ANWB Streetwise

ANWB Streetwise

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. ANWB zorgt door verkeerseducatie binnen het basis- en voortgezet onderwijs (Next Level) voor betere verkeersveiligheid.

Info en aanmelden

Streetwise: Verkeerslessen voor leerlingen van 4 tot 15 jaar

Praktisch en interactief verkeersvaardigheden trainen

Voor de ANWB is het belangrijk dat iedereen, ook kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Daarom heeft de ANWB in 2006 het praktische lesprogramma ANWB Streetwise ontwikkeld voor het basisonderwijs. Omdat met name ook onderbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs een kwetsbare groep zijn in het verkeer, heeft de ANWB in 2015 een extra lesprogramma voor deze doelgroep gelanceerd: ANWB Streetwise next level. ANWB Streetwise is opgebouwd uit zeven modules passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van de leerlingen.  

Informatie voor ouders

Als ouder je kind veilig aan het verkeer leren deelnemen!
Kinderen doen vandaag de dag weinig ervaring op in het verkeer. De eerste jaren zitten ze vooral in de bakfiets, het fietsstoeltje of op de achterbank. Maar het is belangrijk dat ze zelfstandig aan het verkeer leren deelnemen.

Om kinderen dan ook beter te leren omgaan met het drukke verkeer, heeft de ANWB het programma Streetwise ontwikkeld. Een praktisch, maar vooral leuk én leerzaam verkeerseducatieprogramma, dat zowel scholen als ouders helpt bij het verkeersvaardig maken van kinderen.

Professionele instructeurs komen een ochtend naar de school en geven verkeerstrainingen op maat. Ook heeft de ANWB tips voor ouders, als ouder wil je er immers ook aan bijdragen om je kind veilig te leren omgaan met de gevaren in het verkeer.

Streetwise remproef

Informatie voor kinderen

Wat leer je?
Goed meedoen in het verkeer is niet makkelijk. Het is vaak druk en grote mensen letten niet altijd op. En er zijn erg veel fietsen en auto's. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed oplet. Maar hoe lang duurt het nou voordat een auto stopt? En wist je al dat fietsen met een rugzak veel moeilijker is dan je dacht? En weet jij precies tot wanneer je nog in een autostoeltje moet in de auto?
Wat leer je?

Contact en documenten/downloads

Contact

Telefoon: 088 2698 543
ANWB Streetwise
Postbus 93200
2509BA - Den Haag
E-mail basisonderwijs: anwbstreetwise@anwb.nl
E-mail voortgezet onderwijs (next level): streetwisevo@anwb.nl

Documenten / downloads

 

Veelgestelde vragen over de portal

Ga naar ANWB Streetwise Portal - Registreren
Voor het registreren heb je het brinnummer van de school nodig en de gemeente.

Het kan verschillende oorzaken hebben dat je je niet kunt registreren.

  • Je hebt je al eens geregistreerd met het betreffende mailadres. In dat geval kan je kiezen voor “wachtwoord vergeten”
  • Je hebt niet de juiste gemeentenaam gebruikt
  • Je hebt niet het juiste brinnummer gebruikt. Wil je het juiste brinnummer van de school weten, stuur dan een mail naar anwbstreetwise@anwb.nl

Via de portal kan je onderaan kiezen voor wachtwoord vergeten. Je vult dan je e-mailadres in en je ontvangt op jouw e-mailadres een link voor het kiezen van een nieuw wachtwoord.

Ga naar de portal en log in, of wanneer je hier voor het eerst komt dan dien je je hier eerst te registreren.

Ja dat kan. Wanneer men zich met een ander e-mailadres registreert is dat geen probleem.

Je kunt met die inloggegevens inloggen en dan aangeven dat je ook contactpersoon bent van een andere school. Daarna wordt bij het maken van een boeking gevraagd voor welke school je dit wilt doen.

Nadat je bent ingelogd op de portal kun je via het tabblad “boekingen” de juiste datum vinden en wanneer je klikt op de link voor verdere details dan kunnen daar alle gegevens voor een geslaagde dag ingevuld worden.

Het kan zijn dat je dit schooljaar Streetwise al op bezoek hebt gehad om deze reden is het niet mogelijk nog een datum te reserveren. Wanneer je al 2 dagen hebt gereserveerd is het ook niet meer mogelijk, zie punt “Ik wil graag 3 dagen boeken maar ik kan er maar 2 reserveren via de portal"

Om te voorkomen dat scholen meer dagen boeken dan dat ze mogelijk nodig hebben is het niet mogelijk om meer dan 2 dagen te boeken. Denk je meer dagen nodig te hebben neem dan contact op met het Projectenbureau via anwbstreetwise@anwb.nl.

Veelgestelde vragen over boekingen

Klik hier voor de locatievoorwaarden Streetwise PO.

