Ieder kind een fiets!

Ieder kind een fiets!

Help ons om zoveel mogelijk fietsen in te zamelen voor het Kinderfietsenplan!

Doneer een fiets!

Het ANWB Kinderfietsenplan

Informatie coronavirus

Vanwege het Coronavirus hebben wij veel van onze activiteiten tijdelijk stop moeten zetten, maar wij en onze partners in het land starten langzaamaan weer op. Heb jij een fiets die je wilt doneren, breng deze bij een inzamelpunt in de buurt of meld de fiets aan. Het kan iets langer duren voordat de fiets bij je thuis wordt opgehaald.

Ieder kind een fiets

Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Helaas is het aanschaffen van een fiets voor 1 op de 9 kinderen in Nederland veelal een te dure, onmogelijke uitgave. ANWB vindt dat ieder kind recht heeft op een fiets. Daarom zamelen we samen fietsen in. De gedoneerde fietsen worden opgeknapt in werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Via verschillende maatschappelijke partners komen de fietsen terecht bij kinderen die opgroeien in armoede. Help je ook mee?

Doneer je fiets

Heb jij thuis of op het werk nog een fiets die je kunt missen? En is deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer hem aan het Kinderfietsenplan en help een kind aan een veilige fiets!

Wat zoeken we? Fietsen...

 • die met wat opknapwerk veilig en mooi de deur uit kunnen;
 • die een cadeautje zijn waar een kind heel trots op kan zijn;
 • voor jongens en meisjes;
 • met een wielmaat van 24, 26 of 28 inch.

Check of er een inzamelpunt bij jou in de buurt is.

Lukt het je niet om naar één van onze inzamelpunten te gaan? Geen probleem. Je kunt je fiets ook aanmelden, dan komt een vrijwilliger de fiets bij je thuis ophalen. Doordat wij de fietsen verdelen onder vrijwilligers in het land, kan dit wat tijd in beslag nemen.

Doneer een fiets

De fietsen die wij gedoneerd krijgen knappen we op of demonteren we waarbij nog bruikbare onderdelen hergebruikt worden. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.

Inzamelpunten

Je kunt je gebruikte fiets voor het Kinderfietsenplan inleveren bij een van onze vaste fietsinzamelpunten. Klik op de kaart om te zien waar een inzamelpunt zit bij jou in de buurt. Dit kan een fietsenzaak, een werkplaats, een Kringlooporganisatie zijn of een particulier adres. Ze zijn te herkennen aan een deursticker met de tekst: “Trotse partner van ANWB Kinderfietsenplan.”

Organiseer een inzamelactie

Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt helpen met inzamelen van fietsen.

 • Help met flyeren
  Laat iedereen weten dat we fietsen nodig hebben, help mee folders op plekken neer te leggen waar veel mensen komen. Denk aan bibliotheken, het bord bij de supermarkt of bij scholen.
  Mail naar kinderfietsenplan@anwb.nl en vraag folders aan. 
 • Organiseer een eigen fietsinzamelingsactie
  Is er een evenement bij jou in de buurt en zie je dat als een kans om fietsen in te zamelen? Wil je op de basisschool van je (klein) kinderen fietsinzamelpunt zijn voor één dag? Wil jouw lokale sportclub zich inzetten en een inzamelingsactie organiseren? Ben je voorzitter van de VVE en zou je graag de fietsenkelder willen opruimen? Heel fijn als je wilt helpen. 
  Bekijk het stappenplan hoe je zelf een fietsinzamelingsactie kunt organiseren.

Samenwerking

Het Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland, Kindpakket en Fonds Kinderhulp zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en waarvoor het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.

De sociale werkplaatsen in het land waar we mee werken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.

Zou je ook partner willen worden van ANWB Kinderfietsenplan? Neem dan contact op met kinderfietsenplan@anwb.nl

Werk je voor een gemeente?
Met diverse gemeenten (zoals Zwolle, Leeuwarden en Tilburg ) hebben we een samenwerking. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen bepaalde wijken in de stad, neem dan contact op met kinderfietsenplan@anwb.nl voor meer informatie.