Bezienswaardigheden in Wenen

Als je net aankomt in Wenen, waar begin je dan? Deze bezienswaardigheden zijn echte toppers!

De Stephansdom is genoemd naar de heilige Stephanus, een van de eerste martelaren van het Christendom. Het portaal van de hoofdingang is een van de oudste delen van de Stephansdom, het stamt al uit de dertiende eeuw! In de 18de eeuw werd het interieur van de kathedraal in een barokke stijl ingericht. De Stephansdom bevindt zich midden in de historische binnenstad van Wenen, aan de Stephansplatz.

De torens van de Stephansdom

Het is even een klim, die 343 treden van de zuidelijke toren van de Stephansdom. Maar eenmaal boven heb je wel een schitterend uitzicht over de Weense binnenstad! De noordelijke toren van de Stephansdom is ook een bezoek waard, daar hangt de grootste kerkklok van Oostenrijk, de Pummerin. Je kunt er met een glazen lift naar het uitkijkdeck - maar die excursie is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Die kunnen beter de catacomben van de Stephansdom bezoeken, waar onder meer leden van de familie Habsburg begraven liggen.

Een bezoek aan de Stephansdom

De Stephansdom is dagelijks geopend en de toegang tot de kathedraal is gratis. Wil je de torens of de catacomben bezoeken, dan betaal je wel toegang. Bij de kassa van de Stephansdom is ook een audiogids verkrijgbaar.

Tip

Moe van de bezichtiging? Vlakbij de Stephansdom kun je voor een kop koffie en een taartje terecht bij Café-Konditorei Aïda, op de hoek van de Stephansplatz en de Singer Straße. Goed en relatief betaalbaar en met een nostalgische inrichting waardoor je je in vervlogen tijden waant.

Hier lees je meer culinaire tips voor Wenen

De Ringstraße is de belangrijkste ringweg rond het centrum van Wenen en een van de mooiste boulevards van Europa. Hij is in totaal maar vier kilometer lang en in principe kun je in een half uur rond, maar je vindt er talloze bezienswaardigheden. Ga als je in Wenen bent ook een keer de hele Ringstraße rond met de tram. Je kijkt je ogen uit! 

Geschiedenis van de Weense Ringstraße

De Ringstraße volgt de lijn van de vroeger stadsmuur van Wenen en werd in de negentiende eeuw aangelegd. De aanleg van de Ringstraße was destijds zo’n groot project dat het leidde tot een enorme opleving in de economie en de werkgelegenheid in Wenen. Het geld voor de Ringstraße kwam uit de uitgifte van grond: rijke industriëlen kochten grond aan de Ringstraße om daar hun huizen te laten bouwen. Van dat geld werd onder meer de bouw van het Kunsthistorisches Museum betaald.

Bezienswaardigheden langs de Ringstraße

De Ringstraße is een echte pronkboulevard, vol chique gebouwen in een mengelmoes van historische stijlen, van gotisch tot barok en alles ertussenin. Aan de Ringstraße liggen niet alleen het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, maar ook het Parlement, het Rathuis, het Burgtheater en nog veel meer belangrijke gebouwen.

Met de tram door de Ringstraße in Wenen

Een rondje over de Ringstraße kan gewoon met de tram. Je kunt de gewone, ouderwetse stadstram nemen: neem (met de klok mee) eerst tram 1, en stap op de Schwedenplatz over op tram 2 om het rondje vol te maken. Er rijdt ook een speciale toeristentram over de Ringstraße. Die maakt hetzelfde rondje, maar is is duurder. Het voordeel is wel dat je uitleg krijgt over de bezienswaardigheden onderweg en de geschiedenis van de Ringstraße.

Als je door Wenen loopt, zie je het schilderij ‘De Kus’ echt overal: er staan afbeeldingen van op tassen, op posters, op marsepeinen taartjes en op koffiekopjes. ‘De Kus’ is overal! Het ís ook een fotogeniek schilderij, van de man die een vrouw kust in een veld bloemen tegen een gouden achtergrond. Wat maakt het nog meer bijzonder?

