Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ieder kind een fiets.

Kinderen moeten mee kunnen doen met een eigen fiets. Een fiets vergroot je wereld. Heb jij een fiets over?

Doneer je fiets 

Het ANWB Kinderfietsenplan

Jouw tweede fiets staat stil in een schuur. Je wilde 'm te koop aanbieden, op laten halen of gewoon nog laten staan. Op dit moment zijn er helaas steeds meer kinderen die noodgedwongen stilstaan. Die geen keuze hebben in bijvoorbeeld de school, eenvoudigweg omdat deze te ver weg ligt en hun ouders zich geen fiets kunnen veroorloven. Een fiets is noodzakelijk om mee te kunnen doen. Een fiets vergroot je wereld. Het ANWB Kinderfietsenplan, meer dan een fiets!

 

Van donateur naar dolblije Myla

 

Fietsen met herinneringen

De schuur van de familie Van Elburg uit Assendelft stond vol met fietsen en drie ervan werden niet meer gebruikt. Wat nu?, dachten ze.

Lees meer 
 

'Het geeft een dankbaar gevoel'

Fietsenmaker Johan Nes: 'Regelmatig zie ik overal in de regio kinderen rondpeddelen op fietsen, die bij ons vandaan komen. Dat geeft een dankbaar gevoel.’

Lees meer 
 

'De fiets is een geschenk uit de hemel'

Moeder van Myla: "De fiets heeft haar en ons leven echt verrijkt. Het is gewoon een geschenk uit de hemel."

Lees meer 

Doneer je fiets

Sinds de oprichting van het ANWB Kinderfietsenplan hebben we al meer dan 50.000 fietsen gedoneerd gekregen. Dat is ontzettend veel, maar we hebben helaas nog steeds veel fietsen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

Realiteit is dat steeds meer kinderen in armoede leven en geen eigen fiets hebben.

Als je een fiets over hebt en je overweegt deze te doneren, lees dan graag eerst onderstaande stappen door.

Stap 1. Check of je fiets goed genoeg is om te doneren.
Welke fietsen zoeken we? Wij zijn op zoek naar fietsen die nog in redelijke staat zijn en nog op te knappen zijn naar een veilige fiets. ‘Schrootfietsen’ die totaal verroest zijn, zijn niet meer op te knappen en dus niet bruikbaar. Echter: mocht er nog een mooi zadel of andere (hele) onderdelen op de fiets zitten, dan zijn lokale werkplaatsen wellicht wel geïnteresseerd. Deze fietsen halen wij niet op, maar je kunt de fiets wel zelf brengen naar een van de inleverlocaties.

We kunnen niet alle fietsen gebruiken. Dit komt doordat sommige fietsen niet veilig genoeg zijn voor kinderen of doordat het onderhoud ervan erg duur is. De volgende fietsen zijn dan ook niet geschikt voor donatie:

  • Mountainbikes
  • BMX-fietsen
  • Elektrische fietsen
  • Vouwfietsen
  • Racefietsen
  • Tandems
  • Fietsen met een derailleur

Stap 2. Kun je je fiets zelf wegbrengen naar een van onze vaste inleverlocaties? Heel graag.

Stap 3. Als je je fiets niet zelf kunt wegbrengen naar een van de inleverlocaties, meld dan je fiets aan via het aanmeldformulier.
Een van onze vrijwilligers haalt je fiets(en) bij jou thuis op. We streven ernaar om je fiets binnen acht weken op te halen. Meld je fiets aan.

Stap 4. Heb je nog vragen? Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Inleverlocaties

Je kunt je gebruikte fiets voor het ANWB Kinderfietsenplan inleveren bij een van onze fietsinzamelpunten. Klik op de kaart om te zien waar bij jou in de buurt een inzamelpunt zit. Je helpt ons enorm als je je gebruikte fiets kan inleveren op één van onze locaties. Check vooraf de openingstijden.

Ophalen van fietsen

Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Dat gebeurt door vrijwilligers. Nadat je je fiets hebt aangemeld, ontvang je van ons een e-mail met bevestiging van ontvangst. We streven ernaar om je fiets binnen acht weken op te halen. Onze vrijwilliger die de fiets komt ophalen, neemt van te voren contact met je op.

Meld je fiets aan

Organiseer een eigen inzamelactie

Er zijn nog teveel kinderen zonder fiets. We kunnen dus nog steeds elke fiets goed gebruiken. Wil je ons helpen? Dat kan door een eigen fietsinzamelactie te organiseren. Bijvoorbeeld op school, de (sport)vereniging of in je buurt. Wij helpen je met een aantal tools die we op maat voor je kunnen maken.

Werkplaatsen gezocht

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met talloze (sociale) werkplaatsen in het hele land. Om een totale dekking in Nederland te kunnen realiseren zijn we altijd op zoek naar nieuwe werkplaatsen die samen met ons ‘Ieder kind een fiets’ nastreven. Kun je helpen? Bekijk de uitgebreide info en meld je aan.

Waar fiets aanvragen

Veel gemeenten hebben een eigen regeling omtrent het uitgeven van fietsen aan kinderen in armoede. Vaak is een maatschappelijke organisatie zoals Stichting Leergeld hierbij betrokken. Ook voor vluchtelingen of statushouders zijn vaak regelingen getroffen. Informeer bij jouw gemeente hoe zij dit geregeld hebben en hoe zij je verder kunnen helpen.

Voor gemeenten

Met diverse gemeenten zoals Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Alkmaar en Tilburg, gaan we samenwerken. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen jouw stad? Bekijk dan het Stappenplan voor gemeenten.

Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen