Vakantie Ile de France, Frankrijk

Het kloppende hart van Frankrijk

Parijs en omgeving vormen de streek Île de France. Door de uitstraling en economische dynamiek van de hoofdstad vormt dit  ‘eiland’ het kloppende hart van Frankrijk. Parijs zelf behoeft nauwelijks introductie. De rijke geschiedenis, de vele musea en de romantische ligging aan de Seine geven de stad een unieke sfeer.

Maar de lichtstad heeft in haar schaduw nog tal van topattracties liggen, zoals Versailles en Fontainebleau. Niet te vergeten Disneyland Paris, het wereldberoemde pretpark dat voor veel ouders een ‘verplicht’ gezinsuitje is.  En dat alles op slechts 5 uur rijden van Utrecht! Hieronder vind je alle tips en informatie voor een vakantie in en rond Parijs.

In en rond Parijs zijn veel dagvullende attracties (avonturenparken) en base de loisirs (vrijetijdsparken). Tot de bekendste attractieparken behoren Disneyland Paris, France Miniature en de dierentuin van Thoiry. In het park van het kasteel van St-Vrain kun je naast de dierenwereld ook een waterwereld en een prehistorisch gebied in. Niet alle attracties zijn speciaal gemaakt, sommige zijn het in de loop van de tijd geworden. Zo kun je ondergronds griezelen in de riolen van Parijs. Parijs heeft behalve een mooie dierentuin ook een fraai tropisch aquarium. In Provins worden spectaculaire demonstraties met roofvogels gehouden.

Bekijk onze aanbiedingen door Disneyland Paris

Twee soorten bezienswaardigheden zijn opvallend in de regio: musea en kastelen. De grootste en meest bijzondere musea vind je natuurlijk in Parijs. Kunst en cultuur uit alle werelddelen en uit alle tijden liggen opgeslagen in het grote Louvre. Het heeft ook prachtige musea met moderne schilderkunst. Kastelen zijn er vooral rond de hoofdstad. Sommige kastelen hebben een extra attractie. Zo heeft Thoiry een enorme dierentuin. Andere kastelen zijn een bezoekje waard om de tuinen waarin ze liggen (Versailles). In het zuiden van de regio is Courances een topper. Gros-Bois en Vaux-le-Vicomte worden tot de mooiste kastelen gerekend.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden in Parijs

Een deel van de regio is verstedelijkt. Er lijkt geen einde aan de huizen en flats te komen als je vanuit het hart van Parijs de stadsgrens zoekt. Toch hoef je niet alle voorsteden links te laten liggen. Versailles en Meudon hebben statige straten en mooie pleinen. Ook Écouen heeft verrassende hoekjes. Veel plaatsen rond Parijs doen een beetje gesloten en soms wat eentonig aan. Dat geldt niet voor bisschopsstad Meaux en nog minder voor Provins. Deze stad doet nog echt middeleeuws aan, vooral in de ville haute (bovenstad). Opvallend zijn de vele geurige bakkerijen in de dorpen en stadjes.

In Parijs komen alle keukens van de hele wereld samen. Je vindt er alles wat maar te bedenken is: de keuken van nomaden of zeer prijzige haute cuisine restaurants. Er zijn diverse boeken in de handel die je wegwijs maken in het eethuizenlabyrint van deze wereldstad. Bekend van de Brie is de gelijknamige kaas. Probeer eens een echte Brie de Meaux of een Brie de Melun. Meaux is ook bekend om de zachte mosterd. In de Argenteuil gaat het om de asperges. Van Montmorency komen kersen. Brood en banket zijn verrukkelijk en heel divers in Parijs.

De streek is vlak genoeg is om lekker te fietsen. Wel stuit je vaak op snelwegen en andere drukke doorgaande wegen. Het forenzenverkeer zorgt voor verstopte wegen of juist voortrazend verkeer, elke ochtend en elke namiddag. Bovendien zijn niet alle landschappen even prettig om met de fiets te doen. De uitgestrekte graanvlakten van het departement Essonne boeien niet lang. Fietsen in het regionale natuurpark Vexin Français kan wel leuk zijn. In Parijs zelf kun je ook fietsen, zo kan je met een gids al fietsend 'onbekend' Parijs ontdekken. Ook hier geldt: het is er druk.

De omgeving van Parijs telt twee regionale natuurparken. Het park van de Haute Vallée de Chevreuse is groen en heuvelachtig. Het park van de Vexin Français heeft veel landbouwgrond. De natuur rond Parijs is niet spannend te noemen. Wel zijn er uitgestrekte bossen zoals het Forêt de Rambouillet, het Forêt de Sénart en het bezienswaardige Forêt de Fontainebleau. Ook enkele valleien zijn leuk om te bekijken, vooral de oostelijk van Parijs gelegen Vallée du Grand-Morin en Vallée de la Marne.

Niet alle hotels in en rond Parijs zijn ingesteld op toeristen. Sommige hebben een zakelijk, wat afstandelijk karakter. Andere onderkomens zijn doorreishotels en missen sfeer en luxe. Binnen de périférie (de rondweg rond het oude Parijs) zijn wel veel hotels gericht op vakantie. Probeer eerst de kamer te bekijken. Sommige kamers zijn lawaaiig of er is weinig frisse lucht of daglicht. Met de prijzen kun je alle kanten op. Ga je in 'Lodewijkstijl' logeren of heb je genoeg aan een eenvoudige kamer met bloemetjesbehang? Bij Fontainebleau zijn nogal wat chique hotels, in de Brie meer rustige herbergen.

Bekijk onze top 10 aanbiedingen Parijs

Of regel je stedentrip zelf:

De nieuwste mode, de kostbaarste juwelen en het mooiste antiek: Parijs is dé stad om te gaan winkelen. Naast de grote magasins (warenhuizen) zijn er veel specialiteitenzaakjes en bijzonder leuke (vlooien)markten. De mooiste magasins vind je aan de Boulevard Haussmann (Galeries Lafayette). Verder heb je in Parijs alle keuze uit lingerie, boeken en markten. Een echt grote markt is de Marché de l'Avenue-du-Président-Wilson. In de voorsteden zijn de winkels vaak in centra gebundeld en zijn ze meer standaard. Aardige winkelplaatsen rond de Franse hoofdstad zijn Melun, Meaux en Provins.


Reisaanbiedingen Ile de France

Misschien vind je dit ook interessant:

Info en tips stedentrip Parijs
Overzicht reisverhalen Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd