Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van de Eifel

Van pittoreske steden als Monschau en intrigerende monumenten als Ordensburg Vogelsang tot de schommelende Geierlay-hangbrug en de beroemde Nürburgring. Aan bezienswaardigheden geen gebrek in de Eifel.

Wat te doen in de Eifel?

Feestelijke ridderspelen, karakteristieke vakwerkhuizen en een echt Formule 1-circuit: in de Eifel-regio is er voor ieder wat wils. Wip de grens over bij Kerkrade en een omvangrijk gebied met wijngaarden, kratermeren en uitdijende bossen ligt op je te wachten. Deze regio strekt zich uit van de Rijn in het oosten en de Moezel in het zuiden tot aan de Belgische en Nederlandse grens in het westen. Een ideale bestemming dus om ook een weekend of midweek te vertoeven. Ga wandelen door de wijngaarden van het Ahrdal of ervaar een middeleeuwse maaltijd in de Rijksburcht van Cochem. Bezoek de nog altijd groeiende Dreimühlen-waterval en laat je betoveren door de charme van Monschau. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Eifel.

1. Het Ahrdal: het rode wijn-paradijs van Duitsland

Het noordelijkste wijngebied van Duitsland ligt in het Arhdal, op de oevers van de meanderende rivier de Ahr. 30 kilometer lang zie je hellingen die bedekt zijn met enkel blauwe druivensoorten. Ontelbare wijnranken staan hier zij aan zij en vormen zo een van de grootste aaneengesloten wijngaarden van Duitsland (alleen rode wijn).

Door het Ahrdal kronkelt de 35 kilometer lange ‘Rotweinwanderweg’, oftewel de ‘rode wijn-wandelroute’. Witte borden met rode druiventrossen leiden je dwars door de wijngaarden heen waar van september tot oktober de boeren aan het oogsten zijn. Probeer onderweg de specialiteit van de regio: de frühburgunder. Het broertje van de spätburgunder met een fruitige maar toch donkere en volle smaak. Een smakelijke begeleider van een maaltijd met rood vlees. Tip: trek stevige wandelschoenen aan. De grond kan drassig en verraderlijk glibberig zijn.

2. Hemelse uitzichten vanaf de Geierlay-hangbrug

Slechts 30 kilometer ten oosten van Cochem vind je een van de langste hangbruggen van Duitsland: de Geierlay-hangbrug. Aan elkaar gekoppelde staalkabels zijn over een lengte van 360 meter gespannen en verbinden zo de dorpen Sosberg en Mörsdorf met elkaar.

Vanaf de parkeerplaats bij Mörsdorf loopt een 1,8 kilometer lange wandelroute richting de brug. Asfaltwegen langs agrarische velden gaan over in grindwegen door de bossen, tot plotseling de brug voor je opdoemt. Word je knikkende knieën de baas en laat je zachtjes meeschommelen op de wind, 100 meter boven de bossen van het Mörsdorfer-dal. Ieder seizoen heeft iets anders te bieden. In de herfst een laken van roodbruine en oranje vlekken, in de lente een zee van frisgroene knoppen. Ben je er in december? Dan is de railing betoverend verlicht.

3. De iconische ridderspelen van Kasteel Satzvey

In het noorden van de Eifel ligt de plaats Satzvey, die bekend staat om het baksteenrode kasteel Satzvey. Dit 14de-eeuwse kasteel is een van de best bewaarde burchten van de Eifel en heeft nog altijd de allure van toen. Rood-witte luiken hangen vrolijk aan de kozijnen en de ronde torens van de toegangspoort laten de ingang op een muizenholletje lijken.

Nog altijd wordt de burcht bewoond door de adellijke familie von Gymnich, die sinds 1981 het terrein openstelt voor evenementen. Het meest populair zijn de ridderspelen. Zeventig kramen vullen de binnenplaats en demonstreren middeleeuwse ambachten. Van smeden tot houtbewerken en van verhalenvertellers tot troubadours. Ridders te paard laten hun vechtkunsten zien en trekken in kleurrijke gewaden ten strijde om de hand van de jonkvrouw te winnen.