Ja deze is noodzakelijk. Wij starten het onderdeel Hallo auto niet wanneer er geen vergunning of een goedkeuringsmail van de gemeente is. Wanneer je gebruik maakt van eigen terrein dan is goedkeuring van de eigenaar voldoende.

Veel scholen ontvangen subsidie van gemeente en/of provincie. Wanneer je een boeking doet via onze portal kan je aangeven dat je graag wilt weten of er subsidie beschikbaar is voor de school. Het Streetwise team zal dit voor je uitzoeken en terugkoppelen.

Wanneer wij in de bevestiging hebben gemeld dat er subsidie beschikbaar is of dat er mogelijk subsidie beschikbaar is en deze is toch onverhoopt niet beschikbaar, dan zullen wij z.s.m. hierover contact met je opnemen. Er kan dan altijd besloten worden of er geannuleerd wordt of dat de rekening naar de school verzonden mag worden.

Heb je n.a.v. de brief die wij via de mail verzenden nog vragen over het aanvragen van de digibordlessen dan kan je contact opnemen met Malmberg. Zij verzorgen deze lessen.
Stuur een e-mail naar helpdesk.bao@malmberg.nl of bel op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur naar tel. 073-628 8722. Let op de lessen zijn alleen zichtbaar nadat de licentie is aangevraagd.

Wij hanteren een maximum van 32 leerlingen per les. Hier is voor gekozen om wachttijden onnodig lang te maken voor leerlingen en om de les soepel te laten verlopen. Wanneer er op de dag van uitvoering toch meer dan 32 leerlingen per les zijn dan zullen wij een factuur van € 50,00 naheffing per boventallige leerling naar de school sturen. Bij 34 leerlingen zullen wij de les niet starten.

ANWB Streetwise heeft 4 onderdelen welke speciaal ontwikkeld zijn voor een bepaalde leeftijdsgroep. Dit heeft te maken met emotionele aspecten, maar ook met lengte. De groepen dienen daarom uit elkaar gehaald te worden:

  • Toet toet: groepen 1 en 2
  • Blik en klik: groepen 3 en 4
  • Hallo auto: groepen 5 en 6
  • Trapvaardig: groepen 7 en 8

Ga z.s.m. naar de portal en boek een tweede dag in.

Via de portal kan je geen wijzigingen meer doorvoeren wanneer wij binnen een maand bij je komen met Streetwise. Zijn er grote wijzigingen dan kan je deze mailen naar anwbstreetwise@anwb.nl .

ANWB en Squla starten samenwerking

Om kinderen veilig deel te leren nemen aan het verkeer, slaan de ANWB en Squla de handen ineen. Met Squla oefenen kinderen online spelenderwijs alle schoolvakken op eigen tempo en niveau. We hebben een verkeersprogramma opgesteld, met alle belangrijke thema’s verpakt in leuke quizzen en games.
Digitale verkeersquizzen voor thuis en op school

Fietsverlichtingsactie onderdeel van Streetwise

Basisscholen: de Fietsverlichtingsactie maakt deel uit van het verkeersprogramma Streetwise 
Goede fietsverlichting en een veilige fiets zijn belangrijk. Daarom is de ANWB Fietsverlichtingsactie vanaf het nieuwe schooljaar toegevoegd aan het verkeersprogramma ANWB Streetwise voor de groepen 1 t/m 8 van de basisschool. Het verkeersprogramma Streetwise en de Fietsverlichtingsactie versterken zich in het verkeersveilig maken van kinderen. 

Van september tot en met februari maakt de  ANWB Fietsverlichtingsactie deel uit van het Streetwise lespakket. Deze actie bestaat uit een fietscontrole waarbij de leerlingen zich bewust worden van het nut van een veilige fiets. Ook het belang van goed zichtbaar zijn op de fiets (in het donker) en de risico’s van fietsen zonder verlichting komt daarbij ter sprake. Een Streetwise medewerker controleert, samen met verkeersouders en leerlingen, de fietsen.
Meer over de ANWB Fietsverlichtingsactie
 

13.000 schoolkinderen in Nederland krijgen gratis fietshelm

Met de fiets naar school of sportclub. Het is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Toch neemt het aantal verkeersslachtoffers toe, met name onder jonge, onervaren fietsers. Om die reden hebben de ANWB en de Edwin van der Sar Foundation de handen ineengeslagen. Samen maken ze zich sterk om de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers te verbeteren en het dragen van een fietshelm te stimuleren.
Meer over de samenwerking Streetwise en Edwin van der Sar Foundation

Schoolfietsentest 2018

ANWB Fietsspecialisten Hans de Looij en Frank Clavaux hebben 18 schoolfietsen onder de loep genomen en de plus- en minpunten van deze fietsen op een rij gezet. 
Schoolfietsentest 2018