Naar artikel

10 schitterende treinreizen in Europa

Hier vind je tien treinreizen, lang en kort, steeds in een ander land en altijd over een bijzondere spoorlijn. En elke reis en garantie voor voorpret, een top-ervaring en onvergetelijke herinneringen.

1. De North Yorkshire Moors Railway

Engeland: Pickering - Whitby (29 km)
Aan het begin van de 19e eeuw werd in Groot-Brittannië de trein uitgevonden. Nu nog vind je hier historische trajecten, waarop oude locomotieven stomend door fraai landschap gaan. Zoals de North Yorkshire Moors Railway, 29 kilometer lang door het gelijknamige nationale park, tussen Pickering en Whitby. In 1836 tjoekte hier de eerste trein. Spoorlijn en stations spelen mee in vele films en tv-series (zoals Goathland, dat als Zweinsveld figureert in de Harry Potter-films). Daarnaast raden we aan om zowel de heuvelachtige North York Moors zelf als eindstation Whitby – een havenplaatsje tjokvol geschiedenis – te bezoeken.  

Bekijk de tips voor Engeland


2. De Bernina- en Albula-spoorlijn

Zwitserland: Chur - St. Moritz - Berninapas - Tirano (124 km)
De treinen in Zwitserland lijken soms op rode speelgoedtreintjes, stipt op tijd kruipend tussen, over en door de bergen. Ronduit spectaculair zijn de spoorlijnen Bernina en Albula, die in elkaars verlengde liggen én samen Unesco Werelderfgoed zijn. De Albula-spoorlijn (63 km) begint in Chur en kronkelt via tunnels en hoge viaducten – zoals het beroemde Landwasserviaduct, waarna de trein in een bergwand verdwijnt – naar St. Moritz. Daar begint de Bernina-spoorlijn (61 km). Via gletsjers en bergmeren slingert die over de 2253 meter hoge Bernina-pas, Europa’s hoogste spoorwegpas. Om daarna, via onder meer het viaduct van Brusio (waar de trein 360 graden draait), net over de grens te eindigen in het Italiaanse Tirano, een sfeervol bergstadje met twee treinstations.

Bekijk alle treinreizen in Zwitserland


3. Raumabanen, Flåmsbana & meer

Noorwegen: Dombås - Åndalsnes (114 km) en Myrdal - Flåm (20 km)
Een welvarend, bergachtig land aan zee is praktisch een garantie voor fraaie spoorlijnen. In het dunbevolkte Noorwegen zijn die er dan ook volop. Zoals de Dovre-lijn van Oslo naar Trondheim, goed te combineren met de qua fjordenschoon spectaculaire Raumabanen van Dombås naar Åndalsnes. Ook oogstrelend: de treinreis van Oslo naar Bergen, door de Hallingdal-vallei en langs de Hardangerjøkulen-gletsjer. Deze rit is goed te combineren met de Flåmsbana, een van ’s werelds indrukwekkendste spoorlijnen. Stap hiervoor in Myrdal over en wacht op de uitzichten die komen gaan. Zoals dat op de Kjosfossenwaterval en het Aurlandsfjord. Terwijl jij naar adem hapt, daalt de trein 886 meter, met piepende remmen.

Alle tips voor Noorwegen vind je hier


4. Van San Sebastián naar Santiago

Spanje: treinhoppend langs de noordkust (800 km)
Nogal wat spoorlijnen in Spanje liggen niet langs een saaie autoweg, maar zijn dwars door het bergachtige binnenland aangelegd. Qua uitzicht is de sneltrein tussen Barcelona en Madrid daarom allesbehalve vervelend, net zoals die van Madrid naar Valencia. Ons favoriete traject volgt echter de noordkust: 800 kilometer, via meer dan honderd stations en haltes, sporend met de goedkope lokale treintjes van twee spoorwegmaatschappijen, EuskoTren en FEVE/Renfe. Sommige rijden slechts één keer per dag. De reis voert langs tongstrelende pintxos (Baskische tapas) en veel natuur- en stedenschoon, zoals dat van San Sebastián, Bilbao, de Picos de Europa, Oviedo en Santiago de Compostela, waar het lijkt alsof de torens van de kathedraal de hemel raken.

Bekijk alle hoogtepunten in Spanje


5. Treinreis door Werelderfgoed

Duitsland: Koblenz - Bingen (65 km)
Op beide oevers van de Rijn tussen Keulen en Mainz ligt een circa 185 kilometer lange spoorlijn. En het stuk tussen Koblenz en Bingen, pakweg 65 kilometer, slingert door het Unesco Werelderfgoed dat bekendstaat als het romantische Rijndal. Links en rechts duikt het ene kasteel na het andere op. Dan weer hoog boven de wijngaarden, dan juist op een eilandje in de Rijn. De trein stopt in stokoude, snoeperige stadjes, zoals Oberwesel en Bacharach. En passeert de Lorelei-rots, de Muizentoren en nog veel meer.
TIP: van Koblenz naar Bingen, dat kan in 2 uur, maar wij raden aan het met de stoptrein te doen. Via de westelijke oever, en dan in twee dagen. 