4. Zwemmen in het kratermeer Laacher See

In het zuidoosten van de Eifel liggen talloze ‘maaren’, ook wel bekend als kratermeren. Deze kraters zijn in de Tertiair-periode ontstaan, ruim 50 miljoen jaar geleden, na veel vulkanische activiteiten. Gasbubbels die diep in de aardlaag zaten, explodeerden en lieten gapende gaten achter. Deze vulden zich vanzelf met grondwater en vormden zo het pokdalige landschap van de Eifel. Dat de regio de bijnaam ‘Vulkaaneifel’ heeft gekregen is dan ook geen verrassing.

Vulkanische activiteiten zie je nog steeds in het oostelijke deel van de Laacher See. Met een omtrek van 8 kilometer is dit een van de grootste maaren in het gebied. Koolstofdioxide uit de magmakamers van de aardbol komt door schoorsteen-achtige tunnels naar boven en laat zo het water borrelen. Een gekke gewaarwording als je in het meer zwemt en je plotseling in een jacuzzi terechtgekomen bent.

5. Het Rode Huis in pittoresk Monschau

Monschau is een geliefde bestemming voor een dagtocht, aangezien de stad 75 kilometer van Maastricht af ligt. Vakwerkhuizen staan fier naast elkaar aan de waterkant van de Roer-rivier, de een met een nog vollere plantenbak dan de ander. De ligging aan de rivier heeft Monschau geen windeieren gelegd. Nadat in de 17 en 18 eeuw de textielindustrie uitbreidde, bloeide Monschau op tot textiel- en lakenstad dankzij het transport dat voornamelijk over water plaatsvond.

De meest toonaangevende bezienswaardigheid van Monschau is het Rode Huis uit 1756. Dit was het woonhuis van Johann Heinrich Scheibler, een grote textielfabrikant in Monschau, en huisvest tegenwoordig het Stiftung Scheiblermuseum. De vertrekken zijn amper veranderd en nemen je mee terug in de tijd. Linnen behang plakt nog tegen de muren, tafels zijn gedekt alsof iemand zo aanschuift voor het diner en in het oude kantoor zie je oude mappen met meer dan zesduizend stofstalen.

6. Race met je eigen auto over de Nürburgring

Voel de warmte van het asfalt en laat de adrenaline door je lichaam stromen. Zelf een rondje over een Grand Prix-circuit crossen is een droom van elke Formule 1-liefhebber. Op de Nürburgring in het zuiden van de Eifel kan dat. Niet in een echte F1-racewagen, maar met je eigen vertrouwde auto. Scheur door de 170 bochten van de 22 kilometer lange Nordschleife door de bossen rondom het parcours of rijd net als Max Verstappen over de finish van het officiële Grand Prix-circuit.

Toch de snelheid ervaren van een F1-bolide? Ga dan achter een van de simulatoren in het RaceRoom Café zitten en laat je innerlijke coureur naar boven komen. Deze bezoek je onder andere tijdens de backstage-tour door het hele complex. Je ziet alles achter de schermen en komt op plekken waar je anders niet snel belandt. Geniet van het fenomenale uitzicht vanaf het VIP-terras op het circuit en bestudeer de apparatuur in de pitboxen.

7. De groeiende Dreimühlen-waterval

De Dreimühlen-waterval, een van de interessantste watervallen van Duitsland, bevindt zich in het hart van de Eifel. Opmerkelijk is dat deze jaarlijks 8 tot 19 centimeter in hoogte groeit. Niet omdat aardplaten verschuiven of omhoog komen, maar doordat het mos door het water versteent. De drie waterstromen kletteren hier namelijk niet van de 9 meter hoge rots maar sijpelen langzaam door het mos over poreus kalksteen. Door de hoge concentratie calcium in het koolzuurhoudende water wordt dit hard en blijft de waterval groeien.

Vanaf de parkeerplaats bij het plaatsje Nohn loop je zo naar de waterval. Ofwel via de 2 kilometer lange route waar je met de kinderwagen gemakkelijk overheen rolt of via de 500 meter lange onverharde weg. Hier loop je niet op asfalt maar spetter je na een regenbui door plassen en zoeken je voeten naar grip op soms losliggende stenen.

