Straatje

Met een oppervlakte van 7,5 hectare is de Praagse burcht de grootste burcht ter wereld en een van de grootste gesloten paleizencomplexen. De burcht is gebouwd op een heuvel aan de Moldau en torent boven de stad uit. Het is eigenlijk een soort stad boven de stad, met diverse binnenpleinen, kerken en paleizen. Je vindt hier de regeringsgebouwen, waaronder de woning van de president, het aartsbisschoppelijk paleis, de nationale kunstgalerij en de gotische pracht van de St. Vituskathedraal. Plan je bezoek als het even kan rond de wisseling van de wacht: die vindt elke dag om 12 uur plaats.

Onderdeel van het burchtcomplex is het beroemde Gouden Straatje. Over waarom het straatje zo heet, bestaan verschillende theorieën. Maar of het nu is omdat alchemisten er goud probeerden te maken of omdat er goudsmeden woonden, doet er eigenlijk niet toe. Het smalle steegje met de piepkleine gekleurde huisjes – tegenwoordig onbewoond – is gewoon zo’n trekpleister die je niet mag overslaan. Schrijver Franz Kafka woonde korte tijd op nummer 22.

4. Je raakt niet uitgekeken in de Sint Vituskathedraal

Deze kathedraal is onderdeel van de Praagse burcht, maar is zeker een eigen vermelding waard. De bouw van de St. Vituskathedraal nam zo’n zeshonderd jaar in beslag. Mede daarom zijn er verschillende bouwstijlen gebruikt: van gotisch tot Weens classicistisch. Grootste blikvanger is het door Alfons Mucha ontworpen glas-in-loodraam dat de Heilige Wenceslas afbeeldt als jongen, samen met zijn grootmoeder. Maar je raakt in de hele kerk niet uitgekeken. Er zijn zoveel details te ontdekken dat je ogen tekortkomt.

En dan zijn de echte kroonjuwelen nog verborgen! In de schatkamer van de kathedraal wordt de Wenceslaskroon bewaard, een koningskroon uit de 14de eeuw met parels, saffieren en smaragden. De beveiliging van dit relikwie nemen de Tsjechen zéér serieus. De Kroonkamer is afgesloten met zeven sloten waarvoor zeven verschillende sleutels nodig zijn, die onder anderen in het bezit zijn van de minister-president, de burgemeester, de beheerder van de kroon, de Kamervoorzitters en de aartsbisschop. Slechts eens in de tien jaar wordt de kroon één dag aan het publiek getoond.

5. Stilte en bezinning in de Joodse wijk Josefov

In de 13de eeuw werden Praagse Joden gedwongen zich te vestigen in een afgezonderd deel van de stad. Dat was de wijk die tegenwoordig Josefov wordt genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de meeste bewoners ten prooi aan de verschrikkingen van de holocaust, maar een groot deel van de wijk is bewaard gebleven. Zo staan er nog verschillende synagoges overeind, waaronder een van de oudste van Europa: de gotische Oude Nieuwe synagoge (Staronová) uit de 13de eeuw.

Hier vind je ook de oude Joodse begraafplaats, waar het ondanks de wat macabere bijsmaak bijzonder sfeervol is. Er gaat een stille schoonheid uit van de schots en scheef staande verweerde zerken. Omdat de ruimte beperkt was, werden de doden hier op een gegeven moment boven op elkaar begraven. Geen plek voor vrolijke selfies, wel voor bezinning en een moment van stilte. Let op: de begraafplaats is gesloten op zaterdag en op Joodse feestdagen.

6. Paleistuinen: barokstijl en een superuitzicht op de stad

Praag is een drukbezochte en daardoor vaak wat hectische stad. Wat is het dan lekker om even de rust op te zoeken in de paleistuinen, ten noorden van de burcht. Ze werden in de 16de eeuw ontworpen door Italiaanse tuinarchitecten en zijn aangelegd in barokstijl. Denk: prieeltjes, oranjerieën, terrassen, beelden, bogen, fonteinen en statige trappen. Een heerlijke plek voor een wandeling. Vanuit de hooggelegen tuinen heb je bovendien een schitterend uitzicht op de stad. ’s Zomers worden hier concerten gegeven en is het een grote bloemenweelde.


7. Beklim de Petrinheuvel voor een spectaculair uitzicht

Praag autovrij en in vogelperspectief bewonderen? Dan moet je op de Petrinheuvel zijn. Al wandelend een flinke klim, maar er is ook een kabelbaan. Voor de prijs van een standaard tramkaartje brengt die je (ook ’s avonds laat) naar boven. Op de top van de heuvel staat de uitkijktoren, een miniatuurversie van de Eiffeltoren in Parijs.

