ANWB Bollenstreekroute
Nederland, Zuid-Holland, Oegstgeest
Al drie eeuwen toont de bollenstreek in het voorjaar haar kleurrijke pracht. Rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout staan in de lente veel bloembollen in bloei en is er volop bedrijvigheid in de streek. Er zijn bloemencorso’s en de velden liggen erbij als kleurige bloementapijten. Leuk om langs te toeren en prachtig om te zien.
Let op: deze autoroute voert deels over lokale wegen die ook door fietsers (en wandelaars) worden gebruikt. Geef elkaar de ruimte en pas je snelheid aan, dan kan iedereen van zijn tochtje genieten.
Er zijn twee mogelijkheden om de route te rijden.
1. Met de routebeschrijving én een bijrijder
Print de routebeschrijving (zie hieronder) van deze autoroute en neem deze mee. In verband met de verkeersveiligheid is deze optie alleen geschikt voor het rijden van de route met een bijrijder die de route leest!
2. Met de gpx
De veiligste en handigste manier om deze autoroute te rijden is door gebruik te maken van een navigatieapparaat in de auto: met gesproken aanwijzingen en een ondersteuning van de dynamische kaart op het apparaat. Heb je een navigatieapparaat? Download de gpx en upload deze in jouw navigatieapparaat. Hoe je dat doet, verschilt per merk en apparaat. Kijk op de site van het betreffende merk voor een handleiding en/of voor de gegevens van de support-afdeling (als je er niet uitkomt!). Bijvoorbeeld: Garmin of TomTom.
Met een TomTom kun je ook gebruikmaken van de ANWB autoroutes in de TomTom Roadtrips. Klik op ‘Laat je inspireren’ en selecteer daarin onder ‘gemaakt door’ en ‘partners’ de ‘ANWB’. Kies een route, klik op ‘personaliseer in my drive’ en klik onderaan de routebeschrijving op ‘synchroniseer deze route als een track op mijn systemen’.
Snellaadpunten langs de route:
- Warmonderweg 8, Sassenheim, Allego, 24/7 open.
- Tesla Supercharger Sassenheim, Warmonderweg 8, Sassenheim, Tesla, 24/7 open.
De Midwinterflora (januari) en de Lenteflora (februari) zijn jaarlijks terugkerende bloemenevenementen in Lisse. Klapstuk van het tulpenseizoen is het Bloemencorso van de Bollenstreek, op de voorlaatste of laatste zaterdag in april. De optocht gaat langs Noordwijk, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede en Haarlem. In april en mei trekt De Keukenhof in Lisse talloze bezoekers uit binnen- en buitenland. En op de tweede zaterdag van augustus trekt het Bloemencorso Rijnsburg als een kleurrijk lint door Leiden, Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. De praalwagens zijn die avond en de dag erna nog op de boulevard te Noordwijk te bezichtigen.
De Bollenstreek heeft naast de bloemenpracht ook een schitterend duingebied met uitgestrekte stranden. Het is ontstaan vanaf het einde van de laatste ijstijd (ca. 10.000 jaar geleden), toen de temperaturen begonnen te stijgen. De gletsjers smolten, de zeespiegel steeg en de Noordzee vulde zich met water. De kustlijn schoof op en lag zo’n vijfduizend jaar geleden ongeveer 10 tot 15 kilometer verder landinwaarts dan tegenwoordig. Bij de branding vormde de wind een lange strandwal met lage duinen. Deze groeiden zeewaarts aan met jonge duinen, totdat de zee zich in de Romeinse tijd handhaafde ter hoogte van de huidige kustlijn. Op de droge, hogergelegen strandwallen van de oude duinen vestigden zich de eerste mensen.
De kleurrijke bloembollenteelt wordt als een Hollands fenomeen beschouwd, maar de bollen zijn minder Hollands dan weleens wordt gedacht. Neem de tulp. Die hebben we te danken aan Charles de l’Escluse (1526-1609). De Zuid-Nederlandse plantkundige vertoefde enkele jaren als gezant aan het Oostenrijkse hof. Daar raakte hij zeer geboeid door de tulp, die vanuit Klein-Azië in Wenen al was gecultiveerd. Hij voerde het bolgewas mee naar Nederland, waar hij het in de befaamde Hortus Botanicus- in Leiden verder tot ontwikkeling bracht.
Naast handelsgeest bezaten de Hollanders ook de geschikte grond voor bloembollenteelt. Door het afgraven van de oude duinen kwam het grondwater binnen bereik en bovendien was het diepergelegen zand kalkrijker. Ook waren er voor die tijd goede vervoersmogelijkheden: de in 1657 gegraven trekvaart tussen Haarlem en Leiden betekende een enorme vooruitgang. Dankzij de trekschuit kon er meer handel worden gedreven.
De bollen worden bewaard in bloembollenschuren met verwarming en ventilatie. Zij krijgen hier een temperatuurbehandeling waarmee een vervroegde of verlate bloei kan worden bereikt, zodat je midden in de winter een vaas vol bloeiende tulpen op tafel kunt hebben staan.
De forensenplaats Oegstgeest is in de vroege middeleeuwen ontstaan op een strandwal. De oudste plek van het dorp is de plek waar het Groene Kerkje staat (aan de Haarlemmerstraatweg, buiten de route). De oorspronkelijke kerk zou zijn gesticht door aartsbisschop Willibrord na het jaar 700.
De autoroute gaat langs het fraai gerestaureerde Kasteel Oud-Poelgeest, een aan drie zijden omgracht landhuis uit 1668, gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kasteel. De bekende medicus Herman Boerhaave woonde hier tussen 1724 en 1738. Het kasteel is nu congreshotel.
Na Aalsmeer is Rijnsburg het tweede bloemencentrum van ons land. De veiling bestaat al meer dan driekwart eeuw; het huidige gebouw Flora is sinds 1980 in gebruik.
Het dorp werd bekend door de abdij die gravin Petronella, weduwe van graaf Floris II van Holland, in 1133 heeft gesticht. Van de abdijkerk resteert één toren, sinds 1578 de toren van de Nederlands-hervormde kerk. Naast de kerk staat een mausoleum met graven van de graven van Holland: Willem I, Floris IV, Floris V en Jan I. Hiertegenover bevindt zich het Museumgenootschap Oud Rijnsburg.
De gerestaureerde muurwallen van de Vliet zijn een bezichtiging zeker waard.
Het Spinozahuis is een eenvoudig huis uit het midden van de 17de eeuw. De in Amsterdam geboren wijsgeer Spinoza, die door de synagoge in 1656 in de ban werd gedaan, heeft hier in 1660 een onderkomen gevonden. Tot 1663 heeft hij in de woning van de chirurgijn H. Hooman lenzen vervaardigd en zijn overpeinzingen neergeschreven.
Via Katwijk aan de Oude Rijn met de stenen stellingmolen De Geregtigheid (1740) kom je in Katwijk aan Zee, eens een schilderachtig vissersdorp. Toen Scheveningen rond de eeuwwisseling voor menig schilder van de Haagse School te druk werd, bood Katwijk een alternatief. Er was sprake van een ware kunstenaarskolonie. Ook Jan Toorop, de man van de slaoliestijl (jugendstil), heeft hier enkele jaren doorgebracht.
Het oude Katwijk herleeft door middel van scheepsmodellen, klederdrachten, stijlkamers en schilderijen in het Katwijks Museum, ondergebracht in een voormalige rederswoning.
Aan de Boulevard staat de witgesausde Nederlands Hervormde kerk, die in 1572 door de Spanjaarden samen met het dorp in brand werd gestoken en ook de Tweede Wereldoorlog niet zonder schade is doorgekomen. De kerk is in 1992 opgeknapt.
Vanaf het vuurtorengebouw de Vuurbaak (1605, het op een na oudste van het land) heb je een uitzicht over de Noordzee en Katwijk.
Noordwijk, oorspronkelijk een vissersdorp, is een fraai gelegen badplaats met allure en uitgaansmogelijkheden. Het Museum Noordwijk, ondergebracht in een vierhonderd jaar oude hofstede, toont een boereninterieur uit 1880, landbouwwerktuigen en klederdrachten. Noordwijk-Binnen heeft een beschermd dorpsgezicht. De geschiedenis van de Nederlandse Hervormde kerk gaat terug tot de tijd van Sint Jeroen, een Schotse missionaris die hier in 856 de marteldood stierf. De Space Expo is Europa’s eerste grote permanente ruimtevaarttentoonstelling. Fascinerend zijn de diverse facetten van ‘technologie op hoog niveau’.
Het dorp Noordwijkerhout is op een strandwal ontstaan. Het witte Nederlandse Hervormde kerkje dateert uit de 13de eeuw. Boswachterij Hollands Duin, tussen het dorp en het strand, is een ruim 650 hectare groot duinterrein met vrij smalle en hoge duinen en door Staatsbosbeheer aangelegde dennenbossen.
Ook Hillegom is ontstaan op een strandwal. De Nederlandse Hervormde kerk is een grotendeels 20ste-eeuwse kerk met een 15de-eeuwse toren. Het raadhuis was een adellijk middeleeuws huis: het Hof van Hillegom.
De geschiedenis en de ontwikkeling van de bollenteelt en -streek zie je in Museum De Zwarte Tulp.
Sinds 1949 opent de Keukenhof elk voorjaar zijn deuren voor vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Het bloemententoonstellingsterrein is aangelegd op het voormalige buiten ‘Zandvliet’. Dit park werd door de bekende tuinarchitect Zocher (1830-1840) ontworpen in de Engelse landschapsstijl (Stationsweg 166A, 24 maart - 16 mei, 8.00-19.30 uur).
Op het landgoed van Kasteel Keukenhof ligt ook het LAM museum. Dit foodartmuseum staat bomvol internationale kunstwerken, zoals een gigantische porseleinen installatie van één jaar eten en drinken, een levensechte moeder met baby en boodschappen, een 3 meter lange tros beschimmelde druiven gemaakt van glinsterende edelstenen, een man van suiker en nog veel meer verrassende kunst.
’t Huys d’Ever – de enige woontoren in de kuststreek – is waarschijnlijk kort na 1375 gebouwd door Reinier d’Ever. De toren die in 1631 instortte, bleef een ruïne tot aan de restauratie van 1973-1978. Op de zolder zijn gebruiksvoorwerpen te zien die in de jaren tachtig bij archeologisch onderzoek zijn opgegraven (Heereweg 349A).