Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

20 mooie (lange én korte) wandelroutes in Duitsland

In Duitsland raak je niet snel uitgewandeld; de ontelbare wandelroutes hebben elk hun eigen charme. Zo speelt water de hoofdrol op de route Schluchtensteig in het Zwarte Woud, en volg je tijdens de Malerweg het spoor van de schilders uit de romantiek. De Altmühltal-Panoramaweg trakteert je onderweg op de meest prachtige uitzichten en de Ostseeküsten Wanderweg leidt je naar de mooiste stranden en sfeervolle badplaatsen. We hebben 20 meerdaagse wandelroutes in Duitsland geselecteerd, met bij elke route een tip voor een interessante etappe of kortere wandeling.

1. Ontdek de Zugspitz-regio via de Spitzenwanderweg

Tijdens de Spitzenwanderweg zie je alle mooie hoeken van de Zugspitz-regio. Je wandelt langs zwemmeren, koninklijke kastelen en watervallen. Maar ook door woeste kloven en hooggebergtelandschappen, naar de toppen van de uitlopers van de Alpen. Onderweg kom je onder andere bij reservaat Murnauer Moos, Slot Linderhof, Königshaus am Schachen, Höllentalklamm, de Kuhaway-watervallen en het vioolbouwdorp Mittenwald. Het gevarieerde pad is gemakkelijk te bewandelen, 200 kilometer lang en heeft in totaal meer dan 6800 hoogtemeters.

Liever een kortere wandeling? Dat kan ook. Loop bijvoorbeeld een rondje om de Eibsee vanuit het bergdorp Grainau. Het ene moment wandel je direct langs het water of door het bos, dan weer heb je van bovenaf een mooi uitzicht op het turquoise meer. Het uitzicht vanaf de noordkant van de Zugspitze, die 2000 meter boven het meer uittorent, is erg indrukwekkend.


2. De Westweg: wandelen door het sprookjesachtige Zwarte Woud

Todtnauer Wasserfälle, Zwarte Woud © Hochschwarzwald Tourismus

De bekende wandelroute Westweg is het oudste (sinds 1900) langeafstandswandelpad van het Zwarte Woud. Hij is in totaal 290 kilometer lang, en loopt van Pforzheim helemaal tot Basel in Zwitserland. Niet voor niets wordt de Westweg een van dé wandelroutes van Duitsland genoemd. Met donkere dennenwouden, groene weilanden en rustgevende bergmeren. Waar je in het noorden dóór de mysterieuze bossen loopt, heb je in het zuiden juist een geweldig uitzicht óp Zwarte Woud.

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied van Duitsland vol naaldwouden, met ieder seizoen haar eigen charme. Het trekt jaarlijks dan ook veel wandelaars. Ze trotseren de toppen van Feldberg op 1493 meter hoogte en struinen door lieflijke dorpen vol koekoeksklokken. Met tussendoor een koffiestop met een stuk Schwarzwälder Kirschtorte erbij, de traditionele kersentaart van het Zwarte Woud. Een korte wandeling is ook mogelijk. De ongeveer 12 kilometer lange Wasserfallsteig brengt je van de Feldbergpas naar de Wiesequelle, en vandaar via de Fahl-waterval en de Wolfsschlucht naar de Todtnauer-waterval.

3. Volg het spoor van de schilders uit de romantiek via de Malerweg

Basteibrücke, Elbsandsteingebirge

Op zo’n 30 kilometer van de stad Dresden ligt Saksisch Zwitserland. Het is het Duitse gedeelte van het Elbsandsteingebirge, een middelgebergte met diepe ravijnen, indrukwekkende tafelbergen en kammen van zandsteen. Je vindt hier een bekende langeafstandswandelroute: de Malerweg van 115 kilometer lang. Je volgt het spoor van de schilders uit de romantiek, zoals Caspar David Friedrich. Zijn creaties maakten het landschap van de Sächsische Schweiz in de 18de en 19de eeuw beroemd. Als je de route loopt, snap je meteen dat schilders hier geïnspireerd raakten door de mooie landschappen. De etappes zijn goed te doen en daardoor ook geschikt voor kinderen.

Je start in Liebethal, in de buurt van Dresden, en eindigt in Pirna. Onderweg zie je de hoogtepunten van de Sächsische Schweiz. Van slot Hohnstein tot vesting Königstein. Je loopt door de nauwe Schwedenlöcher kloof en over de beroemde Basteibrücke, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het Elbsansteingebirge. Als korte tocht is de wandeling vanaf het kuuroord Rathen via de Bastei naar de stad Wehlen een aanrader. In Wehlen neem je vervolgens de trein terug naar Rathen.

4. De Rothaarsteig in het Sauerland: de ‘Weg der Zintuigen’

Willingen, Sauerland © Sauerland Stern Hotel

Op 2,5 uur rijden vanaf de grens bij Arnhem ligt het Sauerland, in het zuidoosten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is een van de meest geliefde wandelgebieden van Duitsland met veel bossen en heuvels. Jong en oud genieten er van de Rothaarsteig: een wandeling die ook wel de ‘Weg der Zintuigen’ wordt genoemd. In de belevingsstations kom je meer te weten over wat je zoal om je heen ziet, voelt en ruikt. Op het blotevoetenpad voel je de natuur pas écht, het prikkelt je voelzintuigen volop.

Deze populaire wandelroute loopt dwars door het Rothaargebergte, langs de Rijn en de Weser en is in totaal 150 kilometer lang. De tocht begint in Brilon en eindigt in Dillenburg. Aan het einde van de eerste etappe ligt Der Goldene Pfad (het gouden pad) in de Niedersfelder Hochheide. Deze wandeling van 5 kilometer is een landschapstherapiepad en voert je langs tien mindfulness-stations. Deze helpen om te ontspannen en het landschap heel bewust te ervaren.


5. Prachtige uitzichten op de Altmühltal-Panoramaweg in Beieren

12 Apostelen, Altmühl rivier, Altmühltal, Beieren

We zetten koers naar de Altmühltal-Panoramaweg Beieren. Deze route verrast je geregeld met prachtige (je raadt het al) panorama’s. De Altmühltal-Panoramaweg werd niet voor niets eens verkozen tot Duitslands mooiste wandelroute. Je loopt van Gunzenhausen tot Kelheim langs beukenbossen, jeneverbesheide en rotsformaties. Maar ook historische steden en unieke kastelen, die vragen om een tussenstop. De route is 200 kilometer lang en opgeknipt in vijftien etappes.

Je kunt ook een deel van de tocht pakken. Etappe 4 bijvoorbeeld, van Solnhofen tot Mörnsheim. Een aanrader als je een korte wandeling (7 kilometer) wilt maken. Aan het begin zie je meteen de ‘12 apostelen’. Deze twaalf kalksteenrotsen zijn voormalige riffen van de oer-Jurazee. Volgens velen is het een van de mooiste rotsformaties in natuurpark Altmühltal.


6. De Störtebekerweg langs vuurtorens, steden en stranden

Zeehonden en een scheepswrak op het strand van het eiland Norderney, Oost-Friese Waddeneilanden

De Störtebekerweg maakt onderdeel uit van de 6000 kilometer lange North Sea Trail. Het pad loopt langs bijna de hele kustlijn van Nedersaksen en voert je langs vuurtorens, steden en stranden. Maar ook moderne musea en het zeehondenopvangcentrum in Norddeich. Klaus Störtebeker, de naamgever van het pad, was een gevreesde piraat die langs de kust zwierf, maar uiteindelijk niet aan zijn lot ontsnapte: in 1401 werd hij ter dood veroordeeld. Tijdens de route ontdek je spectaculaire verhalen over deze beroemde zeerover. De route is niet altijd even goed aangegeven, maar zeker leuk voor liefhebbers van kustlandschappen.

Neem voor een korte route de veerboot naar het mooie Oost-Friese waddeneiland Norderney. Eenmaal aangekomen wandel je langs het strand naar het scheepswrak van de Capella aan het einde van het eiland. Ook zeehonden wachten je hier op. Pas wel op dat je bij hoog tij niet vast komt te zitten op het wad.