Bekijk de hoogtepunten aan de Moezel


6. Le Train des Pignes

Frankrijk: Nice - Digne-les-Bains (150 km)
Over Nice alleen al, welgelegen aan de Middellandse Zee, zijn complete reisgidsen geschreven. In het centrum, vanaf station Nice CP, vertrekt de Train des Pignes. Kreunend over een smalspoorbaan uit 1889, richting Digne-les-Bains, dat hoog in de Alpen ligt. Al vrij snel na vertrek kun je besneeuwde toppen zien, terwijl de trein over bruggen kruipt, of door tunnels, waarvan er eentje 3,5 kilometer lang is. Er zijn er 28 haltes, vaak in middeleeuwse bergdorpen, zoals Entrevaux en St-André-les-Alpes. Wie niet uitstapt bereikt na dik 3 uur sporen eindpunt Digne-les-Bains, de hoofdstad van de lavendel. Rijk aan kunst en geschiedenis, en met 16.000 zielen een metropool voor Provençaalse begrippen.

Bekijk alle tips voor de Côte d’Azur


7. De West Highland Line

Schotland: Fort William - Mallaig en terug (70 km)
Over het hoogland, langs de lochs (meren), door zon en nevel: eigenlijk is het vrijwel overal in Schotland fijn sporen. Over de West Highland Line tussen Fort William en Mallaig rolt The Jacobite, de stoomtrein die Harry Potter-fans kennen als de Zweinstein-Express. Trein en traject zijn historisch. Je vertrekt nabij Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Onderweg zie je wat wij ‘droomdorpjes’ noemen, zoals Arisaig en Morar, en twinkelende meren zoals Loch Mora en Loch Nevis, en ook dendert de Jacobite over het 21 bogen tellende Glenfinnan-viaduct. En dan is daar Mallaig, een vissersdorp als uit een prentenboek en het eindstation.

Bekijk ook: 10 onvergetelijke treinreizen ter wereld

Ontdek ze hier

8. Toscane per stoptrein

Italië: Bologna - Florence - Pisa (ruim 225 km)
Spoor vanuit Bologna, de eeuwenoude universiteitsstad, door de Apennijnen en via dromerige dorpjes naar Florence, de beroemde renaissancestad. Neem hier dan niet de intercity naar Pisa, maar de stoptrein. Genietend van zowel het Italiaans gekwetter van je medepassagiers als het uitzicht: glooiend land, begroeid met cipressen en vol wijngaarden. Stap uit onderweg, bijvoorbeeld in Pistoia of Lucca, de Stad van Honderd Kerken. Vertraging? Thuis een bron van ergernis, maar hier een bonus. Net als het eindstation: Pisa Centrale, nabij het Campo dei Miracoli (Veld der Wonderen), met de befaamde scheve toren.
TIP: Iets noordelijker in bella Italia, kennen we nóg zo'n pico bello treinreis in Piemonte.

Alle tips voor Toscane vind je hier


9. De Linha do Douro

Portugal: Porto - Peso da Régua - Pocinho (160 km)
De treinreis van Lissabon naar havenstad Porto, twee steden tjokvol Werelderfgoed, is al leuk. Maar het wordt nog mooier: in Porto staat het São Bente-station en vanaf hier spoort de Linha do Douro oostwaarts. Boemelend door het dal van de Douro-rivier, via 26 tunnels en 30 bruggen, langs wijngaarden waar de portdruiven groeien. Dat kun je zien, ruiken én proeven wanneer je uit de trein stapt op de kleine stations van stadjes en dorpen als Peso da Régua, Pinhão of Pocinho. Doen!

Bekijk de bezienswaardigheden in Porto


10. De Grote Ronde van het Hoge Noorden

Via Moskou – Sint Petersburg – Moermansk – de Noordkaap –Tromsø
Per trein tot over Poolcirkel en terug, dat kan zo: via Kopenhagen en Stockholm naar Lapland, hier de Poolcirkel over, en dan naar het Noorse Narvik. Vanaf daar een stuk per boot zuidwaarts, naar Bodø, en dan weer over het spoor door Noorwegen terug. Erg mooi, en comfortabel te doen in 11 dagen. Maar dé Grote Ronde van Hoge Noorden is dit: spoor vanuit Nederland (via Berlijn en Minsk) naar Moskou, Sint Petersburg en Moermansk. Neem hier de bus naar het Noorse Kirkenis, waar de boot naar Narvik wacht. Die vaart via de Noordkaap (en 1000 eilanden) naar Tromsø, en daar vertrekt de trein richting Stockholm (en Kopenhagen). Reken op zowel veel stedenschoon als schitterende natuur.

Bekijk alle treinreizen van de ANWB

Meer inspiratie voor jouw wintervakantie

Kerstvakantie 2022/2023: data, tips en inspiratie

Kerstvakantie 2022/2023: data, tips en inspiratie

Van kerstmarkten en stedentrips tot winterwandelingen en populaire wintersportgebieden.
22 bestemmingen om de winter te beleven

22 bestemmingen om de winter te beleven

De wereld zit vol verschillende winterbelevingen. Dit zijn 22 tips voor een bijzondere wintervakantie.
12 winterzon bestemmingen in Europa

12 winterzon bestemmingen in Europa

Met ideale temperaturen om te wandelen, bezienswaardigheden te bekijken en op zonnige dagen op het strand te liggen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!