Top 10 bezienswaardigheden in de Harz

Van stuwmeren tot vakwerkdorpjes

De Harz is al jaren een geliefd vakantiedoel bij Nederlanders. Lekker dichtbij - de Duitse regio in de deelstaat Saksen-Anhalt ligt op ongeveer vijfeneenhalf uur rijden vanaf Utrecht - en barstensvol bezienswaardigheden. Mis deze juweeltjes niet: 

1. De mooiste wandelroutes

Wandelaars worden in de Harz tot in de tenen verwend. Neem de beroemde Harzer-Hexen-Stieg, de 100 kilometer lange wandeltocht die dwars door het Harzgebergte en over de berg Brocken loopt. Een beauty! Wie zelf liever zelf een route uitstippelt, kan gebruik maken van het superefficiënte netwerk van de Harzer Wandernadel. Met 222 stempelposten (bij de bezienswaardigheden) op een totaal van 8000 kilometer aan wandelpaden. Je loopt zelfs de kans tot wandelkoning of –keizer te worden gekroond. Hoe leuk is dat? Ook kinderen mogen meedoen.

2. 2000 vakwerkhuizen: Quedlinburg

Een stad van 1000 jaar oud met 2000 vakwerkhuizen, een stiftskerk die door UNESCO als 'Romaans meesterwerk' wordt bestempeld en talrijke leuke boetiekjes en kunstgaleries. Nee hoor, je hoeft je echt niet af te vragen wat je in Quedlinburg gaat doen. De stiftskerk St. Servatii in Quedlinburg bezit een van de meest waardevolle kerkschatten uit de Middeleeuwen, de zogenaamde Domschat. Interessant weetje: in 919 werd hier de eerste Duitse koning van het heilige Romeinse Rijk, Hendrik I de Vogelaar, gekroond.

3. Leuk voor kinderen: Thale

Gaat het kroost mee op reis? Hop hop naar Thale! Dit leuke-maar-toeristische plaatsje is een prima uitgangspunt voor verschillende kindvriendelijke uitstapjes. Pak de kabelbaan, bezoek de dierentuin of bekijk de Hexentanzplatz, een oud-Saksisch cultuuroord met de geur van geschiedenis. Bij het vertrekpunt van de kabelbanen is ook nog een survivalroute voor kinderen uitgezet.

4. Ga ondergronds: de mijnen in de Harz

De Harz is niet alleen bovengronds, maar zeker ook ondergronds de moeite waard. Ga maar na: er zijn hier talrijke oude mijnen (zilver, goud, koper, tin, ijzer) die na gebruik natuurlijk niet worden opgedoekt. Mijnen die interessant zijn om te verkennen: de Grube Samson in St. Andreasberg, de Kupferhütte Mansfeld, de Rabensteiner Stollen en de Rammelsberg bij Goslar (UNESCO-Werelderfgoed). In Rammelsberg en Laurenthal vind je mijnbouwmusea die tot de verbeelding spreken.

5. Mix van kunst, cultuur en ontspanning: Halle

De grootste stad van Saksen-Anhalt is vooral erg veelzijdig. Halle biedt zo'n ideale mix van kunst, geschiedenis, cultuur en ontspanning waardoor het altijd gezellig druk is in de binnenstad. Gelukkig is het historische centrum grotendeels bewaard gebleven, waardoor de geschiedenis op je netvlies blijft kleven. Bezoek in ieder geval de Roter Turm op de Marktplatz en de Marktkirche. Prima locaties om mensen te kijken.

6. Veelzijdig Wernigerode

Tip: kijk omhoog als je Wernigerode bezoekt. Als een stenen adelaar waakt het kasteel van de graven van Stolberg-Wernigerode over de stad. Wernigerode zelf rammelt ook van de historie. Het Raadhuis op de markt stamt uit de 13de eeuw en wordt gerekend tot de allermooiste van Europa. Loop daarna zeker door naar het Museum voor Kunst en Cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw, een van de meest bezochte attracties van Saksen-Anhalt! En er zit nog een snoepje in de verrassingzak: vanuit Wernigerode vertrekt de Harzquerbahn, een smalspoortbaan die dwars door de Harz loopt.

7. Hier komt de familie van Willem-Alexander vandaan: Stolberg

Eigenlijk is ons koningshuis ook een beetje het koningshuis van de Duitsers. De roots van onze sympathieke Willem-Alexander liggen namelijk in....Stolberg! Op het plaatselijke kasteel zag de stammoeder van de Europese vorstenhuizen, Juliana van Stolberg, het levenslicht. Ze trouwde met Willem I van Nassau-Dillenburg - en voilà - de rest is geschiedenis. Geen nood als je niet Oranjegezind bent: Halle met zijn vele vakwerkhuizen is op zich een bezienswaardigheid.

8. Spannende grotten

Locals beweren dat er nog beren wonen in de grotten in de Harz. Die zijn we gelukkig níet tegengekomen tijdens onze grotexcursie. Een bezichtiging van een van de vele prachtige (druipsteen)grotten in de Harz is een must. Vooral kinderen vinden een rondleiding door zo'n grottenstelsel een hele belevenis. Hou de kleintjes wel stevig vast, want het kan er best glibberig zijn. Grotten die toegankelijk zijn voor publiek: Barbarossa, Baumanns, Daneils, Einhorn, Heimkehle en Hermanns.

 

9. Troon van de keizer: Goslar

Wat krijg je als een UNESCO-stadje met een beroemde mijn combineert? Heel veel bezoekers! De mijnstad Rammelsberg - zie onze tip 4 - ligt vlakbij het historische centrum van Goslar met zijn popperige vakwerkhuizen, imposante keizerlijk paleis en een prima mix van cafés en restaurants. Het elfde eeuwse paleis Kaiserpfalz in Goslar valt in de categorie: hoe is het mogelijk dat dit stokoude pronkjuweel zo goed bewaard is gebleven? Maak een stop bij de originele keizerstroon en een van de grootste zalen uit de Middeleeuwen.

10. Kedèng kedèng: ritje met de stoomtrein

Dat tréft even als je als spoorliefhebber in de Harz vakantie viert. Je kunt hier een eeuw teruggaan in de tijd met een rit in een historische boemeltrein. Maak bijvoorbeeld een unieke excursie in een van de oudste en én leukste spoorbanen van Duitsland: de Brockenbahn. Deze brengt je met een snelheid van - hou je vast - 20 kilometer per uur naar de top van de hoogste berg in de streek: de Brocken (1.142 meter). Het traject start in Wernigerode en is 60 kilometer lang.

Jouw eigen vakantie naar de Harz boeken?

Sta je na het lezen van dit artikel te trappelen om het Duitse Harz te verkennen? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden. Vergeet niet om een handige reisgids zoals de Rother Wandelgids Harz met vijftig wandelingen mee te nemen. Wij wensen je een hele leuke vakantie!

Boek nu jouw vakantie naar Harz bij onze reisdochter Pharos Reizen.