7. Wandelend door het vulkanische verleden over de Eifelsteig

Eifelsteig, Rotsformatie 'Kaulay', Kordel © Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz

De wandeling op de Eifelsteig leidt naar het grootste nog intacte hoogveengebied van Europa - de Hohe Venn - door het enige nationale park in Noordrijn-Westfalen. Je wandelt door het vulkanische verleden van de Eifel met jeneverbesstruiken op berghellingen, langs stromende beken in kloven en de opvallende rode zandsteenrotsen boven Trier. Ook kom je langs de historische steden Aken in Noordrijn-Westfalen en Trier in Rijnland-Palts. De route van 313 kilometer is opgedeeld in 15 etappes tussen de 15 en 28 kilometer lang. Onderweg geniet je van specialiteiten uit de streek, zoals printen (Akense koekjes) en Dauner Morcheln (chocolade). In de avond dineer je in veel restaurants met ingrediënten uit de weiden, bossen en tuinen van de Eifel.

Weekendje weg? Het Vulkamaarpad van 27,1 kilometer is een mooie rondwandeling en terecht uitgeroepen tot mooiste Duitse meerdaagse wandelroute van 2021. Je start en eindigt in Manderscheid. Waar je bij Bettenfeld het mooie Windsborn-kratermeer ziet liggen, heb je bij Meerfeld een geweldig panoramisch uitzicht op het landschap. In Manderscheid tref je in de diepe Lieservallei een middeleeuwse kasteelruïne. Toegegeven: het pad is bestempeld als ‘zwaar’ en duurt zo’n 8 uur, maar de inspanning is het zeker waard.


8. König Ludwig Weg: wandelen in de voetsporen van de Beierse sprookjeskoning Ludwig II

Kasteel Neuschwanstein en Hohenschwangau, Beieren

Tijdens de eerste langeafstandswandelroute König Ludwig Weg - in de uitlopers van de Alpen – volg je de Beierse sprookjeskoning Ludwig II. Je wandelt door het dromerige landschap met prachtige meren waar Ludwig zo van hield. De weg leidt van Starnberg via het wereldberoemde Andechs-klooster naar de Marienmünster in Dießen am Ammersee. En verder naar het Wessobrunn-klooster, over de Hohen Peißenberg, door de Ammerkloof naar Rottenbuch. Ook kom je langs de koninklijke kastelen van Neuschwanstein en Hohenschwangau.

Als dagtour is de Drei Schlösser Runde bij Füssen een aanrader. Tijdens deze rondwandeling van 14,4 kilometer loop je in de voetsporen van de Beierse koningen van kasteel naar kasteel: Neuschwanstein, Hohenschwangau en het Hoge kasteel. Vanaf het uitkijkpunt Kalvarienberg heb je een panoramisch uitzicht van 360 graden over de oude binnenstad van Füssen, de uitlopers van de Alpen met de vele meren en de koninklijke kastelen van Hohenschwangau en Neuschwanstein.


9. Wandelen in het Thüringer Woud, het ‘Groene hart van Duitsland’

Drachenschlucht, Eisenach, Thüringer Wald

De Rennsteig is niet alleen de oudste maar ook de populairste langeafstandswandelroute van Duitsland; jaarlijks trekt hij zo’n 100.000 wandelaars. Al lopend geniet je van een mix van naaldbossen en bloeiende bergweiden. Vroeger verbond de Rennsteig de belangrijke steden en dorpen. Vandaag de dag genieten wandelaars hier van prachtige uitzichten op dorpen, kastelen en paleizen. De route is 170 kilometer lang, van Hörschel (bij Eisenach) tot Blankenstein (vlakbij Beieren). De Rennsteig ligt in het Natuurpark Thüringer Wald: een beschermd natuurgebied van 2082 km² - ongeveer net zo groot als de provincie Limburg. Het is een bosrijk kamgebergte met ronde leisteenruggen en wilde klippen van vulkanisch gesteente. Dit grootste natuurpark van Thüringen wordt ook wel het ‘Groene Hart van Duitsland’ genoemd.

