Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit kun je zelf doen

Veilige en duurzame mobiliteit voor iedereen, daar zet de ANWB zich volop voor in. Doe je mee? Wij maken het je makkelijk met duurzame producten, diensten en met deze tips:

In het verkeer


Tip 1: Fietshelm en verlichting

Duurzaam fietsen is óók zuinig zijn op jezelf en je fiets. Check je fietsverlichting regelmatig en neem een setje losse fietslampjes mee voor de zekerheid. De ANWB vindt het een goed idee om een fietshelm te dragen, maar alleen op basis van vrijwilligheid. We willen voorkomen dat een helmplicht zou leiden tot minder fietsen, want fietsen is gezond en goed voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van steden.


Tip 2: Veilig rijden

Veilig rijden loont aan alle kanten. Omdat je minder hard rijdt, verbruik je minder brandstof. Omdat je minder risico’s neemt, is de kans op ongevallen en schade kleiner. Dat is veiliger én duurzamer. De Veilig Rijden Verzekering  beloont dat goede gedrag bovendien, want je krijgt korting op je premie.

Tip 3: Gebruik een e-scooter in de stad

De e-scooter heeft minder uitstoot en is stiller dan de auto. Perfect voor in de stad. Houd er wel rekening mee dat de scooter zo stil is dat andere mensen je bijna niet horen aankomen. Ook moet je soms een helm op en soms niet. Bekijk de informatie over de verkeersregels en de verkeersveiligheid voor e-scooters.

Tip 4: Pak de fiets voor korte ritjes

Voor korte ritjes kun je de auto beter laten staan: de eerste kilometers zijn de duurste en meest vervuilende kilometers – je rijdt immers met een koude motor. Dus  voor korte afstanden, pak de fiets! Op de fiets vervuil je niets. Een gewone fiets (op spierkracht) is nog gezonder dan een elektrische fiets, en goedkoper bovendien . 

Tip 5: Thuiswerken of het openbaar vervoer

Is fietsen naar je werk geen optie, bijvoorbeeld omdat de afstand te groot is? Dan zijn thuiswerken en reizen met het OV duurzame alternatieven voor de auto. Je ecologische voetafdruk wordt kleiner doordat je (veel) minder brandstof verbruikt. Daarmee daalt de uitstoot en ook het ruimtegebruik is veel lager dan de auto - als er minder auto's rondrijden heb je minder parkeerplaatsen en wegen nodig. Zo blijft er meer ruimte over voor natuur.

Tip 6: Altijd thuiskomen met je fiets

Dankzij onze Wegenwacht Fiets Service kun je erop vertrouwen dat het meest duurzame vervoermiddel – je fiets - je altijd weer thuis brengt. Maar voorkom ook dat je fiets gestolen wordt. Zet je fiets altijd op slot en het liefst ergens aan vast.

Tip 7: Hou je fietsaccu fit

De fietsaccu is een kostbaar onderdeel van je fiets, ook nog met een kortere levensduur dan de rest. Gelukkig kun je je fietsaccu fit houden: fiets niet met zachte banden, stel de accu niet bloot aan hitte of kou en laat hem zeker niet op de grond vallen. Haal je accu uit je fiets als je hem niet gebruikt en bescherm hem in een accutas of de handige accukoffer. Hier kun je twee accu's in kwijt. Bovendien laad je ze op en zijn ze beschermd tegen hitte en kou. 

Tip 8: Elektrisch rijden iets voor jou?

Wil je weten of elektrisch autorijden iets voor jou is? Op onze website vind je alle informatie die je nodig hebt om een afgewogen keuze te maken. 

Tip 9: Het nieuwe rijden

Met Het Nieuwe Rijden bespaar je brandstof. Dat loont voor je leefomgeving (minder uitstoot) en in je portemonnee. Zo doe je dat: matig je snelheid, kijk ver vooruit, neem tijdig gas terug en trek rustig op. Veel meer tips vind je op hetnieuwerijden.nl Je kunt 10 tot zelfs 20 procent op je brandstofgebruik besparen.

Tip 10: Verwijder overbodige spullen

Fietsendrager, dakkoffer, vaantjes, te zachte banden en veel spullen in de auto: ze zorgen allemaal voor een hoger brandstofgebruik en meer uitstoot. Dus gooi die overbodige spullen uit de auto, laat de fietsendrager niet onnodig achterop zitten en check die bandenspanning.  

Op vakantie of een dagje uit


Tip 1: Goede voorbereiding

Veilig op vakantie begint thuis, met een goede voorbereiding. Wij helpen je met alle informatie voor onderweg. Bijvoorbeeld de spullen die je verplicht bij je moet hebben in de auto, zoals gele hesjes en een gevarendriehoek. Een goede reisverzekering of tips voor het veilig beladen van je caravan of camper.


Tip 2:  Je vakantie vergroenen

Kijk eens hoe je je vakantie kunt vergroenen. Overweeg een (meer) duurzaam vervoermiddel zoals de trein, fiets of de elektrische auto. Of ga voor een avontuur midden in de natuur, op een natuurcamping! Zoek je een duurzame vakantiestek maar wil je ook een comfortabel bed? Boek dan een overnachting in een hotel, bungalowpark of camping met het internationale en duurzame Green Key-keurmerk, bijvoorbeeld op www.anwbcamping.nl.

Tip 3 : Gebruik de EV-routeplanner

Lange afstanden kunnen een uitdaging zijn als je met een elektrische auto op reis gaat. Onze EV-routeplanner helpt je een route uit te stippelen langs laadpalen, ook in het buitenland. Of boek een vakantie bij de ANWB speciaal voor elektrische auto’s.

Tip 4:  Reis duurzaam met ANWB Reizen

ANWB Reizen is zelf goed op weg als aanbieder van duurzame reizen: we zijn Travelife-gecertificeerd. We compenseren de CO2-uitstoot van je reis volledig. Ook is ons reisaanbod samengesteld met respect voor de lokale cultuur, natuur en dierenwelzijn. Kies bijvoorbeeld voor een duurzame treinreis, een fiets- of wandelvakantie.

Tip 5: Beperk je autokilometers

Hoe minder kilometers voor je dagje uit, hoe beter. Dat geldt voor autokilometers, maar níet voor fietsen of wandelen! Neem de trein voor een mooie wandelroute aan de andere kant van het land. Of fiets naar dat pittoreske stadje tien kilometer verderop. 

Tip 6: Kies herbruikbare spullen

Bekers, lunchboxen, hervulbare drinkflessen en tassen: je kunt ze steeds weer opnieuw gebruiken. Dat scheelt een berg afval. Ga je lekker picknicken, doe dan wegwerpbekertjes in de ban en ga voor herbruikbare spullen, ook op vakantie.