Veilig rijden op een deelscooter

Neem even de tijd om kennis te maken

De elektrische deelscooter is ideaal om korte stukken te overbruggen in de stad. Maar hoe rij je als onervaren scooterrijder veilig naar je eindbestemming?

Parkeertarieven in stadscentra, bij het strand en wandelgebieden rijzen steeds verder de pan uit. Gemeenten doen dat om autogebruik te ontmoedigen, omdat ruimte schaars is of om de lucht gezond te houden. Om toch snel door een stad te kunnen bewegen, is de elektrische deelscooter een mooie oplossing. Schoon rijden, stoppen waar het jou uitkomt en parkeergeld besparen door je auto op een P+R te parkeren.

Rijervaring?

Klinkt perfect. Maar lang niet iedereen heeft ervaring met het rijden op een scooter of kampt met een beetje ‘verroeste’ rijvaardigheden sinds het afscheid van de jeugdbrommer. Bekijk daarom voordat je opstapt de verkeersregels rond scooterrijden. Doe de online scootertraining van de ANWB en test je kennis in tien vragen.

Sommige scooters hebben een telefoonhouder op het stuur. Deze is echter alleen bedoeld om je mobieltje als routeplanner te gebruiken – wellicht ten overvloede: ook op een scooter is het verboden te telefoneren, appen, sms’en enzovoorts.

Ga zitten en voel

De regels kennen is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van veilig rijden. Maar misschien nog belangrijker is het rijden zelf. Voor wie geen of nauwelijks ervaring heeft met gemotoriseerde tweewielers, is stap 1: ga erop zitten, check waar alle bedieningselementen zitten en rij pas daarna heel rustig weg. Rem een paar keer om te voelen hoe het apparaat reageert. Rij je voor het eerst en gaat er ook iemand achterop, rij dan eerst in je eentje een straat op en neer en ga daarna pas rustig op pad met z’n tweetjes.

Wel of geen helm?

Wanneer de helm verplicht is, liggen er twee helmen in een koffer op de scooter. Of je een helm moet dragen, is afhankelijk van twee dingen:

  1. Op een scooter met blauwe kentekenplaat (max. snelheid 25 km/u) is een helm niet verplicht, op een scooter met gele kentekenplaat (max. 45 km/u) wel.
  2. In Amsterdam moet je altijd een helm dragen, ook op een scooter met blauwe kentekenplaat.

Op de rijbaan of het fietspad?

In Amsterdam rij je op een scooter altijd op de rijbaan, zowel met een blauwe als gele kentekenplaat – tenzij anders aangegeven.

In andere steden rijden scooters met gele kentekenplaten op de rijbaan of op het verplichte brom-/fietspad, met maximaal 30 km/u. Scooters met blauwe kentekenplaten rijden buiten Amsterdam altijd op het fietspad.

Goed parkeren

Parkeren is eveneens een aandachtspuntje. Voorkomen dat je voetgangers en het overige verkeer hindert, is zo’n beetje de basisregel. Maar er is meer om rekening mee te houden. Lees alles over verantwoord parkeren op onze parkeerpagina.

Tot slot: deelscooters zijn elektrische scooters en hierdoor heel stil. Houd er daarom rekening mee dat andere verkeersdeelnemers je niet horen aankomen. Gebruik je claxon indien nodig, maar houd vooral afstand en verminder vaart als het druk of krap wordt. Geef elkaar de ruimte.

Doe de online training en je weet het (weer)

Een e-scooter is anders dan een ‘gewone’ scooter, auto of fiets. Waar mag je rijden, moet je een helm op en waar parkeer je?

Doe de online training