Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

9 tips voor een duurzaam dagje uit

Geen gedoe en toch groen

Veel Nederlanders scheiden thuis en op kantoor hun afval, doen bewust boodschappen en eten zo gezond en duurzaam mogelijk. Tijdens een dagje uit is dat vaak net even wat lastiger, en daarom hebben we wat suggesties.

Duurzame picknick

Je hebt een leuk dagje uit gepland, krijgt onderweg trek en haalt wat te snacken bij een tank- of treinstation. Net zo makkelijk. Maar: niet lekker, niet gezond, niet duurzaam, wél duur. Vaak geldt dat ook voor de dierentuinen, pretparken, stadscentra, bioscopen en theaters. Duurzame, gezonde keuzes vergen wat voorbereiding, maar hoeven geen gedoe te zijn.

Tip 1: Kies herbruikbare spullen

Wat heb je nodig? Herbruikbare lunchboxen, drinkflessen en bekers en een afvalzak zodat je de picknickplek ook schoon achter kunt laten als er geen prullenbak in de buurt is. Maar neem vooral ook zo min mogelijk toekomstig afval mee.

Tip 2: Grijp je kans

Neem je een grijper mee, dan kun je je lunchplek schoner achterlaten dan je hem aantrof. Kinderen vinden het vaak leuk om mee te doen. Grijpers in de aanslag!

Tip 3: Sla vlees een keer over

Vlees bederft al gauw buiten de koelkast, zeker in een warme auto of op een kleedje in de volle zon. Dus of je nou vegetarisch bent of niet, kiezen voor een picknick zonder vlees is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens veiliger. Scheelt ook gesjouw met koelboxen. 

Tip 4: Go local

Lokaal geproduceerd voedsel hoeft minder ver te reizen en zorgt daarom voor minder CO2-uitstoot. Maak er een sport van om producten te consumeren of kopen van een (boeren)bedrijf uit de buurt.

Tip 5: Dineer duurzaam

Steeds meer restaurants kiezen voor een biologische en duurzame keuken. Door jouw bezoek steun je deze groene initiatieven. Dus ga je toch uit eten, kies dan een duurzaam restaurant.

Duurzaam reizen

Tip 6: Pak je voordeel met de trein

Geen gedoe met files en parkeren, onderweg een boek lezen en ook nog bewegen; wie de trein pakt, fietst meestal ook naar het station en eenmaal op bestemming wandel je zo de stad in. En: alle elektrische reizigerstreinen rijden sinds 2017 op groene stroom,

Tip 7: Kies elektrisch

Ook wie geen elektrische auto heeft, kan elektrisch rijden. Trams en metro’s zijn net als de trein elektrisch, dus duurzamer dan een auto op fossiele brandstof of de gemiddelde bus. En ook die worden trouwens steeds schoner: vanaf 2025 rijden alle nieuwe bussen op 100 procent hernieuwbare energie of brandstof en vanaf 2030 moeten alle bussen volledig emissievrij zijn.

Duurzaam verblijven

Tip 8: Maak gebruik van de deeleconomie

Door middel van de deeleconomie maak je van een dagje uit heel makkelijk een betaalbaar weekendje weg. Bijvoorbeeld via Airbnb. Dat kan verrassend uitpakken met een verblijf op een boot, in een tuinhuis of in een boomhut in het bos. Dat is niet alleen goedkoop en handig, maar ook vaak beter voor het milieu. Want hoe meer ook fietsen, auto’s, campers en boten gedeeld worden, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden. 

Tip 9: Boek een groen bed

Ook als je niet zo’n fan bent van Airbnb, zijn er genoeg keuzes voor duurzame accommodaties. Op Natuurhuisje.nl vind je bijvoorbeeld huisjes in de natuur en veel ervan zijn ook zo duurzaam mogelijk ingericht. Of googel gewoon eens naar ‘eco overnachten’ of ‘duurzaam overnachten’.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.