Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Strategie en resultaten

Iedereen zorgeloos en met plezier duurzaam onderweg. Dat klinkt geweldig, maar hoe doe je dat?

We zien dat de balans tussen de mens en de natuur – de aardbol waarop wij leven – steeds meer onder druk komt te staan. Er moet iets veranderen. Al zeggen we bij de ANWB liever: er gáát iets veranderen. Daar zijn we druk mee bezig, net als veel van onze meer dan vijf miljoen leden. Samen zijn we met zoveel dat we écht een groot verschil kunnen maken. Zo wordt onze wereld steeds een stukje mooier en schoner. Binnen de ANWB hebben we gekeken waar wij als ANWB de meeste invloed hebben. Hieruit hebben we drie pijlers gekozen:

Pijlers

 

Emissies

We richten ons met name op de uitstoot van C02, stikstof en fijnstof, omdat deze drie stoffen voor de ANWB het meest relevant zijn. We helpen bij de transitie naar elektriciteit en waterstof in personenmobiliteit en zijn hierin een aanjager door bijvoorbeeld zelf ook ons wagenpark te verduurzamen.

 

Circulariteit

Onze focus ligt met name op het verminderen van grondstofgebruik. We gebruiken waar mogelijk minder grondstoffen, zorgen dat producten langer gebruikt worden door ze van hoge kwaliteit te maken en nemen kleding en schoenen in als iemand deze niet meer draagt: we kijken of we hier iemand anders blij mee kunnen maken of ze kunnen recyclen.

 

Sociale duurzaamheid

We respecteren en waarderen iedereen, wie je ook bent en zoals je bent. We bieden gelijke kansen, eerlijke arbeidsvoorwaarden en zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. We dragen bij aan verkeersveiligheid en inclusieve en betaalbare mobiliteit.

Dit betekent dat we continu werken aan het verduurzamen van onze bedrijfsvoering. Zo is ons verbruik van gas, stroom, water en papier gedaald en worden onze afvalstromen steeds beter gescheiden en zo mogelijk hergebruikt. Binnen de eigen organisatie hebben we veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid, diversiteit en inclusie. 

We zetten stevig in op het verduurzamen van mobiliteit in de samenleving. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, je vakantie of de kleding die je koopt, je kunt bij ons terecht voor duurzame producten en diensten.
Daarnaast werkt de ANWB al vanaf haar oprichting, meer dan een eeuw geleden, aan veiligheid en mobiliteit voor iedereen. Samen met onze vrijwilligers verzorgen we verkeerslessen op school, voeren we fietsverlichtingscampagnes en letten we erop dat de natuur toegankelijk is voor iedereen. 

Onze aanpak

Resultaten

Wat doen we zelf

Minder emissies en een meer circulaire en sociale bedrijfsvoering: we zijn op veel terreinen druk met het verduurzamen van onze organisatie. Dit hebben we inmiddels gerealiseerd:

* De elektrische vloot van de Wegenwacht bestaat inmiddels uit 110 volledig elektrische Volkswagens ID 4. Recentelijk hebben we daarnaast 30 elektrische Volkswagen busjes toegevoegd aan ons wagenpark. Drie auto's van de Wegenwacht rijden daarnaast op waterstof. Rond 2030 wil de Wegenwacht volledig emissievrij zijn.

* In de binnensteden van onder meer Amsterdam, Den Haag en Nijmegen rijdt de Wegenwacht rond op een elektrische bakfiets die volledig is uitgerust voor pechhulp.

* Meer transport van vervangende auto's door Logicx per trein naar het buitenland.

* Bij ANWB Energie kun je elektriciteit en gas inkopen tegen de inkoopprijs. Wij kopen alle energie in bij Nederlandse producenten van 100% groene stroom.

Tweederde komt uit Nederlandse wind, de rest van Nederlandse zonneparken.
ANWB koopt geen stroom in uit biomassa, dat vinden wij niet duurzaam genoeg.

* Voor al onze gebouwen kopen we Nederlandse windenergie in.

* Alle papier dat we gebruiken is 100% FSC-vrij.

* Het 'MOVE'-mobiliteitsbeleid van de ANWB stimuleert thuiswerken en emissievrij reizen door medewerkers. Leaserijders kunnen voortaan alleen kiezen uit emissievrije modellen. Alle poolauto's die we uitlenen aan medewerkers zijn elektrische modellen.

* Bestaande ANWB-panden maken we duurzamer met zonnepanelen, betere isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Ons nieuwe hoofdkantoor wordt energiezuinig en circulair.

Wat doen we voor jou

* Bij ons vind je uitgebreide informatie, advies en producten en diensten over elektrisch rijden. Een elektrische auto leasen, een laadpaal laten plaatsen of je auto opladen met onze laadpas - bij vrijwel alle openbare (snel)laadstations in Nederland en een groot aantal laadpunten in Europa. Die laadpunten kun je makkelijk vinden als je je route plant met onze EV Routeplanner, speciaal voor elektrische auto's.

* ANWB is Travellife Certified, de hoogste duurzame certificering voor reisorganisaties. We zijn druk bezig met het verder verduurzamen van ons reisaanbod.

* PFC-vrije regenkleding, GOTS-gecertificeerd biologisch katoen, alternatieven voor dons zoals PrimaLoft®, we doen er alles aan om onze collectie vrijetijdskleding zo snel mogelijk te verduurzamen.

* Bij onze verzekeringsdochter Unigarant  worden de verzekeringspremies alleen nog belegd in aandelen van organisaties die rekening houden met het milieu, mensenrechten en goede arbeidsomstandigheden. Unigarant sluit zich daarmee aan bij de Code Duurzaam Beleggen van het Verbond van Verzekeraars.

* Dankzij onze Wegenwacht Fiets Service en de ANWB Blijven Fietsen Fietsverzekering  kun je erop vertrouwen dat het meest duurzame vervoermiddel – je fiets - je altijd weer thuis brengt.

Wat doen we voor Nederland

* Onze maatschappelijke projecten maken Nederland een beetje mooier. Denk aan het ANWB Kinderfietsenplan, de verkeerslessen van Streetwise, de begeleiding van AutoMaatje en de jaarlijkse fietsverlichtingsacties.

* Nul verkeersslachtoffers, nul uitstoot van schadelijke stoffen en nul files. Met ons Triple Zero-beleid maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Voor iedereen.

* We zetten ons in voor een subsidie voor particulieren, om elektrische rijden beter betaalbaar te maken voor een grotere groep mensen.

* Of het nu gaat om duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid of vrije tijd en vakantie: wij zetten ons in voor wat jij belangrijk vindt en laten jouw stem horen in Den Haag en Brussel.

Wil je meer weten?

Jaarverslag 2022