Maak je liever een korte wandeling, dan is de 11,6 kilometer lange rondwandeling naar de Drachenschlucht en Landgrafenschlucht bij Eisenach een tip. De Drakenkloof is soms maar 68 centimeter breed en werd ruim honderd jaar geleden toegankelijk gemaakt via trappen en loopbruggen. Onder je kabbelt het water en aan weerszijden rijzen de met mos bedekte rotsen steil omhoog.


10. De Moselsteig: kronkelende Moezel en steile hellingen vol wijngaarden

Wijngaarden en de Niederburg, Moselsteig © Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz

Tijdens de 365 kilometer lange Moselsteig (verdeeld in 24 etappes) volg je de Duitse Moezel van Perl aan de Duits-Frans-Luxemburgse grens tot aan de monding van de rivier bij het Deutsches Eck in Koblenz. Je wandelt dwars door het Moezelgebied met typisch Duitse dorpen vol kleine vakwerkhuizen met pastelkleurige gepleisterde muren. Vanaf de oevers schieten steile hellingen omhoog met daarop wijngaarden. Het heuvelachtige gebied tussen de Hunsrück en de Eifel staat dan ook vooral bekend om de wijn. Sluit je dag voldaan af met een Riesling in de hand, de bekendste wijn uit deze streek.

Een korte (maar pittige) wandeling is de Calmont Klettersteig en Calmont-Höhenweg van 7 kilometer. Het is namelijk een aardige klim; de Calmont is de steilste wijnberg van Europa met stijgingspercentages tot 68%. Onderweg word je beloond met spectaculaire uitzichten over het Moezeldal, de kronkelende Moezel, wijngaarden en dorpen. Je begint met de Klettersteig dwars door de wijngaarden met staalkabels en metalen ladders. Eenmaal boven vervolg je het pad op de Calmot Höhenweg.


11. De Kammweg: een van de oudste Europese wandelroutes

Uitzicht vanaf de Kahleberg © Tourismusverband Erzgebirge / Egbert Kamprath

De historische Kammweg is een van de oudste Europese wandelroutes. Hij loopt voor het overgrote deel door het beschermde natuurpark Erzgebirge-Vogtland met een grote populatie Europese moeflons. Tijdens de 285 kilometer lange route wandel je tussen Saksen, Beieren en Thüringen door dichte bossen en langs enthousiaste speelgoedmakers. De beuken- en lindebossen zorgen voor creatieve houtbewerkingen, van notenkrakers tot schaakspelen. Het dichtbeboste gebied laat her en der nog de littekens zien van eeuwenlange mijnbouw. Breng onderweg een bezoek aan gesloten mijnen zoals de Grube Tanneberg in Schneckenstein.

Ben je met kinderen op stap, dan is de korte 1,9 kilometer lange Waldgeisterweg (boosgeestenpad) een aanrader. Onderweg ontmoeten jullie personages en mythische wezens die uit boomstammen zijn gesneden. Nog energie over? Neem een omweg naar de Stülpner-grot, het toevluchtsoord van stroper en volksheld Karl Stülpner (1762-1841). Wandel vervolgens door naar de Greifensteine: vanaf het uitkijkpunt van de zeven granietrotsen heb je een geweldig uitzicht op de bergkam van het Erts.

Ontdek ook: de mooiste natuur in Europa

Bekijk het hier 

12. Der Heidschnuckenweg met paarse heidevelden, grijze heideschapen en blauwe heidekikkers

Totengrund, Lüneburger Heide © Lüneburger Heide

De Heidschnuckenweg is een wandelroute van 223 kilometer lang met 13 etappes, over Europa’s grootste heidegebied. Onderweg word je geregeld vergezeld door de ‘Heidschnucken’, het symbool van de Lüneburger Heide. Het is een schapensoort met grijze lange haren en een zwarte kop met kromme hoorns. Aan het einde van de dag keren ze terug naar stal. Zien? Dat kan op de Heidschnuckenboerderij Niederohe van Ute en Carl Kuhlmann op etappe 10. Het glooiende landschap blijft de hele route een prachtig plaatje. Je zult de heide-dominee Wilhelm Bode dankbaar zijn; hij behoedde in 1906 de Totengrund voor bebouwing.

