Vakantie Poitou Charentes

Veel meer dan zon, zee en zand

De Poitou-Charentes is een streek vol verrassingen. De moeraslanden van de Charente-Maritim, de caves de cognac en de kustlijn van de Atlantische oceaan, ze bieden een rijk en levendig decor voor een heerlijke vakantie. Toegegeven, de meeste vakantiegangers bezoeken de streek vanwege de zon, de zee en het zand. De eilanden Ile d’Oleron, Ile de Ré en Ile d’Aix lenen zich daar uitstekend voor. Net als de prachtige havensteden La Rochelle en Royan.

Maar Poitou-Charentes blijkt ook een paradijs voor de liefhebbers van kunst en cultuur. Verschillende steden dragen het eervolle predikaat Ville d’Art et d’Histoire. En de keuken? Met de oceaan en het vruchtbare binnenland als toeleveranciers van verse vis, vlees en wijn zit dat helemaal goed.

Er is veel te beleven in deze streek. Grootste trekker is het unieke wetenschapspark Futuroscope. Je kunt letterlijk apies kijken in La Vallée des Singes en in het Parc Zoologique de la Palmyre. En in het Aquarium de la Rochelle zie je een adembenemend mooi schouwspel onder water. Er worden ook veel evenementen georganiseerd. La Rochelle heeft jaarlijks het Festival International du Film, in Angoulême wordt ieder jaar het stripverhaal met een eigen festival geëerd en er zijn verschillende maritieme evenementen om de sterke band van Poitou-Charentes met de oceaan te vieren.

Veel bezienswaardigheden hebben met de zee te maken. Mooie vuurtorens, musea over de zeevisserij, de oestercultuur, vissershavens en grote werven. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de Chantier de l'Hermione waar een fregat uit de 18e eeuw wordt nagebouwd. Bijzonder is ook de vuurtoren van de Phare des baleines. Net als het in zee gelegen Fort Boyard, bekend van het gelijknamige televisieprogramma. Dit bizarre verdedigingsbouwwerk kun je met een bootje van dichtbij bekijken. Meer over de geschiedenis van de Poitou-Charentes vind je in het Musée du Donjon.

De streek heeft meerdere interessante steden in de aanbieding. De kustplaats Royan heeft net als het gezellige Poitiers, de hoofdstad van deze streek, het label Ville d’Art et d’Histoire. Waar Royan een moderne uistraling heeft - het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd - daar ademt Poitiers juist een historische sfeer met veel monumentale gebouwen. Ook in Angoulême tref je een fijne mix van een oude architectuur en een levendige sfeer. Het stadje La Rochelle maakt met zijn torens en oude haven een schitterend plaatje.

De Atlantische oceaan levert veel lekkers aan de lokale keuken. Denk maar aan de oesters uit Marennes-Oléron en de moules de bouchot. Maar de toevoer komt ook van de andere kant in de vorm van heerlijk lamsvlees uit de Poitou en meloen uit de Haut Poitou, Dit is ook de streek van heerlijke roomboter uit de Poitou-Charentes. Na de maaltijd is er kaas en proef vooral de chabichou du Poitou. Geniet van desserts als kaastaart, broyé du Poitou, galette charentaise of galette de Niort met de smaak van engelwortel. Al dit lekkers kun je prima combineren met de regionale dranken zoals de Pineau des Charentes Cognac en de wijnen uit de Haut Poitou. Het wijngebied van Cognac is één van de grootste wijnstreken van Frankrijk!

De eilanden lenen zich goed voor lange fietstochten. Het Île de Ré is een dankbaar terrein door de snel wisselende landschappen. Maar het schiereiland en het vasteland zijn fietsvriendelijk voor de recreatieve fietser. Het vlakke terrein zorgt ervoor dat het hier lekker wegtrapt. Er zijn zelfs speciale fietspaden aangelegd. Bij de toeristische bureaus kun je routekaarten afhalen waarop de fietspaden staan. In het binnenland is het op de gewone weggetjes beslist niet druk.

 

De kuststreek is een paradijs voor liefhebbers van architectuur. Het is een versterkte kust en er zijn steden met een rijke geschiedenis zoals Royan en La Rochelle. Interessant is ook Poitiers. Ooit gesticht als nederzetting voor de Romeinen en onder de naam Limonum verrezen hier lang geleden al thermen, een aquaduct en één van de grootste amfitheaters van Frankrijk. Later, aan het begin van de middeleeuwen maakte Poitiers naam als verzamelpunt voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Schitterende Romaanse kerken herinneren nog altijd aan die tijd.

Hoewel de streek qua aandacht het vooral van de kustlijn moet hebben, valt de natuur het meeste op in de gebieden die iets naar binnen liggen.  De moeraslanden van de Charente-Maritime worden bewoond door otters, palingen, reigers en waadvogels. Het ‘Groene Venetië’ en de baai van Aiguillon in het marais poitevin zijn een ontdekking. Het gebied mag zich zelfs één van de ‘Grands sites de France’ noemen. Leuk om te bekijken vanaf een ‘batais en toue’, een vaartuig met een platte bodem. Het achterland met zijn vele akkers en weilanden is minder aansprekend.

Er zijn veel mogelijkheden om onderdak te vinden: in grote hotels, kleine pensionnetjes, bij particulieren thuis of op grote vakantieparken met huisjes en/of mobile homes. En wat dacht je van kamperen in Poitoi Charentes?

De vakantiehuizen moeten wel héél vroeg worden gereserveerd, zeker als ze aan of nabij de kust liggen. De hotelprijzen zijn redelijk, met uitschieters naar boven in steden als Royan. Het is wel zo dat voor een korte afstand naar zee soms fors betaald moet worden. De onderkomens in historische kernen van kuststeden als La Rochelle zijn 's avonds soms lawaaiig. Campings heb je in alle soorten en maten. Van familiecampings tot kleine charmecampings.

Aan de kust vind je in de badplaatsen veel boetiekjes met de nadruk op zomerkleding en zwemkleding. Maar wie een bodyboard of een surfplank nodig heeft, kan hier ook goed terecht. Oorspronkelijke winkeltjes kom je tegen in plaatsen als Rochefort en Saintes. Poitiers staat bekend om de boetiekjes en is daarmee eigenlijk wel de leukste winkelstad in deze regio. Angoulême is een paradijs voor de verzamelaar van stripboeken.

De kust is zeer geliefd. Er is dan ook veel te doen aan deze Côte Lumière, vooral in het bruisende Les Sables-d’Olonne. Ook rond Royan heerst in de zomer een druk strandleven. Hier vind je grote stranden met alle denkbare faciliteiten. Daar komen de eilanden Ile d’Oleron, Ile de Ré en Ile d’Aix nog eens bij. Ook zij hebben alles in huis voor een heerlijke strandvakantie. Goede temperaturen en brede stranden. Om toch een minpuntje te noemen: het kan er hard waaien.


Reisaanbiedingen voor Poitou Charentes

Misschien vind je dit ook interessant:

Meer streken in Frankrijk
Overzicht reisartikelen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd