Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Helaas is het aanschaffen van een fiets voor 1 op de 9 kinderen in Nederland veelal een te dure, onmogelijke uitgave. ANWB vindt dat ieder kind recht heeft op een fiets. Samen met onze leden zamelen we fietsen in. De gedoneerde fietsen worden opgeknapt in werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Via het Nationaal Fonds Kinderhulp komen de fietsen terecht bij kinderen die opgroeien in armoede. Help je ook mee?
Er zijn periodes dat alles lijkt mee te zitten in je leven. Voor de twaalfjarige Senna is dat moment een dik jaar geleden aangebroken. Een fiets van het ANWB Kinderfietsenplan speelde een belangrijke rol in de start van een heel nieuw hoofdstuk voor de tiener.
Mevrouw Folkers uit Groningen doneerde haar damesfiets. Het verkeer is haar inmiddels te druk geworden en na twee vallen houdt zij het fietsen voor gezien. Zij is blij dat haar fiets nu een mooie bestemming krijgt.
Blauwe stofjas aan en fietsen aan de hijsinstallatie. Met het smeer op de handen vertelt Leo waarom hij zicht inzet voor het Kinderfietsenplan
Kansen vergroten
Bij 1 op de 9 kinderen in Nederland is er thuis geen geld voor een verjaardagsfeestje, een sportclub of zwemles. Laat staan voor een fiets!
Het ANWB Kinderfietsenplan wil deze kinderen helpen en hun kansen vergroten door veilige fietsen te doneren. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar is mobiliteit een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. Met een fiets kunnen kinderen naar de school van hun keuze, bij vriendjes op bezoek en meedoen met leeftijdsgenoten.
‘Op de middelbare school fietst iedereen samen naar school. De fietsgroep haalt mij nu ook op en hoef ik niet meer alleen naar school te lopen. Veel leuker!’, zegt Eva (12).
Doneer je fiets
Heb jij thuis of op het werk nog een fiets die je kunt missen? En is deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer hem aan het Kinderfietsenplan en help een kind aan een veilige fiets!
Wat zoeken we? Fietsen...
die met wat opknapwerk veilig en mooi de deur uit kunnen. De fietsen moeten een cadeautje zijn!
voor jongens en meisjes;
met een wielmaat van 24, 26 of 28 inch.
Helaas is niet elke fiets geschikt, bijvoorbeeld omdat hij simpelweg niet veilig genoeg is, of te duur in onderhoud. Racefietsen, ligfietsen en mountainbikes zijn daarom niet bruikbaar voor dit project.
Vind je het, net als de ANWB, belangrijk dat elk kind in Nederland opgroeit met toegang tot een fiets om zijn talenten beter te benutten en zijn wereld te vergroten? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Zet je eigen netwerk in om fietsen in te zamelen. Organiseer een inzamelactie op school, je werk, de sportclub of buurtvereniging. Lastig? Nee niet echt! Een actie staat in een handomdraai. Bekijk de al geplande acties.
Het opknappen van de gedoneerde fietsen wordt gedaan door werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ook hebben we drie ANWB-werkplaatsen, waar vrijwilligers sleutelen. Alle fietsen die we daarna doneren voldoen aan strenge veiligheidseisen, ze moeten niet enkel mooi, maar vooral veilig zijn. Daar doen wij ons best voor.
Sleutelaar Leo: 'De dag dat ik meeging om fietsen uit te delen aan kinderen zal mij altijd bijblijven. Die schittering in hun ogen en dan de vraag: ‘Mag ik ‘m hebben?’ Ontroerend en overweldigend’.
Vrijwilliger John: ‘Tijdens het sleutelen vraag ik me altijd af wie de fiets zal krijgen. Hoe blij zal het kind er mee zijn? Je maakt je daar een voorstelling van. Dat geeft een boost’.
Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met professionele organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede. Een fiets is een basisbehoefte die welzijnswerkers via Nationaal Fonds Kinderhulp kunnen aanvragen. Na goedkeuring komt de aanvraag bij het ANWB Kinderfietsenplan terecht. Wij houden de aanvrager op de hoogte van wanneer hij de fiets kan verwachten.