Langs de Heidsnuckweg liggen ook korte rondwandelingen, zoals de 6,3 kilometer lange Heideschleife Pietzmoor. Dit is de grootste aaneengesloten moor op de Lüneburger Heide. Houd hier in maart en april je ogen extra goed open voor de heikikkers. Ze verkleuren in de paartijd blauw om de vrouwtjes aan te lokken. Met een beetje geluk zie je ze als je over de lange houten paden wandelt. Ook spot je hier libellen en adders.


13. De Goldsteig die zich splitst in een noordelijke en zuidelijke variant

Burgruine Weißenstein, Goldsteig © Oberpfälzer Wald / Thomas Kujat

Met 660 kilometer is de Goldsteig de langste en meest gevarieerde wandelroute van Duitsland. Hij is opgeknipt in 23 etappes met een lengte van 10 tot 25 kilometer. Je loopt door het Nationale park van het Beierse Woud en nog vijf andere natuurparken, voor een groot deel evenwijdig aan de Tsjechische grens. Na ongeveer een derde van de wandeling splitst de Goldsteig zich in de noordroute en de zuidroute. Kies je de noordroute, dan ga je door een bergachtig gebied en het grootste aaneengesloten bosgebied van Midden-Europa. Hier komen zelfs de beer en de wolf nog voor. Ga je voor de zuidroute, dan loop je afwisselend door het woud en de weidevelden, met zo nu en dan een uitnodigend dorp.

Sportieve bierliefhebbers die de hele Goldsteig net te lang vinden, maar er wel van willen proeven, is de Goldene Bier Wanderung van 69 kilometer een aanrader. Deze tocht duurt drie dagen, waarbij je drie Oberpfälzer-brouwerijen bezoekt. Je geniet van een biertje met panoramische uitzichten en pakt mooie stukken van onder andere de Goldsteig, Jakobsweg en de Venetianerweg.

14. Volg de voormalige patrouilleweg langs de Berlijnse muur tijdens de Berlin Wall Trail

Berlijnse muur met wachttoren © Pixabay / Achim Scholty

Veel wandelfanaten combineren hun citytrip naar Berlijn met de Berlin Wall Trail: een historische wandeling van 160 kilometer lang, verdeeld in 14 afzonderlijke secties. Tijdens deze route volg je de loop van de voormalige DDR-grensversterkingen rond West-Berlijn, dat vroeger de westelijke helft van de stad was. Je loopt langs de voormalige patrouilleweg die douanebeambten in West-Berlijn gebruikten. Maar ook langs de grenscontroleweg waar DDR-grenstroepen patrouilleerden. Het ene moment zie je overblijfselen van de oude muur, dan weer word je omringd door mooie natuur. Het begin en einde van elke route bereik je eenvoudig met het openbaar vervoer.

Is de Berlin Wall Trail net iets te ver, maar wil je wel iets van de Berlijnse Muur meekrijgen? Op naar de East Side Gallery; een openluchtkunstgalerie aan de oevers van de Spree in Friedrichshain. Hier vind je - met een lengte van 1316 meter - het langste aaneengesloten stuk van de Berlijnse Muur dat nog bestaat.


15. Imposante rotsen en machtige kasteelruïnes langs de Felsenland Sagenweg

Uitzicht vanaf ruine Wegelnburg, Schönau © Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz

De Felsenland Sagenweg leidt je door het Paltserwoud in het zuidwesten van Duitsland, is 86,1 kilometer lang en verdeeld in vijf etappes. De eerste loopt van Dahn naar Erfweiler en geeft je een geweldig uitzicht op imposante rotsen en indrukwekkende kasteelruïnes. De tweede etappe heeft twee hoogtepunten: de kasteelruïne Drachenfels en het legendarische kasteel Berwartstein. Het derde deel wordt vaak de koningsfase genoemd. Hier loop je tegen bezienswaardigheden aan zoals de Wegelnburg - de hoogste kasteelruïne in de Palts - en het beroemde kasteel Fleckenstein in de Elzas. De vierde etappe gaat naar Fischbach door weidedalen en langs bosmeren, en de laatste etappe op de Felsenland Sagenweg leidt naar Bruchweiler-Bärenbach. In de richting van Rumbach steek je via een houten loopbrug het natuurgebied Königsbruch over. Na een laatste klim naar de Schützenfelsen eindig je in het nieuwe attractiepark Spießwiesen in Bruchweiler-Bärenbach.

