De 15 mooiste autoroutes door Duitsland
Sprookjesachtige kastelen, de beste zandstranden en geweldige panorama's: een roadtrip door Duitsland is altijd een goed idee. Met de Duitse Vakwerkroute rijd je bijvoorbeeld langs honderden vakwerkhuizen in allerlei stijlen en kleuren. En tijdens de sprookjesroute zie je waar de gebroeders Grimm hun inspiratie vandaan haalden. In de zomer tour je langs de Oostzee voor bruisende badplaatsen, mooie stranden en een duik in zee. We hebben 15 mooie autoroutes verzameld: zo ontdek je steeds weer een andere kant van Duitsland.
1. Op panoramaroute in het Zwarte Woud
Hinterzarten, Zwarte Woud
De Panoramaroute, zo wordt deze route door het Zwarte Woud ook wel genoemd. Het is een van de mooiste routes van Duitsland. Je volgt grotendeels de B500 waarbij je aan het begin al snel omhoog kronkelt naar de Kandel op 1243 meter hoogte. De bergroute brengt je slingerend van Waldkirch naar Feldberg, 70 kilometer lang. Je rijdt langs bergen, heuvelruggen en prachtige dalen. Met steeds weer een ander geweldig uitzicht: van de Rijnvlakte en de Vogezen aan de westkant tot de Zwitserse Alpen richting het zuiden.
De route is relatief kort, dus je hebt alle tijd om geregeld even een tussenstop te maken. Maak dan zeker een wandeling door het sprookjeslandschap rond Hinterzarten, de parel van het Zwarte Woud, langs heldere bergmeren en mysterieuze moerassen. Of stop in een van de dorpen om te lunchen met een Schwarzwälder Hotdog: gegrilde Duitse worst met Schwarzwälder Schinken, gebakken uitjes, mosterd, radijs en augurk. Guten Appetit!
2. De Romantische Strasse met charmante steden en kastelen
Kasteel Neuschwanstein, Duitsland
De Romantische Strasse is een van de oudste en meest bekende autoroutes van Duitsland. De route is 385 kilometer lang en loopt van rivier de Main tot aan de Duitse Alpen, van Würzburg naar Füssen. Je slingert langs wijngaarden, rivierdalen, bossen en weiden.
Maak een tussenstop in een van de charmante middeleeuwse steden, zoals Dinkelsbühl met zijn zeshonderd monumenten, of Nördlingen, een stad vol musea. In het dorp Wies zie je de Wieskirche, een bedevaartkerk die sinds 1983 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Verder zie je tijdens de route het beroemde kasteel Schloss Neuschwanstein. Koning Ludwig II had een grote fascinatie voor sprookjesachtige kastelen en was een aanbidder van mythes. Zijn sprookjesideeën vormden de basis voor de bouw van slot Neuschwanstein.
Het nabijgelegen neogotische Slot Hohenschwangau is ook een aanrader. Het diende lange tijd als de zomer- en jachtresidentie van de Beierse koninklijke familie en bevat meer dan negentig muurschilderingen.
3. Toeren langs de badplaatsen, stranden en kliffen van de Oostzee
Strandpromenade, Heiligendamm
Dit is een hele fijne autoroute door Duitsland, zéker tijdens de lente en (na)zomer. Dan laat de zon zich geregeld zien en zijn de temperaturen hoog genoeg voor een duik in de Oostzee. Je komt namelijk langs genoeg mooie zandstranden. Maar ook op minder zonnige dagen valt er onderweg van alles te doen en te zien. Breng een bezoek aan de Unesco steden Wismar en Stralsund. In Wismar zijn de beroemde Wasserspiele en drie gotische kerken een bezienswaardigheid, en Stralsund is maar liefst achthonderd monumenten rijk.
Stap ook even uit bij de bruisende badplaats Heiligendamm. De stad wordt ook wel 'de witte stad aan zee’ genoemd; de mooie huizen aan de strandpromenade zijn spierwit. Rijd je verder, dan kom je via een brug uit bij Rügen, het grootste eiland van Duitsland en het zonnigste deel van het land. Er is zo’n 60 kilometer aan strand en er zijn nationale parken voor mooie wandeltochten, waaronder naar de bekende witte krijtrotsen in Nationaalpark Jasmund.
4. Wijn proeven langs een van de oudste autoroutes van Duitsland
Wijngaarden, Rijnland-Palts © Rheinland-Pfalz Tourismus/Dominik Ketz
Wie denkt dat je voor een wijnroute in Frankrijk moet zijn, heeft het mis. Tijdens de Duitse Wijnroute geniet je van bloeiende wijnranken en lekkere wijnen in de Rijnland-Palts. Het is een van de oudste roadtrips van Duitsland; de route bestaat al sinds 1935. Je start bij de Duitse wijnpoort bij de Franse grens in Schweigen-Rechtenbach, om vervolgens 85 kilometer slingerend richting het noorden te rijden naar Bockenheim. Al meer dan duizend jaar geleden startten de Romeinen in dit gebied met wijn verbouwen.