‘Mensen in ons werkveld zijn bescheiden. Ze denken vaak dat ze alles zelf op moeten lossen. Schud die houding van je af en vraag een fiets aan, want daar is het Kinderfietsenplan voor’, zegt Merel. Ze vroeg fietsen aan voor haar jeugdorganisatie.
‘ Sinds de samenwerking met het ANWB Kinderfietsenplan hoeven we nauwelijks meer nee te verkopen. Het voorziet in een grote behoefte’, zegt Carina. De fiets staat in de top-3 van aanvragen die het Nationaal Fonds Kinderhulp binnenkrijgt.
Vrijwilligerswerk
Onze ANWB-vrijwilligers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt knappen de ingeleverde fietsen op. Hoe kun jij helpen?
Help met het ophalen van fietsen in jouw regio.
Help bij het begeleiden van inzamelingsacties in het land.
Help bij het Kinderfietsenplan onder de aandacht te brengen als ambassadeur in jouw regio.
Spreekt één of meerdere van deze activiteiten jou aan? Neem dan contact op via kinderfietsenplan@anwb.nl
Vrijwilliger Ad: ‘Samen met mijn vrouw Annie, die is ook mentor bij de ANWB, toer ik een keer per twee maanden door de provincie om gedoneerde fietsen op te halen. Het is fijn om een steentje bij te kunnen dragen én tegelijk ook altijd een leuk uitje.’
Veelgestelde vragen
Een fiets hoort erbij om in Nederland als kind volwaardig mee te kunnen doen. Mobiliteit, de wereld in vrijheid ontdekken, is voor kinderen een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. Onafhankelijk van de loopafstand van huis kan het kind (school)keuzes maken die passen bij zijn talent en interesse. Zonder fiets kan een kind niet meedoen aan sociale activiteiten, uitjes en schoolactiviteiten. ANWB vindt dat elk kind recht heeft op een fiets. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en dankzij onze grote achterban van 4,5 miljoen leden kunnen wij zorgen voor een fiets voor deze kwetsbare groep kinderen.
Professionals van een maatschappelijke organisatie kunnen een kind bij het Nationaal Fonds Kinderhulp aanmelden. Zij weten welke kinderen een fiets van het Kinderfietsenplan kunnen gebruiken.
ANWB doet een actief beroep op de 4,5 miljoen leden om gebruikte (kinder)fietsen in te leveren. Daarnaast stimuleren wij scholen, sportclubs, verenigingen en bedrijven een inzamelactie te houden. Maar liefst 13,5 miljoen inwoners vanaf 4 jaar (84%) bezitten een of meer fietsen, blijkt uit gegevens van de Fietsersbond. Elke inwoner heeft 1,3 fiets in zijn bezit. We schatten in dat veel mensen nog wel een ongebruikte (kinder)fiets in de schuur hebben staan. Iedereen kan via het donatieformulier op de website van het ANWB Kinderfietsenplan aangeven dat zij een fiets doneren.
Wij zoeken fietsen voor kinderen van 8-18 jaar:
die nog in redelijke tot goede staat verkeren;
die met wat slim kluswerk opgeknapt kunnen worden tot een veilige fiets;
voor meisjes en jongens;
met inchmaat 24, 26 of 28.
Let op: mountainbikes, elektrische fietsen, racefietsen, vouwfietsen, tandems en fietsen met een derailleur zijn niet bruikbaar voor dit project. Dit zijn fietsen die niet veilig zijn óf duur zijn in onderhoud en reparatie en dat kan een kind dat opgroeit in armoede niet betalen.
Mensen die een fiets doneren doen dat door hun fiets bij een inleverpunt af te geven of melden hun fiets aan via het aanmeldformulier op de website van het Kinderfietsenplan. 1x per maand rijden vrijwilligers het land door om alle fietsen bij mensen thuis op te halen.
Donateurs ontvangen vooraf bericht, maar hoeven er niet voor thuis te blijven. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk langs te rijden, maar omdat we te maken hebben met een beperkt aantal vrijwilligers kan het maximaal 6 weken duren voordat een fiets wordt opgehaald.
Bekijk het complete overzicht van de veelgestelde vragen over ANWB Kinderfietsenplan