Het bekendste schilderij van Wenen

Gustav Klimt had zelf waarschijnlijk niet kunnen bedenken dat ‘De Kus’ uit zou groeien tot een van de meest bezochte attracties van Wenen. Hij schilderde het in 1907/1908. Wie de vrouw op het schilderij is, is officieel niet bekend, maar gedacht wordt aan Emilie Flöge, die een levenslange vriendin was van Klimt. De schilder Gustav Klimt (1862 tot 1918) was trouwens de belangrijkste vertegenwoordiger van de Weense Jugendstil. Er zijn in Wenen nog veel meer kunstwerken van zijn hand te bewoneren, bijvoorbeeld in het Wien Museum.

‘De Kus’ van Klimt in het Belvedere

Behalve in de souvenirwinkels en op al die andere honderdduizend plekken? Het origineel is het mooiste. Dat hangt in het kunstmuseum Belvedere, een van de twee museumpaleizen even buiten het historische centrum. In het Belvedere hangen nog meer kunstwerken van Klimt, maar ook werken van Egon Schiele.

Het Schloss Schönbrunn in Wenen is gebouwd naar het voorbeeld van het Paleis van Versailles en dat kun je goed zien! In de spiegelzaal bijvoorbeeld, maar ook in het park. Het Slot zelf en de omgeving zijn perfect symmetrisch en de inrichting is enorm luxueus. Sinds 1996 staat het paleis met haar tuinen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van Paleis Schönbrunn in Wenen

De geschiedenis van het paleis Schönbrunn gaat terug tot 1559, toen keizer Maximiliaan II een klein jachtslot liet bouwen. De naam, ‘mooie bron’, is waarschijnlijk nog ouder. In de achttiende eeuw, in de tijd van de Habsburgers, maakte Maria Theresia van Oostenrijk er haar zomerresidentie van. Zij liet het slot ook verbouwen, waardoor het zijn huidige imposante uiterlijk kreeg. Paleis Schönbrunn was trouwens ook de residentie van de beroemdste keizerin van Oostenrijk: keizerin Sisi. Een tentoonstelling in het paleis belicht haar leven.

Een bezoek aan Paleis Schönbrunn

In het Paleis Schönbrunn kun je natuurlijk een rondleiding doen door een deel van de 1441 kamers, maar bezoek ook de tentoonstelling over de wereld van de Habsburgers. Bezienswaardigheden in het park van Paleis Schönbrunn is vooral de Neptunusfontein, de Gloriette (een open zuilenhal bovenop de heuvel) het labyrint en de dierentuin - die geldt als de oudste dierentuin ter wereld! 

Elke zaterdag is er een vlooienmarkt op de Naschmarkt. 

De Naschmarkt: grootste markt van Wenen

Guten Tag! Grüß Gott! Bitte sehr! Danke schön! Auf Wiedersehen! De dagelijkse groenten- en fruitmarkt op de Naschmarkt is al een bezoek waard tijdens je stedentrip Wenen, maar op zaterdag mag je deze markt echt helemaal niet missen. Dan is er namelijk een grote rommelmarkt. Dé kans om eens een tweedehands Lederhosen te scoren, of een reisgids uit 1910. De toegang tot de Naschmarkt is gratis.

Waar komt de naam ‘Naschmarkt’ vandaan?

De Naschmarkt bestaat al sinds de zestiende eeuw. In die tijd werden er vooral melkflessen verkocht, die in die tijd gemaakt waren van essehout. ‘Asch’ is het Duitse woord voor ‘es’, en dat werd gaandeweg verbasterd tot de naam ‘Naschmarkt’.

In de omgeving van de Naschmarkt

De Naschmarkt is centraal gelegen en in de omgeving vind je dan ook een aantal bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip Wenen eigenlijk niet mag missen. Loop ook even een klein stukje verder naar de Sezession, het ‘clubgebouw’ van de kunstenaarsbeweging rond Gustav Klimt. Daar kun je namelijk zijn beroemde muurschildering (de Beethovenfries) zien. En op loopafstand van de Naschmarkt kun je koffiedrinken bij Café Sperl, een van de meest authentieke koffiehuizen van Wenen. Of ga op ontdekkingstocht in de gezellige buurt Gumpendorf.