Wie nog niet uitgeklommen is, kan ook hier naar boven. Na 299 treden word je beloond met een spectaculair uitzicht over de krioelende mensenmenigte op de Karelsbrug, de Moldau, de Praagse burcht en de torenspitsen en koepels van de Oude Stad. Leuk als je met kinderen bent (of zelf in een melige bui): op de heuvel bevindt zich een spiegeldoolhof, mét een zaal vol lachspiegels.

Bekijk ook: 30x de leukste stedentrips

Bekijk ze hier 

8. Op de Moldau is Praag nóg betoverender

Maak een tocht over de Moldau met een gehuurde roeiboot, waterfiets of kano – en je weet meteen waarom Praag de Gouden stad wordt genoemd. Vanaf het water is het toch al zo mooie Praag namelijk nóg betoverender. Het wordt geheid het hoogtepunt van je trip. Zie je het niet zitten om zelf door de toch wel drukke waterweg te navigeren? Dan kun je natuurlijk ook gewoon plaatsnemen in een rondvaartboot en lekker achteroverleunen terwijl de wonderen van Praag aan je voorbijtrekken.

Boottochten zijn er in allerlei varianten: met of zonder lunch en diner, kort, lang, overdag of ’s avonds. Net waar je zin in hebt. Het mooiste uitzicht heb je vooraan, dus zorg dat je op tijd aan boord bent om de beste plekken te confisqueren. Van tevoren reserveren is aan te raden. Als je de keuze hebt, ga dan liever niet op een regenachtige dag, want dan koekeloer je door beslagen ramen naar een ietwat troosteloos aandoende stad.

9. De leukste collectie van de Nationale Galerie

© Frantisek Kupka, Flickr.

De Nationale Galerie Praag is geen doorsnee museum: het is gevestigd op zeven verschillende locaties, verspreid over de stad. De collectie in het Beurspaleis (Veletrzni Palác) vinden wij de leukste. Hier vind je namelijk moderne en hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst van bekende namen, de andere collecties gaan wat verder terug in de tijd. Vooral de Franse collectie is beroemd, met werken van Monet, Gauguin, Cézanne, Delacroix en Rodin. Maar ook Van Gogh, Picasso, Klimt, Mondriaan, Munch en Mucha hangen in dit paleis.

Laat je overigens niet voor de gek houden door het woord ‘paleis’, want van de buitenkant is het functionalistische Veletrzni enigszins afstotelijk. Maar dat maken de kunstwerken binnen dus ruimschoots goed. Tip: de geheel uit glas bestaande lift van de Kleine Hal biedt een mooi uitzicht op de tentoongestelde werken in het atrium.

10. Wenceslasplein: plek van dé politieke en sociale gebeurtenissen

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het Wenceslasplein meer een boulevard dan een plein. Hij is 60 meter breed en 750 meter lang. Het bruist hier 24 uur per dag. Ooit bevond zich hier de paardenmarkt en was het een belangrijk sociaal hart, compleet met kroegen en bordelen. Ook werden er executies voltrokken. Het Wenceslasplein is door de jaren heen steeds het hart gebleven van belangrijke sociale en politieke gebeurtenissen. In 1848 begon hier een opstand tegen het Habsburgse gezag, in 1937 werd hier de hoogstwaarschijnlijk vermoorde president Masaryk ten grave gedragen, in 1968 werd hier in het kader van de Praagse Lente tegen de Russen geprotesteerd en in 1989 werd hier, na de Fluwelen Revolutie, de nieuwe president Václav Havel toegejuicht.

Vlak bij het beeld van koning Wenceslas bevindt zich het gedenkteken van Jan Palach, die in het voorjaar van 1969 door middel van zelfverbranding tegen de Russische inval in zijn land protesteerde. Aan de noordkant van het Wenceslasplein staan enkele fraaie gebouwen, waaronder Grand Hotel Evropa, met zijn schitterende Jugenstilgevel en -inrichting.

11. Ga voor de kafkaëske ervaring in het Kafka Museum

Praag is de stad van een van de belangrijkste auteurs van de 20ste eeuw: Franz Kafka. Hij werd hier geboren en groeide op in de Duitstalige Joodse gemeenschap van de stad. Zijn ‘geboortehuis’ kun je beter overslaan, want het echte huis waar hij ter wereld kwam bestaat niet meer en je bezoekt dus feitelijk alleen zijn geboorteplek.

