Ieder kind een fiets!

Ieder kind een fiets!

Help ons zoveel mogelijk kinderen op de fiets naar school te laten gaan.

Doneer een fiets!

Het ANWB Kinderfietsenplan

Wist je dat er in een derde van de Nederlandse huishoudens één of meerdere fietsen ongebruikt in de schuur staan? En dat terwijl het hebben van een fiets voor 1 op de 9 kinderen niet vanzelfsprekend is. Dit is de reden dat we in 2015 het ANWB Kinderfietsenplan zijn gestart. Wil je ook meehelpen en heb je een gebruikte fiets over? Doneer 'm dan aan ons. Lever de fiets in bij een inzamelpunt bij jou in de buurt of meld de fiets aan om te laten ophalen. Zo help je mee om ieder kind na de zomervakantie veilig op een fiets naar school te laten gaan.

Doneer je fiets

Heb jij één of misschien wel meerdere fietsen die je kunt missen? En is deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer hem aan het Kinderfietsenplan zodat ieder kind na de zomervakantie veilig op de fiets naar school toe kan.

Check eerst of er een inzamelpunt bij jou in de buurt is.

Lukt het je niet om naar één van onze inzamelpunten te gaan? Geen probleem. Je kunt je fiets ook aanmelden, dan komt een vrijwilliger de fiets bij je thuis ophalen. Nadat je je fiets hebt aangemeld ontvang je van ons een e-mail met de te verwachten ophaaltermijn.

De fietsen die wij gedoneerd krijgen knappen we op of demonteren we waarbij nog bruikbare onderdelen worden hergebruikt. Zo krijgt je fiets een tweede leven. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.

Wat zoeken we?

Wij zoeken jongens- en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen van 8-18 jaar (24, 26 of 28 inch wielmaat). De volgende fietsen zijn helaas niet geschikt voor het Kinderfietsenplan:

  • Mountainbikes
  • Elektrische fietsen
  • Vouwfietsen
  • Racefietsen
  • Tandems
  • Fietsen met een derailleur

Inzamelpunten

Je kunt je gebruikte fiets voor het Kinderfietsenplan inleveren bij een van onze fietsinzamelpunten. Klik op de kaart om te zien waar een inzamelpunt zit bij jou in de buurt. Dit kan een fietsenzaak, een werkplaats of een Kringlooporganisatie zijn, maar ook een particulier adres. De inzamelpunten zijn te herkennen aan een deursticker met de tekst: “Trotse partner van het ANWB Kinderfietsenplan.”

Waarom het Kinderfietsenplan

Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Helaas is het aanschaffen van een fiets voor 1 op de 9 kinderen veelal een te dure, onmogelijke uitgave.

Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Om die reden zijn wij in september 2015 met het Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Sinds de start in 2015:

  • hebben we 15.000 fietsen ingezameld;
  • zijn er meer dan 30 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt;
  • zetten meer dan 120 vrijwilligers zich meerdere malen per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.

Samenwerking

Het Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland, Kindpakket en Nationaal Fonds Kinderhulp zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en waarvoor het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.

De sociale werkplaatsen in het land met wie we samenwerken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.

Zou je ook partner willen worden van het ANWB Kinderfietsenplan? Neem dan contact met ons op.

Werk je voor een gemeente?
Met diverse gemeenten (zoals Zwolle, Leeuwarden en Tilburg ) hebben we een samenwerking. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen bepaalde wijken in de stad, neem dan contact met ons op voor meer informatie.