Een korte wandeling is ook mogelijk. De Vier Kastelen Tour van 9,5 kilometer loopt aan Duitse en Franse zijde langs in totaal vier kastelen: Wegelnburg (D), Hohenbourg (F), Löwenstein (F) en Fleckenstein (F). De tocht begint bij de parkeerplaats aan het einde van de Lembacher Straße in Nothweiler.

16. Unesco Werelderfgoed langs de Harzer-Hexen-Stieg in Niedersachsen

Uitzicht over Bodetal vanaf de Hexentanzplatz, Thale, Harz

De Harzer-Hexen-Stieg laat je de sprookjesachtige en mystieke kant van de Harz zien. Het enige wat je in de gaten moet houden, zijn de groene bordjes met de witte heks op een bezem (ooit stond de Harz immers voor mijnbouw en hekserij). Wandel door de 10 kilometer lange Bodethal kloof en beklim de twee rotsen Rosstrappe en Heksendansplaats. Voor de klim naar Torfhaus (Magdeburger Weg) en het traject door de Bodeschlucht kun je beter geen hoogtevrees hebben. Interessante tussenstop is het ‘Upper Harz Water Management’: het is Unesco Werelderfgoed met 107 historische vijvers, 310 kilometer sloten en 31 kilometer ondergrondse waterlopen. Vóór de Industriële Revolutie was dit een van de grootste energievoorzieningssystemen. Zo kon de Harz uitgroeien tot een belangrijk mijnbouwgebied.

Liever een korte wandelroute? Treed in de voetsporen van dichter Heinrich Heine van Ilsenburg en wandel langs de Ilse bergbeek naar de Brocken. Via kronkelige bospaden kom je bij het diep ingesneden Ilsetal en langs de Ilsestein loop je door naar de indrukwekkende Ilse-watervallen. Onderweg zie je oude beukenbossen en ruige rotsformaties. Deze 10,5 kilometer lange route geeft je ook nog eens een prachtig uitzicht op de Eckertalsperre en de noordelijke rand van het Harzgebergte. Tip: pak het stoomtreintje terug vanaf de top naar Wernigerode.


17. Rheinsteig - Rijn­ro­man­tiek in het Zevengebergte

Kasteel Drakenburg, Königswinter, Zevengebergte © Pixabay / Erich Westendarp

Op de Rheinsteig verken je 320 kilometer lang het Rijndal, over goed gemarkeerde (bos)paden van Bonn tot Wiesbaden. Je start in de Beethovenstad, de poort naar het Mittelrheintal; een ontzettend mooi natuur- en cultuurlandschap. Wat je allemaal mag verwachten langs de grootste rivier van Duitsland? Rotsen, hellingen vol bossen en wijnterrassen, burchten die op grote hoogte staan te pronken en middeleeuwse steden. Het woord ‘Rijnromantiek’ is te danken aan de kunstenaars en letterkundigen die hun indrukken van de Rheinsteig in het Siebengebirge vertaalden naar schilderijen en gedichten.

De Beethoven Wanderweg in Königswinter is een veel kortere route (15 kilometer). Beethoven bleek vaak vanuit Bonn over de Rijn richting het Rijndal te komen. Om daar in het Siebengebirge te mijmeren en te werken. Zijn werk en leven worden langs de route beschreven; in het Heisterbach-klooster, op de Petersberg en op het Drachenfels-plateau