8. Les je dorst in de Bitburger-brouwerij

Wie de Eifel bezoekt, hoort geheid de uitspraak ‘Bitte ein Bit’ voorbijkomen. Dit is namelijk dé slogan van de lokale Bitburg-brouwerij in de gelijknamige plaats. Al sinds 1817 wordt hier het vloeibare goud gebrouwen. Met tegenwoordig een productie van 400 miljoen liter per jaar is het zelfs een van de grootste producten van bierland Duitsland. Bestel op een willekeurig terras in de Eifel een biertje en grote kans dat een frisse Bitburger je dorst komt lessen.

Zodra je tijdens de rondleiding door de brouwerij langs de koperkleurige kuipen loopt, worden je zintuigen geprikkeld. Machines draaien stationair en vullen de ruimte met een ruis terwijl de vrijkomende aroma’s van gisting je neus prikkelen. Verwen je smaakpapillen tijdens een proeverij van huisgemaakte bieren in de 1700 vierkante meter grote werkplaats. Ben je met de auto? Geen zorgen, ook alcoholvrij bier staat op het menu.

9. Eet als een ridder in de Rijksburcht van Cochem

Op de grens van de Eifel- en Moezelregio, aan de rivier de Moezel, vind je Cochem. Een middeleeuwse stad bomvol barokke gebouwen en vakwerkhuizen die in combinatie met de kasseienpaden de charme van Cochem vormen. De bekendste bezienswaardigheid is de Rijksburcht, die vanaf een 100 meter hoge rots over de stad waakt. Deze burcht is rond het jaar 1000 gebouwd als huisvesting voor adellijke families, maar is inmiddels in handen van de Duitse overheid.

Door deze wisseling is de Rijksburcht opengesteld voor publiek en bewonder je tijdens een rondleiding de uitgedoste ridderzaal en jachtkamer. Op vrijdag en zaterdag kom je zelfs in de burchtkelder waar je geniet van een heuse riddermaaltijd. Houten tafels zijn gevuld met broden en damp komt van de hete ketel met soep. Eten met bestek is niet van toepassing dus voor je het weet druipen je vingers van het kalkoenvet en drink je wijn uit een aardewerken kom.

10. De barrièrevrije Wilde Weg in het nationale park Eifel

In het nationale park Eifel, in het noorden van de regio, gaat de natuur haar eigen gang. Alleen daar waar nodig grijpen parkwachters in, waardoor het 110 vierkante kilometer grote beschermde natuurgebied een rijke biodiversiteit kent. Zeldzame zwarte ooievaars komen hier om te nesten en zelfs de oehoe roept vanuit de hoogste boom in de uitdijende beukenbossen.

Een aanpassing die door bosbeheerders is gedaan is de Wilde Weg. Vanaf hier verken je de natuur barrièrevrij: ook als je een beperking hebt. Dit 1,6 kilometer lange pad zweeft net boven de grond in de vorm van een houten vlonder zodat rolstoelen gemakkelijk mee kunnen. Zelfs de picknickbanken zijn in hoogte aangepast. Onderweg passeer je tien stations met informatieborden over het park, waar blinden en slechtzienden alles in braille kunnen lezen en doven en slechthoren video’s met gebarentaal kunnen volgen.

11. Ordensburg Vogelsang: de SS-school van het Derde Rijk

Een van de weinige gebouwen in Nationaal Park Eifel is Ordensburg Vogelsang, het voormalige opleidingskamp van de SS. Deze betonnen blokkendoos is in 1934 gebouwd om de toekomstige elite van de nazi’s te trainen in denkwijze van de groepering en militaire strategie. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de vijfhonderd studenten in de frontlinie nodig waren. Het 33 vierkante kilometer grote oefenterrein kwam hierdoor in handen van de Wehrmacht als kazerne.

De sfeer is beladen als je gedurende een rondleiding door de vertrekken loopt. Zeker in een van de ontspanningsruimtes bij de open haard. Dit was de favoriete plek van veldmaarschalk Hermann Göring (hoofd van de Luftwaffe) waar hij verhalen over de Luftwaffe en vliegerij vertelde, terwijl de studenten aan zijn lippen hingen. Tip: blijf bij een wandeling rondom het complex op de paden. Er kan her en der nog munitie in de grond aanwezig zijn.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.