Lees hier meer over de beroemde koffiehuizen in Wenen

Het beroemde attractiepark in de groene zone van oostelijk Wenen is al eeuwenlang dé ontmoetingsplek in wenen. Een echte blikvanger is 65 meter hoge reuzenrad, dat in 1887 werd opgericht. Vanuit het reuzenrad heb je een prachtig uitzicht over Wenen!

De geschiedenis van het Prater in Wenen

Keizer Jozef II gaf in de achttiende eeuw het gebied langs de Donau cadeau aan de stad Wenen, zodat de inwoners zich er konden ontspannen. Al snel kwamen er allerlei voorzieningen, zoals kraampjes, restaurants, een draaimolen en speeltoestellen. In 1873 vond de grote Wereldtentoonstelling plaats in het Prater en kwamen er nog veel meer attracties bij. Het Prater was ook altijd de plek waar muziek werd gemaakt. Niemand minder dan Johan Strauss dirigeerde hier zijn eigen Weense walsen! Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het Prater, bezoek dan het Prater Museum (vlakbij het Planetarium).

Bezoek het Prater in Wenen

In het Prater kun je met gemak een volle dag doorbrengen. Maak een ritje in het reuzenrad, ga picknicken in het park en bezoek het Pratermuseum. Er zijn ook speciale rondleidingen met gids, die je alles vertelt over de geschiedenis van het Prater. De rondleiding wordt afgesloten met een ritje in een paar van de attracties. Het officiële seizoen voor de attracties in het Prater loopt van maart tot en met oktober, maar daarbuiten is het Prater ook vaak geopend, bijvoorbeeld voor kerstmarkten.

Lees hier meer over evenementen in het Prater

Het MuseumsQuartier in Wenen is een van de grootste cultuurcentra van Europa. Het is gevestigd aan de rand van het historische centrum, in de voormalige keizerlijke stallen en er zijn niet alleen toonaangevende musea maar het is ook echt een uitgaansgebied, met gezellige café’s en bijzondere restaurants.

De Musea in het MuseumsQuartier

Het Leopold Museum herbergt onder meer de grootste collecite kunstwerken van de Oostenrijkse kunstenaar Egon Schiele, en er zijn ook altijd tijdelijke tentoonstellingen. De Kunsthalle Wien (gevestigd in de voormalige binnenmanege) is gericht op hedendaagse kunst en het Museum of Modern Art (mumok) legt de focus op onder meer Andy Warhol, Pablo Picasso en Gerhard Richter. Verder bevinden zich in het MuseumsQuarter ook het Architekturzentrum Wien en het Designforum.

Restaurants en cafés

De cafés en restaurants in en rond het MuseumsQuartier springen er vooral uit doordat designers tekenden voor de inrichting. Zo is Café Restuarant HALLE ingericht door bardesigners Eichinger en Knechtl (een begrip in Wenen) en Corbaci door Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal. Maar mischien wil je liever langs bij Kantine. Dat eetcafé ligt naast een boekwinkel, dus je kunt op je gemak dat koffietafelboek doorbladeren dat je daar hebt gekocht.

Kunst en kitsch in het MuseumsQuartier

Mis trouwens ook het MQ-Point niet. Een bijzondere winkel waar kunst en kitsch elkaar moeiteloos aanvullen. De winkel verkoopt ook betaalbare designproducten van een steeds wisselende ‘Designer van de Maand’. Als je een cool souvenir of cadeautje mee wilt nemen van je stedentrip, slaag je hier zeker!

De Enzi’s in het MuseumsQuartier

De vrolijk gekleurde kunststof ligbanken van het MuseumsQuartier zijn zelf ook uitgegroeid tot een bezienswaardigheid in Wenen. Deze zogenaamde ‘enzi’s’ zijn genoemd naar Daniela Enzi, de marketingdame van het MuseumsQuartier. De enzi’s zijn voor de Wenen een vertrouwde ontmoetingsplaats. In de kerstperiode is het bij de enzi’s extra gezellig, vaak is er een curlingbaan en er zijn ook regelmatig optredens.