Onderweg kom je langs schilderachtige wijndorpen en veel wijndomeinen. Maak een tussenstop voor een proeverij bij een van de wijnhuizen. Niet te veel proeven natuurlijk, je moet immers weer terug achter het stuur. Het grootste wijnvat ter wereld bewonder je in Bad Dürkheim. Wandel door de wijnvelden naar het indrukwekkende Hambacher Schloss. Om daarna neer te strijken op het gezellige marktplein van de regionale wijnhoofdstad Neustadt an der Weinstraße voor een goed glas Riesling.
5. Saksisch Zwitserland: van barok Dresden tot de beroemde Basteibrug
Bastei brug, Elbezandsteengebergte
Saksisch Zwitserland is het Duitse gedeelte van het Elbsandsteingebirge tussen Dresden – een aanrader als stedentrip - en de Tsjechische grens. Het natuurgebied is een nationaal park; Nationaal Park Sächsische Schweiz. Er zijn tal van bezienswaardigheden; zo ligt hoog boven de stad Königstein op een heuveltop een van de grootste vestingen in Europa. Ook de unieke brug van Bastei moet je hebben gezien. De brug is opgebouwd uit zandsteen en maakt de verschillende rotsen (lopend) bereikbaar voor bezoekers.
Drink een kop koffie in de middeleeuwse stad Pirna en stap de auto in om de omgeving te ontdekken. Langs Lohmen rijd je via haarspeldbochten richting Hohnstein, een stad die boven op een rots ligt. Vanaf de burcht heb je een goed uitzicht over de omgeving. Zet koers naar Sebnitz, Saupsdorf, Räumigt en de badplaats Bad Schandau. Geniet onderweg van het mooie Kirnitzschtal en de Lichtenhainer Wasserfall. Via Königstein rijd je weer terug naar waar je bent gestart: Pirna.
Ontdek ook: de 22 leukste steden van Duitsland
Bekijk ze hier6. Sprookjes komen tot leven tijdens de Deutsche Märchenstrasse
Rattenvanger van Hamelen, Hamelen © Deutsche Märchenstraße e.V.
De Duitse Sprookjesroute is 600 kilometer lang en loopt van Hanau naar Bremen. Kinderen vinden dit misschien wel de leukste autoroute. Je volgt namelijk het spoor van de wereldberoemde gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm, langs bijna al hun woonplaatsen. Onderweg zie je sprookjesachtige huizen en kastelen, maar ook een mooi afwisselend landschap. Je ziet meteen waar de gebroeders hun inspiratie vandaan haalden. In de spannende bossen van het Teutoburger- en Reinhardswald bijvoorbeeld, maar ook in de rivierlandschappen van de Weser, Diemel en Fulda. De kastelen en oude sagen komen terug in de sprookjes van nu.
De stad Hameln is bekend van het verhaal van de rattenvanger, Marburg hangt vol met beelden van de ‘Wolf en de zeven geitjes’ en in Kassel vind je het Grimmwelt museum. Ontmoet de muzikale ezel, hond, kat en haan in Bremen en ga naar Sababurg, het kasteel van Doornroosje waar je zelfs kunt overnachten. Tijdens de feestdagen kom je in de regio Schwalm-Knüll, ook wel 'Rotkäppchenland' (Roodkapjesland) genoemd, een heleboel roodkapjes tegen.
7. De Duitse Alpenroute langs bergen, meren en kastelen
De Königssee, Beieren
Fan van de bergen? Pak dan de Duitse Alpenroute langs de rand van de Alpen. Zo’n 450 kilometer lang word je getrakteerd op prachtige bergtoppen, alpenweiden, bossen, heuvels, bergmeren en vergezichten. Je start in de stad Lindau aan de Bodensee en eindigt bij de Königssee (of andersom) en komt langs allerlei bezienswaardigheden waar je graag even voor uitstapt.
Zoals Slot Neuschwanstein van de Beierse koning Ludwig II. Het stond zelfs model voor het sprookjeskasteel van Disney. Na het hoogste punt van Duitsland, de Zugspitze, rijd je verder naar de Beierse meren. De Chiemsee is het grootste met twee eilanden; op een daarvan, het Herreninsel, staat het tweede kasteel van Ludwig II. Bezoek tijdens de Alpenroute ook het bijzondere Ettal Klooster uit 1330 en bewonder er het interieur en de kloostertuinen. Je vindt hier ook een kloosterwinkel en een eigen brouwerij. Eindig je roadtrip met een duik in de azuurblauwe Königssee.
