Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 vakanties met je elektrische auto

Ontspannen op weg in mooi Europa

Op vakantie met je elektrische auto, zachtjes zoeven naar mooie bestemmingen. Plan je trip alvast met de routeplanner van de ANWB, zo weet je waar je onderweg je auto kunt opladen.

De actieradius van de meeste elektrische auto’s ligt tussen de 200 en 350 kilometer en daarmee rij je niet in één ruk naar Zuid-Frankrijk. Maar waarom zou je? Maak er een ‘slowtrip’ van en geniet van de reis zelf. Bezoek onderweg gezellige plaatsjes, mooie natuurparken of een bijzonder museum waar je voorheen aan voorbij raasde. Zo kunnen mens en auto allebei even bijtanken. De ANWB Routeplanner voor elektrische autos vertelt waar je onderweg de dichtstbijzijnde laadpaal kunt vinden, met informatie over de laadsnelheid. En met onderstaande zes vakantie-ideeën krijg je nog meer zin om met je elektrische auto op pad te gaan.

1. Toeren door België en Luxemburg

Speciaal voor elektrische auto’s, deze achtdaagse elektrische rondreis door de Benelux van de ANWB. Zo veel te beleven, zo dicht bij Nederland. De slingers van rivieren als de Sûre en de Ourthe, de ontzagwekkende kastelen van Bourscheid en Vianden, hoog boven historische dorpen. En natuurlijk een bezoek aan de prachtige oude stad Luxemburg, of klimmen op de hellingen rondom Houffalize.

2. Cruisen door Schotland

Stap ’s avonds in IJmuiden op de ferry naar Newcastle upon Tyne, dan kom je ’s ochtends uitgeslapen aan vlak bij de Schotse grens. In Schotland vind je op veel plaatsen laadpalen, ook in the middle of nowhere zoals in de vallei van Glencoe en aan de voet van de Ben Nevis. In historische plaatsjes als Pitlochry en Jedburgh móét je even stoppen – en de auto misschien ook wel. Gelukkig zijn er laadpalen. Handig voor de voorbereiding is deze reisinformatie voor Groot-Brittannië.

3. Rustig rijden door Duitsland

De Duitse Autobahn is voor velen de snelle weg naar het zuiden, maar tijdens verrassende tussenstops kun je meteen de auto opladen. Bezoek het industriële erfgoed van het Ruhrgebied in Landschaftspark Duisburg-Nord. Koel af in de bossen van het paradijselijk groene Siebengebirge, pal langs de Rijn bij Königswinter. Blijf je de A3 volgen naar de stilte van het Taunusgebergte (laadpaal bij Das Goldstein) voor een wandeling, of zoek je liever de parkenrijke thermenstad Wiesbaden op? Hoezo nog verder naar het zuiden? Misschien wil je de rest van je vakantie wel hier blijven.

4. Naar de fjorden van Noorwegen

Gemáákt voor elektrische auto’s, deze rondreis door Zuidwest-Noorwegen. Dit landschap van watervallen, gletsjers en diep ingesneden fjorden is spectaculair. En je vindt hier overal ‘groene’ laadpalen dankzij de vele waterkrachtcentrales. Via het historische en toch hippe Oslo rij je naar Sogndal, Nærøyfjord, Jotunheimen en Hardangerfjord. Wissel de ontspannende rust en stilte van het fjordengebied af met de gezelligheid van de knusse havenstad Bergen. Korte afstanden, dus tijd genoeg om van het land te genieten én om je accu op te laden.

5. Op naar Zuid-Frankrijk

De problemen met snellaadpalen in Frankrijk zijn nog niet opgelost. Op weg naar het zuiden kan dit betekenen dat je flink moet omrijden voor een snellaadpaal, of genoegen moet nemen met een lagere kW-laadpaal. Des te meer reden om het rustig aan te doen en een of twee nachtjes extra in te plannen. Neem de route van Metz naar Lyon. Als je inzoomt op de kaart in je ANWB Onderweg-app, zie je dat er verschillende laadpalen zijn in onder meer Dijon (historische binnenstad) en Beaune (wijngebied van de Bourgogne). Ook kun je een hotel of camping met laadpaal vooraf boeken. Op ANWB Camping kun je zoeken op laadpalen onder het kopje ‘Speciale voorzieningen’.

6. Rondje Nederland, nu of nooit

Er is vast een museum of nationaal park in Nederland dat je altijd al hebt willen zien, maar het komt er gewoon niet van. Combineer ze deze zomer in een verrassend rondje Nederland. Geniet van moderne kunst in Museum Groningen, een uitdagende kanotocht op de Hunze en een natuurwandeling in Nationaal Park de Drentsche AA. Of laat je verrassen door de uitgestrekte bossen en heidevelden langs de grens met België en ontdek historisch Tilburg, stad van de textielindustrie, of hip Tilburg, van poptempel 013 en talloze gezellige terrassen en eethuizen. Het mooie van een vakantie in eigen land: de reistijden blijven beperkt, waar je ook heen gaat. En een laadpaal is in Nederland nooit ver weg.

Tip: check deze mooie ANWB-autoroutes in Nederland.

Reisplanner langs laadpalen

Toch in één ruk naar je vakantiebestemming? Plan je reis met de Routeplanner voor elektrische auto’s van de ANWB. Vul de specificaties in van de auto waarmee je reist. Je krijgt dan een reisadvies: een handig overzicht van de snelladers onderweg, op de momenten waar je ze nodig hebt. Of je kijkt op de kaart waar alle laadpalen onderweg staan, mét informatie over de laadsnelheid. Alle andere slimmigheidjes van de ANWB-routeplanner heb je meteen ook binnen handbereik, zoals verkeersinformatie, parkeerplaatsen en hotels of campings onderweg.

Meer weten?

Lees dit artikel over elektrische autos opladen in Europa.
En deze 7 tips voor vakantie met een elektrische auto.

Meer tips voor jouw autovakantie

12x vakantietips binnen 500 kilometer vanaf Utrecht 
Wie veel wil zien, hoeft niet ver te reizen. Veel moois is al dichtbij. Daarom hier: twaalf fijne bestemmingen voor een topvakantie binnen 500 kilometer vanaf Utrecht.
Op vakantie met een elektrische auto 
Op vakantie met je elektrische auto, zachtjes zoeven naar mooie bestemmingen. Natuurlijk kan dat! Plan je trip met de routeplanner van de ANWB, zo weet je waar je onderweg je auto kunt opladen.
Elektrische auto opladen in Europa 

Maak je een langere reis met een elektrische auto, dan reis je van snellader naar snellader. Maar niet overal staan snelladers. Plan je de stops om te laden daarom van tevoren.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.