ANWB standpunt fietshelm

  • ANWB is vóór het dragen van een helm, maar op basis van vrijwilligheid.
  • Een helm kan de gevolgen van een ongeval verminderen. Maar toch dragen maar weinig mensen een helm. Het is onhandig, en vooral, het is niet onze cultuur. Veel leden zouden weerstand bieden als een helm verplicht wordt. Ook willen we voorkomen dat een helmdraagplicht zou leiden tot verminderd fietsgebruik, daarom adviseren wij om een fietshelm te dragen zeker bij jonge kinderen of andere kwetsbare groepen, maar zullen niet pleiten voor verplichting.
  • Om jonge kinderen aan te zetten tot het dragen van een fietshelm heeft ANWB een samenwerkingsverband met de Edwin van der Sar foundation die in 2018 samen met ANWB Streetwise 15.000 tot 20.000 kinderen uit groep 3 een leuke en duurzame kinderfietshelm cadeau doet.
  • Toch zie je dat steeds meer mensen beginnen met het dragen van een helm. Vreemd genoeg is dat bij het skiën het dragen van een helm in zeer korte tijd helemaal geaccepteerd is geraakt (zelfs zonder een verplichting). Dat zou in het (fiets)verkeer ook moeten kunnen.  Zeker als de helm een normaal attribuut wordt voor speedpedeleccers en racefietsers.

Meer informatie over fietshelmen