8. Dwars door het land van de duizend bergen
Prachtige heuvels in Sauerland, Duitsland
Op naar het 'land van de duizend bergen’, want daar wacht je de Hochsauerland-Höhenstraße. Het is een van de mooiste en meest historische panoramaroutes in het Sauerland. De 102 kilometer lange route loopt in de vorm van een acht. De autorit is niet te lang, dus er blijft genoeg tijd over om geregeld even uit te stappen. Voor een wandeling door de natuur bijvoorbeeld, of om in de winter te skiën rondom de Kahler Asten in Winterberg.
Het Sauerland is een van de dichtst beboste regio's van Duitsland. Het idyllische landschap heeft dan ook veel beboste bergen. En stroompjes en rivieren doorkruizen de weidedalen. Onderweg kom je langs historische plaatsen met gerestaureerde vakwerkhuizen, kastelen, paleizen en musea. In Schmallenberg trap je de tocht af, waar meteen de eerste bezienswaardigheid staat: de benedictijnenabdij van Graftschaft uit 1072.
9. De Burgenstrasse langs tachtig kastelen en burchten
Slot Heidelberg, Heidelberg
Ook de Burgenstrasse door Zuid-Duitsland is een populaire roadtrip. Zéker onder bewonderaars van kastelen en burchten, want je ziet er wel tachtig. Waar je op de ene plek een goed bewaard gebleven parel ziet staan, tref je elders een ruïne of herbouwd kasteel aan. Sommige zijn open voor bezoekers. In totaal ben je zo’n 800 kilometer zoet, van Mannheim naar Bayreuth aan de Tsjechische grens.
Slot Heidelberg mag je zeker niet overslaan. Het is een van de beroemdste ruïnes in Duitsland, dat hoog boven de stad uittorent. Wandel erheen of pak de kabelbaan omhoog. In het kasteel zie je verschillende bouwstijlen. Een andere aanrader is vesting Coburg uit de 11de eeuw, in het noorden van Beieren. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse forten van het land en ligt zo’n 160 meter boven het stadscentrum.
10. De Duitse Vulkaanroute: actieve geisers en mysterieuze maren
Gemünder Maar, Vulkaaneifel
Om bij de start van de Duitse Vulkaanroute te komen, hoef je niet zo gek ver te rijden. De Eifel ligt namelijk net voorbij de Duitse grens, een bijzonder landschap waar vulkanische activiteit zijn sporen heeft achtergelaten. Denk aan rotsformaties, maren (meren van vulkanische oorsprong), jeneverstruikgebieden en het veen- en heidelandschap van de Hoge Venen. Tijdens de Duitse Vulkaanroute van 280 kilometer lang rijd je langs bijna veertig bezienswaardigheden. Je start bij Laacher See bij Andernach am Rhein. In Andernach heb je het eerste hoogtepunt al te pakken: de grootste koudwatergeiser van Europa, die elke twee uur spuit, tot 60 meter hoog.
De vulkanen in het gebied zijn nog steeds actief, maar een uitbarsting is onwaarschijnlijk. De grote vulkaanuitbarsting in dit heuvellandschap was 13.000 jaar geleden. In de enorme krater ligt nu de Laacher See. Andere interessante plekken zijn het vulkaanpark bij Plaidt en het Duitse Vulkaanmuseum bij Mendig. Langs de route kun je ook volop zwemmen, wandelen en mountainbiken.
11. Slinger met de Moezel mee langs burchten en wijngaarden
Reichsburg, Cochem
Tijdens een roadtrip langs de Moezel leidt de rivier je naar mooie middeleeuwse dorpen en kastelen. Deze bekende Duitse rivier loopt van de Franse Vogezen tot het Duitse Koblenz. Stap in Trier in de auto, om vervolgens in noordelijke richting te rijden. Je ziet dorpen als Bernkastel-Kues met twee stadskernen aan weerszijden van de Moezel, verbonden door een brug.
Maak in Bremm een wandeling langs de steilste wijnberg van Europa. Je leest het goed, het gebied rond de Moezel is erg geschikt om wijn te verbouwen. Rijd vervolgens door naar Cochem waar bovenop een rots de Reichsburg staat te pronken. Tijdens een rondleiding ontdek je de verschillende kamers van deze burcht. Ruim 200 kilometer na je beginpunt eindig je in Koblenz, waar de Moezel overloopt in de Rijn.
12. Roadtrip langs bijzondere Duitse vakwerkhuizen
Vakwerkhuizen, Quedlinburg
Zin om Duitse vakwerkhuizen te bewonderen? Langs de Duitse Vakwerkroute zie je ze in alle vormen en kleuren. Er zijn zeven regionale routes door heel het land, van de Elbe in het noorden, Oberlausitz in Oost-Saksen tot het Bodenmeer in het zuiden. De routes zijn stuk voor stuk uniek, want elke streek heeft zijn eigen karakteristieke bouwstijl en gevels.