18. De Lutherweg: van geboortedorp Eislebe tot Lutherstad Wittenberg

Standbeeld Martin Luther, Wittenberg

Tijdens de pelgrimsroute ‘Lutherweg’ kom je langs alle belangwekkende plaatsen die een rol speelden in de tijd van de Reformatie tussen 1517 en 1546. Denk aan Luthers geboortedorp ‘Eisleben’. Maar ook ‘Lutherstad Wittenberg’ met de Slotkerk waar Luther destijds zijn geschrift op de kerkdeur spijkerde. Beiden vind je in Saksen-Anhalt. Maar ook wandel je door andere deelstaten als Sachsen, Thüringen, Bayern, Hessen en Rheinland-Pfalz. Tijdens de route loop je voornamelijk door landelijk gebied en kom je zo nu en dan een klein dorp tegen. In het zuidelijke deel van de route loop je door natuurpark Südharz en in het oostelijke deel over de Dübener Heide. De pelgrimsroute ‘Lutherweg’ is 410 kilometer lang.

Als korte route is de 16 kilometer lange etappe tussen Schmalkalden en Tambach-Dietharz een aanrader. Bekijk in de historische stad Schmalkalden het mooie kasteel op de heuveltop. Je eindigt de wandeling in Tambach-Dietharz, waar een legendarische waterfontein staat. Er wordt namelijk gefluisterd dat hij alle kwalen geneest. Vervolgens pak je de bus weer terug naar Schmalkalden.


19. De Ostseeküsten Wanderweg: de mooiste kustwandelroute van Duitsland

Witte kliffen, Jasmund Nationaal park, Rügen, Mecklenburg-Vorpommern

De Ostseeküsten Wanderweg van 400 kilometer is de mooiste kustwandelroute van Duitsland. Vanuit Travemünde, de badplaats Lübeck, start je de wandeltocht naar het oosten. De Baltic Coastal Hiking Trail maakt deel uit van de Europese langeafstandswandelroute E9; van de Atlantische Oceaan in Portugal tot de Oostzee in Estland. Je wandelt door dennenbossen en langs gele koolzaadvelden. Neem onderweg de tijd om schelpen en barnsteen te zoeken op de stranden, maar ook om de oude Hanzesteden Wismar en Stralsund te bekijken met hun rode bakstenen kerken. Vergeet je zwemkleding niet, om onderweg een verfrissende duik te nemen. De wandelroute langs de Oostzeekust eindigt in de badplaats Ahlbeck op het eiland Usedom.

Liever een korte route? De Hochuferweg is meermaals uitgeroepen tot een van de tien mooiste Duitse wandelroutes. En terecht. Je wandelt namelijk over de witte krijtrotsen van Rügen: met 118 meter de hoogste klif in het zuidelijke Oostzeegebied. Vervolgens volg je het pad dat parallel loopt aan de krijtkust, door de beukenbossen van het Unesco Werelderfgoed in het Jasmund National Park.


20. De Schluchtensteig – Wonderlijke waterwereld in het Zwarte Woud

Ravennaschlucht Brücke, Breitnau, Zwarte Woud © Schwarzwald Tourismus / Christoph Eberle

Tijdens de wandelroute Schluchtensteig stap je door het zuiden van het Zwarte Woud. Met zeven diepe en imposante watervallen. De 119 kilometer lange route is opgedeeld in zes etappes - van Stühlingen naar Wehr - met water als rode draad. Het klettert en stroomt geregeld langs je heen. Op de eerste etappe zie je een in steen gehouwen dierfiguur - wat het precíes is, mag je zelf bepalen. De sculptuur staat bekend als de ‘waker van de Wutachflühen' en is het werk van een Spaanse of Italiaanse beeldhouwer. Onderweg toe aan wat verkoeling? Zo mooi als onder de waterval van Tannegger heb je nog nooit gedoucht. Op de Schluchtensteig wacht je de echte wildernis met hoge varens, ongerept bos en mooie watervallen.

Vind je een dagtocht genoeg? Bij de stad Löffingen vind je de Wutach-, Gauchach- en Engeschlucht. Deze ‘Drie Kloven’ route is 9 kilometer lang, waar je zo’n 3-4 uur over doet. Tijdens de tocht zie je met een beetje geluk zeldzame vlinders en vuursalamanders.

 

Headerbeeld - Uitzicht vanaf ruïne Wegelnburg, Schönau © Rheinland-Pfalz Tourismus / Dominik Ketz

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!