10 mooiste autoroutes van Europa

Van de Trollenweg tot de Amalfikust

Bloedstollende Noorse haarspeldbochten of een trip langs Ierlands ruige kust. Welke route je ook kiest, met onze top tien rij je de allermooiste routes van Europa!

1. Bergspektakel: Trollenroute (Noorwegen)

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Twintig kilometer hartverscheurende schoonheid. De Noorse Trollenweg ('Trollstigen') is niet de langste weg van Europa, maar wel een van de mooiste. Je vindt 'm ten westen van het stadje Åndalsnes, volg het wegnummer 63. De weg is vooral beroemd om zijn elf haarspeldbochten en het trollenvolk dat hier schijnt te hebben gewoond. Op de top wacht je nog een leuke bonus: het uitkijkplatform Trollstigheim met fraai zicht op watervallen.

Ontdek met ons de Trollenweg in Noorwegen.

2. Oerkrachten: Ringweg (IJsland)

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De IJslandse Ringweg nr. 1 (1340 km) gaat min of meer het eiland rond en verbindt dorpjes en geothermische trekpleisters. Gebruikelijk start je in Reykjavik, de enige West-Europese hoofdstad zonder een Starbucks of een McDonald's. Maar wel met de 'Blue Lagoon' waar je aangenaam poedelt in warm, thermaal zeewater. Verder sta je oog in oog met watervallen, gletsjers en ander rauw natuurschoon.

Ontdek met ons de Ringweg van IJsland.

3. Kastelenparade: Romantische Strasse (Duitsland)

De beroemdste Duitse autoroute (384 km) heeft een bedevaartkerk, knusse vakantiestadjes en een Disneykasteel. Wat wil een bezoeker nog meer? De Romantische Strasse knoopt highlights in het Zuid-Duitse Beieren en Baden-Württemberg aan elkaar. Met een hoog suikergoedgehalte, in de goede zin van het woord. Vakwerkhuisjes, sprookjeskastelen (Neuschwanstein) en intieme marktpleinen, dat soort werk. Mooi!

Ontdek met ons de Romantische Strasse in Duitsland.

4. Portproeverijen: Dourovallei (Portugal)

Veelal kijken mensen je glazig aan als je over de Dourovallei begint. Welke vallei? Als je zegt dat de Douro een rivier is die bij Porto in de Atlantische Oceaan stroomt, knipt er een lampje aan. O Porto! Van al die porthuizen toch? De Dourovallei ligt op slechts anderhalf uur rijden vanaf de Portugese drankstad. Je vindt hier glooiende heuvels en steile flanken bezaaid met duizenden wijnranken. Volg de N222 en de schitterende panorama's vliegen je om de oren.

Ontdek met ons de Dourovallei in Portugal.

5. Eilandhoppen: Atlantische weg (Noorwegen)

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Alwéér Noorwegen? Dit Scandinavische land blinkt nou eenmaal uit in wegen waar je mond van openvalt. Neem de Atlantische weg ('Atlanterhavsveien'), een deel van de Provinciale weg 64 in West-Noorwegen. Dit pareltje is slechts 8,3 kilometer lang maar heel bijzonder omdat 'ie verschillende eilanden met elkaar verbindt. In feite rij je dus door de oceaan. Dé instagramfoto maak je van de Storseisundbrug met z'n vreemde kronkel.

Ontdek met ons de Atlantische weg in Noorwegen.

6. Bochtenfestijn: Stelviopas (Italië)

Het Britse autoprogramma Top Gear riep de weg van Davos naar de Stelviopas uit tot de allerbeste ter wereld. Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Met z'n wonderschone ligging tussen eeuwig besneeuwde drieduizenders en 48 haarspeldbochten - vanaf Prato naar de top - ben je natuurlijk baas. De Stelviopas is de beroemdste (en beruchtste) wieleretappe uit de Ronde van Italië. En dat is nog niet alles: je vindt hier de hoogst gelegen geldautomaat van Europa.

Ontdek met ons de Stelviopas in Italië.

7. Wildebras: Ring of Kerry (Ierland) 

Kerry heet de county die zijn naam leent aan de populairste Ierse rondrit: Ring of Kerry. Met 180 kilometer bezienswaardigheden geen route om in één dag te rijden, maar dat is ook niet nodig, want in Ierland doe je alles rustig aan. Dus geniet je van de ruige kust en toppers als de Torc waterval, Ross Castle en het uitkijkpunt Ladies' View, de lievelingsplek van de hofdames van koningin Victoria. Start in Killarney en rij tegen de klok in.

Ontdek met ons de Ring of Kerry in Ierland.

8. Droomplekken: Corniche (Frankrijk)

Drie voor de prijs van één. Tussen het Zuid-Franse Menton en Nice is het prijsschieten wat schitterende routes betreft. Hier liggen namelijk drie prachtige wegen op verschillende hoogtes tegen de steile hellingen langs de Middellandse Zee. Vergeet de 'Corniche Moyenne' en de 'Corniche Inferieur' maar meteen. Ga voor de 'Grande Corniche' want deze deelt 31 kilometer lang de beste panorama's uit. Trivia: de Romeinen gebruikten de Grande Corniche al. Alleen heette deze toen 'Via Julia Augustua'.

Ontdek met ons de 'Corniches' in Zuid-Frankrijk.

9. Panoramarit: Grossglockner Hochalpenstrasse (Oostenrijk)

In een notendop: de Grossglockner Hochalpenstrasse is 47,8 kilometer lang, stijgt van 805 naar 2504 meter en verwerkt 350.000 voertuigen per jaar. Zal allemaal wel, maar van de tol zijn we pas echt onder de indruk: een daverende € 36,50! Geef uit die knaken, want de weg is het waard. Dit Oostenrijkse fenomeen - de mooiste van het land - heeft 36 haarspeldbochten en schitterende uitzichtpunten. Grappig: alle haarspeldbochten zijn genummerd.

Ontdek met ons de Grossglockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk.

10. Kustdiva: Amalfikust (Italië)

Hollywoodsterren zijn kind aan huis aan de Amalfikust, vooral in het mondaine (maar o zo romantische) stadje Positano. Dat ligt namelijk heel bijzonder tegen een berghelling aangeplakt - en dan heeft het ook nog huizen in de kleur van een zak zuurtjes. We treffen nog meer paradijsvogels langs de 50 idyllische kustkilometers (SS163) van Sorrento naar Salerno. Zoals onze favoriet, het kunstenaarsdorp Ravello met z'n prentbriefkaartpanorama's.

Ontdek met ons de Amalfikust in Italië.

Meer autoroutes

Nog meer fraaie autoroutes, ook in de rest van de wereld, vind je in ons handige overzicht. Ontdek de nationale parken van het Wilde Westen in Amerika, of proef de Noord-Afrikaanse sfeer (ook letterlijk) in Marokko. Keuze in overvloed. 

Speciaal voor jou geselecteerd