Met de Spaanse Rijschool heeft Wenen een attractie die je werkelijk nergens anders vindt. In een manege in de statige Hofburg, een van de chicste paleizen van de stad, draaien de beroemde Lippizaner paarden hun pirouettes. Ze voeren een ballet uit op muziek, en die traditie is al een paar honderd jaar oud. 

Een bezoek aan de Spaanse Rijschool

Een bezoek aan een gala voorstelling van de Spaanse Rijschool op zondagmiddag is de mooiste manier om met de Lippizaner paarden kennis te maken, maar wel prijzig en je moet vaak lang van tevoren boeken. Er zijn gelukkig nog meer manieren om met de Spaanse Rijschool kennis te maken. Zo kun je de ochtendtrainingen bijwonen of meegaan met een begeleide rondleiding langs de stallen.

De Hofburg

De Spaanse Rijschool is gevestigd in de Hofburg, aan de Michaelerplatz. De Hofburg is zelf ook een van de grote bezienswaardigheden van Wenen - het enorme complex van paleizen en bijgebouwen was tot 1918 het centrum van het Habsburgse rijk. Tegenwoordig herbergen de keizerlijke gebouwen behalve de Spaanse Rijschool onder meer ook het Sisi Museum, het het Filmmuseum en in een aangrenzend paleis het Albertina Museum. Vanaf het plein voor de Hofburg vertrekken de fiakers (historische paardenkoetsjes) voor rondritten door Wenen.

Het Hundertwasserhaus, dat je op alle ansichtkaarten ziet, is als woonhuis in gebruik. Je kunt het dus alleen vanaf de buitenkant bezichtigen. Het bevindt zich op de hoek van de Kegelgasse/Löwengasse in de wijk. Er is wel een souvenirwinkel bij, met boeken, kalenders en nog veel meer met afbeeldingen van het Hundertwasserhaus.

De architectuur van Hundertwasser

Architect en schilder Friedensreich Hundertwasser (1928-2002) heette oorspronkelijk Friedrich Stowasser. ‘Sto’ is honderd in het Russisch, en vertaalde hij naar het Duits. Bij deze kunstenaar draait alles om natuur, ecologie, onregelmatige vormen en kleur en dat zie je ook aan het Hundertwasserhaus in Wenen. Dankzij de gekleurde gevels is dit dé blikvanger van de moderne Weense architectuur.

Het KunstHaus Wien

Een paar straten verderop vind je het Kunsthaus Wien, een museum met een permanente tentoonstelling over Hundertwasser. In de volksmond wordt dit museum trouwens óók het Hundertwasserhaus genoemd. Het Kunsthaus Wien is een echte ‘Hundertwasser’: oneffen vloeren, mozaïektegeltjes en een waterbron. Het filmpje dat ze in het museum over Hundertwasser draaien, leert je een hoop over zijn leven en werk.

Bezoek het Hundertwasserhaus en het Kunsthaus Wien

Het Hundertwasserhaus bevindt zich op de hoek van de Kegelgasse en de Löwengasse. Het museum Kunsthaus Wien ligt in de Untere Weißgerberstraße en is dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. www.kunsthauswien.com. Je komt er met tram 1 of metro 1 of 4, halte Radetzkyplatz. Tip: het café bij het KunstHaus heeft een prachtige tuin op de binnenplaats.

Zoek je een restaurant of koffiehuis in Wenen? Hier vind je meer tips

Meer leuke bezienswaardigheden in Wenen?

Haal het maximale uit je stedentrip Wenen met onze ANWB Extra Reisgids Wenen. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Wenen

Stedentrip Wenen boeken

Wil je Wenen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Je profiteert altijd van het voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de beste aanbiedingen voor je uitgezocht. Exclusief voor ANWB-leden!

Bekijk top 10 stedentrips Wenen