De groene route, van de Elbe naar de Harz, wordt de mooiste route van het noorden genoemd. Stap in Quedlinburg even uit, in de Marktkirchstraße. Daar zie je vakwerkhuizen uit vijf verschillende eeuwen naast elkaar staan, ieder in een andere stijl gebouwd. In het zuiden van Duitsland vind je de rode route, van Neckar naar het Zwarte Woud en het Bodenmeer. De vakwerkhuizen uit de 13de tot 19de eeuw staan onderweg natuurlijk centraal, maar ook natuurliefhebbers genieten volop. Onder andere van de vele bossen, boomgaarden en wijngaarden.
13. Ontdek de geschiedenis van de Oranjes via de Oranjeroute
Residenzschloss Arolsen, Bad Arolsen
Tijdens deze route van 2500 kilometer duik je in de geschiedenis van de Oranjes. Het Duitse deel loopt van Kleve tot aan Diepenheim. De Oranjeroute leidt je langs plekken die een historie hebben met het adelgeslacht huis Oranje-Nassau. Ook zijn er op de route genoeg uitstapmomenten. Je kunt interessante musea over het koningshuis bezoeken én kastelen en huizen met Oudhollandse gevels bewonderen. Of tussendoor lekker relaxen in een van de wellnesscentra.
Via de Moers rijd je naar Nassau met het huis Nassau; daar kun je volop wandelen en fietsen. En in Diez vind je slot Oranienstein, waar de voorouders van prinses Beatrix hebben gewoond. Het 18de eeuwse barokke stijl Schloss Arolsen in Bad Arolsen is de geboorteplaats van Koningin Emma. In de omgeving van Berlijn vind je extra veel van de Oranjes. De Nederlandse prinses Catharina van Oranje-Nassau woonde in het barokke paleis Oranienbaum bij Berlijn. En de stad Potsdam heeft zelfs ‘das Holländische Viertel’. De wijk stamt uit het begin van de 18de eeuw en de woningen zijn er gebouwd in de Hollandse rode baksteenstijl met de typische puntgevels.
14. Zo mooi en monumentaal is de Industriekultur
Zollverein-complex, Essen © Ruhr Tourismus / Achim Meurer
Het Ruhrgebied kent een 150 jaar oude industriële geschiedenis. De Route der Industriekultur van 400 kilometer brengt je op interessante plekken langs de rivieren Emscher en Lippe. Denk aan voormalige industrielocaties met fabrieken die niet meer werkzaam zijn. Zeker geen troosteloos gezicht, want veel ervan hebben monumentenzorg. Sommige zijn zelfs Unesco Werelderfgoed, zoals het Zollverein-complex in Essen.
Andere locaties waar vroeger flink werd gebuffeld, zijn nu omgetoverd tot culturele bestemmingen. Ga naar het Duitse mijnbouwmuseum in Bochum voor een gesimuleerde rit door de mijn. Of bezoek de voormalige ijzersmelterij in landschapspark Duisburg-Noord, een van de belangrijkste industriële monumenten van Europa. Volg de bruine bordjes langs de weg en je komt in plaatsen als Duisburg, Dortmund, Essen en Oberhausen terecht.
15. Via Augustia Claudia, de keizerlijke route van Duitsland naar Italië
De Fuggerei, Augsburg
Een route die start in Duitsland en eindigt in Italië. Fiets- en wandelfanaten kennen Via Claudia Augusta misschien als fiets- of wandelroute, maar ook met de auto is het een aanrader. Tijdens de rit treed je in de voetsporen van de Romeinen. Bijna tweeduizend jaar geleden begonnen zij met de bouw van deze handelsroute, een belangrijke Romeinse weg die Noord-Italië met Zuid-Duitsland verbond. Destijds dé manier om de Alpen over te steken, en een grote verbetering voor het militaire verkeer en goederentransport.
De hele route is 700 kilometer lang van het Beierse Donauwörth in Duitsland, over de Alpen naar Altino bij Venetië. Of 650 kilometer van Donauwörth naar Ostiglia am Po. Je rijdt over schilderachtige land- en bergwegen, mooie dorpen en levendige steden. Stop onderweg om van de panoramische vergezichten te genieten en bezienswaardigheden te bekijken. Bezoek in Augsburg de Fuggerei, het allereerste sociale woonproject ter wereld. De Fuggerei werd gesticht in 1516 en de huurprijs van amper 0,88 euro per jaar is tot op de dag van vandaag nog niet gewijzigd.