Wél interessant is het Kafka Museum dat in 2005 de deuren opende. Een kafkaëske ervaring waarbij je wordt ondergedompeld in de wereld van de schrijver en ziet hoe Praag zijn leven vormgaf. Je krijgt er een inkijkje in zijn dagboeken en correspondentie met familie, vrienden en geliefden, vindt er veel eerste edities van zijn boeken en ook nooit eerder in Praag tentoongestelde manuscripten, tekeningen en foto’s. Kafka schreef in zijn boeken veel over Praag zonder de plekken die hij beschrijft bij naam te noemen. De schrijver ligt begraven op de Nieuwe Joodse begraafplaats. Wil je zijn graf bezoeken, ga dan niet op zaterdag, want dan is de begraafplaats – die best een eindje van het centrum ligt – gesloten.

12. Windowshoppen en flaneren in de duurste straat

De PC Hooftstraat van Praag, Parizská (Parijs), loopt dwars door het voormalige Joodse getto; zo zie je maar, het kan verkeren. Wie niet op een euro meer of minder kijkt, kan hier terecht bij de winkels van Chanel, Gucci, Louis Vuitton of Hermès. Vrijwel alle luxe merken zijn er wel te vinden. Voor de gemiddelde bezoeker van Praag zal het echter blijven bij windowshoppen en flaneren over de mooie, brede, met lindebomen omzoomde laan. Bíjna net zo leuk. Zijn het niet de torenhoge hakken van Jimmy Choo die je hart sneller doen kloppen, dan word je vast blij van de prachtige neobarokke en Jugendstilgevels van de panden. Interesse in een oude gravure of historische landkaart? Loop dan beslist even binnen bij het sfeervolle Antikvariát Parizská.

13. In vol ornaat naar een concert in het Rudolfinum

Liefhebbers van klassieke muziek en kunst mogen het Rudolfinum niet overslaan. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog huisde het Tsjechoslowaakse parlement in dit statige concertgebouw in neo-renaissancestijl, nu is het de thuisbasis van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Voor een prikkie woon je een repetitie bij van dit orkest van wereldniveau. Of ga in vol ornaat naar een optreden voor een nog mooiere ervaring in een van de oudste concertzalen van Europa. Zo formeel uitgedost als vroeger hoef je er niet meer te verschijnen, maar het wordt wel op prijs gesteld als je wat feestelijks aantrekt. In het Rudolfinum huist ook een opvallende kunstgalerij. Deze galerie heeft geen eigen collectie, maar brengt roulerende exposities van voornamelijk hedendaagse kunst.

14. De John Lennon-muur is steeds weer anders

Na de moord op John Lennon in 1980 werd zijn beeltenis op een muur in Praag geschilderd, met daarbij een aantal songteksten van de Beatles. Door de jaren heen veranderde de muur in een plek waar anticommunistische jonge Tsjechen met graffiti hun onvrede uitten over de overheid. De autoriteiten schilderden de muur diverse keren over, maar een dag later stond die dan alweer vol met leuzen, bloemen en gedichten.

Het oorspronkelijke portret van John Lennon is allang verdwenen onder al die lagen verf, maar die kleurrijke wirwar van teksten, symbolen en tekeningen blijft een bijzondere aanblik. De muur verandert continu, dus elke keer dat je Praag bezoekt ziet hij er weer heel anders uit. Zelf iets achterlaten? Doen! Je kunt er een graffitispuitbus huren en je creativiteit de vrije loop laten. De muur bevindt zich in de buurt van de Franse ambassade.

15. Kasárna Karlín: ultiem relaxte stadsoase

Foto: © Jiří Janíček, Wikimedia

Toe aan wat ontspanning? Neem een kijkje bij Kasárna Karlín. In deze oude kazerne huist nu een multifunctioneel cultureel centrum waar van alles te doen is. In de winter kun je hier bijvoorbeeld schaatsen op de binnenplaats, ’s zomers is er een openluchtbioscoop. Binnen is ook een filmtheater waar voornamelijk filmhuisfilms worden vertoond. Verder kun je er gratis boeken lenen, tentoonstellingen, lezingen, debatten en concerten bezoeken, tafelvoetballen, tafeltennissen, volleyballen en badmintonnen. De prijzen hier liggen nog lager dan in de rest van Praag en de sfeer is er ultiem relaxed. Het voortbestaan van deze stadsoase wordt bedreigd door commerciële partijen die op het gebied azen, dus ga erheen nu het nog kan.

Meer inspiratie voor jouw wintervakantie

15x sfeervolle stedentrips rond kerst 
Bewonder de kerststal in de Parijse Sacré-Coeur, geniet van de ondergrondse kerstmarkten in de grotten van Valkenburg en proef de ‘Weihnachts-atmosfeer’ in Keulen.
Kerstvakantie 2024/2025: data, tips en inspiratie 
Van kerstmarkten en stedentrips tot winterwandelingen en populaire wintersportgebieden.
22 bestemmingen om de winter te beleven 
De wereld zit vol verschillende winterbelevingen. Dit zijn 22 tips voor een bijzondere wintervakantie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.