Veilig fietsen met een fietshelm: aankoop- en gebruikstips

Van plan om een nieuwe fietshelm te kopen? Wij leggen uit waar je op moet letten en geven tips hoe je je fietshelm zo veilig mogelijk gebruikt.

Nederland is een fietsland. Van jongs af aan stappen wij op de fiets en leren wij de fietsregels kennen. Toch kan een ongeluk zo gebeuren. Zeker voor kleine kinderen is het knap lastig om veilig mee te doen aan het verkeer. Bij een valpartij kan een fietshelm (ernstig) hoofdletsel voorkomen. Daarom stimuleren wij het vrijwillig gebruik van een fietshelm.

Fietshelm kopen

Het is belangrijk dat je een nieuwe fietshelm koopt en geen tweedehands. Bij een gebruikte fietshelm weet je namelijk niet of iemand er al mee is gevallen. Na een flinke val wordt de zachte binnenkant van de helm ingedrukt, maar aan de buitenkant zie je meestal geen beschadigingen. Een tweedehands fietshelm kan er dus uitzien alsof hij veilig is terwijl hij eigenlijk geen stoten meer kan opvangen. Om dezelfde reden raden wij aan om na een (stevige) valpartij zelf ook de fietshelm te vervangen.     

Keurmerk fietshelm

Kies bij het kopen van een fietshelm voor een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen. Deze fietshelmen zijn te herkennen aan het keurmerk EN 1078 of EN 1080. Fiets je op een speed pedelec? Dan is het verplicht om een fietshelm te dragen. In dit geval heb je een fietshelm met het keurmerk NTA 8776 nodig.

Maat fietshelm bepalen

Fietshelmen zijn er in verschillende maten. Om de juiste maat te bepalen meet je de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Kies vervolgens een helm waarbij de omtrek in het midden van de maatserie valt. Is je hoofdomtrek 56 centimeter en de helm te koop in maat 52-56 (S) of maat 55-58 (M)? Dan is maat 55-58 (M) de juiste.

Bij kinderen gaat het opmeten net iets anders. Bij kleintjes meet je de omtrek van het hoofd ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen. De omtrek van het hoofd is dan de maat die je moet kopen. Kinderen groeien snel, daarom raden wij aan om een fietshelm te kopen die voorzien is van een verstelbare pasvorm.

Heeft degene die de fietshelm gaat dragen een bril? Dan is het verstandig om tijdens het passen van de helm de bril op te zetten. Zo voorkom je dat de fietshelm niet lekker zit als je je bril op hebt tijdens het fietsen.

Koop een fietshelm in onze webwinkel

Tips voor het dragen van een fietshelm

Al heb je nog zo'n goede helm, als hij niet goed op je hoofd zit is hij niet veilig. Soms is een slecht opgezette helm zelfs gevaarlijker dan fietsen zonder helm. Wij geven je daarom graag de volgende tips voor het goed dragen van een fietshelm:

  • stel de bandjes af zodat de oren vrij zijn;
  • zorg dat het zicht niet belemmerd is;
  • trek de bandjes niet te strak aan: er moet een vinger tussen passen;
  • de sluiting mag niet over de kin wegschieten;
  • zet de helm recht op het hoofd en zorg ervoor dat hij niet heen en weer kan schuiven;
  • de hoofdhuid moet meebewegen bij het bewegen van de helm;
  • draag geen haarspeldjes of paardenstaarten in de helm.

Leer je je kind fietsen? Zet dan direct een helm op zodat je kindje kan wennen. Ook als je kind alleen nog achter- of voorop de fiets zit is het dragen van een fietshelm zinvol.

Bewaaradvies fietshelm

De levensduur van een helm is (zonder vallen) 3 tot 5 jaar als je hem donker en droog opbergt. Door veel blootstelling aan uv-licht kan de buitenkant beschadigen en de levensduur verkort worden.  

Meer lezen over wat de ANWB vindt van het gebruik van fietshelmen? 

Bekijk ons standpunt

Speciaal voor jou geselecteerd